// Кандидатът за кмет на София Борислав Игнатов се съобрази с мнението на съмишлениците за цялостно премахване на МОЧА

В БЕСЕДКАТА

Кандидатът за кмет на София Борислав Игнатов се съобрази с мнението на съмишлениците за цялостно премахване на МОЧА

Интервюто на “Дневник” с номинирания от “Демократична България” за кмет на София архитект Борислав Игнатов си заслужава да бъде прочетено от желаещите да се запознаят с неговата платформа. Защото чрез него той се доказва с по няколко изречения на всяка тема, че е единствен професионалист в градоустройството сред кандидатите за поста и е навлизащ с летящ старт в политиката млад българин, участник  в състезанието с оксиморонните “партийно-независими” конкурент(к)и.https://www.dnevnik.bg/intervju/2019/10/21/3977959_arh_borislav_ignatov_sofiia_zaslujava_dobro_upravlenie/?ref=home_layer2

Откроявам обаче отговора му на въпроса “Какво трябва да се направи с Паметника на съветската армия?” – не толкова заради самият факт, че г-н Игнатов е първият кандидат за важна позиция в политиката у нас, заявил храбро позиция срещу унизителната символика на съветската окупация на България. За това е ставало дума и преди, когато той обяви визията си за архитектурно решение чрез промяна на характера на съоръжението с омразния съветския Монумент на окупационната червена армия в столицата още преди да се кандидатира за кмет. 

Архитект Игнатов показва в своя отговор в интервюто, че притежава способността да се съобразява с мнението на съмишлениците, които в случая изразиха несъгласие с друг вариант, предлаган преди от него, освен с премахването на МОЧА. 

Ето развитието на неговата позиция:

“ Аз проведох неформални референдуми с мои идеи, които по-рано пуснах за него, и се убедих, че там консенсусно архитектурно решение не може да бъде постигнато. Вече съм напълно убеден и смятам, че този паметник трябва да бъде демонтиран, скулптурните групи да бъдат изложени в музея на тоталитарното изкуство, а на негово място да възстановим европейския, оригинален облик на Княжеската градина. Това ще бъде полезно освен като градска среда – всъщност там ще удвоим озеленяването на мястото на това, което е бетон и гранит в момента; това ще бъде полезно и срещу замърсяването в района около Орлов мост, който е един от най-замърсените по последните данни за азотния диоксид”.

Discussion

29 коментара for “Кандидатът за кмет на София Борислав Игнатов се съобрази с мнението на съмишлениците за цялостно премахване на МОЧА”

 1. След Истанбул, Будапеща следва да вложим всичко от себе си и София да разбуни световния ефир и каже ПРОМЯНА.
  БОРИСЛАВ ИГНАТОВ БЮЛЕТИНА 66
  ДА СЕ ЗАХВАЩАМЕ И ДА СВЪРШИМ ЛЕСНОТО, А НЕ СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА. СЕГА Е МОМЕНТА. МОБИЛИЗАЦИЯ.

  Posted by Веселин Станев | октомври 22, 2019, 08:48
 2. Ако ще следваме идеите на Волгин за всички мнения,то тогава би било правилно да издигнем и паметник и на още един окупатор-Баязид 1-светкавицата,”освободил” ни от царския режим на цар Иван Шишман.

  Posted by Krasnoselski | октомври 22, 2019, 09:16
 3. Бюлетина номер 66!
  Арх. Борислав Игнатов-кмет на София!
  Толкоз по темата.
  Сега, давам думата благодарение на линка на Тенко от коментарната част на предишната статия за да стигне до много повече мислещи хора споделеното от Илиян Василев по т.н. от Баце “Балкански поток”. Да, ама НЕ!
  https://www.facebook.com/ilian.vassilev.9/posts/10157784072244430

  Posted by Georgi Nikolov | октомври 22, 2019, 09:39
 4. Господин Игнатов е най-квалифицираният кандидат.
  Надявам се софиянци да си защитят интереса и да гласуват за него.
  Разчитам с неговата победа на предстоящите кметски избори да започне истинският крах на БКП, която продължава да ни разказва играта под различни етикети: ГЕРБ, Атака, БСП, ДПС, ВМРО и подобните им.

