За русофилското статукво у нас мълчанието наистина е злато – като на кубетата на “Александър Невски”

През 2009 г. имах голям избор от варианти за заглавие на книгата ми със статии от в. “Демокрация” , публикувани в средата на 90-те години в рубриката “Статия на свободата”. Много от използваните в тези кратки всекидневни игри на думи можеха да станат мото на сборника. Но избрах да се казва “Мълчанието е злото”.

Десет години по-късно непрекъснато получавам(е) потвърждения, че мълчанието наистина е фундаментът на злото, върху който е стъпило на шията на свободното слово статуквото. 

Мълчи президентът Радев за указа, който се предполага да издаде, за да узакони предизвестения избор на Иван Гешев за Главен прокурор.

Корнелия Нинова мълча за този избор до изтичането на последните часове преди началото на местните избори.

Моя Манолова мълча по темата до последния ден преди балотажа.

Самата прокуратура се опита да премълчи конспиративно посещението на главния прокурор Цацаров и заместника му Гешев в САЩ, но бяха разконспирирани от сайта на “Свободна Европа”. След което продължиха да мълчат по случая – явно не могат да се похвалят с подписване на договор за сътрудничество, какъвто триумфално донесоха от Москва през 2015 г.

Но най-вече всички, начело с немлъкващия да се хвали иначе по всякакви удобни за него теми премиер Борисов,  всички мълчат вкупом за шамара на Путин с награждаването на един от лидерите на московската пета колона у нас Николай Малинов, обвинен в шпионаж, но озовал се без проблем на шоуто на Путин като доказателство кой наистина има решаващата дума в държавата на гражданите за евразийско развитие на Балканите. 

Унизителното шамаросване на България с опакото на ръката, която така страстно целуват българските русофили, се нарича у нас “цигански шамар”. Обаче и циганофобите сред управляващите, самонарекли се патриоти., също мълчат.  Щом циганският щамар е руски, за тях е като милувка от матушката им. 

И за да стане това мълчание още по-контрастно заклетият русофил от АБВ Румен Петков изревнува за награждаването на Малинов и за пръв път обвини руснаците, че вършат глупости. Шефът на партията на Георги Първанов не може да понесе, че не само той, но дори и самият Първанов, така и не се сдобиха с официална руска награда за дългогодишната вярна служба на страж на руските интереси в България.

За Първанов е ясно защо е наказан без руска награда: мегаломански обеща да прокара три руски енергийни проекта, но и трите се провалиха в рамките на неговите два мандата. Но защо един от най-напористите говорители на руския интерес у нас Румен Петков също е подложен на това пренебрежение? Прав е да се сърди и ревнува.  

Завистта им е обяснима. Защото Кремъл не веднъж е отличавал със своите дрънкулки като за аборигени от Балканите “русофоби”, като Стефан Софиянски и Бойко Борисов. Последният е носител на “Александър Невски” за заслуги към Русия, сходни на заслугите на самия васал на Златната орда  Александър Невски, заради които е канонизиран за светец от руската църква, отчела противопоставянето му с оръжие в ръка на западното християнство. 

В нашия случай орденоносецът Борисов се води формално васал на Запада заради златната възможност да нахрани с неговите субсидии своята златна орда лакомници на трапезата на държавните поръчки. Но в същото време се държи като васал на Путин не само като му премълчава шамарите, но и като го моли на аудиенция миналото лято в Москва да му прости, че не се старае достатъчно, за да му се хареса. 

За тези заслуги на Борисов безмълвно му позволиха само да нарича “Балкански поток” руско-турския газов тръбопровод, чието бързо прокопаване през българска територия Путин обещава като търговски пътник в Белград и Будапеща, продавайки им на зелено своите обещания. На Борисов  е отредено да мълчи и да изпълнява. В противен случай ще има по(с)ледици, предупреди го говорителят на Кремъл Песков.

Опесъчаване на по(с)ледиците май не се предвижда. Няма да му помогнат на нашия премиер турнетата  сред пясъците на Катар, Обединените арабски емирства , Саудитска арабия или Йордания. 

