Някой подозрения са документално потвърдени днешни прозрения

 

 

 

 

 

Появи се интересен за мен фоторепортаж от 3 ноември 1989 г., когато в София се състоя първата и последна многохилядна демонстрация със скандирания за демокрация чрез избори. https://dnes.dir.bg/obshtestvo/shestvieto-na-ekoglasnost-30-g-ot-parvata-golyama-demonstratsiya-za-demokratsiya-u-nas-snimki

За малко щях да напиша, че фоторепортажът е също така изненадващ за моя милост, но като са замисля…

Пояснявам: нито самите снимки, нито пък текстът към тях ( ми ) казват нещо ново. Не само защото бях участник в протеста. Бях удостоен с ехидното внимание на репортера Райчо Раков от телевизията, който обикаляше с оператор и регистрираше познати физиономии. Фиксира ме и ме попита с гадна усмивчица, дали да не покаже кадрите с моята физиономия в “Панорама”. Отвърнах му, че нямам нищо против.

Седмица по-късно, когато по съветски указания Тодор Живков беше свален от висши съпартийци, заплахата да бъдеш откроен като протестиращ срещу режима му придоби обратен смисъл, онези с шлиферите, които снимаха неуморно от всички страни и с всякакви устройства, прецениха, че за “герои от съпротива” трябва да бъдат откроени техни верни хора. 

Райчо Райков беше на(д)граден като говорител на правителството на проруската корпорация Мултигруп. В това качество му беше поверена ролята на личен мой преследвач и юридически автор на малограмотния от юридическа гледна точка правителствен указ от 3 юни 1993 г. за моето уволнение от БТА. Оказа се злополучен. Не сполучи. Удари по моя инициатива на съдебен камък във Върховния и Конституционния съд. Наложи се прекроеният без избори парламент да свърши работата по моето уволнение и да се саморазобличи като политически екзекутор.

Авторски кадри от събитието на 3 ноември 1989 г. в София, например на колегата Иван Бакалов, са публикувани отдавна. Но има една подробност, която, както вече отбелязах, ме накара да се замисля за режисираните заблуди от онова време. 

Когато станах директор на БТА в края на 1990 г. по волята на колегите, организирали подписка с искане да оглавя агенцията, под която се подписа огромното мнозинство от добре познаващите ме около 600 бетеанци, установих колко добре са заметени следите, които не бива да откривам в това свое качество. Кабинетът на главния директор, наследен от мен, беше като хамбар, овършан откъм документи почти до съвършенство от плъховете на вярна служба на сваления режим. 

“Почти”, защото в празните шкафове беше забравена папка с бланки за изпращане на поздравления на правоимащи. Според тяхната важност в партийно-държавната йерархия бяха отпечатани и обръщенията към съответния юбиляр и носител на някаква награда в диапазона от “уважаеми” , през“скъпи” до каквото още се сетите по скалата на раболепието спрямо предишните управници. Беше оставено само място за съответните имена.

Тази невзрачна подробност съм я споменавал със съответната ирония и друг път, но в случая снимките от 3 ноември 1989 г. ми привлякоха вниманието с обстоятелство, което на малцина би направило впечатление. Фоторепортажът, за който става дума тук, носи марката на БТА. Ще речете – какво от това, нищо особено, нали!

В качеството ми на директор на БТА съм се интересувал от фотоархива, свързан с датата 3 ноември 1989 г. Беше  ми обяснено, че…няма такъв архив. Достоверно ми прозвуча, че от ДС едни другари дошли в БТА и конфискували всички негативи – за да няма негативи за тогавашната власт. Или както се изрази един фоторепортер, “казаха ни да сложим всичко в едно чекмедже и отнесоха филмите”. 

Дали е било лъжа или наистина конфискуваните снимки днес се появяват в условията на безопасност за техните автори по волята на конфискаторите от онова време, това не знам. Но ми ясно, че съм попад(н)ал в мрежите на манипулаторите, за които е било важно да контролират “враговете” и техните вражески изяви в близкото минало с оглед да не им позволят да ги използват в новото време за независими изяви в политиката. 

