Лесно се протестира срещу център за безпомощни наркозависими, трудно е да се изправиш срещу ядрената мафия

Не виня хората, протестиращи срещу настаняването на център за лекуване на наркозависими. Това се е случвало и в други градове ( и села). Днес и в София. Което идва да покаже, че не става дума за някаква регионално предопределена консервативност.

Едни протестират от страх, който е легитимна форма на превенция, макар, че често пъти е свързан с неосведоменост. Други са податливи на пропаганда и със същия ентусиазъм биха пледирали да не имунизират децата им, вярвайки на фантасмагориите за вредата от имунизацията. Но така или иначе, всички протестиращи са искрени. Този път и по този повод трудно можем да заподозрем подстрекателства от политически или корупционен характер. 

След това предисловие, което звучи като опит за застраховка срещу псувни по адрес на автора, имам въпрос по аналогия: представете си сега какво би се случило, ако властта беше достатъчно честна да попита конкретно население дали е съгласно край неговите домове да бъде изградено хранилище за отпадъци от ядрената централа в “Козлодуй” ( или, не да Боже, “Белене”)? 

Представихте ли си? Ясно.

Иначе голяма възхита пада сред политици и мислители, колко бил възхитителен швейцарският модел на пряката демокрация, който предвижда референдуми по всякакви въпроси, свързани с изграждането на пътища, тунели и прочее инфраструктура.

Апропо, тъкмо чрез допитване до гражданите страни като Австрия и Италия си забраниха ядрената енергетика заради опасностите, които тя крие – не с днешна дата непременно, но като проекция в бъдещето, за което хората там мислят с мащабни категории, за разлика от овластените еднодневки у нас. 

Само че този въпрос старателно се избяга от руско-българската ядрена мафия, зависимите от нея политици и купените за обслужването на ядрената лакомия медии. Защото отговорът на въпроса е предварително известен. Колкото и да зарибяват местните хора, че ще им построят атомна станция, за да им осигурят работа, никога не им обещават, че ще им построят и хранилище за бомбите със закъснение от безброй години в недрата на земята край същите тези селища. 

А кой да ги погребва тези тиктакащи трупове на ядрената лакомия? Русия ли, както досега? Ами ако тя един откаже, както шантажира ( не без основания) отдавна? 

За финал да се върна към началото с един изпреварващ отговор: не приемам саркастичните съвети да си настаня у дома лекуващите се от наркомания, като обикновено ме съветват да постъпя с мигранти, роми и прочее обекти на омразата в България. Не бих могъл да го направя точно толкова, колкото не мога да реша лично и проблема със закопаването на ядрените отпадъци в двора на селското си обиталище ( на снимката ). Мога само да задавам въпроси за размисъл – за разлика от онези, които ви лъжат, че ви мислят доброто, за да за(г)робят вас и поколенията ви в една среда, замърсена от ядрени и други отпадъци, продукт на ялово мислене в наши дни. 


25 мнения за “Лесно се протестира срещу център за безпомощни наркозависими, трудно е да се изправиш срещу ядрената мафия”

 1. Не си вадя хляба с енергетика, но заклеймяването на АЕЦ ме навежда на мисълта, че при появата на локомотива сигурно много мастило се е изписало, колко е вреден. Повечето страхове са били, че такава голяма скорост оказва лошо влияние на човешкия организъм, но сигурно е имало и такива (не съм съвсем съвременник), които са се кахърели къде ще се дява толкова много сгурия. Безспорна атомната енергетика си има негативите (и опасностите), но всичко е въпрос на технология. Някъде я забраняват (както и шистовия газ), другаде я развиват (имаше един виц, в който лирическият герой казваше, че ако социализмът беше нещо хубаво, американците отдавна да са го построили…. та мисълта ми е, че не съм чул да са я забранили)… не смея да твърдя за никоя от страните, че е глупава… въпрос на възможности (някои могат да си позволят по-скъпа енергия) и на технологии (пътувал съм с влак на 100 метра от реакторите, и то не в Магадан). Това по принцип. Но в нашият случай, докато атомните мощности ни се натрапват от путинова Русия – твърдо против тях!

