По(с)ледиците от руските “освобождения”

Дали ще загазим с доставките на газ по руско благоволение и украинска вина от началото на следващата година? По този въпрос, за разлика от въпроса за дружбата с Русия в средите на управляващото опозиционно-властово русофилство, има две мнения.

Едни експерти казват, че ни е спукана работата ако газовата война на Русия срещу Украйна, любезно наричана у нас “война между Русия и Украйна”, доведе до логичната кончина на тяхното “сътрудничество” в газовата търговия, пребиваващо в будна кома след руската окупация на Крим ( определяна от “балансиращите” ни медии и политици като присъединяване към Русия).

Други специалисти отричат, че “братушките” ( т.н. батковците”, които ни се подиграват, че ги наричаме умалително и умилително “братушки”)  могат да ни причинят ужаса да станем жертви на “приятелския огън” и да ни се падне ролята на магарето, край което се ритат атовете.  

Избирам да коментирам първата хипотеза не от мазохизъм, макар отчаянието да е в състояние да роди дори гласуване на демократи за Мая Манолова, както се твърди особено настоятелно напоследък у нас. Просто се опитвам да си представя ползите от негативите.

Лошо е да студуваме, но е още по-зле да векуваме в ролята на зависимия клиент на Русия. В случай, че по руска вина останем на студено, може най-сетне да се прихване вируса на съмнението в болните от русофилщина нашенски мозъци . Както знаем, Русия освободи от русофилските илюзии Грузия и Украйна чрез открита военна агресия срещу тях. И нас би освободила по същия начин, но сме в НАТО. Не ни остава друго, освен да се надяваме на някаква друга освободителна гадост от страна на Кремъл. 

Както се видя , бурята в чаша водка с шпионските скандали не се състоя в Русия. Преглътнаха ги като сельодка с водка. Отредиха ни ролята на сельодката. Станахме отново за мезе, когато Путин се подигра на България с награждаването на видния агент за руско влияние в своя заден български двор Николай Малинов. Говорителят на Кремъл Песков открито заплаши да не бъде “преследват” техния хубавец у нас, защото ще има пос(л)едици за нас. Вкупом- един за всички, всички заради един. 

Време е да разшифровам лансираната вече и в друга моя статия за евентуалните руски по(с)ледици – в случай, че нашите русофилстващи власти не намерят начин да си посипят главата с пепел, изгребана от огнището на затихващата дружба с Русия и да се откажат от заявеното си намерение да съдят Малинов.  

По(с)ледиците могат да бъдат смразяващи през януари 2020,г., както стана и през 2009 г. , когато без предупреждение ни беше спряно подаването на руски газ. Този път поне сме предупредени. За да не си правим илюзии.

Някои от нас не си правим илюзии, но поне можем да помечтаем, че при черен сценарий и на студено ще охладнеят страстите на българската благодарност към нашите вечни “освободители” от турците, от монархията, от материалните й активи и принадлежащите й архиви, от архаичния съветски комунизъм дори . Защото този път ще ни освободят от себе си и от вменяваното ни задължение да ги обичаме дори и тогава, когато ( за пореден път ) ни натискат главата в снега и да ни използват за изтривалка по трасето на дружбата им към турските им братушки – не случайно Путин избра на прекръсти несъстоялия се Южен поток на турски.

Вероятността все пак е малка. Трябваме им като агенти за влияние в ЕС и НАТО. Ето защо не възнамеряват толкова лесно да ни пи пуснат от мечешката си прегръдка. Ще се бият в гърдите за наши закрилници докато сме във вътрешния им джоб до пълното ни смачкване от това биене. Освен ако сами не си поискаме свободата и престанем да се хващаме на лъжата, че ни я подаряват от Изток, а всъщност да ни насъскват на Запад – от Сан Стефано, чак до днес. 

15 мнения за “По(с)ледиците от руските “освобождения””

 1. Те сами няма да пуснат златната кокошка, дето векове наред им снася златни яйчица, докато сами не им счупим крадливите ръчички, ама де тоз късмет с тез продажници на власт! Явно глупавата кокошка сама ще се усети чак когато и сложат главата на дръвника, ама дано не е безнадеждно късно. Вече зпочнах да губя надежда, че това ще се случи в рамките и на моя живот…

 2. По темата.
  Всичко е 1:1. И никак не случайно, че заглавната страница на бестселъра “Измамата” е в края. Там е началото на днешните злочестини в “заиграванията” с т.н братушки” от т.н. матушка.
  Извън темата.

  https://kafeneto.wordpress.com/2019/11/10/всеки-кооператор-свиня-всеки-комуни/#respond

 3. По случка от деня, която дано да е фалшива.
  Кобрата да се учи от батко си Тиквата.
  За една целувка го резнаха 10 милиона, а за една преглъдка ще го отнесем ние.

 4. Как освен грозно предателство може да бъде наречен акт при който ужбългари се навиват да сложат в устата на наглите руснаци, толкова обидни думи към родината ни!?
  Да подведеш под отговорност Малинов и после уж случайно да го “изпуснеш” да избяга в Русия, за да може там да се развихри такава антибългарска вакханалия! ОчевАдно цялата поредица от събития е предварително уговорена и после изпълнена с активното участие на…”българи”.
  Какви освен руски подлоги, гюдерии могат да бъдат наречени такива!?

