Расизмът у нас е в нас, а не изолирано явление от футболните стадиони

Измина година откакто български расисти пребиха на метри от парадния вход на МВР в София чернокож чужденец ( на снимката), а нито един побойник от расистката глутница не е подведен под отговорност.https://clubz.bg/74911-ultrasi_prebiha_chernokoj_britanec_pred_sgradata_na_mvr

 

 

 

 

Този факт прави българските власти подстрекатели за следващи подобни прояви, каквито не закъсняха. Със същата имитация на маймунски звуци, на фона на която се е състоял през октомври 2018 г. груповият побой на ул. “Шести септември” в столицата, български расисти озвучиха вчера на националния стадион “Васил Левски”  онагледените от хитлеристки поздрави побоя, нанесен от футболния отбор на Англия над българските национали.

Беше ли очаквана тази расистка антиреклама на България? За англичаните, които предупреждаваха за опасност от расистки изблик, явно това е било очаквано. Не и за родните дейци, като треньора Балъков, който неглижира предупреждението и злополучно прехвърли топката в английската врата с твърдения, че расизмът бил по-голям проблем за Англия, отколкото за нас . Прехвърлянето се оказа автогол и то на фона на най-тежкия разгром за българския национален отбор по футбол на роден терен в историята.

За да се реши който и да било проблем първото условие е да бъде признат за такъв. Но у нас политици и всякакви кибици упорито отричат да имаме проблем с расизма и го приписват на шепа хулигани. Шепа, ама е сгъната в юмрук и бие по образа на България.

Истинският въпрос не се свежда до футболното хулиганство, а до факта, че ние не признаваме съществуването на расизма като явление, характерно за българския манталитет. А той е дълбоко вкоренен и масов по отношение на най-голямата малцинствена група в България. По липса на африканци тук си мразим ромите, но същевременно се хвалим непрекъснато със спасяването на българките евреи  от нацистките концлагери. Фактът, че в тях загиват 1 милион роми, не тревожи нито рекламните ни агенти по международните форуми и срещи с чужденци, нито т.н. обикновен българин. Защото обикновеният българин необикновено проникновено като за европеец мрази ромите и ни най-малко не се опитва да прикрива своя расизъм.   

Не обичам израза за щрауса, който си крие главата в пясъка – тази зрителна измама от маранята на саваната отдавна е научно опровергана като фалшива новина – още проф. Гжимек го направи през 60-те годни на миналия век. Но ние си обичаме самозаблудите и се  правим на по-щрауси от щраусите, като се опитвам да ги имитираме по смисъла на метафората за бягството от истината. 

В навечерието на мача с Англия българските телевизии се постараха да проследят упорито какво правят пристигналите в София английски фенове. Сбъркали са адреса в търсене на изобличаващи английското футболно хулиганство кадри, сведени до сбиване между двама почерпени островитяни на централен столичен булевард. В същото време и пазителите на реда, и медиите, и футболните началници “пропуснаха” да вземат превантивни мерки срещу проявите на расизъм сред българската публика.

Резилът е голям заради голямата загуба и едва ли щеше да отекне подобаващо днес у нас, ако българските национали не бяха разгромени толкова унизително – защото победителите ( и ) у нас не ги съдят, нали.  Обаче следването на течението, което в момента предизвиква истинска буря от негодувание срещу състоянието на българския футбол, няма да реши нищо. Расовата омраза не е футболен феномен у нас, а трайна и масова нагласа на мнозинството българи.

Докато не се изправим срещу този противоестествен за един мачкан от чужди окупатори народ атавизъм, срещу който в държави с богата робовладелска история се води институционализирана борба, ще бъдем свидетели на всякаква рецидиви от страна на расистите рецидивисти. 