 2. Колко вдъхновяващо!
  Една е Темида и Иво е нейният пророк! Звучи крайно, но написаното е толкова кристално справедливо и далновидно, че само див невеж примитив може да го оспори.
  Едно време смятах, че ядрената енергия е само евтина и подкрепях да има АЕЦ 2, но след като разбрах, че това е тиктакаща каша отпадък, който трябва да се плаща, за да се съхранява хиляди години, определено засягащ свободата и независимостта ни, застъпвам становището, че не ни трябва такава зависимост. Авторът е прав във всяко свое изречение. И няма защо да се страхува от ядрената мафия, от куклената мафия и от всичките тия алчни убийци и клакьори предатели. Иво Инджев вече е пророк на справедливостта в нащия печат, поне в моите очи.

 3. Към Караиванов:

  Разликата между локомотива и ядрените реактори е в мащаба от катастрофата им, когато тя се случи.
  Съотношението, доказано в Чернобил и Фукушима, се измерва не само чрез хилядите жертви на ядрения апокалипсис, но и чрез неговата проекция за милиони хора в реално време и за бъдещите им облъчени поколения.
  Никоя човешка дейност не изправяла земята на толкова смъртна опасност при еднократно възникнал инцидент ( неминуем в дългосрочна перспектива), както заиграването с ядрената енергия. За военни или “мирни” цели.

 4. Писах го и пак ще го пиша.Извеждането на ядрен рактор от експлоатация и утилизацията и съхранението на отпадъците струват дори повече от построяването му.Утилизацията и съхранението са много повече от годините на експлоатация.Просто в случая,с помощта на нашите гниди Путин иска да си монтира ядрена бомба в ЕС.

 5. Неизгодата от ядрената енергетика няма само икономически измерения. Бедата на съвременното човечество е в липсата на информация и чиста дезинформация. Колкото и евтина да е електроенергията от ядрената енергетика, риска от от аварии е твърде висок и последствията от тези аварии са апокалиптични. Аз лично съм имал нещастието да се сблъскам с лечение на много близки мои с онкологични заболявания и съм разговарял с много специалисти. Мненията на всички съвпадаха за увеличението на онкологичните заболявания след аварията в Чернобил през 1986г. В никакъв случай не искам да прозвучи укорително към медиците, на които дължа много, но да сте чули официална статистика за вредите след аварията? Ще си потрошат клавиатурите да ни кажат коя от двете проруски блядки с колко процента ще иде на балотаж, но за вредите и опасностите от “мирния атом” дума няма да издумат. Въпреки, че със сигурност и те имат близки, които са пострадали от онзи “благодатен” радиоактивен облак, който ни дойде да ни изкъпе месец май 1986г. От всички държави, които съм посетил ме впечатли най-силно Германия. Там, при техния не толкова топъл климат, има инсталирани фотоволтаични панели на всички възможни места. Също много мегаватови ветрени генератори. В България само по течението на река Арда има построени три язовира, които могат да произвеждат много енергия, но само на двата има турбини. Сред всичкото разследващ джурналист, не се намери някоя Ерин Брокович да почерпи някой адепт на ядрената енергетика с вода от Чернобил, или от Козлодуй след някоя “лека” авария, както ги наричат, когато някой наруши омертата! Те са много загрижени да маргинализират наркозависимите от необясним страх, но за вредите от ядрената енергетика….ни дума, ни вопъл, ни стон!
  Г-н Инджев, адмирации за пореден път за доблестната Ви гражданска позиция!

