Хипер активната в хибридните си атаки, Москва нетипично мълчи за шпионския скандал в София. Защо?

В Русия едва ли някой се интересува от българските местни избори, освен специалистите по поддържането на огъня на противопоставянето между русофилите и българските патриоти, като наказаният най-после да спре с провокациите си на българска земя генерал от КГБ Леонид Решетников.  Но докато русофилите се борят у нас да задържат и завоюват властови територии на вътрешния български фронт, имперският нагон на Кремъл да прониква, контролира и минира Балканите ни най – малко не намалява въпреки самото смаляване на империята в сравнение с нейния съветски апогей от миналия век.

Интересно е да се отбележи в този смисъл, че Москва посрещна стоически скандала с разкрития свой шпионин под дипломатическо прикритие в България и отказа на София да допусне друг негов колега да заеме своя пост в българската столица. Империята не винаги отвръща бързо на удара. Ако изобщо е удар, а не многоходова операция за стимулиране на българското ( гузно в случая) гостоприемство за осъществяване на стратегическата мания на Кремъл да разширява своето ядреното влияние на Балканите чрез окопаването си в Белене. 

Путин беше много  гневен, че му попречиха да осъществи “Български поток” и за назидание на България, съобразила се с изискванията на ЕС и проявила колебания по тази причина, го прекръсти на турски на 1 декември 2014 г. Сега той не крие триумфа си, че българските власти клекнаха пред потока му. Самодържецът обикаля около склонената към любов по сметка България в сараите на руско-турската дружба и предлага своя газ на още държави с обещанието българската земя да бъде разкопана за рекордно кратки срокове и газът му да достигне още следващата година до Сърбия и Унгария. 

Толкоз за “подземните” кроежи във връзка с руската тръба.

Над земята на България също се случват активни “мероприятия”. Изтече информация за нарастващ брой руски провокации по въздух на ръба на българското въздушно пространство, които принуждават измъчената българска бойна авиация да излита принудително и да харчи и без това трудно поддържания съветски летателен ресурс на военновъздушните си сили. И понеже това не е достатъчно да ядоса властта тук, тя беше поставена на изпитание да разреши прелитането на два руски военни транспортни самолети с техника за поредното съвместно руско военно шоу в Сърбия, нейната последна истинска крепост на Балканите.  

Българските власти издържаха с отличен изпитанието. Заслужиха доверието на Кремъл като допуснаха прелитането на 22 октомври , както и на завръщането в Русия след това. “Малко” като във вица за чехите, които много искали китайците да ги завладеят, защото за целта ще им се наложи да прегазят СССР. Ама много малко…

Сърбия е важна опорна точка за руската политика на Балканите, разглеждани от наследниците на Петър Първи и Екатерина Велика като законна руска плячка по наследство от времето на СССР и от 19 век. Почти като Крим. Но не по-малко значение в тактиката на Москва да привлича опортюнисти на своя страна в региона играят Унгария и Турция в момента. 

Виктор Орбан до такава степен се е вживял в ролята на “мост” между Европа и Евразия, каквато никой не му е поверявал, че направо конкурира автократа Ердоган по честота на общуване с некоронования цар на Русия Владимир Путин.  Все по-трудно става за наблюдателите да следят кой от двамата печели състезанието по честота на лично общуване с поставения в изолация от демократичния свят руски владетел. За да няма обидени сред неговите почитатели Путин се старае да навестява редовно Анкара, Будапеща и Белград.

Но във Вашингтон май се ядосаха на руско-турската сделка на сирийска територия и отвърнаха със сдържан поради съюзнически съображения пробив по твърде болезнения за турския имперски национализъм въпрос за арменския геноцид. Внезапно, в разгара на турската инвазия срещу кюрдите в Северна Сирия, американските законодатели признаха за геноцид геноцидът срещу арменците , извършен при метаморфозата на Османската империя в момента на нейното прераждане в Република Турция през 20-те години на миналия век. 

