ГЕРБ изпревариха БСП в контраатаката си против позицията на арх. Борислав Игнатов срещу МОЧА

Ако някой се пита какво точно цели ГЕРБ с включването на безспорния авторитет проф. Иво Петров на най-видно място в своята листа за местните избори в столицата, предлагам разшифровка на скрития замисъл отвъд очевидната полза страдащата от липсата на интелектуален имидж управляваща партия да се похвали с присъствието на медицинско светило в своите редици.

  Прочетох с дължимото уважение към един високо квалифициран лекар интервюто в Клуб Z с кардиолога Иво Петров, устремил се към гарантирано спечелено място в Столичния общински съвет от листата на ГЕРБ. Озаглавено е: 

Проф. Иво Петров: Най-големият проблем на България са пропуснатите възможности

Кардиологът, който ще става общински съветник от ГЕРБ, иска да види софийско сити и държава на здравия разум https://clubz.bg/88583-prof_ivo_petrov_naj_golemiqt_problem_na_bylgariq_sa_propusnatite_vyzmojnosti

Още в заглавието, обобщаващо неговата мотивация, има разминаване с една част от твърденията му в самото интервю. Защото здравият разум не се връзва с аналогията, която хирургът прави между МОЧА – Монумента на окупационната червена армия в София и “златния” съветски паметник във Виена. И се замислих за пропуснатите възможности да приключим с унижението да търпим МОЧА да бесней над бащино ни огнище…

Изразеното от професора мнение е приравняване между две несъпоставими величини. Едната от тях е построена по пресните следи от изключително кръвопролитните бойни действия на австрийска земя. Свързана е с десетки хиляди съветски жертви. Нарича се военен паметник. И e костница. Съхраняването му в австрийската столица отразява специфичното, специалното обвързване с края на съветската окупация на Австрия, родината на Хитлер, превърнал се 10 години след построяването на паметника на практика в национален празник на неутралната държава. 

Повтарям: както в много други, “посещавани” от Червената армия страни, Австрия празнува като национален празник освобождаването от тяхното “присъствие” и е крайно неадекватно да бъде давана за пример с обратен знак.

Потретвам за вечно “неразбралите” :  Австрия се съгласява под съветски натиск да пази в монументален вид паметта за своите покойни победители ( избивани с десетки хиляди от самите австрийци), само и само те да се махнат от нейната територия. Докато в страната на победилия съветски комунизъм България, без да е нито военен, нито войнишки паметник и костница, МОЧА е построен 10 години по-късно. Открит е лично от Тодор Живков на рождения му ден на 7 септември 1954 г. с цел да ознаменува утвърждаването на комунизма и на самия местен вожд, изгряващ като новопомазан съветския наместник в страната. 

Нито една от сцените на орелефите от 4-те страни на МОЧА не отразява събитие, състояло се на българска земя. Повечето от тях превъзнасят съветския “строй” в чисто идеологически аспект. Да не говорим за окупационното послание на качения на допълнително стъпало, за да изглежда по-висок от покровителстваните българи червеноармеец, размахващ заплашително оръжие. Това е откровено агресивна символика по адрес на покорената без съпротива България. Символика, която също няма нищо общо с изразяването на скръб по загиналите във виенския или берлинския вариант.

“Златният” , според Иво Тодоров, съветски паметник във Виена е омразен на виенчани и често става обект на изразяване на това отношение с червена боя. Градските власти отказват да го чистят. 

“Златният” съветски жалон във Виена нито доминира над архитектурната имперска среда, сред която се губи като подробност от пейзажа, нито има триумфално застрашителен вид, какъвто е случаят с неговия антипод в София, възхваляващ утвърдилия се през 1954 г. комунизъм от съветски тип в България. 

Нашенската “величина” МОЧА- по велика като като размер и мащаб от виенския случай, измерва падението на българския комунистически колаборационизъм с чуждите завоеватели, окупирали вероломно държава, която не е дала  и един изстрел на съпротива срещу Червената армия и повод за окупация, поддържайки през цялата война пълни дипломатически отношения със СССР, където царството отказва да изпрати български войски. Жертвата тук е една: българската независимост.