 6. Ядрената енергетика няма алтернатива докато не се усвои термоядреният синтез – необходими са базови мощности, способни да осигурят определено количество електроенергия независимо дали грее слънце, духа вятър и т.н. Фотоволтаиците намаляват рязко производството дори при най-малкото облаче да не говорим при облачно време,през нощта не работят изобщо. Реалните работни часове в България са 2200-2400 годишно при това около 40% от тях са между юни и август, когато потреблението е малко. Само в района Сандански-Петрич работните часове достигат 2600 и разпределението през годината е по-благоприятно, но все едно около 38% от работните часове са юни-август и около 58% като включим май и септември. В Германия работните часове са 1600-1800 годишно при сходно разпределение – около 40% от тях са юни-август. В студените месеци с голямо потребление работните часове са малко. Ветрогенераторите зависят от посоката и скоростта на вятъра и при чести колебания в тези параметри са слабо ефективни. Северна Германия и Дания имат почти постоянни като скорост западни и северозападни ветрове, но в България посоката и скоростта на вятъра е променлива. Реките са малки и мощността на ВЕЦ е ограничена, при това дебитът зависи от снеготопенето и дъждовете и максимумът далеч не винаги съвпада с този на потреблението. Отпадъците от АЕЦ са сравнително малко като количество и съхранението им не е чак такъв проблем.

 7. Ние си имаме и сега достатъчно ядрени реактори за производство на ел.ток балансирани с други източници.Ако се наложи да се увеличи потреблението или обнонление може да се мисли за моптиране на седми блок в Козлудуй.Бъпреки ,че аз съм против ядрената енергетика заради опастност от онкологични заболявания – къде ще сържим отпадъците.Ние сме малка страна и обричаме народа си с изтребление за да задоволим сега щенията на руснаците.Трябва да сме малоумни да стром нова централа Белене.Да прокарваме ток /подстанции,трафопостове,жици под земята или стълбове/от едипя до другия край на България.След като имаме неизползувани мощности по региони- водни каскади в Южна България и вятърни централи в Добруджа.И теэи глупости с въглеродните емисии аз не споделям.От къде иде флората/эеленината/.От въгпедвуокис.Хванали една тинейджерка и плашат света.Къде къде по опасни са ядрените централи.Това го виждаме реално

  НИКАКВО БЕЛЕНЕ.

 8. Към Vladу:

  Горките италианци, австрийци, швейцарци и прочее “недоразвити” спрямо нас в ядрено отношение хорица в Европа. Как ли оцеляват без чернобилската технология на своя земя?

  Като са ни обрекли на тази съветска зависимост и не е направено нужното да се откачим от нея, ще патим.И ще ни се надсмиват, че и да искаме не можем да се дърпаме. Изнасилването ще продължи и изнасилените ще благодарят за това “освобождение”.
  “Няма алтернатива” е любимият злорад аргумент на монополистите в българската енергетика, свързани с руския интерес да бъдем държани на късата московска каишка и ако може – да ни обвържат с още една под формата на АЕЦ “Белене”. За да няма мърдане от мечешката хватка и за следващите поколения половин европейци на азиатско енергийно подчинение.

 9. Чрез аец белене русия провежда много ходова операция по окупация на България. Първо аец белене я я бъде, я не но парите към русия си текат, островът и наоколо трябва да стане съветЦка собственост. Тази територия е стратегическа за русия, тъй като съвсем скоро Румъния конфискува танковете които русия искаше да даде на Сърбия. Е ,като овладее Белене ще може да прави номера на Румъния. Второ. Персенк и околните острови са изключителен природен резерват. Трето. Не е доказано още, но там може да е било укрепеното владение на цар Аспарух, което е било непреземаемо. Исключителна историческа ценност.

 10. Швейцария разполага с такава технология. До колкото си спомням с 5 реактора, но може и да бъркам за броя.

