Борисов се похвали с разговор с Тръмп, за който досега няма информация

Колкото и малко да говори нашият премиер, винаги има какво да научим от потока на неговата мисъл – понякога и без той да иска. Така стана и днес на работна закуска на Американската търговска камара, на която Борисов беше поканен да приеме  многобройните похвали и сам да добави още към тях без излишна скромност.

Впрочем импровизацията на премиера на микрофона започна с нещо като самоирония по повод потока от благодарности и похвали към него с думите “ с Краси се гледаме Каракачанов, звучеше малко като на партийно събрание на ГЕРБ и ВМРО” . Обаче в рамките на близо 20 минутното си говорене Борисов  също наблегна на похвалите – най-вече изтъкна заслугата на Каракачанов за самолетната сделка.  Да има вицепремиер историк и от него да учи история докато обикалят заедно – понеже самият той е учил история преди 40 години, е голям късмет, обясни още Борисов.

Усещането от необичайно честото споменаване на вицепремиера, включително за ролята му при сключването на сделката са американските Ф-16, беше леко сюрреалистично като за премиера Борисов, абониран за хвалебствия, но явно му беше важно да подчертае пред тази аудитория колко трудно е била преодоляна “яростната, подла” съпротива срещу сделката за Ф-16. 

Точно по този въпрос за внимателния слушател вече беше прозвучало едно откровение от много достоверен източник. Преди речта на премиера думата беше дадена извън протокола на Ранди Хауър, гостуващия директор на сектор Бизнес развитие на най-голямата оръжейна компания в света “Локхийд Мартин”. След като се присъедини към похвалите и благодарностите към Борисов американецът сподели , че е в този бизнес от 40 години, но никога не досега не е ставал свидетел на толкова активен ангажимент от страна на Държавния департамент на САЩ за сключване на подобна сделка, като българската. 

Който разбрал, разбрал…

Борисов разбра и отговори на намека, направен от госта с лице към изпълняващия длъжността временно управляващ посолството на САЩ Джъстин Фрийман.  На практика премиерът потвърди оценката на Хауърд със забележката “ знаят на какво бяхме подложени”. Иначе казано, наложило се е извънредно усилие от американска страна, за да се случи най-накрая отлаганото под руски натиск с години превъоръжаване на българската авиация по натовски стандарти. 

Нямаше изненада обаче от задължителния реверанс към Русия, направен от Борисов в графата “другите”, които няма за какво да ни се сърдят. За целта отново сложи на кантара правилното, според него, плащане на руските ядрени реактори, които вече са си наши и сега ” можеме да си търсиме партньори”, но и не пропусна да клъвне критиците на АЕЦ “Белене” , на които каза, че е догма да се говори за него като за руски проект и че трябва да го направим “красив”. За пореден път премиерът защити тезата си за все по-интернационалните намерения за участие в застрояването на бившия гьол. Имало към него интерес от огромни компании.

Авторът на тези споделени впечатления от закуската ( която в буквалния смисъл не се отнасяше за журналистите, предупредени и настоятелно помолени също така да напуснат след изявлението на Борисов), си остана гладен за пояснения във връзка с поредния случай на незададени въпроси към монологичния ни премиер. 

Най-вече ще бъде интересно министър-председателят да развие новината, която оставям за края на този текст: кога точно е разговарял лично с президента Тръмп за сделката с Ф-16, както някак между другото Борисов се похвали? На моя скромна коментаторска милост не е известно да е имало такива лични преговори. А на вас? 

НА СНИМКАТА:  Борисов изненада миналата година в ООН Тръмп, промъквайки се за ръкостискане. Ако в рамките на тези няколко секунди е договорил сделката за Ф-16, това е настина несравним с нищо рекорд по бързина в международното договаряне.

 

 

 

 

Ако ви поканят, читателю, на трапеза с Борисов, на която и без това не сте с пълна уста, защото консумацията на сервираното меню не се предвижда по протокол за вас, можете да го питате. Но е най-вероятно да стане като на събитието на АмЧам – да амнете чама, т.е. да гризнете дръвцето.