  Posted by Долу МОЧА! | октомври 22, 2019, 09:52
 5. Време е и за аналозите на раззийските МОЧА-вци. Т.н. лениниада, начело с мумията на червеният площад на утилизация.

  https://echo.msk.ru/blog/varlamov_i/2523661-echo/

  Posted by Georgi Nikolov | октомври 22, 2019, 10:32
 6. Това е истинското решение

  Posted by Venko Iliev | октомври 22, 2019, 11:05
 7. ВВП от мирового где то,
  ЕС 24%
  США 22%
  Китай 18%
  Росия со своими бумажками рублями, Слон и моська…
  Изменение ВВП за 2015-2017 годы
  Индия +23,6%
  Китай +21,9%
  Иран +16,7%
  Польша +11,7%
  США +6,8%
  Казахстан +6,4%
  Великобритания +6,1%
  Зимбабве +5,8%
  Саудовская Аравия +5,1%
  Япония +4,2%
  В среднем мир +8,5%
  Россия – 1,2% (МИНУС! 1,2%) ну к этому деградация всего чего можно и вымирание населения

  Posted by Georgi Nikolov | октомври 22, 2019, 11:21
 8. Арх. Игнатов е шанс за София и България.Шанс,който не трябва да пропуснем.Професионалист,свободен дух,готов да се съобразява само с избирателите си.На него не му диктуват партийни креатури и партийни лидери с дребни сметки.
  Готов е да служи само на гражданите и избирателите си.
  Бях на две срещи с него и екипите му.За градоустройство и за образование.Хора професионалисти,не употребявани,не похабени.Говорят с ентусиазъм за бъдещето.Зам.дир. на елитни гимназии и хора от системата на образованието.
  Нека обновлението на България започне от София,от тези избори.
  Моля ви, моля ви, гласувайте за арх,Игнатов за да има бъдеще за българските деца.Не се влияйте от партиен избор.
  БЮЛЕТИНА 66.

  Posted by D.Savova | октомври 22, 2019, 11:42
 9. Най-накрая китайската капка, предизвикана от г-н Инджев, който е кръстник на МОЧА и автор на петицията за демонтирането му, ще свърши своята работа. Огромно уважение към арх. Игнатов – най-достойния кандидат за кмет на София, осмелил се да даде практични идеи за разчистване на бетонното плашило.

  Posted by Ж. Герджикова | октомври 22, 2019, 12:50
 10. За кандидат-кмета Борислав Игнатов първостепенна задача е премахването на МОЧА.
  За кандидат кмета Мая Манолова първостепенна задача е
  борбата с Топлофикация-София в помощ на гражданите.
  За кандидат -кмета Йорданка Фандъкова първостепенна задача е да продължава да тупа топката и да не си лягат скарани със съпруга й.
  Премахването на МОЧА е най-важната задача пред бъдещия кмет.

  Posted by Петко | октомври 22, 2019, 14:56
 11. Очаквате ли изненадващ обрат на местните избори?
  Гражданите могат да преформатират бъдещото управление на страната. Така се случи с червената карта на Клара Маринова, със синята карта на Иван Костов. Така може да се случи и с картата на ГЕРБ и проекта на Бойко Борисов. В София има битка между две престъпни групировки – тази на СИК и ВИС. Първата беше взела превес. Сега втората ще се опита да си върне позициите. Плановете на двете бандитски групировки могат да се объркат, ако хората масово излязат и подкрепят архитект Игнатов. Това може да e ново начало за всички.
  https://frognews.bg/novini/osman-oktai-pred-frog-tsatsarov-moje-arestuva-borisov-ako-dogovoriat.html

  Posted by Georgi Nikolov | октомври 22, 2019, 15:01
 12. Добре че Захариева отиде в Москва. Първо се убедихме, че нашта е по-хубава (от Лавров). И второ, рухна митът, че българите не ходят да учат в Русия. Ходят, ходят, цели 600!
  Ама малко били – малко за душманите! В сравнение с учещите в КНДР направо са безкрайно много.

  Posted by Караиванов | октомври 22, 2019, 15:06
 13. София се напълни със селяндури. Селяндури от всякакъв цвят. Мисля, че арх. Борислав Игнатов няма да стигне до балотаж. За съжаление! А той е НАЙ-КАЧЕСТВЕНИЯТ кандидат за кмет на София.

  Но като гледам КОЙ беше кмет преди 12 години… Бойко Борисов, моля ви се! А и КОЙ е премиер на България сега?!

  Не, селяндурите ще победят. Отново… Няма логика да е друго яче.

  Дано НЕ СЪМ ПРАВ!