НА СНИМКАТА ( направена от автора на централната столична улица “Раковски”): Расистките надписи, гарнирани с нацистка символика, не тревожат българските власти, заети да пазят и чистят съветските монументални светини

24 мнения за “Расизмът у нас е в нас, а не изолирано явление от футболните стадиони”

 1. Все пак да НЕ забравяме ,че НАЙ-“добрият” “футболист” в бадитустана-НРБ е…….Е бистришкият “тайгър” , НАЙ-милЮционерският “шериф” от банкянската пожарникарна, НАЙ-полиглотският КАЛИНКОвокраснокож “вождь” в целият цивилизован свят – МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА!
  И НЯМА как при такъв “футболист” ,като него, футболните агитки да “общуват” на друг език освен на своят “матерен язик” – на маймунският си язик…….НАЛИ!Когато в бандитустана НРБ изчезнат маймунопитеците от терена, то тогава ще изчезнат и маймуните от “зрителските” трибуни, НАЛИ!
  За това – НЕзабавна “футболистка” ОСТАВКА за маймуноподобните от терена и трибуните в бандитустанЪТ-НРБ! -ВЕДНАГА!
  – ОСТАВКА за банкянското ПРИМАТоподобие! – ВЪН!

 2. Който си може-МОЖЕ! Няма ни най-малко да се изненадам ако Иво направи далеч по-адекватен анализ на спортно-техническата част на мача без да е гледал самата игра. За разлика от т.н. футболни хора за които далаверата и само далаверата е светая светих, Стопанинът на БЛОГА НИ, дет се казва умира но истината, само истината, цялата истина.

  “За BBC TV-1 това продължава цяла сутрин да бъде новина №.1. По 10 минути, на всеки половин час в основните новини с картини, интервюта, коментари, анализи. И след това също и в спортните новини. Всичко друго е на заден план – Брекзит, Тръмп, Ердоган, Томас Кук. Невероятно вторачване в падението на България. Придава му се значение далеч по-голямо от конкретния инцидент и с предимство пред световни проблеми като войни, гигантски фалити и т.н. Човек би казал, че им е поднесена на тепсия подходяща тема, да прикрият свои проблеми, или както беше казала една Пи Ар съветничка на Тони Блеър – “A good day to bury bad news”. Но това да не ни успокоява. Не са за завиждане българските представители, които трябва да се обясняват и – опитват да защитават реномето (sic!) на страната. Стори ни се невероятно зло. Имаме ли закони, по които да бъдат осъдени извършителите, ако някой успее да ги идентифицира и залови и преодолее пледоариите на адвокатите им?.”

 3. Нищо общо с темата освен характерна проява на манталитета на братовчедите на англичаните-американците.
  Иде реч, че когато наближава Денят Д на историческата среща на Елба американското командване подготвя наръчник за войниците и офицерите си какво да очакват от колегите им от РККА. Много е добронамерен. Само накрая, явно съставителите са имали много специфично чувство за хумор са избъзикали съюзника си.

  Our Red Army Ally
  …стрелковият корпус на Червената армии може да има четири дивизии през тази седмица а на следващата да е останал само щаба.