А най-унизителното е, че докато върху съветските паметници в победените след огромни военни усилия Германия и Австрия победителите са гравирали цитати от своя вожд Сталин с послания за мир. Докато у нас подмазвачите са издълбали собственото си отношение към завоевателя с изразяване на раболепна благодарност от името на смачкания със сърп и чук народ, наричайки “освобождение” вероломната, непредизвикана от България чужда окупация, охранявана от размаханото съветско оръжие. 

НА СНИМКАТА: Детайл от послание за мир ( а не за победата на комунизма чрез сцени от победния му ход в СССР, както е у нас) върху паметника във Виена чрез цитат от Сталин. Както се вижда, победителите предлагат на победените там маслинова клонка, а тук заплашват непокорните с оръжие:

 

 

 

 

Ето позицията на проф. Иво Петров чрез цитата, в рамките на който примерът му с преклонението на французите пред Наполеон – като основа за сравнение с МОЧА, е толкова зашеметяващо неадекватен, че дори отказвам да го иронизирам, колкото и да е изкушаващо да сравним саркастично личността на Наполен с анонимния цирков артист, позирал за фигурата на червеноармееца с размаханото над София оръжие. 

“Клуб Z:

Мислили ли сте си каква трябва да е съдбата на Паметника на съветската армия?

Отговор : 

Мислил съм

Клуб Z:

И какво е Вашето предложение?

Рационално. Всички паметници трябва да останат. Неслучайно във Виена има паметник на съветската държава и той е златен. Неслучайно в Париж има паметници на Наполеон и армията му, неслучайно самият той е в Пантеона. Не трябва да поругаваме миналото си и хората, които са живели в тази държава и са били някакви личности”. 

Да оперираш с такава сбъркана епикриза е гаранция, че ще отрежеш крак на и без това куцото ни национално самочувствие, вместо да му присадиш сърце. Освен ако не ти е присърце да увековечаваш българското унижение. 

Тъжно е когато авторитети в една важна, животоспасяваща област, нагазят боси в блатото на явно непозната за тях територия и допринасят за продължаващата клинична смърт на борещите се българи срещу колониалното статукво. А още по-лошо е, че от подобни употребени мнения  ще зависи отново как ще се решават ключови въпроси от нашето осъзнаване като самоуважаваща се нация.

Силно се съмнявам, че предложението на ГЕРБ да постави уважаемия ( в качеството на кардиолог ) кандидат за общински съветник на гарантираното водещо място в своята листа в София е било “стрелба” напосоки. Това е информиран избор в подкрепа на досегашната гербаджийска политика на преклонение пред московското началство.  

Професорът може и да не е знаел за този план, но очевидно е употребен от пазителите на съветското статукво като “противоотрова” срещу друг доказан професионалист в състезанието, арх. Борислав Игнатов, който зае пробългарската позиция с искането МОЧА да бъде задраскан от пейзажа на столицата.  

Явно много ги стяга съветския чепик МОЧА, за да стягат редиците на проруските “здрави сили” и да търсят подобно противодействие на арх. Борислав Игнатов, единственият кандидат за кмет на столицата, който се осмели да се обяви срещу продължаващо съветско унижение. Новото им тайно ( може би и от самия професор) оръжие е техният гербаджийски новичок. Употребата му ги издава като истинските пазители на проруското статукво в наши дни. Не случайно преди време в свое интервю надзорникът на България по московска заръка ген. Решетников похвали ГЕРБ като партията, която Кремъл предпочита за свой партньор пред БСП.

Забележете, контраатаката срещу кандидата на “Демократична България” арх. Игнатов по най-неудобния за властта въпрос, свързан със съветската гавра МОЧА в столицата, идва изпреварващо от лагера на “европейските граждани”, а не от подкрепената от БСП Мая Манолова. Не е късно и тя да се присъедини към предпочитаната от Кремъл партия, за да стане ясно на заблуждаващите се, че както в удовлетворяването на руската енергийна лакомия за сметка на България, така и за нейната претенция тя да стъпва на “здрава” историческа почва, между двете формация няма разлика. 

