Хищниците пак се проявиха на мес(т)ните избори

 

 

 

 

 

Мес(т)ните избори се оказаха постни откъм драматични събития. Затвърди се статуквото на “меката сила” на управляващия популизъм, който обича да дава ляв мигач с джипката , но да завива надясно, щом се стигне до кръстопътя между ползата и келепира от гласовете на “десните хора”. Защото този кръстопът е всъщност хем еднопосочна, хем задънена улица за джипката и нейното Живковистко ремарке. 

Очевидно е, че ползата от келепира да управляваш София от 14 години и пак да си отгоре на всяка цена е неустоимо изкушение. Това не е като да кажеш за президента Радев, че си му отстъпил победата, защото ГЕРБ иначе ще преяде с власт – мес(т)ната не подлежи на подобно преотстъпване, па макар и то да е фалшива новина, родена от амбицията на Борисов да обяснява дори загубите си като лична победа . Прекалено тлъст кокал е столицата, в която се съсредоточава все по-голяма част от икономиката, чуждите инвестиции и населението на страната.

Най-големият кошмар на левите и онези с левия десЕн по произход и манталитет, които се правят на десни, е неподлежащата на прелъстяване т.н. градска десница. Своите хорица си ги командват както си искат и те пак се явяват под строй да си крепят имитацията на ляво-дясно противопоставяне. Но сборът от личности със собствено мнение извън този тандем не могат да прикоткат и това е голямата им мъка. 

Този факт сега се надпреварват да “откриват” шумно балотажните русалки и тяхната Нинова, която предварително обеща да гласува за десния Игнатов в случай, че по някакво чудо арх. Игнатов се добере до балотажа в София ( през “трупа” на Мая Манолова).

Но най-вече ги надцаква в това наддаване за душите на непреклонните десни хора самият Борисов, който се обяви за “демократ по душа”. С което донякъде опровергава заявката на този текст, според който няма кой знае какви драматични събитие на състоялия се първи тур на изборите. Защото никак не е малко да установим, че Борисов винаги е бил по душа демократ. Навярно защото е закърмен с “демократичния социализъм” от правешки тип, когато е ходил под строй по времето на онзи строй, а сега ласкае антиподите си, че точно те не са хора, които гласуват под строй. 

Толкоз за ласкателите на фронта на лицемерието.

Какво обаче се случва със спомоществователите на ласкателите, които целенасочено се занимаваха с очерняща кампания срещу кандидатите на същите тези, ухажвани сега толкова похотливо десни гласоподаватели?

Въпросът е риторичен. Обречен е да остане без отговор, защото безотговорността на клакьорите е част от задължението им в обслужването на политическото статукво. Ето защо едва ли ще научим колко е платено за понографските атаки срещу внезапно залюбения към днешна дата кандидат на “Демократична България” арх. Борислав Игнатов. Нито ще узнаем колко е струвала калташката кампания на същата тази (дези)информационна агенция срещу единствения “син кмет” на голям град , какъвто е Георг Спартански, спечелил въпреки това отново с повече от убедителен резултат изборите в Плевен. 

А какво да кажем за поръчката, изпълнена от някакъв прегрял “Барометър” и разгласена от глашатаите на платените заблуди за гражданите? Според тази поръчка излизаше, че циганофобията и хомофобията, демонстрирани като акцент в кампанията, са довели Ангел Джамбазки до врата(та) на Манолова. ”Джамбазки диша във врата на Манолова”, лъжеха вдъхновено клакьорите –  в смисъл, че вече бил издухал от третото място в предварителните класации омразния Игнатов и ще се явява на балотаж срещу съюзничката си във властта Фандъкова. “Грешката” в тази калкулация и опит за манипулация не се изразява в проценти при отчитане на реалния резултат, а се мери в пъти. 

По-малко като проценти, но също с обратен знак, беше и широко рекламираната преднина на Манолова пред Фандъкова. https://www.24chasa.bg/novini/article/7693714

Не очаквайте извинения. Госпожа лъжа може да е прозвище на отделен политик, като Нинова,  но е всъщност длъжностна характеристика на целокупната лъжлива пропаганда. Вместо да бъде поставена на електрическия стол, където й е мястото, тя се е настанила кресливо в креслото на крадеца, който зове “удри, крадеца, неговата мама”. 