 4. Относно спортистът Красимир Балъков няма да коментирам, тъй като неговите спортни успехи са известни на всички. Въпреки това, искам да споделя впечатленията си от него и обкръжението му, за да стане ясно защо този човек не може да допринесе с нищо като треньор на националния отбор. Преди повече от десет години когато Златните български футболисти от Паметното Световно в Щатите 94 година бяха нещо като крале на всички събития в България и ги носеха навсякъде на ръце, се натъкнах на една непредизвикана среща с тяхното обкръжение. В един късен есенен следобед бързах за тенис на един от малкото достъпни кортове във Велико Търново за да запиша още няколко сета преди да започнат дъждовете и да сложа ракетата си да почива чак до следващата пролет. Тогава този корт беше едва ли не единственият корт, където тенис любители се събирахме да играем. Каква беше изненадата ми когато пристигайки там заварих една любопитна гледка – компанията на Красимир Балъков, състояща се от негови съотборници като Крияков, а също и роднини, братовчеди, братя и просто приятели, стабилно подпийнали след обилен обяд, някои от тях съблечени по фанелки, други по запретнати панталони, разделени на два отбора, играеха енергичен джитбол на същия този червен корт, като едновременно с това го разравяха с обувките си по начин, по който едиственото игрище нямаше оправяне дълго време след това, колкото и да се мъчихме да го възстановим до прилично сътояние за игра. Така тенесистите се наложи да чакаме над час и половина докато десетината души се измориха и разровиха корта като диви прасета след което един от тях хвърли някакви пари на уредника и джитболаджийте се качиха на джиповете си и отпрашиха към Арбанаси, където вечерта на къщата на същия този Краси имаше ипровизирани фойерверки може би в чест на унищожаването на единственото тенис игрище в града. така че сега какво друго може да очакваме от него освен да разоре хубаво и българския футбол, защото като треньор се иска доста повече от някой който е бил добър играч.

 5. Атракцион!
  Вижте снимките и най-вече видеото по средата. Получило се е много готино при помпозното посещение на кремълският гном в СА. Дали е от немарливост, толкова си могат или го тролят ХУЙЛО саудитите няма значка.
  https://burckina-new.livejournal.com/1876632.html

 6. Расизмът у нас съвсем не е изолирано явление само по футболните стадиони.

  https://fakti.bg/bulgaria/414089-zaloviha-ubieca-na-goshko-ot-montana-da-brakonierstva

  https://www.flagman.bg/article/183216

  Няма да се уморя да пропомням този случай, има ли присъда за Георги Рапонски, в затвора ли е?
  Поне 12 години да полежи, като Freeman, макар че двата случая са коренно различни.

 7. Ето какво споделих днес в Дневник:
  Една публична проява на расизъм в конфузен момент изведнъж ни стрестна и отприщи вълна от мнения и коментари. Почти всеки втори или трети, освен за расизъм, говори за или споменава фашизъм, Хитлер, национал-социализъм, свастики и хитлеристкия поздрав. Клеймим яко и уверено, като непрекъснато изтъкваме, че обществото ни било ОК, а тези били един файтон лумпени и боклуци, които само ни излагали. Ами ако наистина е така и ги знаем, защо ги допуснахме на стадиона? Ако наистина е така, как ще обясним, че в парламента ни има открито расистки партии? Кой гласува за тях, нали разбирате, че един файтон хора не могат да вкарат депутат в народното събрание, камо ли цели групи? Дори в европейския парламент пратихме делегати с прорасистки изцепки.
  Не-е, съвсем не са един файтон хора, а много повече. И съвсем не са само нацисти и фашисти. Защото Корни Лъжата официално се хвали, че събрала на Бузлуджа и Копринка 20,000. А половината от тези 20,000 веят руски знамена, носят фланелки СССР, сърпът с чука е навсякъде – по фланелки, знамена, по стените, по битаците. Това е цяла една ниша на бизнеса със символи от комунизма. Идеология, много по-вредна и смъртоносна от фашизма и нацизма, забранена със закон в страната ни и същевременно покровителствувана под сурдинка от определени политически партии. Някои от тях дори управляващи. Тъй че, съвсем не са само боклуци и съвсем не са един файтон хора, а е положение, допуснато от Рапона и ГЕРБ от години и търпяно от всички нас.

  ПП. Засега тези, които не го харесаха са два пъти повече от харесалите го.

 8. Чета в mediapool. bg, че Боби Михайлов подал оставка и в БФС са нахлули органи(репродуктивни) да правят проверки.
  Егати фатмашко-башибозушкия маниер имат тези хора! Първо си култивираха тези хулигани от десетилетия, после наложиха ксенофобията, като задължителен компонент на патриотизма, сега, като им лъснаха дирниците се чудят как да обвинят Иван Костов, демокрацията, Запада, или международното положение за този резил. Защото резила от расизма е по-голям от 0:6. С какъв ограничен мозък трябва да си през 2019г. за да допуснеш такава омраза да те владее???? Гордеят ли се родителите на тези расистки с децата си? Всички искащи високи заплати учители, гордеят ли се със своите възпитаници по стадионите?

