Фоторепортаж с 30 годишна давност напомня за милиционерския режим в НРБ

Непубликувани досега и непознати поне за масовата публика снимки от протестното шествие на “Екогласност” в София на 3 ноември 1989 г. се появиха днес в сайта на “Свобода Европа”. https://www.svobodnaevropa.bg/a/30251027.html

Новото в онагледяването на стародавното събитие е в запечатаните ледени физиономии на представителите на “органите на реда”, униформени и цивилни. Фотографът Цветан Томчев от в. “Труд” явно е изпитвал колебания да ги покаже цели 30 години. И очевидно е избегнал конфискацията на негативите, за която като директор на БТА ми съобщиха, че същите тези “органи на реда” са осъществили в агенцията, поради което в националната институция няма архив от шествието.

 


 

 

 

 

Разбираемо е иначе, че в кадър са преди всичко организаторите на шествието. Но и в “тълпата” има какво да се види. Например авторът на тези редове се разпозна, макар и в гръб ( не посочвам с точност, за да не предизвикам присмеха на подигравчиите, че се изтъквам като “дисидент” без това да се вижда достатъчно категорично ).

 

 

 

 

 

Появата на редките снимки е колкото полезна за съхраняване на паметта за онова време, толкова и симптоматична по своето 30 годишно закъснение за проточилия се преход. Той явно още не е приключил щом едва сега “откриваме” подробности от упорито прикриваната от публичността демонстрация – първа и последна по рода си срещу режима на Живков.

В личен план се чудя дали някой ден ще изплуват и доносите срещу моя скромност, за които знам, че са писани, но бяха надлежно скрити, за да не се възползвам от тях като противник на посткомунистическото статукво, изявил се във времето, когато това не беше много безопасно и типично, за човек, като моя милост.

 

Някои от доносниците, внедрени като “приятели” дори в семейството ми по онова време, са вече покойници. С други се разминаваме безмълвно по улиците на София. Техните каменни лица, подобни на онези от снимките с милиционерите, ме карат да се питам как пък поне един от тях не спря веднъж да намекне за някакво свое съжаление, ако не чак пък за извинение…

15 мнения за “Фоторепортаж с 30 годишна давност напомня за милиционерския режим в НРБ”

 1. Иво, познах те!
  Да чакаш извинение дори с половин уста или съжаление от не май къде е равносилно да уцелиш джакпота на тото 3.

 2. Да, тази годишнина идва съвсем навреме. Дано да ни обедини малко. И аз предпочитам да гледам старите снимки, отколкото да сравнявам разни събития (например орденът за Малинов с дясната подкрепа за Копейкин).

 3. Когато приказливите (пред органите) мълчат.

  “Silence tells me secretly
  ev’rything, ev’rything”

  Като си говорим за протести…

  В “Армиите на нощта” Норман мейлър разказва за ( участието си в ) големите протести против войната във Виетнам през ’67-ма. Като оставим настрана силното преувеличаване на личната му роля в тези протести и фанатичната му любов към мъжката слободия, от книгата разбираме някои важни неща.
  Например, че е имало стотици арести, много от които са приличали на опит на полицията да предпази ВЛАСТТА от това да чуе мнението на хората. Голяма част от задържаните са били освободени от съдилищата без никакви наказания, други са минали с глоби от по няколко долара. Самият Мейлър е успял да предизвика собствения си арест, което така и не разбрах дали е било умишлено или не. Не помня как се е измъкнал от тази ситуация, но помня, че се явяваше пред съда и прочие. Мисълта обаче ми е другаде.
  В САЩ преди 50 и повече години се събират четвърт милион МЛАДИ хора, искат нещо, окупират Белия дом, вдигат патардия. Властта прави опити да потуши тази стихия с помощта на полицията (но не и на съда!!!) – явно безуспешни. Доколко тези протести са имали влияние върху политиката ТОГАВА, не е ясно (най-вероятно не са имали и администрацията на Джонсън си е правила това, което е щяла да прави и без протести). Но влиянието на тези протести в исторически план е безспорно.