За Путин и руското самодържие е най-важно онзи, който държи властта сам у нас, да е на разположение. Останалите услужливци могат да почакат да опашката за награди, докато босът на България си подвива опашката след публичното му унижаване, за което той не смее да обели и дума. 

А най-тъжното е, че няма и кой да го попита – не само в медиите, които той употребява за своите назидателни монолози, но от страна на т.н. опозиция. 

Това смълчаване се случва в момента, когато пропагандата на властта е хвърлила всичките си говорители в атака да обясняват, че т.н. градска десница се била самоубила след като част от нея е подкрепила Мая Манолова, т.е. БСП, на балотожа. 

Актът на отчаяние от задръстеното от Борисов и антуража му статукво, каквото беше това гласуване, се употребява да се прехвърли проблемът от болната глава на здравата и да се прикрие фактът, че от дълги години насам Борисов се опитва да приласкае БСП с постове в кабинетите си и в парламента. На партийния шеф на БСП Михаил Миков публично предлагаше председателството на Народното събрание. В. “Труд” го издаде, че е бил готов да управлява с БСП през втория си мандат с 4 министри от червената партия. А в настоящия кабинет премиерът пробва нещо подобно с висока оферта към изгрялата междувременно звезда на левицата Деница Златева. Тя доста време се колеба дали да не приеме, но накрая се отказа от изкушението под натиска на “Позитано 20”, където надделя разбирането, че откритото палаво заиграване с властта от властова лакомия е пагубно за столетното здраве на партията. 

Нищо не издава повече нагонът на (анти)националното съгласие от солидарно мълчание на власт и фасадна опозиция. То формира негласното мнозинство в българската политика, което дори не си играе на плурализъм чрез редуване на върха на държавата – ако не броим президентския пост, който Борисов твърди, че бил отстъпил съзнателно на Румен Радев и подкрепилата го БСП – от него да мине, да имат и другарите от БСП някакъв изборен успех.

По мълчанието им ще ги познаете. За тях то наистина е злато – като онова на кубетата на “Александър Невски”.

17 мнения за “За русофилското статукво у нас мълчанието наистина е злато – като на кубетата на “Александър Невски””

 1. Новинки от “руския мир”, който са на път да ни натресат:

  ttps://www.24chasa.bg/novini/article/7750029

 2. Ордена се съпровожда и от парична премия в размер 2.500.000 рубли.

 3. Мълчанието е блато,в което всички затъваме!Тези,които плюят против НАТО и Европейският Съюз,плюят против нас,демократите!А ние ще им отговорим с едно-с един здрав демократичен удар на парламентарните избори,и на всички следващи избори!

 4. В отношението към масква, най- лесно се определя кой е Кой. Демократична България излезе с официална позиция по пресния случай дето путин ни слага в руския мир и цялата бутафория с награждаването. радев и борисов в конкретния случай да си изпълнят функцията за която са на тези постове, а не да се правят на ангажирани със супер важни задачи. Е кой е опозиция като всички си траят с изключение на Демократична България, Иво Инджев, и още евентуално на пръстите на едната ръка други автори.

 5. Съзнавам, че нарушаването на закона не трябва да се поощрява, но съм безкрайно благодарен на съдията, пуснал Малинов в Москва. Без него нямаше да я има изцепката на Песков. Както преди време констатира г-н Инджев, само Путин ще ни избави от русофилията.

  Крайно време е да се учреди една годишна награда на името на Каулбрас за активни действия, водещи до излекуването на българския народ и неговите политици от пагубните за България форми на русофилщината. Например с медийната подкрепа на БНР и БНТ. Слушатели/зрители влизат на сайта и гласуват за изтъкнати личности… Задължително да има и награда на слушателите. То е ясно, че първия път ще спечели Путин, но все пак нека състезанието да бъде честно.

 6. Браво този път на ПРЕЗИДЕНТА за изказването му при избирането на ЕДНОЛИЧНИЯ главен прокурор ГЕЩАПОТО – той връща избирането за ново преразглеждане. Дано сега да има вече състезаване а не назначаване на ТАКЪВ! Ще поживеем ще видем!IIC…..oIL.