Изобщо, ако има нещо, което може да се открои като нарастваща тенденция от избори на избори, това не е увеличаващата са апатия, а набъбващият цинизъм на контрите в т.н. медии, които обслужват властовия нагон на циниците. Той е от същия тип като уличният му еквивалент , ( криминално) проявен при отбраната на на бронирания единоначалник на прокуратурата, намерила в медийните и уличните мутри свой защитник от протестите на гражданите. 

Това е успехът, за който отговарят онези, които си отгледаха този себеподобен манталитет в съгласие с т.н. опозиция за последните 14 години власт в София и близо 10 в България.  Така наречената лява опозиция подсмърча завистливо и се самосъжалява: “ ех, да можехме и ние като Бойко така да въртим предизборната сопа”.

Не можете, драги. Вие си го избрахте, вие си го създадохте , учейки се заедно от един и същ диктатор. Само че вашето момче се оказа по-витално и брутално. И не ви остава друго, освен да се съберете заедно някой ден, както много ви се иска, но все още не ви стиска. 

Колкото до въпроса защо ухажваната в момента десница погледна отново през пръсти на въпроса за обединението си и не  се събра в юмрук, отговорът го дължат стратезите на дясното, които явно са слаби в тактиката на вътрешновидовия компромис. Това самоизяждане е вкусно само за вълците в овчи кожи, които се правят, че пасат трева  ( и) на мес(т)ните избори. 

39 мнения за “Хищниците пак се проявиха на мес(т)ните избори”

 1. The end of the came (без точка)
  Това написа с огромни букви, над самото заглавие, в далечната 1973г. тъмножълтият, булеварден “Sun” след равенството 1:1 с Полша на митичният “Уембли”. Англия си остана у дома а “Дружина полска” замина на световното по футбол през 1974г. в ГФР.
  46 години по-късно, прекрасно разбирам фенове на Албиона и сполетелите ги чувства.

 2. Продължение
  От друга страна припомним ли си числата третиращи интелекта (по-скоро дефицита му) на хората дадени от Наполеон Хил-98%, Бърнард Шоу-95% и пловдивският депутатин с пуловерчетата-80% би трябвало да сме удолетворени. Но, явно не стигат за събаряне на Моделът КОЙ.
  Колкото до следващата неделя давам думата на Евгений Дайнов.
  С медени гласчета Бойко и Юрданка започнаха омайването на “градската десница” в София за балотажа. “Ний сме десни, ний с вас съ убичами, да са съберем и да смачкаме комунистите”…
  Добре, че съм селска десница, та такива песнопения не ми действат”

 3. Извинявам се, изял съм една дума най-отгоре
  “The end of the world came”

 4. Йорданка Манолова или Мая Фандъково,абсолютно все таяяяя!!!!.Яд ме е за архитекта…а можехме (според мен)повече.

 5. Ние с г-н Георги Николов като сме от селската десница нямаме ли право да се опитваме да разсъждаваме! Аз например се питам каква е задачата на Борис Бонев в изборите? Гледах го 4-5 пъти по телевизията и той ми допадна в говоренето. Критичен е към управата на София,завършил Сорбоната и според мен говори добре. Създал някакъв кръг “Спаси София”,предлага цената на билетчето за градски транспорт да е под 1,60 лв.и предложението му за нощно пътуване на трамваите било прието. Друго не запомних. Не разбрах през десетте години на борба какво е работил.
  Точно такъв човек е бил необходим на щабовете на БСП и ГЕРБ за да отнеме гласове от кандидата на ДБ,който е бил единствената заплаха за участието им в балотажа. За целта Бонев си получи нсеобходимата виртуална,а вероятно и друга подкрепа.
  Дали Бонев е съзнавал за какво е използван, бъдещето ще покаже. Белег за това е фирмата ,която си е прикачил “Спаси София”. От какво да я спасява? Нима тя не е живяла хиляди години и не е загинала! Това е малък,но многоговорвещ фрагмент.

 6. Външно изгони от България руския дипломат, първи секретар в посолството, уличен в шпионаж.