  Posted by Ив.Теpзийски | октомври 22, 2019, 15:46
 14. Без да омаловажавам качествата на арх. Игнатов имам обосновано предположение, че няма да се получат нещата докато в избирателните списъци около 30% са мъртви души и бюлетините ги брои Мишо Константинов.
  Защо никой. включително и арх. Игнатов не говори за изчистване на избирателните списъци?
  Правая обосновано предположение- докато избирателните списъци не се изчистят, МОЧА няма да падне.

  Posted by Сия | октомври 22, 2019, 16:21
 15. Много се радвам, че арх. Игнатов се е спрял на единствения чист вариант – възвръщане на предишния вид на Княжеската Градина! Паметника на Поробителя, освен обиден, криеше и много грешки – скулптурни, стилистични, градоустройствени, архитектурни /извинявай Ясо/, ситуационни и т.н. Всяка адаптация или трансформация щеше да запази част от тези грешки, а да не говорим и за лошия вкус в устата. Само пълното премахване на обидния монумент може да реши всички грешки, веднъж за винаги. Сега остава арх. Игнатов да спечели, което и му пожелавам. Трябва и да информираме колкото се може повече колебаещи се да не ходят на риба точно този ден.

  Posted by Тодор Тодоров | октомври 22, 2019, 17:03
 16. Като идея към всички:
  Аз препратих линка към интервюто на арх. Игнатов до всичките си контакти в вайбър

  https://m.dnevnik.bg/search/%D0%98%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2

  И вече получавам положителни отзиви! 🙂

  Posted by Георги | октомври 22, 2019, 17:16
 17. Posted by Георги | октомври 22, 2019, 17:19
 18. Може би този линк е по-подходящ за препращане: https://m.dnevnik.bg/intervju/2019/10/21/3977959_arh_borislav_ignatov_sofiia_zaslujava_dobro_upravlenie/

  Posted by ringup | октомври 22, 2019, 17:36
 19. Отдавна архитект Игнатов ме е спечелил. Не толкова с това, че се съобразява с мнението на партньори и съмишленици, а с предлагането на решения. Той отдавна си е отговорил на въпроса „Защо?“ (МОЧА е ненужен). Нямаме нужда от непрекъснатото повтаряне на „Защо?“, просто защото отговорът се знае. ОТ ВСИЧКИ! Сега наред е търсене на отговор на въпроса „Как?“. И този въпрос арх. Игнатов не го поставя на обществото, а директно на професионалистите. Като действащ Председател на УС на Камарата на архитектите в България той отправя предизвикателство към цялата архитектурна гилдия. Дано специалистите в нея се откажат по-читави от рублополитиците и псевдоисториците.

  Респект и кураж!

  Posted by Венци Ст. | октомври 22, 2019, 17:40
 20. От всякъде си личи професионалиста арх. Игнатов. Такъв човек не се притеснява да казва това ДА, това НЕ без всякакъв популизъм. Изобщо кандидатите на ДБ в София са на високо ниво. Дано получат достатъчна подкрепа за да започне отлепяне от дъното.
  Утре на 23 10 2019г. е обявен протест пред Съдебната Палата от 18 00 часа от “Правосъдие за всеки” срещу назначаването на гешев за гл. прокурор.

  Не е по темата.
  Към sms Разгледах архива в блога и останах втрещен от това, че нямам АБСОЛЮТНО НИКАКВИ основания да отправям към вас тези обвинения. Нямам престава защо съм го направил. Единстеното разумно обяснение е, че съм се разсеял и разконцентрирал. Така, че МНОГО СЪЖЛЯВАМ и ви се ИЗВИНЯВАМ!
  Ако бях прочел първото ви опровержение още тогава щях да се извиня.
  Още веднъж СЪЖАЛЯВАМ и ви се ИЗВИНЯВАМ!

  Posted by E.GAVRILOV | октомври 22, 2019, 18:47
 21. Както казваха нашите баби, “руснакът каквото пипне, на фъшкия( конско изпражнение) става!”

  Пореден пример:
  Вила Щорк в Балчик, до Двореца, е в окаяно състояние и разруха. Преди 7 години е купена от руснак, който обещавал, че ще реставрира и поддържа този паметник на културата. Сега иска да я продаде за 4 300 000 евро! Интересно за колко евро я е купил??! Със сигурност се чака архитектурното бижу да се самосъбори, за да построят на терена поредния уродлив киликандзер от бетон, стъкло и алуминии.

  https://bgtourism.bg/13032019-vila-shtork-balchik/

  https://btvnovinite.bg/bulgaria/nasledstvo-v-risk-aristokratichna-vila-na-okolo-vek-se-rushi-na-brega-v-balchik.html

