Русия жертва тактически свой офицер, за да матира България по стратегическия въпрос за ядрената база в Белене

Домакинът Макаров посреща своя гост Борисов на откриването на руско-турското продължение на газопровода на българска земя (стоп кадър от видеото, разпространено от Бойко Борисов)

В рамките на около месец за втори път научаваме за руска шпионска намеса в България и този път не става дума за водевил с известен български русофил, който никога не се е крил, а за руски шпионин под дипломатическо прикритие. Изглежда така, сякаш властите в България откликват на ироничните коментари във връзка с арестуването на отявления проводник на руското влияние Николай Малинов и призивите България да докаже сериозните си намерение за противопоставяне на руския шпионаж с действия срещу кадрови руски шпионин, а не срещу явен руски агент за влияние.

Фактът, че неназованият официално руски шпионин е бил следен близо година, но механизмът по неговото разобличаване и оповестяването му съвпада с актуалните политически събития между двата тура на местните избори, навежда на мисълта, че това няма как да се случва “съвсем случайно”. 

“Проглеждането” на контраразузнаването, специализираната прокуратура и т.н. (до самия връх на държавата) показва, че явно не само по Коледа стават чудеса, но се случват и на избори, на които залогът е да не се допусне ерозия на властта като бъдат придумани прозападните избиратели да подкрепят статуквото в столицата на балотажа. Ако това  обосновано предположение е вярно, то само потвърждава на какъв риск са готови да се изложат властите ни в името на своето оцеляване, посягайки на ревностно охраняваните отношения с Москва, смятани за голяма скъпоценност в рамките на т.н. “баланс” между Запада и Изтока.

По-интересният въпрос, на който също няма да ни отговорят нито тук, нито от Москва, е дали “конструктивната атмосфера”, в която се е състоял разговорът с руския посланик в българското външно министерство, не означава взаимна договореност да се подпомогне стабилизацията на ГЕРБ във управлението като предпочитан партньор на Кремъл в България ( пред БСП, както твърди генерал от КГБ Решетников ) – управление, критикувано открито от мнозина българи и не толкова явно от самия Запад за “меката” му позиция спрямо руската намеса в България.  

От съобщението на българското Министерството на външните работи научаваме за свършения факт с напускането на уличения в шпионаж първи секретар на руското посолство. Очевидно на извикания в министерството руски посланик Анатолий Макаров са предоставени достатъчно доказателства, за да се задейства светкавично процедурата  по напускането на България от страна на разобличения шпионин.

Самото съобщение на МВнР е повече от “внимателно” формулирано до степен, че се избягва думата шпионаж, заместена с “разузнавателна дейност”. 

На този етап руският отзвук изглежда съгласувано кротък. В лаконично съобщение на ТАСС, в което обаче присъства думата шпионаж при позоваването на съобщението на българските власти, се уточнява, че посолството на Руската Федерация в София няма коментар по въпроса. Иначе казано, Русия потвърждава българската версия. Вероятно предстои “братушките” да отвърнат с прогонването на български “братушка” с дипломатически паспорт.

За нас, правонямащите, остава да гадаем дали същинската работа по въпроса отново не е заслуга на “партньорските служби”. Сайтът на “Свободна Европа” , който пръв написа за пазеното три дни в тайна посещение на главния прокурор Цацаров и неговия заместник Гешев в САЩ в средата на месеца, повдига малко завесата с твърдението, че визитата е била свързана с обвинението на българина Николай Малинов в шпионаж в полза на Русия. 

Дали същата визита няма връзка и с разгласяването ( а може би и с ускоряването ) на развръзката с изобличаването на руския шпионин, едва ли ще научим. Сайтът Медиапул, който цитира свои източници, посочва името на прогонения руски шпионин като Андрей Егоров, един от общо 9 руски дипломати в София с ранг първи съветник. 

Като става дума за конкретиката, бившият външен министър Соломон Паси заяви публично, че шпионите в руското посолство са 68 на брой, а извън него са стотици. Паси се ангажира с твърдението, че имената им са известни. 

Дори и да погледнем през най-русофилски очила тази сметка и да решим, че бившият министър силно преувеличава, все пак остава въпросът за избора на време от страна на българските власти да покажат, че правят нещо по въпроса с отстраняването на един руснак от дългия списък с известните й шпиони на Русия тъкмо в разгара на ключовите за статуквото избори в България.  

