Петък, (с)пазарен ден

 

Петък е, пазарен ден. Нямам предвид онзи пазарлък в Народното събрание, където не можаха да се спазарят за това кой е най-виновен за проваления кворум – същият, който по дефиниция и най-вече по думите на собственика на управляващата партия е отговорност преди всичко на мнозинството. 

Пазарен ден е петъкът най-буквално в Ябланица. Наблизо прелетя премиерът Борисов, за да резне лентичката на завършен участък от десетина километра, с които порасна магистрала “Хемус”.

Остава му още към двайсетина пъти по толкова километри да ни построи докато изпълни заканата си да ни лиши от себе си в качеството на главен началник на държавата след като завърши строителството на заченатата от неговия вдъхновител в политиката Тодор Живков преди половин живот време.  Макар че самият Борисов обеща днес да си ходи от властта само след 3-4 години. Толкова ще продължи строителството на “Хемус” , прогнозира той.

НА СНИМКАТА ( на БТА):  Борисов край Ябланица днес

 

 

 

 

Повечето от нас, които пишем и четем тук, няма да доживеем вероятно  до дълбоката старост на Борисов, когато ще го носят на ръце да клъцне последната лентичка. Да ни е жив и здрав да ни надживее и да изпълни заканата си. Положението е “нека оди бос” като във вица за председателя на текезесето, на когото вместо гумени цървули, както на всички останали, дали премия в размер на годишната му заплата.

За автора на тези редове присъствието на пазара в Ябланица днес беше случайност. Но не и за мнозина зорки граждани и селяни. Мнозина от тях заподозряха, че може би имам нещо общо с височайшето посещение. Спираха ме с въпроса какво мисля по въпроса. 

Редовните читатели на  ivo.bg знаят какво мисля “по въпроса”, както и че не си нагаждам мнението към аудиторията. Така че е излишно да цитирам “уличните” си политически коментари на петъчния пазар в малкото градче.

Не твърдя, че реакциите на моите събеседници са статистически представителни за каквото и да било. Но все пак е забележително да отбележа, че не се намериха опоненти на откровено критичното ми мнение. “ А да знаете само какви са коментарите на хората” осведоми ме само многозначително една продавачка. Явно не ставаше дума за хвалебствени отзиви. 

Нямам представа от каква политическа боя са хората, с които разговарях днес в Ябланица по тяхна инициатива. Но имам усещането, че протестният вот на улицата е много по-голям, макар и разпилян, отколкото е подкрепата за омръзналия нов “човек от народа”, имитаторът на “Човека от народа”, родом от този регион.

На пазара на изборите важат ядно други механизми. Добре смазани.

“Купуването и продаването на гласове е престъпление”, но само ако те хванат, изобличат и накажат в държавата, в която и прокуратурата е част от добре смазания механизъм на сливане на властите – както впрочем най-откровено обяви единственият кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев, декларирайки, че е против разделението на властите. Монтескьо може да се обърнал в гроба от този реванш срещу формулираното от него най-важно правило на демокрацията, но на пазителите на статуквото у нас такива дреболии не им минават. За тях всеки ден е (с)пазарен.

18 мнения за “Петък, (с)пазарен ден”

 1. Все ще доживеем да видим края на втория живков/истки период (режим) в България. И все се питам: Дали след време сестра Фандъкова ще кърпи чорапите на оня, дето папите са Го галили по темето?

 2. С риск да ми се “разсърди” пак многоуважаемият съблогар К.Ганев ще го кажа направо-ВЕЛИКО!
  И дано прозрението след като е стигнало до Ябланица осени и останалата България и на 27 октомври да е началото на края на МОДЕЛЪТ КОЙ!
  Арх. Борислав Игнатов-кмет на София!

 3. Първи закон на агент буда(пеща) е:
  – купуването и продаването на гласове е мое единствено задължение!

 4. Не е само Ябланица. Ориентирам се по настроенията на коментиращите във различни форуми онлайн. Недоволството от “дясното” крило на БКП е масово. Каквито и трикове да правят, няма да му се сбъдне на еднокнижника мечтата да достроява магистрали. Време е автентичната десница да се обедини и да спечели симпатиите на всички разочаровани от това аморфно управление. Началото ще бъде в София. Арх. Борислав Игнатов има професионализма, честността и обаянието на обединител. Симпатизират му всички извън фатмашкото статукво, а вероятно и фатмаците вече му симпатизират. Да бъдем разумни и да гласуваме за кандидатите на ДБ!!!