Ако се върнем на централния въпрос за центъра на Балканите и руската политика, тя в момента е поставена на изпитание не толкова от самия шпионски скандал в София, колкото от неизвестността на отговор на въпроса дали и как империята наистина ще отвърне на удара и дали той е удар, а не спазарена хитрина, на фона на която на бъде ускорен процесът по осъществяване на ядрения замисъл в Белене – по аналогия с ускоряването на руско-турския газов поток, което се случи след септемврийската версия на шпионския скандал между София и Москва.

Към момента на публикуването на този текст Кремъл мълчи твърде нетипично за него. Няма ги обичайните припомняния на политици, журналисти и историци, че България винаги е била неблагодарна и на два пъти е била на германска страна през миналия век през двете световни войни. В държава, като Русия, където подобни заклеймявания се намират под държавен контрол, това мълчание може да е с цел печелене на време за премислена ответна реакция, но може и да служи за индикация, че не става дума за теория на някаква конспирация, а за обмислена тактика.

Обикновено България е тази, която се старае да прави всичко, за да не дразни Москва. Сега нещата изглеждат по обратният начин – сякаш този път самбистът Путин позволява точка за каратиста Борисов с цел да обезоръжи прозападната на публиката в България преди следващата си хватка. Защото за газовите му планове в България протести не е имало ( ако не се брои, че шепа протестиращи го посрещнахме на Орлов мост в София с плакати , когато пристигна на 13 ноември 2010 г. заради началото на проекта “Южен поток”, на снимката) ).  Но срещу АЕЦ “Белене” тук се е надигала не веднъж протестна енергия. Цял референдум не можа да я усмири. 

 

 

 

 

 

 

Дали на тази енергия сега ще й бъдат “извадени зъбите”, ако перифразирам съвета на предишния руския посланик тук Юрий Исаков България да покаже зъби ( но на Запада) именно по същия въпрос?  Съмнявам се. А явно и в Москва се съмняват и затова правят, каквото могат по въпроса.

 

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг, Кремъл мълчи нетипично за шпионите…

20 мнения за “Хипер активната в хибридните си атаки, Москва нетипично мълчи за шпионския скандал в София. Защо?”

 1. По темата.
  ” Предизборният Борисов днес по БТВ. Човек го слуша, слуша и по едно време започва да му иде да фръкне от радост, защото, очевидно, навсякъде сме цъфнали и вързали!!! Направо човек “да чекне” герберския номер на бюлетинта и от любов да я изяде!
  Ех, ако само се беше отказал да прави пак от “гьола” руска ядрена база у нас за 20 милиарда, ако беше отсякъл змийската глава на отровния за Европа руско-турски поток, допълзял до границата ни, който ще глътне поне 2 милиарда евро от българския бюджет, ако беше изпратил де що има строителна фирма, не само GP, да завършат спешно гръцкия интерконектор, по който да потече най-после неруски газ да му усетим и ние, като другите европейци, цвета, мириса и евтинията му, ако беше закачил на всяко кранче в “Лукойл” измерватели да светне грабежът като руска коледна йолка пред храм “Света Неделя” и беше арестувал руските му охранители за криминална окупация на земята ни, заедно с тия на Доган, ако беше организирал групово публично “изпращане” с отлежали яйца и зеленчуци на целия персонал на руското посолство като доказани последователи на Щирлиц, както и платените им фенове- русофили у нас, ако беше изпълнил решението на СОС за премахване на МОЧА,… па да гласуваме всички не с две, с 4-5 ръце (всеки) за Борисов и ГЕРБ-а му “раз и навсегда”! Но, слушайки умилкващия му се глас и кучешкия му поглед, когато спеменава Путин, това няма да стане!”

  Posted by sms | ноември 1, 2019, 10:10

 2. Борисов окончателно ни превърна в руска губерния.В София вече управлява Путин.Той обещава Турски поток през България в ускорени срокове,ускорение на Белене.Въоръжава Сърбия с руско оръжие ,насочено срещу нас и доставено през България.Ще поискат скоро и пристанищата не само Росенец.И за замазване на очи разиграват театро с руски шпиони предварително договорени за което се подозира министър Захариева.А жалките АЛ.Йорданов,Е.Михайлов,Харизанов и други хрантутници и безсрамници на Борисов ни агитират да го покрепим него и Фандъкова ,за да* не дойдат комунистите*.РУСНАЦИТЕ ДОЙДОХА,А КОМУНИСТИТЕ СА СИ ВИНАГИ ТУКА.
  Това ,което Борисов направи с България и комунистите от новите времена не го направиха.Те все пак се съобразяваха с протестиращият народ и не стигаха до края.Борисов стигна и ги надмина.Няма вече бяло по него. А тези по горе дето ги цитирам са жалки хора .За парче стар типов хляб се продадоха.Историята ще ги подреди в списъка на предателите.