 9. В последния Стършел М. Вешим се бъзика с Каракачанов, че с искането си за забрана на Хелзинкския комитет, прави историческа възстановка за да покажат на младите как изглеждше “късният живковизъм”. Не вярвам Бойко Борисов да е чел статията (а и Каракачанов надали му я е разказал по пътя), но е подхванал идеята и прави възстановка на грижите на Политбюро за българския футбол.
  То, като се замисля, доста неща започват да приличат на възстановки…

 10. Докато министър Московски и сина на НАП Пловдив/и двамата от ГЕРБ/ дори не ги съдиха за убийства при пътни инциденти, циганката убила детето си получи 12 години! Това си е чист расизъм!

 11. Странно, защо ли в английските вицове когато някой е много прост той е или поляк или ирландец, а в българските вицове е мутра, милиционер или блондинка … Сигурно защото ние сме расисти, а те не. Спомням си паниката в Обединеното Кралство как ще се напълнят с българи и румънци(политически коректен евфемизъм за български и румънски цигани), да не говорим за нежеланието им да приемат бежанци от бившите френски колонии от Африка и Близкия Изток, което е и един от мотивите на искащите брекзит.
  ЛИЦЕМЕРИЕ!
  В цял свят умствено ограничените хора са расисти и ксенофоби, защото компенсират страховете и невежеството си с омраза към всичко различно и непознато.
  Е както не веднъж съм казвал, българският народ, както и останалите народи, в мнозинството си е много прост, но за разлика от тях изпитва респект към съчетанието от простотия и наглост.
  Между другото, в семантичната на думата “немец” има много повече “обида”(при това се самоопределят като “дойч”), отколкото може да се намери в думата “циганин”. Думата ми е, че не е обидно човек да е циганин, обидно е човек да е необразован и поради тази причина безработен, беден и прост.
  Каквито и евфемизми да се използват, въпрос на време е да станат негативно нарицателно ако не се промени ценностната система на обществото или подобществото.
  Колкото до социалистите, националсоциалистите и манията им по социалния инженеринг и евгениката, една мисъл на датския социалдемократ Карл Кристиан Щайнке обяснява много: “Трябва да се грижим за непълноценните, но да не им позволяваме да имат потомство.”. Критериите за “непълноценност” естествено могат да варират, като и методите за стерилизация – физическо или психическо “полово изравняване”.

 12. Много вярно. Трябва да понесат наказателна отговорност.

 13. Футболът ни е огледално отражение на това каква е българската политика – криминално-олигархична и противобългарска

  Достигнахме дотам, да се иска да се преоснове държавата България

  https://faktor.bg/bg/articles/politika-hlyab-i-pasti-futbolat-ni-e-ogledalno-otrazhenie-na-tova-kakva-e-balgarskata-politika-kriminalno-oligarhichna-i-protivobalgarska

 14. Прави ми впечатление че “разделяй и владей ” постоянно практикувано у нас от съветЦка та пропаганда е променила малко курса. Докато преди ни плашеха с турците като най – голяма опасност за съществуването на България, то сега тази позиция са заели ” циганите ” И този расистки скандал в момента на решителен избор за кмет на София е добре дошъл (а може и предвидливо да е спретнат ) за статуквото подчинено на масква.
  ЗА БОРИСЛАВ ИГНАТОВ! !!

 15. Расизма при българските ултраси не е просто случайност, той е резултат от създаването и поддържаните на крайни фенски групи към всеки отбор.