Същият е и случаят с досиетата в чекмеджетата, вадени според (не)послушанието на вплетените в мрежите на предишните десетилетия българи по схемата: слушаш и помагаш на партията ( както поиска от мен един офицер на ДС, когато изпроводих от кабинета си в БТА след провала на мисията му) или вадим от чекмеджето каквото имаме срещу теб, за да докажем, че си бил като нас. Същият гадняр като нас, ще рече. Пък който не вярва или си мисли, че има нюанси в гаднярството, нека се бори със съмненията си като прасе с тиква в тази калташка битка. 

Наивник на по-малко от средна възраст, какъвто явно бях в началото на 90-те години, е бил воден за носа и по други въпроси. Когато ги зададох на “Отдел кадри” ( казано на очовечен съвременен език “Човешки ресурси” ) ми беше заявено, че в БТА няма досиета. 

Поинтересувах се и ми показаха скромни папчици на личния състав с данни кой кога и къде се е родил, постъпил на работа и прочее информация, твърде тривиална на фона на истината за гъмжащото от офицери на службите на НРБ котило, което разтурих с един подпис, закривайки изцяло кореспондентската мрежа на БТА “поне” в чужбина. Нещо, което, смея да твърдя, не направи никой друг ръководител никъде другаде в българската администрация на държавно ниво. 

Замисляйки се за всичко това в днешно време, 30 години по-късно, откривам още веднъж, че някои подозрения за онова време са както във вица: ако се подозираме, ще вземем да се хванем. Не е смешно. Вярно е. 

11 мнения за “Някой подозрения са документално потвърдени днешни прозрения”

 1. Да, за нормален обитател на нормална страна подозрението, че ДС след толкова години е още жива (еще шмуралабает, както пее Розенбаум, макар и не за нея) може да се стори параноя, но за нас, обитателите на “тази страна” е не легенда, а жива истина.

  Но да се върнем към нашите овни (не само в преносен смисъл), избори де.
  Най-голямата ми разочарование от изборната нощ е фактът, че Антоний Гълъбов (когото страшно много уважавам) не посещава този форум (когото също доста уважавам)…

  Другото ми разочарование е, че Копейкин не можа да се окаже онази крива щанга, с която да откъртим ГЕРБ сега от Варна, а потом и от другите города. Нищо, следващият път може да успее(м…те).

 2. И последен за вечерта оптимизъм – във Варна от гласувалите на втори тур демократи 60 процента са гласували за Копейкин – задава се Промяна, ей!

 3. Илиан Василев:Поредната чалга, жалкото е че засяга достойнството ни като страна, както и професионалната чест на моите колеги от дипломатическата служба, защото и те не могат да се справят с калинки и партийни комисари.
  Излагация.
  А вие гласувайте, за повече от същото.
  https://frognews.bg/novini/ilian-vasilev-protestat-balgarskoto-pravitelstvo-baziran-greshna-pretsenka-pogreshen-izvod.html

 4. По сегашни резултати, Трайчо Трайков печели в община Средец!
  Честито!

 5. Какви времена бяха. Има голямо подобие със сегашните. Аз тогава бях в страни от “промените ” Ходех на някои митинги и вярвахме на ораторите , които в последствие се оказаха не това което са. Няма смисъл да изреждам имена на предатели, които с пълно гърло викаха смърт на комунистите, а в последствие минаха към бсп. Но какви са приликите. Тогава с автобуси докарваха от “турския етнос ” и ни плашеха с етническия мир. Сега след като този номер не минава ни плашат със ромите. И тогава и сега принципът е всявай разкол.

 6. Честито на Трайчо Трайков за кмет на Сердика, където се намира МОЧА. Той отдавна си е казал мнението . Да му помогнем за бутането заедно с 13 те общински съветници от Демократична България и останалите осем или повече районни кмета на София. Сигурен съм че има голяма разлика между Демократична България и някогашния реформаторски блок.