27 мнения за “ГЕРБ изпревариха БСП в контраатаката си против позицията на арх. Борислав Игнатов срещу МОЧА”

 1. За проф Иво Петров важи приказката обущарю не по високо от обувките.Друг е въпросът за общата му ерудиция.Жалко.

 2. Това мнение на професора ме кара да се съмнявам в почтеността му и в добронамереността му. Ако допуснем, че не е информиран за историческата истина, от която следва неадекватността на това чучело насред европейската ни столица, какво му пречи на професора да каже,че не е специалист по темата и да си спести мнението??? Ами ясно какво – цели се в симпатиите на неинформираните гласоподаватели с дясна ориентация. Такава нечестна постъпка не може да спечели моето уважение. За дясното крило на БКП, наричано за парлама ГЕРБ е разбираемо да правят пируети и минети, но какво да кажем за професора??? За мене си правя извода, че е твърде спорен авторитет. Като кардиолог може да е блестящ, но щом влиза в ролята на хибриден бранител на полиморфното съветско статукво, без да е специалист по темата, или просто не е информиран, но брани МОЧА, значи нещо не му е наред!
  Явно е инструктиран да сипе лакърдии, като парлама-троловете, правейки аналогия с паметници в Австрия и Франция. Аналогия, абсолютно неадекватна в контекста на истинските исторически събития и последвалото съветско робство. А кой човек с авторитет и собствено мнение би позволил да бъде инструктиран???
  Тази маневра на кукловодите със сигурност не е стрелба напосоки, но издава страха им от арх. Игнатов!!! Дават си сметка, че са компрометирани и действат също, като БКП с Ламбо! Хвърлят на огневата линия всичко, което имат. Късно е либе за китка, хората са отвратени и искат промяна!!! А ПРОМЯНАТА ЩЕ Я ОСЪЩЕСТВИ АРХ. ИГНАТОВ!!!

  ГЛАСУВАЙТЕ ЗА АРХ. ИГНАТОВ!!!

 3. Мисля, че този професор би трябвало сам да е намерил отговор на въпроса ЗАЩО “най-големият проблем на България са пропуснатите възможности”??!
  Би трябвало отдавна да е идентифицирал КОЙ принуждава България и българите да пропускат тези възможности, както и да е намерил точните думи, охарактеризиращи ония наши сънародници, които (съзнателно или неволно) помагат на “КОЙ”: “ПОЛЕЗНИ ИДИОТИ”!!!

 4. Нямам личната компетентност да оценя професионалните квалификаци на професора- кардиолог, както и професионалните качества на архитекта Игнатов, затова се доверявам на мнението на експерти в тези области, доказали почтеността си, а те засега нещо си мълчат. НЕКА ГОВОРЯТ!

 5. Този професор как така прави аналогии с паметници из Европа на “съветската държава”/изразът негов/ и материализираната почит към НАПОЛЕОН ВЪВ ФРАНЦИЯ! Това е изцепка като за много прост човек, а професорът изобщо не е прост. Рецитира монолози по герберски “опорки”, обаче герберите са си много прости и нещо са го подвели. ‘Ми да го питам тогава, има ли в съветската държава паметник на “френската държава” по повод загиналите френски гренадири от Наполеоновите войни. Ще бъде дребнаво да питам професора дали съветската държава някъде и с нещо е отдала човешка и християнска почит на загиналите на територията й германски войници например. Има ли изобщо в необятната територия на Раднаята обикновено или “международно” военно гробище. Има ли нейде място в прословутата широка руска душа, което по християнски да почита погубения обикновен човек- руснак, французин, германец, финландец, румънец, турчин. Имат две мумии на Красною площадь и до тука с всичкото им православие. След време сигур’ ще тургнат и третата, дано съм жива да го видя.

 6. Професорът е решил да си купи фабрика на 8-ми септември, негова работа. Колкото и да е голям специалист е решил да бъде слуга на мутри си е негов проблем.
  Не го знам този “златен паметник” във Виена, но преди години имаше една книга (сигурно и сега я има, но не ми е под ръка да проверя) за приключенията на Ставри Ставрев от Неделчо Драганов. Там май се описваше този паметник и се споменаваше за “два килограма тротил му е майката”. Може и нещо да греша, но тази комбинация се е заформила в съзнанието ми.
  Защитниците на МОЧА-та са като тези, дето ще се борят с климатичните промени, но това е една друга тема. Това е секта, с вярата не може да се води разговор, за дискусия/спор да не говорим. Както знаем за вярата в МОЧА и че България е обявила война на съветския съюз (вече и в “Стани богат” го казаха)бронебойни патрони няма открити,няма открити.