  Основната идеологическа спойка за да съществува българските ултраси, независимо от кой отбор са , е крайният национализъм. Често към идейния комплект е добавен и путински русизъм / особено показателен е той при ултрасите на Славия. Там имаме всички елементи на философията на Дугин – част от които са славянски национализъм и режисирано кремълско православие/.

  Стана очевидно за всички ,че групите на ултрасите се толерират от прокуратурата / реалния управляващ в днешната Българска държава/, защото не само не ги забелязват , а напротив те са съставна част от прокурорския силов апарат. Това ясно пролича при последния протест пред съдебната палата .
  При това може да се каже ,че расизма е неофициална държавна политика у нас.

 16. Към ImBlack:

  Извинявайте, но примерът Ви с вицовете в Англия и сравнението им с българските еквиваленти нито доказва английския рсизъм, нито пък ни прави космополити, избивайки комплекси с “величието” на Бай Ганьо от анекдтите, който надхитрява чужденците. За съжаление, за разлика от нас ( кто цяло) англичаните могат да претендират да са граждани на света, докато тук ние продължаваме да робуваме на т.н. местен патриотизъм.
  А най-големите расисти, които познавам спроред вицовете, са съветските граждани и тяхната днешна руска проекция, за която евреите са хитри гадове, чуките са тъпи и т.н.
  Освен това расимът наистина няма граници – китайците, на които иаме склонност да се подиграваме като на “жълтури”, се имат за каймака на човечеството, иракчаните ( и други араби) се подиграват на индиеца като на единица мярка за тъпота, а в разделените на няколко езикови и етнически зони високо развити европейски държави, като Белгия, не можеш да им хванеш края кой на кого се присмива от “висотата” на собственото превъзходство.
  Нашият проблем е, че не си признаваме, че имаме проблем с нетърпимостта към различните изобщо и това все повече ни откроява на европейската карта като “консерватори” от руски тип, които обаче се смятат за много готини в позата на защитници на “традиционните ценности” ( като тази да имаш право да си биеш жената и децата до насита и след това да си изпроводиш съпругата на протест срещу гадните европейци и техните конвенции срещу домашното насилие”).

 17. Извинявам се за офтопика, но искам да споделя тук, че приятно ме изненада снощи “Референдум” по БНТ – явно и така може, стига сред участниците да няма такива с психически отклонения:

  https://bnt1.bnt.bg/bg/a/golemiyat-debat-za-sofiya-15102019

 18. Разбирам, че някои хора са яко на антируска вълна но да казваш, че българите са “консерватори от руски тип” е антибългарско и невярно. Общувал съм с чужденци. Един много интелигентен швед инженер ми каза, В Швеция 99% от затворниците са Черни и т.н.
  Някои Господа се опитват да ни мачкат с обвинения че не сме били космополитни… Господа, Българите заслужават хиляди пъти повече уважение отколкото получават. Бъдете по-добри към сънародниците си, колкото и да ви е яд на живота. Нормално е нацията, която е двигател и родител на държавата да иска нейната култура, език и обичаи, да са определящи и тази нация да е мнозинство. Това е така във всяка здрава държава. Чуждите малцинства трябва да си останат малко а не както сега да ги храним и да ни взимат държават с нашите пари. Прекалено много станаха умниците, които на всяка манджа са мерудия. И заради това България е слаба.

 19. Към Андрей:

  Чуждото руско малцинство, изкуствено създадено с целенасочено насочване на руските граждани да си купуват имоти в България с евтини кредити, попада ли в тази категория? Или окупаторите ни не са ни чужди?
  Колкото до вносния у нас православно-славянски руски фундаментализъм, който не се различава по своята ретоградност от ислямския, индуиския, екстремистко-евангелисткия и прочее фанатизъм на разни религиозни “консерватори”, той не подлежи на коментар от страна коментатори, предпочитащи да си говорят с мислещи, а не с безмозъчно вярващи хора.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.