  Posted by sms | октомври 22, 2019, 19:13
 22. Борислав Игнатов е човека!!!
  За всички столичани, които имат нужда от бащица, този човек не е популист, той няма да ви излъже, защото е почтен. Но с експертизата си ще подобри качеството на живота ви. Той няма да навреди на облика на София, защото е естет. Той няма да участва в скрити сделки с олигарси, защото битието му и нивото му не са благодарение на комунизма, а въпреки него. Той ще се грижи за чистотата на въздуха и града, защото има професионалния и образователния ценз за целта – не е парашутист, като двете блондинки. Нека този път не бъде “и умната и рус(к)ите!!! Нека направим умния избор, като гласуваме за експерт и почтен човек, който не е обвързан със съмнителни кръгове!!!
  ТОЗИ ЧОВЕК Е АРХ. БОРИСЛАВ ИГНАТОВ!!!

  Posted by Шумаров | октомври 22, 2019, 20:52
 23. E.GAVRILOV
  Ето това е духът на свободният и почтен човек.Когато е сбъркал или се е подвел да има силата да си признае и се извини.Това е една от ценностите ,които наричаме *европейски*.
  Чест и почитания на г-н Гаврилов.Очаквам реакцията.

  Posted by .D.Savova | октомври 23, 2019, 07:30
 24. Господа! 137 АГЕНТИ на БИВШАТА ДС ще се надпреварват в изборите за КМЕТОВЕ. До кога тези МЕКЕРЕТА ще бъдат толерирани, до кога те ще ни напомнят за НРБ и комунизма и защо до сега не им се проверяват ДОСИЕТАТА от избирателната комисия за да е чиста демокрацията ни питам и отговор не получавам! Да са ни честити!IIC…..oIL.

  Posted by I.Ivanov. | октомври 23, 2019, 07:47
 25. @ E.GAVRILOV
  Приемам извиненията! И аз веднъж сгреших, възприемайки в бързината на четене един пост, мисля че беше на “Висок”, точно по обратния начин, ядосах се и го “оплюх”! После, на второ четене, умрях от срам и се извиних. От тогава правя усилия да чета по-внимателно.

  Posted by sms | октомври 23, 2019, 08:39
 26. Г-н Джамбазки също плахо се обяви за премахването на МОЧА, но веднага компенсира и с наложителното според него премахване на паметника на американските летци. Но поне още един кандинат е на това мнение.
  Топлофикация София също е голям проблем – с този огромен дълг (нерешен за 13 години управление на ТЕРБ в София) е бомба със закъснител, която пак ние ще плащаме.

  Posted by Георги Георгиев | октомври 23, 2019, 12:33
 27. По принцип предпочитам “наратива” на така наречения научен “дискурс”, но този път ще си позволя да призова:

  Да гласуваме за арх. Борислав Игнатов!

  Да изчистим София от мутро-политиците на ГЕРБ и БСП!

  Долу МОЧА!

  Posted by Nestor | октомври 24, 2019, 10:22
 28. Към СИЯ:
  Аз не смятам, че недостатъците в изборния закон са основната причина България все още да не се управлява от БЪЛГАРИ, ОТ СВОБОДНИ И ДЕМОКРАТИЧНИ ХОРА. Основната причина затова статукво е неграмотността и безотговорността пред България на по-голяма част от останалите гласуващи и негласуващи хора. За да се промени това е необходимо и време и нагласа. Реалното днес, е възможното вероятно утре за статуквото Борисов-Нинова-Доган. Невероятното днес, е възможното реално утре за всички БЪЛГАРИ, ЗА ВСИЧКИ СВОБОДНИ И ДЕМОКРАТИЧНИ ХОРА.
  Така че, алтернатива на статуквото Борисов-Нинова-Доган, и то не само за тези избори на 27 октомври, а и за всички останали избори водещи до неговото разбиване, премахване и до пълното му погребване, си остава ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ И НЕЙНИТЕ КАНДИДАТИ.

  Да направим първата крачка към РЕАЛНОТО УТРЕ, ЗА НАС И ЗА БЪЛГАРИЯ, гласувайки с БЮЛЕТИНА №66 НА 27.10.2019г. ДА БЪДЕ!

  Posted by tervel | октомври 24, 2019, 12:20
 29. Паметника може да бъде демоинторан само от силен и категоричен антикомунист!

  И от никой друг!
  Но като се има предвид че държавата е комунистическа начело с президента и вице-президента,този демонтаж е напълно невъзможен!

  Posted by Bez ime | октомври 24, 2019, 12:40

Post a comment

Иво Инджев още във

Архив