 11. Чернобилската технология е отхвърлена – последният РБМК в Русия е пуснат в експлоатация 1990г. Развива се безопасната технология ВВЕР, която е руска версия на PWR – при повишаване на температурата се влошава забавянето на неутроните поради изпарението на водата, засилва се поглъщането им поради увеличената концентрация на борна киселина в разтвора и мощността на реактора намалява с последващо спиране. Авария като в Чернобил е невъзможна. В Русия са останали общо девет работещи РБМК след сериозна модернизация за отстраняване на опасните конструктивни недостатъци, но не се строят нови и все още работещите ще бъдат спрени до 2034г. Строят се само доказано безопасните ВВЕР.

 12. @ VLADY:
  Твърденията Ви са толкова нелепи, че не си струват усилията да бъдат оборвани!
  Препоръчително е преди да се пише по дадена тема, малко да се попрочете по нея. А в случая има изобилие от източници – като се започне от учебника на проф Иванов и се мине през казионните БАН-аджии, та се стигне до Котев и Касчиев. Пък и чужда /небългарска/ литература колкото щеш…
  А може-би и Вие не сте чак толкова неподготвен, но в такъв случай махзарчето Ви е предназначено за друга /по-малограмотна и по-лековерна/аудитория.
  Австрийският ток само от ВЕИ превишава над три пъти българското потребление!
  И, откажете се от това “усвояване на термоядрения синтез”, че буди смях.

 13. Към Vlady:

  Някой е да предсказвал възможността да се случи катастрофата във Фукушима? Или да е предвидил гърмящите руски ядрени обекти по полигоните им в наши дни?
  Вярата е за църквите. За възпирането на апокалипсиса, причинен от човешка дейност, е отговорен разумът. Фанатичната мантра “такова животно нема” се вписва в рамките на шопския хумор, но инатът срещу превенцията от ядрената заплаха е смъртоносно неуместен. Ако не за нашето, то за следващите поколения, които трябва да мислят как се “заравя” сто годишна ядрена бомба.

 14. Фукушима е с недомислена система за охлаждане, която е отказала при специфична ситуация. Можело е реакторите да бъдат залети с морска вода преди да се стигне до пароциркониева реакция и взрив и така да се намалят до минимум последвията, но не е направено. Взривовете на експериментални военни разработки нямат нищо общо с доказания PWR и неговата руска версия ВВЕР. Надали ще има промишлен термоядрен синтез в близките няколко десетилетия и ядрената енергетика е единствената реална възможност за изобилен и евтин ток.

 15. Към Vlady:
  Ок, разбрахме за глупавите японци и недомислиците им, както и за великите руски специалисти в областта на мирния атом ( нищо , че на военните им колеги им гърмят ядрените бомби), които са ни създали единствената реална възможност да нямаме алтернатива евтиния ток. И ако може с това да спрете лекцията си в полза на ядреното лоби и руския интерес да бъдем вечен енергиен придатък на една технологично изостанала империя.

 16. Когато си позволих да напиша първия коментар, основната ми мисъл беше, че оспорването на руските енергийни проекти не трябва да се пренася в техническата плоскост. За и против “мирния” атом или шистовия газ могат да се привеждат много доводи. Но не те са решаващи при оценяването на руските проекти, а политическите доводи.
  Когато чух от поляци, че ще добиват шистов газ, ги попитах не е ли опасно за природата? Да, опасно е, но енергийната зависимост от Русия е по-опасна, беше отговорът. По същата логика атомната енергия може да не е чак толкова опасна (жертвите на автомобила са много повече от жертвите на авариите в АЕЦ), но енергийната зависимост от Русия е много опасна.

 17. Спорът за и против различните енергоизточници автоматична излиза от играта ,щом се запитаме Кой е единственият “доставчик” на повечето от тях
  За съжаление, в България ленинизмът : “Електрификация + съветска власт = комунизъм“ е достигнал наистина големи размери. Днес го заплащаме прескъпо поради простия факт, че електричеството е възможно най-неефективният енергиен източник за отопление. За да стигне 1 калория полезна топлина до дома, в централите ни трябва да влязат средно 3 калории първична енергия, която през зимата най-често е под формата на лигнитни въглища.Нe диcкриминaция, a нaпрaвo e прecтъплeниe плaщaнeтo нa 1,2 милиaрдa лв oт джoбa нa дaнъкoплaтцитe нa ТEЦ Мaрицa-изтoк 2 зa дa прoдължи дa трoви въздухa нa пoлoвин Бългaрия.