 7. Още малко по темата:

  Един руснак е “наблюдение”,
  а двама са “разузнавачи”.
  Дванадесет са “отделение”,
  а “ихтамнети” “рота” значи.

  Там “новичока” е “парфюми”
  и “мир” – “военен” евфемизъм.
  А в България са “скрити” думи –
  “газ”, “Белене”, дори…”туризъм”.

  Тук “русофил” е “занаят”
  и с пари от “хонорар” – “просия”
  на “Запад” пращат, в “гейпарад”
  децата си, а не в Русия.

  Без евфeмизми се боиш
  и ако в рубли не ти плащат,
  на “Белене” АЕЦ строиш,
  или…”на Белене” те пращат.

 8. Браво на госпожа Иванова! Колкото до ПРАФЕСОРА който толкова държи за паметниците на “освободителите загинали от алкохолно отравяне в НРБ” би било добре да се изнесе в любимата му РАЗИЯ и там всеки ден да обикаля да съзерцава и възхвалява всичките им паметници и монументи! Пожелавам му го!IIC…..oIL.

 9. И нещо ново извън статията на господин Инджев.
  Изказване на великият ни вожд МУТРОПИТЕКА ! Удостоверява че ше слезе от политиката след като бъде завършена АМ “Хемус” а това е след 5 години! Това значи още откраднати милиарди – а след това пей сърце, при любимата и дъщеричката в Испания!IIC…..oIL.

 10. На основание и в съответствие и допълнение на Закона, обявяващ БКП и комунистическия режим в България за престъпен /ДВ, бр 37, от 05,05,2000 година/:
  1. Незабавно приемане и прилагане на закон за премахване в твърди и неотменими срокове на всички топоними и материални символи на терористичното „партизанско” движение от периода 1941-1944 година, престъпното държавно управление от периода 1944-1990 година, както и тези на забранената КПСС и вече несъществуваща държава СССР и присъщите ѝ институции и структури.
  КАРТАГЕН ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗРУШЕН!

 11. Потресена съм и омерзена.Как този професор кардиолог се е съгласил да си губи времето в безплодни общински дебати в които общо взето управляващата клика има превес и той трябва да съдействува за това при всички случаи.И да взема отношение по неща от който е далеч,като ремонти,ТЕЦ,транспорт,строителство.Напразно губене на време.
  Учудена съм от непознаването на историята от този човек.Той не знае ли ,че Наполеоновите войни са кръвопролитни но те дават мощен тласък на Европа за бурно развитие и напредък , включително и в Русия докато Червената армия носи разруха и връща Източна Европа в Средновековието.
  Как се самоунижава този професор да стане слуга на слугите и да им изпълнява поръчките.
  SMS
  До сега не съм чула някой/не само десни/ да се съмнява в качествата на арх.Игнатов в сравнение с другите ,не се съмнявай и ти /извинявай ,че ти говоря на *ти*,смятам те за съмишленик/,агитирай и гласувай за него.Промяната е задължителна.Няма друг.
  ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ИГНАТОВ,ЗА ПРОМЯНАТА.

 12. Поздрави за точното мнение на госпожа Иванова, само искам да отбележа, че най-опасен е образования простак!

 13. Поздрави за точното мнение на госпожа Иванова, само искам да добавя, че най- опасен е образования простак!

 14. За мен няма съмнение, че робофилството трябва да получи ясен урок и този позор да се махне.
  Но е вече късно да ни се показва, че поредният ДС кандидат от ГЕРБ ни учи как да пазим робската си психика. Няма да стане!