Общото между бутафорния скандал с арестуването на Малинов и прогонването на реалния шпионин Егоров (по Медиапул) е във видимия стремеж на двете страни да не раздухват случая. Разликата обаче е в това, че този път премиерът Борисов няма да може да лицемерничи с уверения, че арестуването на един българин за шпиониране в полза на Русия нямало отношение към отношенията ни с руската държава. Този път говорим за руснак, официален представител на въпросната чужда държава и неофициален враг на България по шпионска линия. 

И да напомня за финал: през септември фалшивият руско-български скандал послужи за ускорител на подготовката за осъществяване на руските енергийни проекти в България. В шахматната игра, която обожават в Русия, такава “жертва” в името на спечелено стратегическо качество, се нарича “кон за кокошка”. А както е известно, България е именно “кокошка” в представите на Русия, която се разпорежда тук като у дома си с помощта на едни троянски коне. Станахме свидетели на скорострелното легализиране на руско-турския газов поток в частта му за България, на чието зачеване край границата ни с Турция руският “стрелец” Макаров беше откроен като истинският родител и домакин на сервилния ни премиер Борисов. https://ivo.bg/2019/10/21/бойко-с-престорена-изненада-към-руски/

Този път, може би, Русия жертва офицер в играта със своята пешка с цел да матира България по най-важния за нея и все още нерешен напълно в нейна полза въпрос: ядрената руска база край концлагера в Белене. 

Обновена в 14.35 на 29 окт. 2019 г.* Само часове след публикуването на този текст се оказа, че по информация на Нова телевизия руският шпионин не е напуснал България и се е наложило да му бъде издаден нота като персона нон грата и са са му дадени 24 часа да отпътува от страната. Иначе казано, доброто желание на българските власти случаят да се размине колкото се може по-тихо е осуетено от (без)действието на руската страна.

 

27 мнения за “Русия жертва тактически свой офицер, за да матира България по стратегическия въпрос за ядрената база в Белене”

 1. Ако розликата между двете каки беше 1-2 % дали щяха да махнат и МОЧА?

 2. АЕЦ Белене минава през одобрение от ЕС. А не мисля, че този проект ще получи такова. Надявам се да съм прав.

 3. Защо не се казвакакво става с българския гражданин/или граждани/които са се срещали конспиративно с резидента си?Те нямат имунитет,трябва да ги знаем тези продажни душици и да бъдат съдени.

 4. към Караиванов:

  И аз питам, но те на нас с Вас няма да отговорят. Трябва някой друг да се осмели да ги попита, но чак такова чудо така и не се случи досега в предизборната кампания.
  Малко вероятно ми се вижда да им се случи да отговарят на такъв въпрос, защото питащите знаят какво да не питат и без да се инструктирани непременно.

 5. Ма, той, рускиот шпион, ощи бил у назе! Андрей Егоров ли бил, Егор Андреев ли, то все едно! В т’ва посльство, запъртък да фърлиш, все на шпион шъ падни.
  Напоследък нещо съ сещам и за прафесара Ива Хрыстав. Ни гу виждъм и чувъм никъди. Да ни би дай отишъл в омразния му Брюксел дъ съ жертвъ там и той кат руски шпион- “експерт” в икипа на някой български соц-евро-депутат?!

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-obyaviha-za-persona-non-grata-ruskiya-diplomat-ulichen-v-shpionazh

 6. Аз пък имам обосновани съмнения, че първо на първо, “изгонването” на Егоров е съгласувано с КОЙто трябва в масква. И второ на второ, бас ловя, че мандатът му е изтекъл. Не нам! ДГД!

 7. И от активното бездействие и лакейско поведение на повелителяТ на властта в България през последните 10 години – Бойко Борисов, вездесъщ и всевластен господар в поверената му територия!
  Защо този мутър продължава да се измъква сух от всички батаци в които влиза самонадеяно?!?????? Докога българскияТ “народ” ще продължава да търпи гаврата, която ежедневно си прави с него милиционеръТ-премиер за 3-ти мандат?

 8. “Трябва някой друг да се осмели да ги попита”
  Определено!
  Според мен това трябваше да направи Борислав Игнатов, а не още в понеделник да се фръцне “Аз няма да гласувам!”
  Красиво, емоционално, дори мъжкарско, ама не съвсем политическо.
  Ние тук може да си мерим ентусиазма
  “Трябва да се гласува за Манолова!”
  “Трябва да се гласува за Фандъкова!”
  “Трябва да им гледаме сеира!”
  Но сериозният политик трябва и на дете да зададе десетина еднакви въпроса. А после дори не да ни призовава за коя да гласуваме (не сме такива хора), а само да каже как са му отговорили. Може и да не му отговорят, може да ни излъжат, но да опита…
  Но политиците си знаят по-добре от мен…

 9. изборите не са приключили.Има да се борим в 8-9 общини на София,а това значи да се търси подкрепа и тактика.В две-общини ГЕРБ ще се бори с кандидати на БСП и е рано да се правят категорични изказвания.