  Aкo тoзи милиaрд caмo зa пocлeднитe двe гoдини, гo бяхa рaздaли зa бeзплaтeн мoнтaж нa фoтoвoлтaици пo пoкривитe нa бeднитe хoрa пo ceлaтa, дoри при двoйнo зaвишeни цeни, кaквaтo e прaктикaтa в Бългaрия, щяхa дa ca инcтaлирaни 280 мeгaвaтa фoтoвoлтaици.
  В прoдължeниe нa 30 гoдини, тeзи фoтoвoлтaици мoжeхa дa прoизвeждaт бeзплaтни 365 000 мeгaвaтчaca вcякa гoдинa, кoитo дa бъдaт рaзпрeдeлeни мeжду бeднитe и зa бeзплaтнo зaрeждaнe.Много други фактори също имат значение – преди всичко доходите и нивото на изолация на домовете ни. Отоплението на ток обаче е фундаментален проблем за енергийната система на България – колкото повече хора разчитат на нея, толкова по-голямо е натоварването й в студените месеци през зимата. Точно това налага поддържането на огромен и скъп студен резерв, който често храни енергийната МАФИЯ. Освен това зависимостта на домакинствата от евтин ток силно натоварва индустрията ни. Вместо да става по-конкурентна, да произвежда повече и да плаща по-високи заплати, индустрията субсидира цената на тока. И така се въртим в затворен кръг:

  Стоим на студено, защото сме бедни и се топлим на ток. Бедни сме, защото се топлим на ток. “

 18. Омръзна ми от същества които здраво са заорали и застинали в ретроградната съветско- сталинска епоха и искат да ни изтребят до крак заради безграничната си нагла алчност!!! Ето още малко повод за размисъл . Не е мое . Току що излезе в един от големите електронни сайтове.

  …”България изпъква с мизерния дял на природния газ (3%), докато средното за ЕС е 36%, за Германия – 38%, а за Румъния – 32%. Абсолютни лидери в това отношение обаче са Холандия (71%), Великобритания (62%) и Италия (52%), страните с най-голям собствен добив и/или най-висока степен на диверсификация на доставките, където газът тотално доминира отоплението.”

  Откъде и накъде ще плащам руски глупости “газови коридорчета до нам си къде ” , вместо да се диверсифицира газопреноса и да живеем като всички нормални хора в Европа ???

 19. Любителите на ядренте централи АЕц могат да си говорят каквото си искат. Евтина електроенергия,работни места,енергиен център на Региона. И май до тук. В съшото време препикават множество въпроси,отговорите на които засягат другите,които не са съгласни да има АЕЦи.
  Съществува ли теоритична възможност за смъртноностна ядрена авария. Не можете да отричете,другари. Признайте си.
  Какво ще правим с ядрените отпадъци? Били в незначително количество! Кажете какво е това количество? По размери и една водородна бомба не е кой знае колко голяма. Свидетели сме на неблагополучията с обикновени сметища за битови отпадъци. Никой не ги ще.Като сте толкова добри и знаещи кажете
  кое местно население ще се съглак да съжителства с ядрени отпадъци?
  Признайте,че реалната опаснос от ядрените отпадъци ще засегне не само нас,но и хиляди поколения след нас. Имате ли право да ги осъждате?
  С АЕЦ ите ставаме зависими икономически и политически от една агресивна страна. Ше имате ли доблестта да го признаете?
  Няма да отговорите на тези прости въпроси. Знам, защото безочието и глупостта са ви безкрайни.