  То направо не е за вярване! Обаче се оказало, че има цели девет “дипломата” в руското посолство, които се водели (били легендирани,де!) като “първи секретар на посолството”?!! 🙂 🙂 🙂
  Логично е и деветте първи секретари да бъдат върнати обратно на матушката си като руски шпиони! То и без това други, освен шпиони, в руското посолство просто няма!

  https://faktor.bg/bg/articles/vanshno-izgoni-ruskiya-diplomat-ulichen-v-shpionazh

 7. @ АСЕН
  Търпение! Борис Бонев лично обеща в сряда да каже кого ще подкрепи на балотажа. Но би ми се искало този път всички да грешим в логиката на разсъжденията си! Имам си слабост към франкофоните! България, все пак, е 47-та страна, присъединила се към Франкофонията! 🙂

 8. Още в края на юли месец , когато т.нар. политически сезон бавно отмираше г-н Бонев представи “малка” жълта / над двеста страници всеки случай / книжка подробно описваща стратегии за управление на града ни . Месец ЮЛИ 2019 година . Беше представена например и в “Денят с Веселин Дремджиев “и не само !Стратегиите вътре са плод и на състояли се вече битки с корумпираната и всеядна софийска община ! /”Бус лентите “например станаха реалност точно заради тяхи хич не само !/Не стига ,чекато гражданско сдружение са принудени да ходят буквално на един крак , но пък и някакви мега планове за конспирация . Това не е сериозно !

 9. Докато агент-буда и неговата калинка – “министърката” на МВнР се шляят до своята колониална метрополия – мАсква, украинските туристи са станали повече от путлеристките ватници:
  https://frognews.bg/novini/ukrainskite-turisti-balgariia-stanaha-poveche-ruskite.html
  Но въпреки това винетУ никога не отива на официално посещение в Украйна?!?!
  Явно е че байхуй НЕ се интересува нито от путлеристките “туристи”, нито от украинските туристи, нито от всички други туристи в бандитустана-НРБ! Което предполага ,че бокоТИКВАТА посещава своите колониални кремълски гасудари по съвсем други “причини”……..т.е. единствено по ЛИЧНО негови си “причини”…… и още по-точно по “финансови причини”, НАЛИ!
  И за това тази година има ОГРОМЕН спад на броя на туристите в задунайският бандитустан – НРБ, НАЛИ!
  За сметка на това балкЯнтурористическият СУДЖУКоядец е постоянно на “екзотични” путешествия , по света и у нас , НАЛИ! И така банкянскоТО ПРИМАТоподобие иска да подобри световният РЕКОРД за най-много “екзотични” тУрористически пътувания, НАЛИ!

 10. АСЕН,
  ДСБ трябваше да подкрепи Бонев, вместо да издига никому неизвестния Игнатов, от Атанасов и Кънев повече не може да се очаква.
  Оставка!

 11. “Точно такъв човек е бил необходим на щабовете на БСП и ГЕРБ за да отнеме гласове от кандидата на ДБ”…. Въпреки че аз не бих им приписал толкова брилянтен замисъл, по-важното е, че Бонев нищо не е отнел. Като се има предвид колко малко акъл му трябва на десния избирател за да вдене, че трябва да гласува за Игнатов, тези за Бонев изобщо не са наш контингент. Тях ни ги отне първо царят, после пъдарят, а нищо чудно на следващите избори да ни ги отнеме и дългокракият “патки пасе”.
  Резултатът може да е разочароващ, но все пак 15 % се размърдаха… дано да е добро начало, а не красив край… (шегувам се, разбира се че е начало).

 12. Бонев е човек с биография,познание опит в общинските дела.Мисля ,че ще бъдат добър екип с Фандъкова,Явно ще имаме и цвете за разкош.Някои работи ще ги знаем .други не.За сега новият подход в работата се отлага начело с Фандъкова.Надявам се на общинските съветници.

 13. Ще въдим *кой кум,кой сват и кой на булката брат Й.Ф.
  Някои неща се отлагат.Радан ме кефи.Е,какво ще каже Бонев.Трябва да се измъкне.Планът е друг.

 14. Факти за размисъл:

  На Бонев са му предлагали да бъде кандидат на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ за кмет на София.

  Около половината от гласоподаватели на Бонев са с основно и средно образование.