  А у нас? Кога?

 4. БЗНС: Кремъл пряко се намеси в хода на нашето правосъдие! Путин е нежелан в България!

  Държавата ни не е част от никакъв “руски свят“, който съществува само във фантазиите на имперските реваншисти

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-bzns-kremal-pryako-se-namesi-v-hoda-na-nasheto-pravosadie-putin-e-nezhelan-v-balgariya

 5. Добре е, че г-н Цв. Томчев е успял да опази негативиге си от онези дни. Един друг фоторепортер в БТА – Жоро Георгиев (Джони) спаси своите, като ги дигитализира и качи в мрежата на сървър извън Задунайския Милиционеристан, където свободата на словото и печата не са просто текстове в законите. Повече на сайта “Изгубени в прехода” http://prehoda.bg/bg/.

  Особено ме кефи една знакова за българското малоумие снимка на лозунг “Смърт на черв.буржоазия, да живее П.Младенов”!

  Иначе за досиетата в БТА, Стопанино – имаше там в “Кадри” една леля на лицето к.иванджийски, партизанско копиленце, кор. на “Работническо дело” в Прага, Варшава и Хараре, днес списовател на жълтия парцал “Строго секретно”. Тази леличка знае доста, стига някак някой да я накара да си отвори устата. Ако не е пукясала вече…

 6. Уважаеми К. Ганев,
  Напълно споделям чувствата Ви за настоящето, но примерът не е много удачен. Тези протести обрекоха виентамския народ на “комунизъм” (имам сериозни съмнения, че нашия “комунизъм” е цвете пред азиатския). Това е прекрасен пример, как заблудени хора с най-добри помисли могат да докарат голямо нещастие. Така че важното е (както таза И. Инджев преди няколко дни) да се взема информирано решение.

 7. https://frognews.bg/novini/nikolai-nenchev-sled-porednata-provokatsiia-otmenim-poseshtenieto-putin.html

  “Очакваме още по-остра реакция от страна на българските институции. Настояваме за оттегляне на поканата, отправена към президента Путин, за посещение в нашата страна.
  В противен случай ние от БЗНС ще призовем за масови демократични протести по време на визитата му.”

  Трогателно. От БЗНС наистина ли си мислят, че ще чакаме техния призив? Няма Политковская, няма Украйна, няма Немцов… ако не беше тази провокация – нямаше да има протести… ако, един по един ще дойдат на нашия митинг…

 8. Трогателно беше поканен за разговор при Ризова шпионина Малинов точно днес-Деня на руския военен разузнавач.

 9. Към Аерофлот:
  Към днешна дата е интересна съдбата на сина на К. Иванджийски, Даниел (Дан) Иванджийски, списващ сайта Зеро Хедж (zerohedge) и скандалът
  Tyler Durden.

 10. Да, бзнс с говоренето срещу посещението на путин са използвани от масква да заемат мястото на опозиция. Не знам дали лидерите им осъзнават какви ги вършат досега в услуга на герб, да не би бсп да дойде на власт. Засега са с герб, а герб е с русия. Така че нека говорят. Не знам кой им пише протестните писания разпостранявани добре.

 11. А на нашето разузнаване кой е празникът?!Русофилите все се прехласват от червените пагони,а забравят,че Одринската отбранителна линия е била превзета успешно не само заради храбростта на Армията ни,но и заради дългогодишните разузнавания от нашите Генерали и Офицери към Българските Царски Служби за Разузнаване и Контраразузнаване!

 12. А Нашето Разузнаване в Царство България до 1944 година,с над 100 годишна традиция?!Ами Полицията и Армията след 1889 година,според Търновската Конституция,които са били гръбнакът България!Тези важни неща ги няма в тиквите на рублофилите!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.