Забележка: AmCham е организацията, която някои говорители и днес наричаха упорито Американска КамЕра.

5 мнения за “Борисов се похвали с разговор с Тръмп, за който досега няма информация”

 1. Този чукундур геройкото се е самозабравил и е крайно време да се разбере, че с него не трябва да се говори дипломатично. Това е безмислено. Той от тънки намеци не разбира. Плещи си каквото му скимне.
  Колкото до Ф-16 за всеки мислещ е ясно, че идва време за компенсации към русия. Като начало започна с договора с газпром за “балкански”(турски или южен)поток.
  Днес по БНТ арх. Игнатов в прав текст каза, че плащаме с 30% по скъпа газ. Ето линк: https://www.bnt.bg/bg/a/mestni-izbori-2019-zashcho-borislav-ignatov-iska-da-e-kmet-na-sofiya

  Не е по темата, но протеста на Правосъдие за всеки срещу назначаването на гешев за гл. прокурор ще се състои утре 08.10 2019г. от 18,30 пред Съдебната Палата. Организаторите искат да отидем с нещо за светене. Например телефон или фенерче.

 2. ИЛИ Е СЪНУВАЛ ИЛИ МУ Е БИЛО НАБИТО КАНЧЕТО, ЗАТОВА НЯМА ИНФО.

 3. p.s. Разговаряли са на есперанто естествено.

 4. Господа МУТРАТА наистина е разговарял с Тръмп – но на СЪН или ТЕЛЕПАТИЯ!IIC…..oIL.

 5. На балкЯнтуристическиЯТ СУДЖУКоядец вече са му “забранили” тУрористическите визи за САЩ и Европата, и е преминал САМО към “виртуални” пУтешествия с Тръмп…. МАкрон…Меркаел…..и.тн….,…..преминал е към ТЕЛЕФОНни “пУтешествия”, НАЛИ!
  Ето как са му отказали срещи САЩ и всичкиТЕ ЕВРОпейски ,и БАЛКАНски държави, и Северна Македония, дори:
  https://frognews.bg/inteviu/stoian-tonchev-pred-frog-otnosheniiata-mejdu-borisov-peevski-obtegnati-geshev-nepriemliv-sasht-evropa.html
  И даже самият сюзерен на МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА , самият самодърВец – Путлер е отказал “среща” с задунайският си ПРИМАТоподобен васаль!!!!!
  Освен това , дори по телефона няма какво да си кажат калинковоКРАСНОкожиЯТ “вождь” – винетУ и бледокожият гринго-тръмп….НАЛИ!
  Не случайно САЩ ни продадоха от модернизираните 8 бройки Ф-16 на цена с 10-20% по-ВИСОКА, отколкото продадоха 32 броя на полша , но от много по-съвременият , НАЙ-съвременният самолет в света – Ф-35, НАЛИ!
  Това се дължи на “телефонните” разговори на винетУ с тръмп, докато поляците вече договориха на директни ПОСЕЩЕНИЯ при тръмп отпадането на визите за тях , и сега те ще пътуват съвсем спокойно до САЩ!
  Ето т’ва е РАЗЛИКАТА между ПОСЕЩЕНИЯТА на поляците при тръмп – нови Ф-35, и много по-ЕВТИНИ от задунайските Ф-16, а освен това поляците вече ще си пътуват и пУтешестват в САЩ, докато за РАЗЛИКА от тях тръмп забрани “визите” на калинковоКРАСНОкожият винетУ до САЩ , и му продаде 8 бройки Ф-16 много по-скъпо!
  Ето т’ва е “телефонната” “дипломация” и телефонното ЕМБАРГО за бокоТИКВАТА и бандитустанът-НРБ…..НАЛИ!!!…
  Всички цивилизовани държави , вече , си играят на играта на “развален телефонь” с банкянският СУДЖУКоядець, и с неговите калинковоКРАСНОкожи “шамани” и ПОРЦИОНни ОБРЪЧи, НАЛИ!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.