 5. И аз днес, по съвпадение, минах по новата отсечка и се разминах с височайшия кортеж.Купих си хубав лук от една сергия на шосето, продавачът каза, че вече няколко пъти били рязали тия лентички, щото това им било работата на политиците, да си режат 🙂

 6. Спомня ли ти си изстраданото, прочувствено писмо на Стефан Цанев в мрачният, мразовит декември 1996г. “Жан, иди си с мир”. Едва ли шамана Александър Габишев е знае за него но по същество обръщението му към ввХУЙЛО гони същият резултат. Нещо повече, самият шаман е готов с цената на всичко да стане гарант на безопасността на Слънцеподобний.

  “Уходи, Владимир Владимирович. Добровольно”. “Эта отставка будет благо для России, для Якутии и для всего мира… Мстить – грех. Прощение… И тебе, если ты добровольно уйдешь, демону (я считаю Вас демоном) – прощение… Я буду лично Вас охранять, чтоб безопасность была… Никакой суд земной не должен Вас судить, я за этим прослежу обязательно. Вас будет судить сам Бог, Небесный Суд. А как оно происходит, нам неведомо. Живите спокойно. И ждите Суда Небесного”.

 7. Не съм съгласен с автора по отношение на новооткритата отсечка на магистрала Хемус. Тя е лична заслуга на ББ и като такава следва да му се отчете. Защо?
  През всичките тези години на изявления за пътища само и единствено ББ дръзна да пробие тези два- три хълма и да прокара наклонения път. Всичките са лъгали, че не може да се изпълни!! Вчера минах и виждам построеното. Отсечката е опасна при лоши условия, а там ще е зле по време на виелици и заледявания, но пробитият път е факт. Това е огромна крачка по пътя за свързването на магистралата и трябва да се отчете честно. Тъй като автора не е от изявените шофьори, може да пише с ирония, но всички, които карат знаят колко важна е тази отсечка.
  Дали с това се купуват гласове може да се каже точно, че с това се заслужават гласове, освен ако не си спомним, че това са кметски избори, а не парламентарни и новооткитата отсечка не трябва да се пише като заслуга на ГЕРБ, а лично на Бойко Борисов. Дори вече си мисля, че той е направил повече отколкото партията му прави или по- скоро руши. Защото зад неговите усилия има хора, които прогонват народа с полицейщина и поръчкова политика за наместване на свои кадри, които са типични милиционери , коит не признават никаква правова държава и конкуренция.
  Едно трябва вече да е ясно- ГЕРБ не купуват избори, защото разполагат с цялата машина за производството им по свой образ и подобие.

 8. Според мен и те искат да си тръгнат по живо по здраво да загубят изборите и да ги оставят на спокойствие да си харчат награбеното ,затова са и упражненията за главния прокурор за да не им дирят сметка какви са ги вършили и май ще им се получат нещата както гледам …

 9. Към Гумата:

  Ех, Гумата, много гумено го извъртя за заслугите на вожда, който дръзнал лично да изкопае път в бъднините, където никой друг не е посмял да ни поведе, само дето от обкръжението му не са достойни за него. Оттук до левчевото “никой не може да ми забрани да Ви обичам, другарю Живков”, няма и един тунел разстояние.
  Не се засягам на “изявен шофьор” и не се меря с изявяващите се бабаити на пътя. Вие от тях ли сте?
  Но чак пък да знаете точно какъв шофьор съч си е леко нахално. Или черпите някаква специализирана информация, за която аз не съм осведомен като оценка за скромната ми особа?Уцелихте гредата с конкретния пътен участък – ако има такъв, по който да съм шофирал най–много през последните десетилетия, това е точно този- само това лято 5-6 пъти в двете посоки. Но Вие и това “знаете” по-добре от мен, явно.

  Хвалете си вожда някъде другаде следващия път

 10. Гума,Вие внасяте колорит в блога. Имате право да не сте съгласен,да отчитате лична заслуга на ББ. Да го обичате. И други неща ,ако щете.
  Пропускате по моему най-важното. Какъв е приноса на ББ за отсечката по пътя? Дали е проектирал,дали е строил-те пробивал хълмове и прокарвал НАКЛОНЕН път,дали е платил със собствени пари. Какво? От къде знаете,че всички са ЛЪГАЛИ,че това не може да ста

 11. ПП Позволявам си да продължа.
  Откъде знаете,че всички са лъгали,че това не може да стане.
  И при Т.Живков са строяли пътища,и при Хитлер,и при Сталин /по-малко/,и при които и да са управници. Китайски и Берлински стени, и пирамиди са строяли.
  Изглежда според вас това трябва да е тяхна лична заслуга и те да бъдат обичани за което.