 15. @до Сия:Споделям напълно мнението Ви, а също и на другите коментатори за ПРАФЕСАРА,който може и да е авторитет в медицината, но в области като история и политика се оказва пълен профан и се позори да обслужва руско-герберските опорни точки също като Резидент радэв.
  Само за сведение цитатът “Три кила пироксилин му е майката!” се отнася за паметника, посветен на Битката на народите край Лайпциг. Разказът е “Българи” от Чудомир: https://chitanka.info/text/14495-bylgari

 16. Тъй като става дума за Австрия, пример на страна, за която всеки път посещавайки по бизнес или във ваканция си мисля като за една историческа несправедливост, довела до разпадането на една от най-шармантните Европейски империи, ранен пример на мултикултуно сосайъти, зачитала всички религии и култури и печатала учебниците за училищата в отделни колонки на немски, италиански, хърватски, чешки, унгарски още по времето на Мария Терезия, само да насмогне на безкрайните претенции на разбойниците от десетките народности, насъсквани от французите към национализъм и анархия, но с една Виена оставаща винаги през вековете като политически и културен ориентир на Европейците. Една Виена имала неблагоразумието на младия и неопитен Франц Джоузеф да повика на помощ руския цар при потушаване на въстанието на унгарците и така да тръгне по свирката на Москва, и понесла съмнителното присъствие на световни терости като Плеханов, Ленин и Бакунин в съмнителна близост в Женева в деня на атентата срещу Сиси от италианския анархист Лучени, както направиха неблагоразумно по-късно и германците с пакта между Молотов и Рибендроб, а днес и между Ердоган и Путин, сякаш забравили, че който се е хендшейквал с Кремъл, добро не е видял, защото отпред руснаците подават ръка, а отзад държат кървава брадва. Точно така блестящият български художник Р.Алексиев нарисува Сталин и той не забрави да му прати Лекарка с отровна инжекция в ръка. Така и днес, Руският златен паметник, наритан на гърба на двореца Белведере, а отпред затулен от хитрите архитекти с огромен фонтан, така че да не дразни хората, е символ на завоевателната Червена армия, успяла да улучи със снаряд точно гроба на Мери Ветцера, нещастното седемнайсет годишно момиче, загинало по любов в Майарлинг, тленните останки на което биват допълнително ОТЪРАШЕНИ за скъпоценности а костите безобразно разхвърляни от Русия Ванка, който краде и мъкне в танка и Андрюша, който яхва Катюша, а след това продължава да яха и всяка друга булка срещната на пътя, защото така го научил великият Иля Еренбург, който подобно на Левчев не можеше да престане да обича Сталин, дори след като приятелите му го убиха. След ВСВ столицата на неутрална Австрия се превърна в мястото, където съветската резидентура беше най-стръвна и откъдето тръгваха опаковани като дипломатическа поща секретни пратки в това число компютри, оръжия и дори трупове. В наши дни няма да забравим пияното кремълско протеже Щрахе, изритан от австрийците там където му е мястото, където е мястото и неговите български аналози перхидролени фюрери и сие. Връзката между Виена и български лекари ми бе много любопитно да видя, когато попаднах неволно в туристическа група съставена предимно от български медици, изпратени като награда от фармацевтична фирма, защото предписват само нейните лекарства. Всички стояха насред Пратера и пред Свети Стефан с цигари в ръце и тръскаха по площада, грабеха ужким да опитват от сергиите с храна, без да купуват, от което някои дори се подрискваха, дори една възрастна шефка на болница като разбра че живеем в Лондон се опита да ме обяви за агент на Ми6. Така се запознах с това, което днес е останало още неизбягало от българските болници.

 17. Няма как герберокожите шамани да прикрият своята вродена РУБЛОфилия зад поредният си КАЗИОНен глашатай , и който използват за платена фасада , за пореден платен наемник на РУБЛОфилската си пропагадность!
  Истинските герберокожи начальници , като МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА, използват МОЧА и платените му “защитници” , за да крадат десетки и стотици милиарди от “енергийните” “проекти” на Путлер ,като Южен поток и беленският гьоль!!!
  Няма как да се “сраМняват” виенският и софийският “паметници”, също както НЕ могат да се СРАВНЯВАТ днешна Виена и днешна сАфия , или пък да се “сравняват” Австрия и бандитустана-НРБ,….НАЛИ!
  Защото , най-малкото, Австрия не беше подложена на ДИВАШКАТА болшевишка ОКУПАЦИЯ през последните 75 години, както задунайската реСпублика-НРБ, НАЛИ!
  И ,както сме обсъждали вече преди над 5 години в блога на г-н Инджев, МОЧА е ОКУПАЦИОНЕН символь, “идеологически” ЗНАК и “партийна” символика на терористичната болшевишка организация-БКП! и НИЩО “друго”! НАЛИ!
  И щом като МОЧА е окупационен “паметникь”, то по същата “логика” трябва да се поставят “паметници” на византийската и на османската “освободительни” армии, НАЛИ!
  За това МОЧА трябва да бъде РАЗРУШЕН! – ВЕДНАГА!