 20. Както много пъти сме повтаряли и писали тук , НЯМА как цената на тока от АЕЦ-Болене да е под 20-50ст. за киловатчас.
  Всичко зависи от финансирането на проекта ,и от експлоатационните и от първоначалната цена за изграждането на беленският гьол! Но ……НО дори и при напълно БЕЗкорупционно построяване и поддръжка м дори и тогава , НЯМА как цената да падне под 20 ст……НЯМА как!
  А както знаем ВСИЧКИ “енергийни” проекти в бандитустана НРБ са поне 2-3 ПЪТИ по-скъпи заради ТОТАЛната КОРУПЦИЯ, ОБРЪЧите и ПОРЦИИТЕ….НАЛИ! Нека всеки си припомни за ТЕЦ-Варна на “енергетика” дУган, или пък Цанков камък на “хидрофилософа”-дУган, или пък принудителното напускане на ЧЕЗ и Е.ОН от бандитустана НРБ!
  И за това цената на тока от беленският гьол ще е много над 20ст. за кВтч, и може да достигне до 50ст. за кВтч!
  Освен СКЪПАТА цена, съвсем НЕ е вярно че “нямало” алтернатива на ядрените централи! То и сега процентно в НРБ се произвежда МНОГО повече ядрена енергия , дори от процентите на ядрената енергия в путлеристкият рах(Х)!
  И сега, много малко държави имат по-високи проценти ядрена енергия от НРБ!
  И със сигурност НРБ е ПЪРВА по процентите на произведената ядрена енергия(над 30%-40%!) от всичките НЕядрените държави
  в света!
  А с строежа ,допълнително , и на беленският гьол НРБ ще стане ИЗЦЯЛО монополизирана от ядрената енергия, като процентно ще надминем дори Франция, която е все пак ЯДРЕНА държава, а НЕБ – НЕ е!
  Толкова за “еФтината” ядрена енергия , и толкова за “безалтернативността” на ядрените централи! Защото през по-голямата част от годината, двете ядрени централи ще произвеждат, заедно, повече енергия от потребяваната в обезлюдяващата колония – НРБ! Т.е. през повечето месеци 2 ядрени централи ще произвеждат над 100% от необходимата енергия в НРБ, и ще трябва да се изключват принудително по един или по два блока, заради излишъка от монополни ядрени мощности!
  Освен това , сега, по-голямата част от ядрената енергия от АЕЦ-Козлодуй се продава на енергийните ОБРЪЧи и спекуланти , а не отива за вътрешно потребление! И така вместо по-евтин ток от Козлодуй, българските производители и потребители плащат по-високи цени, защото козлодуйският ток отива в ОБРЪЧите!
  Ядрените и въглищните централи могат да се заместят с парогазови централи, но не като “паровата” ТЕЦ-Варна на дУган, която не служи за производство на енергия , а само за крадене на “студеният” резерв от маришките ТЕЦ-ове!
  В НРБ има достатъчно шистов и конвенционален газ ,за захранване на парогазови централи в продължение на десетки и стотици години! Има и газови хидрати в Черно море, които бандитската власт в НРБ не иска дори да проучи! В Черно море има също и петрол и газ ,които могат да послужат за захранването на газови централи, които да заменят ядрените и въглищните ТЕЦ-ве!
  Освен това се повишава постоянно енергината ефективност и цените на слънчевите и вятърните централи постоянно падат!
  За разлика от това, цените на ядрените централи ПОСТОЯННО се повишават, и няма как това да се промени!
  Т.е. няма как цената на ядреният ток да спада!
  Съвсем отделна тема, основнаТА тема , е ядрените отпадъци и ядрените хранилища!
  П.П. А колкото до “коментарите” на караиванов, аз бих му предложил да “избира” – дали да депонира един тон сгурия в собственият си двор, или дали ще “предпочете” вместо сгурията да депонира в своят двор 1 грам ядрен отпадък от АЕЦ-Козлодуй…….”само”…..САМО 1 грам от Козлодуй………
  Нека караиванов да “избира” между 1 тон сгурия , и “само” 1 грам от радиоактивните отпадъци на Козлодуй!