 3. Мистерия: Руски военни самолети са прелитали над България през октомври поне 12 пъти, а Външно знае само за два
  (Каква “мистерия”, бе, хора! Има ли още някой, който да не е разбрал, че Борисов целенасочено разгради защитния вал на 1300-годишната ни родина и ни хариза като крепостни, заедно със земицата ни, на Путин !!!)

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-misteriya-ruski-voenni-samoleti-sa-prelitali-nad-balgariya-prez-oktomvri-pone-12-pati-a-vanshno-znae-samo-za-dva

 4. Напълно споделям коментарите на Димитър по отношение т.нар. ТВ Эвропа!
  Самият аз неколкократно съм споделял в уважавания Блог недоумението, разочарованието, а напоследък – и погнусата от падението на тази телевизия, претендираща да е “дясна”, “проевропейска”, демократична…
  За “десерт” на предизборната кампания – включвам ей сега телевизора, и – кой мислите – поканен в нея?
  Един виден “проевропеец”, “демократ” и “консерваторь” – тов. Контрэра!
  Отврат!
  Не всичко е пари, приятели, не всичко е пари!
  Това мога да ви кажа.

 5. Бойко Методиевич със своята партия в момента е авангарда на комунизма и болшевизма в България. Но това е заради тактиката на империята на злото.Утре-вдруги ден авангардът може да е бкп-бсп, дпс или дори и чисто нова руска партия в бг,съставена от…руснаци ( със зелени чорапи ).

 6. Масква мълчи защото:
  След ареста на русофила Малинов….. погребахме 3 млрд за руската тръба през България.
  Сега след изгонването на дипломата ще подпишем за 10-15 млрд за Белене….

 7. Винаги съм смятал, че истинските посетители на този форум имат ясно изразено мнение за кого да гласуват и няма смисъл да им се дават съвети. Но напоследък едната гледна точка стана доста шумна и ще помоля за разрешение да внеса малко равновесие, макар че не знам точно как?

  Инфантилно-поетично:
  „Всички за промяната“
  Знаете ли колко червени ръчички
  палят малки свещички
  и вдигат в молитва очички
  да се хванем на тази въдичка?

  Емоционално:
  Знам, че на гадните гербери ще им стане много гадно, ако гадната Манолова стане кмет на гадната (след дългото гербаво управление) София, но на мен ще ми стане още по-гадно.

  Научно:
  Не съм историк, но ми се струва, че неспособността да се избере по-малкото зло никога не е довела до нещо хубаво. Сигурен съм, че балканските владетели са имали много по-сериозни основания да не помагат на византийския император да попречи на турците да се прехвърлят в Европа, от основанията на истинската десница да не помогне на Фадъкова (да попречи на Корнелия да се дуе, че София е червена).

  Закачливо-заядливо:
  „Истанбул и Будапеща паднаха! Ред е и на София“
  Наистина паднаха, но в какви ръце? А в какви се готвите да бутнете София?

  А на радетелите за промяна ще посоча промяната, която донесе Румен Радев. Кой ще отрече, че президентството се промени?

 8. Честит празник на всички БУДИТЕЛИ!
  Поклон и слава на тия, които започнаха; здраве, дълъг живот и непреклонна вяра на тия, които продължават пътя им! А на кандидатите за кметове изправили се срещу послушковците на борисов пожелавам ПЪЛЕН УСПЕХ! Нека в неделя да поставим края на фандъковщината и началото на края на борисовщината, а догодина да спестим на чуждия и нежелан Путин идването му, като пратим „евроантлантика“ Борисов и антинационалния и антиевроатлантическия му енергийния антураж начело с теменужка петкова, заедно с тръбата за Сърбия и двата атомни реактора на вечно пребиваване в страната му, където да се наслаждават до края на живота си на вековната доброжелателност и любов на Русия към БЪЛГАРИЯ. ДА БЪДЕ!