 15. Асен, не обръщайте внимание на “мика”. По-тенденциозен и изпълнен с неприязън към ДБ коментар не съм чел от поне един месец. Омразата към единствената, демократична алтернатива, на борисовата партийна фирма герб и подпухналите от корупция дпс и бсп не може да е случайна. Спомням си, че някой от коментиращите тук, го беше призовал да си признае кого симпатизира, след като не харесва ДБ и неговото ръководство и кандидати, но от “от умрял писмо” и от мика откровен отговор няма kak да се получи. Аз лично, намирам коментара ви от октомври 28, 2019, 16:16, за много интересен.

 16. @MIKA

  Радан и Атанасов пречат отдавна. Пролича им и сега с подкрепата на Фандъкова. Нали искат да махнат тиквата от власт? Нали са срещу модела Кой?
  Трябваше да се подкрепи на врори тур Мая Манолова. Но се продадоха пак на ГЕРБ. За Кой ли път.
  Поне им се видяха посраните задници. С такива “демократи” борисов ще си управлява до гроб.

 17. Очаквах този коментар днес цял ден. Благодаря Ви, г-н Инджев! Много ми е мъчно и за София, и за Пловдив! Въпросът за удара срещу г-н Игнатов, който той понесе в самото начало на кампанията е ключов! И за дясното…ще успее ли да действа веднъж единно, кога?
  Потискащо е! Лицата им, арогантността на ББ

 18. Днес имах интересен разговор. Мой колега ме разпитваше за България (работя в САЩ за една от големите IT компании на източното крайбрежие). Та питаше ме той понеже чел в електронен вестник че България е с най-големият “brain drain” в света. Та защо се получава това, ме питаше той. Изложих му аз становището си, съгласи се той за обстановката. Обаче останах с горчилка в устата. Защото и аз съм един от тези “спасили” се по единично и зарязали всичко. въпреки че ми е мъчно за България не знам дали ще се върна отново.

 19. Нямам претенции да съм голям анализатор, но смятам, че във всички случаи Манолова трябва да бъде подкрепена на балотажа. Не ме е ясно кбсе акви са стратегиите и тактиките на градските десни, но ако подкрепят Фандъкова сега, ще видят подкрепа на следващи избори на кукуво лято. Нали целта е да се свали ГЕРБ, какви други тънки сметки има да се правят. Каквато и да е Манолова все ще им се поразбъркат сметките. Нали след Истанбул и Будапеща трябваше да падне София. Във Варна Портних вече го преизбраха, сега му нагласят процентите за да не е съвсем неприлично.
  Имам малка надежда гражданите на София да свалят ГЕРБ от управлението. Наистина ли ще оставите Борисов да се разпорежда с 2 млд. бюджет на столицата? Оставиха малките партии без финансиране и ако пак Фандъкова стане кмет следващите 30 години ще управляват. Много ми се иска да вярвам, че въпреки добре смазаната машина за манипулация и фалшифициране на избори е възможно да стане някаква промяна.

 20. Нали целта е да се свали ГЕРБ, какви други тънки сметки има да се правят.

 21. Положението е такова, че сега няма друг полезен ход за демократите, освен подкрепа за мая манолова, макар и с отвращение! Да се пусне тарантулата мая в буркана на корумпираните паяци в София и да им разнищи схемите! Другото е фактическа подкрепа за гербавата крадлива мафия!

 22. Не се лъжете: сестра галэва никакви сметки на ГЕРБ няма да обърка, а просто ще върне БСП в голямата игра. Положението е подобно като с Кобурготев през 2001-ва. И от него резултатът беше завръщането на БСП на бял кон в управлението на държавата. Сметките им сега са общи и те предвиждат ГЕРБ и БСП да започнат да си менкат властта. Така погледнато, Фандъкова е по-приемливият избор, защото ще предотврати нов пробив на червените бандити, и то през синя София.

  Колкото до Борис Бонев: според мен в най-скоро време ще го видим като лидер на партия (cъдя по това, че такава шумотевица около четвъртия класиран в едно състезание не се е вдигала, откакто станахме четвърти в света по футбол през 1994-та.