 21. До Влади
  Слд като сте толкова наясно с атомната енергетика, ми обяснете, защо никой друг не иска да строи АЕЦ по руски технологии
  и толкова много се развива слънчева вятърна , шистова и геотермална енергетика във всички други страни.И не ми излизайте с номера . че в Турция щели да строят- защото там договора е Русия плаща и после ако може продава тока, а в България плащаме един път реактори, после арбитража за реактора,после целия АЕЦ, после отпадъците,заема, лихвите и т.н.
  Всъщност плащаме ядрения хомот на врата си, който вие възхвалявате.

 22. До наивниците, които биха се поддали на наукообразно мотивираните твърдения на “експерта”от ниво Уикипедия- VLADY:
  НЕКА ПЛЮСКАНЕТО ДА ПРОДЪЛЖИ?
  28 Февруари 2012
  Комитет за екологоикономическа защита на Свищов
  До края на годината в България ще бъде доставено оборудването за АЕЦ „Белене”, обяви Йордан Йорданов, бивш директор на АЕЦ „Козлодуй”.Той обясни, че оборудването за АЕЦ „Белене” в момента се произвежда в Русия, а за първи път в процеса по производството и тестването на готовия реактор участват български специалисти.
  Това научаваме от сайта „Всеки ден”.
  Как така се произвежда, като не е сключен договора? Очевидно някой лъже, и то много на едро. Покажете ни един едничък случай, при който без договор или най-малко без достатъчни гаранции, заменящи договора, някой ей така` на своя глава и на свой риск, започва да прави разходи за милиарди. Излиза, че договора за консултации с англичаните е прах в очите. Кранчето никога не е спирало. За това, какво ни очаква, научаваме от руснаците. Те ни открехнаха, за фалшифицираното с нискокачествен метал оборудване, доставено в Козлодуй. Те арестуват самозабравилите се техни енергетици. За извършени престъпления, за кражби на баснословни пари. Дори и разтегливият морал в Путинова Русия не издържа на подобна наглост.
  А какво се случва у нас. Една групичка мародери, като Йордан Йорданов, от позициите на посветени ни спускат на час по лъжичка информация за това, което се върши. Мародери не е метафора, защото си е истинско мародерство да угробиш малка, нещастна, бедна и безпомощна България с тази идиотска централа. И всичко това на ползу джобу.
  До кога ще пълним гушите на тези всеядни гадини. Те насищане нямат. Ще минат през трупове, но ще се докопат до проклетите сребърници. Ето, професор Черноземски твърди, че броя на заболелите от рак у нас вследствие на Чернобил е около милион. Представяте ли си? Милион! Колко трябва да станат. Милиард? И мислите ли, че у тези хора има капка милост, грам състрадание? Не! Те ще плюскат, ще плюскат, ще плюскат до пръсване. Ще ги заместят техните наследници. И плюскането ще продължи. Ще продължи докато свят светува.
  А ако нещо стане с Белене, те ще са първите, които ще напуснат страната. Ще идат при богатствата си, които десетилетия трупат в западни банки. Ще се изтегнат в дворците, които предвидливо отдавна са построили. На нас ще се падне тежкият жребий да се борим с поразената си земя. Нашите деца ще поемат смъртоносните облъчвания. А техните деца? О, техните деца ще са далече, на безопасно място. И ще продължат да плюскат.
  Хора, помогнете!
  За Бога, ако сте българи и милеете за Родината, спрете ги! Една България ни остана. Искат да ни вземат и нея. Белене не трябва просто да се спре, трябва да се забрани. Време е и за възмездие. Време е да прочетем този документ, който е подписан и който не е договор. Но е със сила по-голяма от който и да е договор. Защото всеки договор може да се прекрати. Поетите от наши душмани ангажименти обаче са нещо друго. Това ще да е клетва пред чужденеца, без който някои не могат. И се събуждат отново и отново. Джамов говори за партия на проруските олигарси. Наглеци! Да им противопоставим партията на пробългарските българи. Защото, сигурни сме, има и такива. Ние сме една малка част от тях.