 10. Само да вмъкна че островната група край Белене е известна сред Българите като концлагер, но не известна като изключителен ПРИРОДЕН РЕЗЕРВАТ, какъвто и статут има в момента и имам предположения че това е бил вътрешния град на цар Аспарух, което води до изключителната историческа стойност и на края, но не по важност собствеността, която ще получи върху земята атомстрой, сиреч русия ще има важно значение за корабоплаването по Дунав. А да не забравяме че Констанца е третото по големина пристанище в Европа и оттам голямото значение на водния транспортен коридор. Та след като на изборите в София се наляха достатъчно пари за да не спечели арх. Борислав Игнатов остава да продължим напред. Или както казва един от героите на Джером Джером положението е толкова безнадеждно че и да се предадем няма, ама няма никакъв смисъл. Продължаваме заедно с Борислав Игнатов, който ще бъде един от екипът на Демократична България в Общинския съвет на София. За сега предсрочните избори се отлагат. Борис Бонев вкарва общински съветници от квотата на дпс и атака. Честито. Гласуваш за независим Борис Бонев, а всъщност гласуваш за атака и дпс. Все едно гласуваш за русия.
  И довечера от 18.30 пред президентството. Срещу гешев. Борбата продължава по по трудния начин.

 11. Аугусто Пиночет Угарте – перфектното лекарство за БЪлгария!

 12. От изборите се разбра, че избирателите от София не са съвсем с всичкия си.
  Да гласуваш за учителка по руски , за “сестра Галева”, за някакъв Бонев, а да не гласуваш за човек с ценз да управлява град сиреч арх. Б.Игнатов!???
  Тъпия българин зи заслужава съдбата, овцата си заслужава овчаря, говедото си заслужава касапина.

 13. П
  олитически поведението на Демократична България е првилно да призове избирателите си за свободна воля при избора на кмет за София.Плюсовене и миннусите на двете са равностойни.Представяте ли си ,ако с нещо се намекне за покрепа на Манолова.От тук нататък до края на света ще се повтаря и насажда от *независими наемници*,че сме по комунисти ст комунистие.Това могат да си го причинят само не доброжелатели.
  Вижте какво си случи с Ицо Хазарта,че му платихя платиха,че им пя,пя,но защо го употребиха срещу ДБ и го размахват пО всички медии като мръсен парцал.Той не разбра ли ,че за това им беше нужен ,а не за песните.Добре го употребиха, само че за негсва сметка
  Поздравлявам ДБ с качественият избор на съветници.Те ще бъдат нашата надежда за промяна.
  За Бонев друг път.Има нещо сбъркано при нега.Кой се отказва от 100 000-120 000гласа предлагани от ДБ за да реализира идеите си.Едно е да мериш фугите чрез добре заплатено НПО,друго е да отстояваш позиции.Ще стане ясно скоро
  SMS ,не плачи на чужди гробища .Да гледаме това ,което ни обединява ,за да вървим напред.Познаваме се добре.

 14. Владимир Русяев е вероятният руски шпионин на дипломатическо прикритие, осветен от ДАНС и прокуратурата,
  който не ще да напусне нашият, разграден от Борисов, двор.

  Казват, че “високопоставеният” българин, който донасял на ГРУховеца-шпион натовски тайни срещу заплащане, бил наскоро уволнен с указ експерт на пРезидента ни. Нека сега пРезидентът ни обясни защо го е назначавал и защо сега е принуден да го уволни?
  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-vladimir-rusyaev-e-ruskiyat-shpionin-na-diplomatichesko-prikritie-osveten-ot-dans-i-prokuraturata

 15. То не само софиянци не са с всичкив си,в цяла България се наблюдава повсеместно този феномен-комунистите ни натресоха 10 млрд.долара дълг/половината окраден от тях/оставиха ни да сме последни по доходи в ЕС и пак идиотите гласуват за тях.