 18. Не е съвсем по темата за МОЧА но тъй като стана въпрос за Наполеон и Русия си позволявам да споделя нещо по този повод.
  Купих си книгата на Е.Н.Панасенков (признат за гуру на младите руски интелектуалци) от amazon.fr на руски. https://www.amazon.fr/s?k=ponasenkov&__mk_fr_FR=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&crid=FY4MKAKN0FKP&sprefix=Ponasen%2Caps%2C162&ref=nb_sb_ss_i_1_7. Най интересната книга на историческа тематика за 19 век която някога съм купувал или чел. Препоръчвам я на всеки който се интересува от историята на Европа на основата само на достоверни източници и документи.
  https://www.youtube.com/watch?v=BrYvjuldx6c
  Известный русский ученый-историк Евгений Понасенков рассказывает о том, почему армия Кутузова, превосходя противника по численности и защищая «первопрестольный град»,

 19. Повтям си коментара от 1 октомври.
  Арх. Борислав Игнатов на 30 септември, 2019 при Цветанка Ризова.

  Малко от биографията му:

  Роден през 1972г. Завършва архитектура в Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия в София през 1995 г. със специалност “Градоустройство”. Започва самостоятелна работа същата година като архитект на свободна практика. През 1999 г. продължава кариерата си в Бостън, САЩ, където работи за известното архитектурно бюро William Rawn Architects. В средата на 2001 г. се премества в Ню Йорк. Там работи в една от най-големите архитектурни фирми в света Perkins+Will Architects, по редица големи проекти за болници, университети и жилищни сгради. През 2006 г. завършва Advanced Architectural Design в Колумбийския университет на Ню Йорк и е поканен да преподава там в катедрите Концептуална архитектура и Опазване на историческото наследство. През 2007 г. основава свое архитектурно ателие Bignatov Studio New York.

  През 2009 г. се завръща в България и работи по проекти в страната и чужбина. През 2011 г. живее между Сиатъл и Хонг Конг във връзка с разработван проект за голяма крайбрежна търговска зона в Шънджън.

  Арх. Игнатов е носител на множество професионални награди: Голямата на награда на Съюза на архитектите в България – през 2010 и 2012 г., Наградата на Министерство на културата, Награди „Архитект на годината“, „Сталкер“, „Животворна светлина“ и други.

  А сега сравнете този човек с другите кандидати за кмет на София. Какво е усещането? Нали! Води ги с ОБИКОЛКИ!

  Видеото:

  https://www.btv.bg/video/shows/lice-v-lice/videos/borislav-ignatov-v-prodalzhenie-na-11-godini-v-sofija-sa-trupani-dalgove.html

 20. Книгата на Понасенков, за която говори DIMITAR ANGELOV, я има и в електронен формат.
  Но има и един основен въпрос – След като Наполеон успя да превземе Москва , 130 години преди Хитлер, при много по-примитивни оръжия и логистика, то въпросът е – до КЪДЕ щеше да стигне Наполеон, ако беше на мястото на Хитлер през 1941г.?!?!?!!?!?!….
  Освен това Наполеон тръгва към Москва от много по-далечният Париж , а не от хитлеристкият Берлин ??!?!?!!?…….
  И така – до КЪДЕ щеше да стигне Наполеон , ако имаше възможностите и условията на Хитлер през 1941г.??!!?!?!??!?!?!……….