 9. Обръщам се пак към Ал.Йорданов и групата седесари.Добре,минахте към Борисов.Защо не му казахте ,че води България към гибел със заиграването с Путин.Защо не му отворихте очите и попречите за нашето падение.Защо не му въздействахте.Толкова ли сте безразлични към съдбата на България.че не смеете дума да му кажете.Чакате жалките подеяния от него и се нахвърляте към честните българи родолюбци.Срам ме е от вас.

 10. Да се стегнем и подкрепим районните кметове на Демократична България. С бюлетина 66. Обадете се на свои приятели. Също така се търсят хора за неделя, които да присъстват около два часа неделя вечер като наблюдатели в секциите и да вземат копие на секционен протокол. За районен кмет. А за общински позицията на Демократична България е не подкрепям никого. Някои като са по умни да вземат да направят партия и да влезат в коалиция с Демократична България и там да разискват за кой да се гласува. Засега Демократична България е ЕДИНСТВЕНА АЛТЕРНАТИВА НА СТАТУКВОТО.

 11. Честит празник Будителю !!! И нека Бог да е с Вас !
  Честит празник и на останалите приятели пишещи в този блог.

 12. към Караиванов

  Хм , друго си е равновесието . Дето му викат баланс , за по-модерно.

  Ако правилно съм разбрал , то последната ни евроатлантическа твърдина (фандъкова) ще ни уварди от турските пълчища (мая) .

  И ще гони на поразия московски шпиони .

  Само в случай че и помогнем .

  Не знам нито цвета ,нито броя на ръчичките дето стискат палци да им лапнем куката . Знам че са мръсни .

  Ама в един гьол и с една и съща стръв … Колко пъти?

  А в какви ръце падна Истанбул , че не вдянах закачката ?

 13. Изгонването на руският шпионин изобщо не трябва да се брои.
  МОЧА и Альоша долу!!

 14. Моето мнение е,че изгонването на руския шпионин е резултат от гостуването на прокурорската делегация в САЩ,май там им набиха канчетата.И сега какво,руснаците знаят името на този,когото се “опитали” да вербуват,а ние не го знаем?

 15. @CAST STONE
  “Дорде е мъничка змията, на вежливите човечета със зелени чорапи, елате да се съберем, с крака да й строшим главата, свободни да се назовем!”
  Стани, стани, юнак Балкански!

 16. Николай Ненчев: През моя мандат като министър не пуснахме руски самолети

  “По време на моя мандат, като министър на отбраната, Русия поиска нейни военни самолети да преминат през въздушното ни пространство в посока и крайна дестинация Сирия. Тогава заедно с външния министър – Дани Митов – отказахме и те, въпреки заплахите, не преминаха! Сега защо?!”

  https://frognews.bg/politika/nikolai-nenchev-prez-moia-mandat-kato-ministar-pusnahme-ruski-samoleti.html

 17. Към КАРАиванов:
  Общият знаменател между въпроса, който задавате и аргументите , които привеждате, дадени както винаги, в защита на любимеца Ви борисов е тяхната инфантилност. Президенството ( радев ) се промени точно толкова, колкото се промени министерството на любимеца Ви (борисов ), който го избра, предлагайки Цецка Цачева. С други думи тази промяна бетонира статуквото на Борисов. Но ако сега беше предложил не фандъкова, а примерно Цачева, или Вас, без никакви съмнения щеше да се стигне до промяна разбиваща статуквото. Именно затова Картаген трябва да бъде разрушен!

 18. Борисов определя себе си за най-големия евроатлантик в България, а допуска руски военни самолети да преминат през въздушното пространство на България. А Николай Ненчев се чуди, полегнал удобно в скута на най-големия евроатлантик, защо става така. Дотолкова му са възможностите. Да се чуди. Той няма право да задава въпроси на най-големия евроатланик.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.