  Трудно ми е да разбера критиките, че арх. Игнатов бил непознат, след като публиката можа да се запознае с него и дори да се убеди в тв дебати с основните му конкуренти, че по компетентност е на светлинни години пред тях. В този ред на мисли, не помня някой да се е оплаквал, че румэн радэв беше никому непознат, когато се кандидатира за президент, нитo този факт му попречи да спечели изборите (разбира се, не без решаващата помощ на бацэ, която обаче е индикатор за това, че сметките им с червените кърлежи са общи).

 23. Бюджета на Столична община е повече от милиард лева от доста време насам. Това са си доста пари за усвояване. Респективно никой няма да иска да пусне кокала дори за “техническа профилактика”.

 24. Ицо добре го каза “Пичове, ако бях на мястото на Бойко Борисов – милиони бих ви давал, за да продължите да сте такива, каквито сте, и да играете ролята на опозиция.”

 25. @Симпатозантка на ДСБ

  Нали и радев е червен. Ама ом бърка в сметките на герб. Пррдствяте ли си сега президент да беше тетка цачева? Ми то все едно борисов и премиер, и президент.

  Не, за мая манолова трябва да се гласува сега! Осврн това като омбудсман свърши МНОГО работа. Оня предишния, константин пенчев си отлежа чудесно 7 години. И да не забравяме, че манолова постъпи доста честно и морално като напусна поста, а не излезе отпуска. Така правят всички, излизат отпуска, да не са валат.
  Мая манолова на втори тур, да им бърка в ….. 😉

 26. Манолова-Фандъкова. ГЕРБ- БСП. Не врат, а шия. Те не носят промяна. Те носят и защитават статуквото Москва ( Борисов-Нинова-Доган). И въпреки че, София няма да има за кмет арх. Игнатов, тя трябва да бъде благодарна и да приветства успеха на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ, защото независимо коя от дуета „манолова-фандъкова“ ще спечели балотажа, „победителката“ няма да има вече удобството на кметския стол, поради факта, че резултатът на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ я насади на пачи яйца. И това не се отнася само за София. Ето, това е промяната, и това е само началото. Успех на всички кандидати на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ явяващи се на балотаж в неделя!

 27. За мен Архитекта си остана непознат, въпреки сексскандала, а и ми говори само в бъдеще време, като стандартен политик. Бонев, въпреки младостта си, има история, говори в минало време за вече свършени неща в полза на София. Харесва ми и името на организацията му “Спаси София!”, която освен за прагматизъм в действията, внушава и някакво усещане за присъствие на идеали и родолюбие. Напомня ми с нещо възрожденците ни!

 28. Спокойно, бе, хора, манолова ще стане кметица. Нали не мислите, че кукловодите са я пуснали по тази писта, за да се бори за провал? Ще разиграят сценария, че печели балотажа с малко и после има да й се радвате четири години заедно с крадливата й червена банда. Честито.

 29. Всеки ден има “сутрин” и “вечер”. Тъй като виждам, че някои доброПОжелатели на ДБ, цитират емоционалните думи на Ицо Хазарта рано “сутринта”, си позволявам да предложа едно НЕповърхносто мнение, което също не е лишено от емоции и предполага размисли по темата ценности. Нека изчакаме “вечерта” и тогава да даваме своите оценки за чуждите думи и действия.

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/10/29/3984264_kum_ico_hazarta_triabva_da_osuznaesh_visotata_na/?ref=home_layer2

 30. Най-мразя бодряшки изявления след загуба! Трай, коньо, за зелена трева!
  ДОКОГА?

 31. @tervel | октомври 29, 2019, 20:01

  Благодаря ви за този чудесен коментар, действащ като слънчев лъч в мрачния есенен ден!

 32. Господи,…
  Доживях в ТОЗИ блог да чета коментари с призиви “…за мая манолова трябва да се гласува сега! “.
  Нямам думи просто…

 33. “Хищникът”2019 е най-черно касовият филм по нашата тъпализия!Колкото до използването на всякакви обиди от рода на театър,цирк,джендъризъм,и други глупост,ще кажа само едно:Ако някой ви нарече с обидните думи,които използвате,ще се засегнете!Така че по-внимателно с обидите към талантливите артисти в театърът,циркът,и ЛГБТИ общността в страната ни!

 34. Към Стефанко:

  Може ли цитати ( в множествено число) за призивите в този блог и уточнение чии са?
  Защото в този блог е имало какви ли не призиви, но това не ангажира блога и неговия автор с позицията на призоваващите.