 21. Не бих правил личностен паралел на аристократа по рождение и гении Бонапарт с Хитлер. Но паралелът между двете кампании е интересен въпрос. Краткия ми отговор на “БАРБАНАПОЛЕОНОСА” е че нито първият нито вторият са имали първоначално намерение да завземат Москва, а още по малко и да окупират бившата Империя на Чингизидите, удачно наречена «Империята на Злото». И в двете войни агресор е Империята; в едната, както добре го описва Понаценков, това е Александър 1ви а във другата Джугашвили-Сталин. Хитлер превантивно напада Русия изпреварвайки готвената срещу него руска инвазия. Изобщо целта на Германия в тази война не е Русия ами да си уреди сметките със Западна Европа, а нападението над Русия е предпазна мярка по принуда срещу готвеното в гръб нападение на Сталин.

  Относно така наречената Отечествена Война срещу Бонапарт, жестоко обиденият от загубата при Аустерлиц и позорно избягал от фронта Александър1, намерен под едно дърво насран в буквалния смисъл, търси поводи да си отмъсти. Насърчаван от Австро-Унгария и подкупен с английско злато да не участва в Блокадата на Острова обявява война на Бонапарт, навлизайки на негова територия. На бърза ръка и почти на шега Бонапарт го прогонва от всичките му европейски владения в Прусия, Полша, Литва, Беларус, Украйна… посрещнат като Освободител, какъвто е в действителност, давайки свобода на крепостните селяни във всички територии от които прогонва Александър1. След като пресича Днепър, стъпвайки на руска земя и разгромявайки Багратион при Смоленск, Наполеон има възможността да прекрати войната като обърне руския народ (крепостните селяни) на своя страна срещу поробителите им помещици и дворяни, давайки им свобода, както на останалите поробени народи на Империята. Това именно е основният въпрос, какво го спира да го прави нито при Смоленск нито в Москва? Отговорът го дава по късно на остров Св. Елена самият Император. Просто се уплашва от вида на неконтролируемите варвари руски мужици и прочетеното от архивите за ужасите при бунтовете на Пугачов & co и осъзнава че даде ли им свобода няма сила която да може да спаси Европа от разорението което ще предизвикат. Грешката която Наполеон допуска е, че разгромявайки руснаците при Смоленск не прекратява Кампанията а продължава към Москва, вероятно воден от желанието окончателно да натири задника на дурака Александър1 а може и още да е имал колебания да даде свобода на мужиците. Интересно, но не мога да се въздържа от някои аналогии със сегашното гео-политическо положение. Предполагам че това фундаментално политическо решение на Бонапарт, имащо изключително съвременно звучене, се изучава във всички политически школи и подобни аргументи са сред тези които карат Запада да държи Путин на власт като по-малкото зло. Представяте ли си какво би станало ако Запада даде свобода на придвижване на всички поданици на Путин? Разните сирийски, либийски, и прочие мигранти и домашните ни спорове “колко дявола могат да се съберат на върха на карфица” ще ни се сторят като детска приказка. А нужно ли е наследницата на “Монголската Империя” да продължава да се поддържа като “Нова Китайска Стена” и до кога и ако не с какво да се замени?

 22. Натъжава ме и ме гневи фактът, че хора, които преди 25-30 години са скачали редом с мен на митингите на СДС, днес от прафэсарскитэ си позиции ни поучават да си плюем на принципите и на знанията си по родна история. Поучават ни те, снемайки от учытэльницата товара да ни каже тя какво мисли за МОЧА. Но това си е тяхна работа. Този прaфэсaр може да е добър в професията си, но морално е една нула, защото е позволил да го употребят с користна цел. От БКП-2, наречено за благозвучие ГЕРБ, няма как да очакваме “да дразнят пут.ин” (по бацэ). Резилът си остава за сметка на прафэсара и бивш седесар.

  Ho eто препратка към силното участие на нашия кандидат за кмет на София арх. Игнатов в последната “Панорама”, aко и свенливият Бойко Василев да не посмя да зададе на участниците въпроса за МОЧА: https://www.bnt.bg/bg/a/vreme-za-izbori-b-ignatov-ot-db-st-ivanov-ot-nfsb-i-t-bikov-ot-gerb (Да гледа и Добрина Чешмеджиева и да се учи как се подбират гости за предизборно дискусионно предаване).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.