 7. Продължават манипулациите и стават все по лесни,защото народът се ошашави и профанизира!
  Изказвам уважението си към г-н Радан Кънев,който единствен от десницата призова-“Мая Манолова не бива да печели избори в София!”
  Повтарям казаното от доц.Гълъбов-“десен избирател не може да гласува за БСП!”
  Христо Иванов,Борис Бонев и сие са хора непочтени,казвам аз ,която считам себе си за антикомунист и десен избирател!
  Никакви призраци от миналото не вадя!Искам българската история 1944-1989 да се прочете и напише отново,да се анализира и да се разбере,че комунистическият режим е бил престъпен и зловреден за България и българите.
  Андрей Райчев и сие да спрат да говорят за Партия Столетница!Как да смятам,че БСП е реформирана?Внуците на Пеко Таков и Пенчо Милков са на власт?
  Община Лозенец беше спечелена от Демократична България,само защото така наречения от лозенчани Любо Пицаря прекали с гафовете и квартала опростя и деградира.Дали МОЧА ще падне,когато Демократична България има 8 кмета???

 8. Не ми е ясно, каква избирателна система и закони съществуват в България, но недоумявам, как този фашизоиден хулиганстващ палячо, Болен Лидеров РУБЛЬОВ, който на изборите “извоюва” цял 1%, успя да “внедри” двама (2) “свой” представители в Столичната Община заедно,със себе си! 🙂 !

 9. Г-жо Диана, подкрепям ви напълно, че никой десен избирател не би трябвало дори да си помисли да гласува за кандидат на БСП,най-малкото поради престъпния характер на това политическо туморно образувание. Но имам и едно допълнение – Мая Манолова има и лична история, при това сравнително прясна. Буквално се вбесявам, че е възможно хора, които участваха в протестите последвали назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС, да гласуват за човека който ги плюеше като платени, иронизираше ги, че били “временно заети” и ходеше с потник – “Дайте шанс на Орешарски”. Толкова ли е къса паметта на хората?

 10. Какъв фарс,каква трагикомедия,каква гавра с образованите и мислещи хора,които искат демократични правила и спокоен живот,за да работят и творят?
  Кой ще ми обясни дефицитът на политолози в България?Защо професорите по История на БКП се политози сега?Защо учебниците са пълни с преводи и цитати от руска литература?Нима за 30 години не се подготвиха българчета учили политология в западни университети?
  Докога хора с прякори ще се въртят в политическото пространство?
  Горките чуждестранни анализатори и политолози съвсем ще се объркат!А за финансовите анализатори съм сигурна,че ще ни определят като рискова страна,защото комунизмът се завръща и може да последва национализация и беззаконие/не че сега всичко е законно/!
  Каква е тази алчност за власт и пари,дори когато унищожаваш собствения си народ?Има някаква патология!
  Д-р Марин Чолаков написа”Равносметка на страданието”-граници и проблеми на психопатологията на комунизма!Кой ще коментира?
  Докога боядисани в различни цветове комунистически издънки ще чертаят съдбата на този народ?

 11. Добре е от време на време да си припомняме от къде тръгнахме 1989г. Тоталният контрол и бруталност на комунистическата власт. Не бива да забравяме, че промяната ни беше подарена. У нас нямаше изграждана от години преди това реална опозиция както в Полша, Чехословакия и Унгария. Имаше истински политически затворници като Илия Минев, но и имаше имитатори подготвяни за предстоящия преход като Доган, Тренчев, Кошлуков, и др. Подготовката на бкп за промяната започна поне 4-5г. преди 10 ноемри. Въпреки, че се подписах на подписката на “Екогластност” пред “Кристал” хал хабер си нямах за това, което ще се случи. Така че чистофайниците антикомунисти е добре да си спомят от къде тръгнахме и да се укротят най-после в упреците си към хората управляващи страната през 1997-2001г.
  Според мен резултатите от местните избори в София за ДБ са оптимистични. На фона на медийната несвобода, мюрета за отклоняване на гласове, безпаричие и удари под кръста от “приятелски” огън да имаш 14 качествени общински съветници и 8 районни кмета в София като за начало за ДБ е добре. Ако обединяването продължи може да очакваме и добри резултати на предстоящите парламентарни избори.
  За съжаление няма кратък път към превръщането на страната в Евроатлантическа.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.