 35. Уважаеми г-н Инджев,

  Най-напред искам да подчертая, че с написаното от мен изобщо и не намеквам, че Вие, като стопанин на този блог сте ангажирани с позицията на написалите коментари.
  Съжалявам, че сте го възприели така.

  Що се отнася до това чии коментари съм имал предвид – ето:

  – POSTED BY ИВ.ТЕРЗИЙСКИ | ОКТОМВРИ 28, 2019, 20:07
  … “Трябваше да се подкрепи на врори тур Мая Манолова. …”

  – POSTED BY СИЯ | ОКТОМВРИ 29, 2019, 05:38
  “Нямам претенции да съм голям анализатор, но смятам, че във всички случаи Манолова трябва да бъде подкрепена на балотажа. …”

  Честно казано не очаквах от СИЯ (доколкото съм чел коментарите ѝ) подобен коментар.

  – POSTED BY ДИМИТЪР | ОКТОМВРИ 29, 2019, 11:32
  “… сега няма друг полезен ход за демократите, освен подкрепа за мая манолова…”

  – POSTED BY ИВ.ТЕРЗИЙСКИ | ОКТОМВРИ 29, 2019, 18:50
  “…Не, за мая манолова трябва да се гласува сега! …”

  Отбелязвам, че не живея в София, не съм искал никога да остана да живея там, въпреки, че съм имал възможност (най-близката ми рода по майчина линия е в София от началото на миналия век, а може би и от края на по-миналия…), живял съм в София около десетина години през миналия век като студент, аспирант и малко след това, така, че ако нещата в София сега ме интересуват и вълнуват то е дотолкова, доколкото това касае и нещата в дълбоката провинция където съм в момента. Защото зрелите ми години, а и живота ми като цяло минаха в … напразни очаквания… (вече гоня 70-те)…

  Миналата неделя гласувах с № 66 само за да покажа,че и тук ДБ и градската десница все пак ИМА симпатизанти, въпреки съзнанието, че гласът ми тук е глас в пустиня…

  Надявам се да бъда разбран правилно.

 36. Към Стефанко:

  Да, прав сте, това са цели два коментара. Те не определят облика на картината в блога, но все пак са в “множествено число”.
  Със СИЯ се познавам и ценя мнението й. От прагматична гледна точка тя е права и си мисля, че доста съмишленици споделят мнението й. В този смисъл е вероятно да изразява представително мнение за част от демократичната общност. Особено ако правим аналогии с други, доста по-развити демокрации, където гласуването на идеологически противници заедно срещу по-голямото зло е практика. У нас май не сме дорасли до това изкуство на компромиса, упражнявано по лично убеждение, а не по “заповед на централата”. Виждали сме го във Франция, а напоследък в Унгария и дори в Истанбул.
  Ако имаше друга рецепта за отстраняване на един автократ, задръстил политиката от 14 години, щях да я предложа. Но нямам такава “вълшебна пръчица” срещу неговата тояга, с която уж ни пази от завръщането на комунистите.
  Всеки решава сам в края на краищата. Ето защо не агитирам никого за нищо с пълното съзнание, че това не са стройните редици на Партията, на които да кажеш как си използват гласа.

 37. Към СТЕФАНКО:
  Приятелю, тук не става въпрос, че ако се гласува за Манолова се запазва статуквото Москва ( Борисов-Нинова-Доган ). Тук става въпрос, че с този балотаж между двете е възможно разкъсване на отровната мрежа на Борисов чрез загубата на фандъкова. Това не е за подценяване. Помисли си.
  Бъди уверен, че ЗА СВОБОДНИТЕ И ДЕМОКРАТИЧНИ ХОРА ДОБРИТЕ ДНИ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ . 2020г обещава да е богата с такива. Но днес да подкрепим кандидати си от ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ и да гласуваме срещу борисов.
  Бъди жив и здрав!

 38. TERVEL
  Директно.Няма време за маене.За същото призовавам и аз.Давате ми сила да агитирам и близките си ,които ме питат какво да правят.Да,добре казано .Отровната мрежа на Борисов трябва да се разкъса.А после ще видим.Пътят е за смелите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.