 23. Vlady,
  Дорогой Володя, Вовочка, Ненагляднъй блядь!
  Като са толкова малко ядрените отпадъци, що не си ги вземеш на съхранение вкъщи, в детската стая???? Да си играят на Будьоновци дечицата ти, или внучета ти, или каквото там имаш???

 24. Многократно съм коментирал ядрените руски капани, макар и не тук, но използвам възможността отново да изкажа истините за поредната руска вреда, която както винаги досега ни инсталирват. Аргументите на форумът са ясни и се отправят в много правилни посоки. Но според мен този за ОТПАДЪЦИТЕ Е ОСНОВНИЯТ! И ако японците не са могли да предвидят опасностите, които може да им създаде природата, тук у нас, покрай другото, крие опасност и нашата порусчена ПРИРОДА–Нехайството. Много коментиращи с право обосноваха основното- отпадъците, както и нерентабилоността, скривани чрез липса на точни аргументи или мълчание. Проблемът с отпадъците го осъзнаха отдавна германците. Там от десетки години и все още се водят дебати, къде и как да бъде построено хранилището им. Никое кметство не го желае, защото ако се казва истината, става дума за хиляди години, през които тези отпадъци трябва да бъдат съхранявани в скъпо струващи контейнери и не само това, да бъдат наблюдавани дали издържат на многото агресивни въздействия, включително и такива причинени от природата! С една дума, това да се доведе до успешен край е -НЕВЪЗМОЖНО! От тази гледна точка, глупавият германец не го ще пред вратата си! Както споменах, ТУК има отлични коментари към които се присъединявам, без да мога да прибавя още нещо съществено. Но за нашата порусчена природа, бих желал да се доизкажа. Ето имаме един ярък пример за наш реактор от руски тип, Козлодуй. Не съм го виждал, но съм срещал много неща относно него в пресата. Твърди се, че в околностите на реакторната площадка, под бризенти или при „паянтови“ условия, дори да ги приемем като стабилни, вече се трупат подобни отпадъци. Искали по някое „скорошно“ време да ги третират трайно, ама колко скоро не се казва, защото не се знае, знае ли се. Разбира се, се досещаме колко ще да е скоро, защото проблемът не е лесно разрешим. Излиза като във филмът, дето татко иска да ми купи колело, ама един друг път! И сега, не дай си Боже, ако настъпи една „малка“ авария или неприятност, да кажем да „гръмне“ около тях една незначителна трафостанция или някаква запалителна инджеклама, какво може да стане? Може да се получи нещо подобно на Фокушима. Дори и бедата да е много по-малка, достатъчно е само да разпардушини чарковете и течностите дето чакат да им „дойде времето„. Могат да настъпят сериозни трудности. Да не говорим за птоведен саботаж или приятелско „сплашване“ за смъмряне на някакво неподчинение. Ако някой иска да контра-аргументира, ще го прекъсна със забележката която също споделям, че сме вечен енергиен придатък на една технологично изостанала империя. От мен бих добавил НЕ САМО енергиен, а и поради това, че от тях до такава степен сме усвоили нехайството и използването на лъжи, че дори при вече построено по руски образец хранилище, може да се окаже радиоактивност от някакъв „необясним“ теч, неусетно да се е добрал, примерно до Долни Богров.

 25. Румъния е само на 500 м от Белене.При авария ще трябва да плащаме и на друга страна/нашата кучета я яли,комунистите нищо не плащат и не връщат/,но чуждата страна ще си търси интереса.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.