 12. към гумаТА:
  Явно не искаш да прогледнеш за истинските “мотиви” на твоят КАЛИНКАвокраснокож вожд- банкянската мутра?!?!?
  В последните години на вашият любим соц БВП на НРБ беше около 10 милиарда , а днес БВП е над 100 миларда , т.е. БВП е пораснал над 11 пъти през последните 30 години!
  Освен това сега ние получихме съюзническата подкрепа от най-платежоспособните пазари в целият свят, и освен това вече сме член на НАТО ,което осигурява рязко НАМАЛЯВАНЕ на разходите за отбрана и сигутност, и така още по-голям дял от БВП може да се даде за строителството на магистрали , защото по времето преди 1989г. над 20-30 процента от БВП отиваха само за БНА и за купуването на съветските военни железарии! А сега не отделяме дори 2% от БВП за армията и ПРЕвъоръжаването ѝ! Т.е. само военните разходи са СПАДНАЛИ над 10 пъти спрямо соца!
  И въпреки днешните МНОГО по-благоприятни икономически ,военни и политически условия , твоят МУТРЯсал вожд все още НЕ е построил дори “магистрала” Хемус?
  Пак ти ПОВТАРЯМ БВП е над 10(ДЕСЕТ!!!) пъти по-висок, а военните разходи са СПАДНАЛИ над 10(ДЕСЕТ!!!) пъти, през последните 30 години! А освен това сега имаме НЕограничен достъп до най-платежоспособният световен пазар! Т.е
  ВЕЧЕ няма никакви проблеми с “чуждестранната” ВАЛУТА!
  “Успехите” на твоят бандитски вожд се виждат най-ясно при одиозната “магистрала” Струма! Прокарването на трасето през Кресненското дефиле е платено от Брюксел, като единственото ЕВРОпейско условие е или цялото трасе да е се изведе далече река Струма,или да се построи тунел!
  Но твоят личен и единствен вожд-бокоТИКВАТА е решил да открадне поне половината от ЕВРОпейските средства за магистрала Струма , чрез своите ПОРЦИОНни ОБРЪЧи, и СУДЖУКовите си “магистрални строители”! И за това не изпълнява това условие на Брюксел, защото трябва да даде тези европейски пари на европейски фирми за прокарването на този тунел, защото неговите ОБРЪЧи не могат да го прокопаят!
  Ето такава е “личната заСЛУГА” на винетУ за “магистралното” строителство в бандитустана НРБ! Ето така се “усвояват” над половината ЕВРОфондове и бюджетни средства , още преди да е започната дори първата копка! и За това българските “магистрали” за НАЙ-НЕкачествените, защото над половината пари се крадат от СУДЖУКовите ОБРЪЧи на твоят личен вожд!
  Това се видя и при катастрофите при Своге, и по “магистралата” до морето! Навсякъде има само НЕкачествено изпълнение и НЕкачествени материали! И за това бокоТИКВАТА и присъдружните му патрЕотични лакеи НЕ иска да има европейски лаборатории ,които да проверят какво е “качеството” на “магистралите” му!
  И за това бокоТИКВАТА реши да раздаде над 1,5 милиарда на личните си и партийните си ОБРЪЧи, през тази изборна година! Ето така се КУПУВАТ ОБРЪЧните “избори” на бокоТИКВАТА, като само от “магистрала” Хемус ще се “усвоят” над 1,5 милиарда от миналогодишните “ИЗЛИШЪЦИ”! Без да броим и другите десетки и стотици милиарди , които ще се “узвоят”, отделно от милиардите за “магистрала” Хемус!
  Ето такива са мегаКОРУПЦИОНните и ПОРЦИОНните “заСЛУГИ” на вашият “заслужил” “вождь”…….
  За това – НЕзабавна “магистрала” ОСТАВКА, хемусна ОСТАВКА на бокоТИКВАТА! Защото с “усвоените” от него , и от СУДЖУКовиете му ОБРЪЧи миларди , можеха да бъдат вече построени няколко магистрали ,като Хемус! Но НЕ са! А, и НЯМА скоро да бъдат достроени, докато НЕ бъде СПРЯНО “усвояването” на ПОРЦИите и СУДЖУците от бокоТИКВАТА!

 13. @Българин

  Явно и него са спазарили. Подкрепям двата коментара под материала, който сте постнал. Прав е Лилков само в това, че София не бива да допусне червен кмет. Но това означава червеният кандидат да не бъде допуснат до балотаж, а не да ходиш предизборно да правиш вятър за учительицата. СРАМ!

  За протокола: откакто г-н Инджев направи забележка на “парлама десни”, той се разкара от блога. По-интересното е, че с него изчезна и АWACS. Неведоми са пътищата тролски.

 14. @личниять заслугинажь

  В десетката! ШАПÓ!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.