 5. Кметът на Несебър щели да го докарат под конвой, за да се закълне с белезници, след което щели отново да го върнат в ареста. Голям цирк! А пред общината служителите и служителките на общината и семействата им подготвяли “граждански протест”. 1500 общински служители умножено поне по 3 ( членовете на семействата им) прави минимум около 4500 гласа КЛАСИЧЕСКИ КОРПОРАТИВЕН ВОТ! Като се прибавят към тях и купените цигански гласове от 3-4 околни села и ето ти онези около 8 000 гласа, с които се хвали кметът Димитров, съпруг на продавачката на диаманти. И благодарните “братушки” като му ударят едно финансово рамо, то кметуването му става пожизнено. Така по Черноморието се създават пожизнени продажни кметове!

 6. “Какви освен руски подлоги, гюдерии могат да бъдат наречени такива!?”

  Американски шпиони. Опитват се да ни смразят с Русия. Знаели са, че Путин ще го награди, а Песков ще ни предупреди…

  Върнаха му го на Решетников, който подкокороса оня сайт да пусне порноснимкитеq за да смрази ДБ и ГЕРБ…

  Добре де, шегувам се, ама добре звучи…

  Не знам дали усилено се твърди, че сме гласували за Мая, но тук поне усилено се пишеше между двата тура (в което няма нищо лошо).

 7. Гледах преди малко по ТВ Европа Иво Беров и Даниела Горчева – удоволствие и респект пред тях!
  Поздравления!
  Дано силните им и смели думи не донесат неприятности “отгоре” за водещия…Като нищо от Централата някой ще вдигне телефона…

 8. Сравнително лесно дребосъкът от Кремъл може да бъде поставен на място в този конретен случай с “шпионина” Малинов, но България трябва да има премиер начело, а не чучело като Борисов. Чучело-подлога готов на всевъзможни унижения само защото му ги нанася “големияТ” (му) “брат”!
  И прокурор, който знае какво е задължението на прокурора, не като ЦацАров и подобните му разсилни за атака на политическите противници на милиционеръТ-премиер!
  Но аз се размечатах май….

 9. Тази вечер, докато гледах репортажа от организираната истерия пред общината в Несебър при посрещането и заклеването на “избрания” за четвърти(!) мандат кмет на града, то силово ми напомни “избирането” и “възторженото” посрещане на любимия вожд Ким Чен Ун, транслирано от световните медии, както и масовите ридания и припадъци на севернокорейците по време на траурната процесия на баща му Ким Чен Ир. Смейш ли да не ревеш и да не си тряскаш главата в паважа!
  До тук ли стигнаха (телом и духом) несебърлии ????

  https://www.24chasa.bg/region/article/7859231

 10. Фонд “Земеделие” е глобил с десетки милиони нередовни къщи за гости,построени с еврофондове, но не казва кои.
  (от 750 имения били глобени само 288 за “неизпълнение на заложения бизнесплан”. За останалите вече бил изтекъл давностния 5 годишен мониторингов период.)
  Питам съвсем сериозно: Какво трябва да направя, за да получа и аз една безплатна “хасиенда”?! В какво животно трябва да се превърна? КОЙто знае да сподели!

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-fond-zemedelie-e-globil-s-desetki-milioni-neredovni-kashti-za-gosti-no-ne-kazva-koi

 11. Уважаеми SMS,
  “Икономист” допуска обичайната грешка на западните анализатори, които наблюдават постсъветското пространтсво – очаква разумни и логични действия от политиците ни. По тази причина много се учудиха (и аз също), когато Путин влезе в Крим – за какво му е да си бастисва държавата?
  И затова си мислят, че щом нашите “патриоти” имат антиевропейско говорене, те ще действат според принципите си…. Не си спомням Бай Ганю да е казвал нещо по подобен въпрос, но си представям какво би могъл да каже. Антиевропейското говорене при лова на избиратели е едно, а отказването от депутатски и министерски заплати – съвсем друго. Още повече след провала на местните избори.
  А иначе статията е много хубаво написана.
  Е, има възможност “патриотите” по московска заръка да ритнат столчето на Бойко, но това е друга тема. Въпрос на съотношение между заплата и московска “субсидия”. Тогава статията ще бъде класически пример за това, как с грешна логика може да се предскаже някое събитие, случило се по съвсем друга причина.

 12. @ Караиванов
  Да, така е! Lсеки, съдейки по себе си, очаква и от другите същото или подобно поведение и действия.
  Не случайно Путин щедро промотира православието у нас, защото очаква, че и българите, също като неграмотните му мужици и женщины, като овце ще се юрнат да изпълняват “напътствията” на колегите гундяеви у нас.
  Путин, явно, не осъзнава, че българите са друг народ и няма да реагират по същия (овчи) начин като руснаците. Българинът, за добро и за лошо, е индивидуалист и скептик. Той знае, че Бог дава, но в кошара не вкарва! Българинът не боготвори властимащите и няма респект от тях, защото е твърдо убеден, че знае и може повече. Затова у нас култове към личността трудно виреят.
  По същия начин, знаейки как функционира властовата система в Русия (като еднолична диктатура) Путин беше сигурен, че ако успее да направи президент протежето си Тръм, ще води Америка за носа, без да има предвид, че в САЩ функционира реална демокрация и разделението на властите е реално. Затова сега миротворецът е неприятно изненадан, че нещата не вървят по предвидения от него начин. 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.