 7. Новинки от “руския мир”, който са на път да ни натресат:

  Руснак, заподозрян за жестоко убииство в Бургас вероятно е напуснал страната

  https://www.24chasa.bg/novini/article/7750029

  Моряци бедстват във Варна, руска фирма е изоставила кораба заради дългове

  https://frognews.bg/novini/moriatsi-bedstvat-vav-varna-ruska-firma-izostavila-koraba-zaradi-dalgove.html

 8. до SMS

  Обаче, големите нашенски медии зловещо МЪЛЧАТ по тази тема за убийството, вкл. и ТВ Эвропа.
  Но ако заподозреният беше шведски, норвежки, британски или канадски гражданин – Ооооо, техният справедлив и Божествен гняв щеше да се стовари върху всинца ни и запъхтени телевизионерки-репортерки с вдъхновяващ патос щяха да изнасят все нови и още по-нови подробности по случая!

 9. По-добре да се коментира мълчанието на Радев, Нинова и Манолова, отколкото глупостите избълвани от “десния” Плевнелиев.

 10. Ако този анализ на картинката на Иво Инджев можеше да стигне до транзистора в българската глава…Но средствата за дезинформация са ангажирани с Неговите монолози и не дават муха да бръмне. Слушкат и папката. И се контят като МЕДИИ.

 11. Вероятно всички сте чули ,че банкянскоТО ПРИМАТоподобие се е обявило, само себе си, за “десен”!
  “десень”, разбрахте ли!
  Няма смисъл да се ПОЕТАРЯМЕ ежесекундно, че бокоТИКВАТА НЕ е нито “полИтикь”, а още по-малко е “десен”! Няма как един пожарникарски “милЮционерь” да е “десень”- НИКОГА! Никога не е имало “десни” милЮционери, НАЛИ! НИКОГА НЕ е имало “политици”-милЮционери и “политици”-ченгесари, НАЛИ!
  И след като бокоТИКВАТА НЕ е нито “десен”, нито е “политик”, то тогава няма защо бокоТИКВАТА да “обвинява” другите ,че не те не са ДЕСНИ! Като него, НАЛИ!
  Той е ПОРЦИОНно-“десень”, НАЛИ!
  И за това води , САМО, ПОРЦИОНна “полИтика”, заедно с ПОРЦИОНните си ОБРЪЧи и СУДЖУКовите си ШАЙКИ!
  И на тези “избори” се видя,че ако гласуваш за – бокоТИКВАТА, получаваш -догань! Пак! И отново,пак!
  За това , всички “избиратели” на бокоТИКВАТА пак си “избраха” – догань!
  Ето това е ПОРЦИОНната “полИтика” на “десният” агент Буда!
  За това НЕзабавна “десна” ОСТАВКА за банкянският СУДЖУКоядець! – ВЪН! – ВЕДНАГА!
  -ОСТАВКА

 12. Инджев още страда, че не връчиха тиквен медал на жена му за изпълнението й в Правец.

 13. Към Георги Цонев:

  Ха,ха, “голям компромат”, че е пяла на Моцартовия оперен фестивал! По тази “логика” може да бъде заклеймен всеки за всичко, докосвайки се до какви ли не фетиши от времето на Живков в посткомунистическа България.
  А и съпругата ми пее като оперна певица не заради онзи, който се е родил в съответния град, а заради изкуството,публиката, изявата, организаторката Ангелакова ( лека й пръст) и заради заплащането ( представете си ).
  В държавата, която е определяна като кокошка от Русия и това не е проблем за кокошите мозъци тук, подобно снасяне на кукувичи яйца в блога ми е наистина логично.

 14. Като гледам тази хубава магистрала (от Ниш до българската граница) си мисля, че сигурно сърбите бързаха да я довършат по заповед на руснаците, за да могат ГРУ-линейките от руската хуманитарна база в Ниш светкавично да дохвърчат в България да ни “помагат” хуманитарно. Но ние и тук ги чакаме добре подготвени, както по морето, с чадърите, рибарските въдици и WC-та си без тоалетни чинии!

  Александър Вучич официално открива магистралата от Ниш до българската граница

  Екип на сръбската телевизия Ен 1 премина през отсечката преди официалното откриване

  https://faktor.bg/bg/articles/gotova-e-magistralata-ot-nish-do-balgarskata-granitsa

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.