 16. По темата на статията ще кажа само, че кучето скача според тоягата.
  А скандала с пропуснатия самолет натъпкан с руско оръжие и военни е грандиозен, но някак си остава встрани от вниманието на масмедиите.
  България е огромна пробойна в южния фланг на НАТО.
  Дано само не ни “опаковат” с Турция.

 17. @GEORGI NIKOLOV
  Жоро, на въпроса ти с понижена трудност наистина не е трудно да се отговори: американецът е най-високият и най-приличноизглеждащият от групата – този с баджа. Нашите шемети са или дебели, или с криви крака и тъпи физиономии, или комбинация от всичко изброено.

 18. Защо българите сме и ще бъдем най-бедни за поколения напред:

  Печалбата на ”бедния” „Лукойл“ е скочила два пъти

  https://frognews.bg/biznes-turisam/pechalbata-bedniia-lukoil-skochila-dva-pati.html

  Авансово “Булгартрансгаз” е изръсила 250 млн. лв. за “Балкански поток”

  https://frognews.bg/biznes-turisam/avansovo-bulgartransgaz-izrasila-250-mln-balkanski-potok.html

  Рестартът на АЕЦ “Белене”: все така ненужен
  Проектът за поне 20 млрд. лв. върви към съживяване, без да е ясно колко ще струва, кой и как ще плаща и строи

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/05/22/3183095_restartut_na_aec_belene_vse_taka_nenujen/

 19. De Profundis: Скучни избори, ненужни шпиони и мълчанието на българските агнета за руско-сръбските гяволии

  Продължава да е валидна.констатацията за типичната руска имперска наглост

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-lizostde-profundis-skuchni-izbori-nenuzhni-shpioni-i-malchanieto-na-balgarskite-agneta-za-rusko-srabskite-gyavolii

 20. И в Полша разкриха руски шпионин – работил в Министерството на отбраната
  (за разлика от българския му “колега”, на поляка ще му стъжнят живота, започват с “…Арестуваният е обвинен в сътрудничество с руските спецслужби и е задържан под стража за срок от три месеца като мярка за неотклонение.”)

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-i-v-polsha-razkriha-ruski-shpionin-rabotil-v-ministerstvoto-na-otbranata

 21. Спомням си прекрасно как по време на първата триумфална визитация в България на Царичокът, мадридският мошеник Мони Алцхаймера през лятото на 1996г. посланикът ни в Япония валентин гацински, отговорен фактор-комуняга, та дрънка и вечна резерва за министър на външно при червена власт сподели без да му пука от издайнически уши, че е започнала операция “Завръщането на “монархията”. И тя до няколко години за сметка на омразното СДС ще се увенчае с успех. Тогава, слушайки ги го и усмихвайки се иронично си мислех каква ли фантасмагория ни гласят.
  После, всички знаете какво стана.
  Колкото до следващата неделя знам едно. Рушителят на държавността ахмед (Боз)доган, единственият политик заслужил доверието за издигането МУ с ранг кукловод ще е доволен. Която и да е от двете кикимори, по превтасали фалшиви блондинки прехвърлили прагът си на некомпетентност “с пъти, пъти повече” туй по Баце да “изберат”, Моделът КОЙ продължава на мах. За мен туй си е вътрешно видова борба по която за най-големите въпроси на страната ни имат пълно сходство на “гледищата”. Единствено ако някоя се “реши” да бутне МОЧА, as soon

 22. Сега се разбра, че руските самолети, натоварени с С-400, прелетели над България, са били 2 (два!) За обикновения български гражданин – на час по лъжичка! Но няма какво да се плашим, защото и двата самолета са имали “надлежните разрешителни”. Обаче аз ,като по-тъп обикновен български гражданин, питам ЗАЩО СА ИМ ДАЛИ НАДЛЕЖНИТЕ РАЗРЕШИТЕЛНИ МВнР, МО, Транспортното министерство и най-вече ЗАЩО Борисов им е разрешил да дадат надлежните разрешителни ????

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/10/30/3984436_ruski_voenen_samolet_preletial_nad_bulgariia_e_imal/?ref=home_main_news

 23. Как защо Борисов им е разрешил,не го ли видяхте на снимката как се прегръща с руския посланик-направо като гаджета ала Живков-Брежнев.

 24. Щирлицин в акция!Това се казва стар филм в нов вариант!От “Путия с пищов!”

 25. “От Путения с пищов”!Това е новият вариант на старите филми за шпионите от КГБ/ФСБ!А у нас прасе до прасе с досие,мила моя Майно лю!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.