Да здравствует и Баязид Освободителя!

Вдъхнових се от правдивата картина в главите на респондентите от почти хумористичното социологическо изследване, което се занимава с битуващите и бушуващите в тези мозъци  митологеми за хубавия домат по времето на Тодор Живков – същият, който се превръщаше в блян извън сезона на доматите, а за новогодишната трапеза беше превръщан в култов фетиш за българина, макар и да произхождаше от парници, имаше вкус на пара и струваше чудовищните за времето си пари – 2 лева за кило ( ако изобщо можеше да се намери в магазините в София, няколко на брой в целия град, наричани от всички “скъпи”, а не “кулинарни”, каквото беше официалното им название). 

Но да оставим скъпите магазини, скъпите на носталгиците истински домати и скъпите спомени за евтинията при бай им Тошо. 

Скъпи сънародници, днес ще ви направя “най-горещото признание”, както се пееше в една скъпа на сърцата ни песен от същото онова време на нашата скъпа и непрежалима младост.

И друг път съм споменавал във връзка с обожествяването на нашите окупатори в качеството им на освободители, че и други такива завоеватели чакат нашата благодарност по логиката на преклонението пред чуждите нашественици. Например Баязид Завоевателя. Ще се обоснова защо и той заслужава да бъде увековечен монументално както тук е Сталин чрез многобройните паметници на негови подобия по окупираните от освободителните му пълчища наши  земи. 

Понеже вече стана дума за доматите, по времето на Баязид те са били непознати в Европа. Както и картофите. И царевицата. И още много други хранителни продукти, които днес смятаме за незаменима част от традиционната ни трапеза. Ще рече, че населението е могло да замеря само с яйца избора на един единствен кандидат за главен османски прокурор, щом е нямало домати. Идилия!

Законът против пушлявенето бил ненужен сам по себе си – не само на публични места, но и изобщо. При Баязид тютюна още не бил внесен от Южна Америка. Може да не е било негова заслуга, но си струва да се отбележи. Ето ви здравословен живот и без натиск от Брюксел!

Докато мюсюлманите мрели като мухи от чумата, защото властите така и не пожелали да се поучат от прогресивния опит на европейците как да се пазят от нея чрез карантина, християните и в частност българите живеели по условие в условията на карантина в своите малки крепости по гори и планини. Това се оказало една от причините  Османската империя да изостане демографски драстично и да е в пъти по-слабо населена от Европа в края на своето съществуване, докато християнското население в нейните граници нараснало в пъти също така. 

По времето на Баязид въздухът е бил далеч по-чист. Особено в планините, където, почти като на курорт, за близо 500 години са се оттеглили нашите предци, за да не се пречкат на османските братушки и да ги оставят сами да си носят отговорността за управлението, докато сред християните, пак да кажа, е нараствало населението. 

Не се шегувам, първоначално травмираното от освободителните походи на Баязид и компания християнско население е намалявало в близкоизточните и балканските владение на османците, но постепенно се е възстановило и в края на робството е отбелязало изпреварващ ръст на робите спрямо растежа на мюсюлманската популация. 

В империята на Баязид раята само временно и само на места е била ограничавана да носи оръжие за самозащита от разбойници. Тогавашните патриоти във властта са премахнали ограниченията и са предоставили правото на раята да се брани сама срещу вилнеещата престъпност – особено срещу етнически обособената грабителска практика на черкезките мигранти ( чергари, препитаващи се с грабеж) от Крим, приети милозливо от султана като разменна монета срещу отведените от руските войски по време на техните походи към Проливите десетки хиляди българи, получили алтернативното предложение да робуват на руска земя ( и клани масово от съветските власти няколко поколения по-късно заради дързостта си да забогатеят от труда си). 

Самоуправлението през онези кърджалийски времена е стигало дотам, че в Тетевенско чорбаджиите си извоювали привилегията представители на племето на освободителите да бъдат така любезни изобщо да не припарват в метрополията им в Балкана, а ако се осмелят – да го правят с парцали, увити върху копитата на конете, за да не чаткат по калдъръма и да смущават сиестата им. В други български селища – също…

За разлика от други периоди на нашето чужде(странно) освобождение, в империята на Баязид българите не били задължени да питат освободителите за разрешение дали могат да се преместят по местоживеене. Така в столицата на империята се нанесли хиляди българи, образували собствени квартали и развили свои професионални гилдии, някои от които получили привилегии да снабдяват войската с продукта на занаятчийския им труд – мечта на всеки търговец и производител още от времето на фараоните. 

Освен това след освободителните походи на Баязид българите били освободени от феодалния гнет да воюват помежду си в разните граждански войни. Останал им един враг в лицето на османската държава, който обаче се грижел да са живи и здрави дотолкова, че да пълнят хазната с плодовете на своя труд. Ето защо българските търговци и овчари можели свободно да пътуват не само в пределите на империята, но и извън нея, където започнали в един момент да си изпращат синовете да се обучават и да се завръщат като образовани носители на вражеската за османците европейска цивилизация ( голямата част от висшата администрация в Османската империя се управлявала тъкмо от подобни ерудирани за времето си поданици на падишаха, докато за мюсюлманите била запазена предимно военната кариера и едрото земевладение). Т.е. не е било точно както по време на съветското освобождение, когато синовете и дъщерите на освободените от Червена армия българи бяха пращани 99 на сто да изучават изключително напредничавия съветски опит в самия СССР или в неговите колонии. 

В империята, създадена по някогашните български земи, християнското население било освободено от военна служба. Неблагонадеждно е било това население и затова се е откупвало само със специален данък срещу тази пацифистка услуга за него. Познат е този подход към неблагонадеждните и от времето на съветското ни освобождение. Наричаше “трудова повинност” или “трудови войски” за малцинствата, недостойни да служат с оръжие в ръка в армията. Не случайно днешните патриоти искат тази хубава практика да бъде възстановена не само като форма на колективно наказание по етнически признак, но и като източник на безплатен робски труд в полза на мнозинството и държаватата му.

 

Данъкът девширме, според който чуждоверците допринасяли със синовете си за попълване на еничарски корпус, бил отменен от султан Махмуд Втори. В пристъп на реформаторски устрем той унищожил еничарския корпус ( реформаторите са били разрушители на “доброто старо време” и в османската история, не само днес у нас). Това е същият султан, който буквално се побратимява с  Николай I, руския му спасител от бунта на египетския османски васал Мехмед Али и предоставя за благодарност на Русия ексклузивното право да ползва проливите за цели 8 години в първата половина на 19 век. 

Но да ви кажа, не всички наши предци са били щастливи от премахването на девширмето. То е бил нещо като социален катапулт във висшите етажи на властта в империята на Баязид. Във преторианската гвардия, каквато са били еничарите, качвали и сваляли от власт султани, са изпращали само най-некадърните момчета. По-умните ги подбирали за висшата държавна администрация. Както можете да се досетите, някои нашенци по села и планки не са били много против синът им да стане министър. 

Робството в империята на Баязид е било “битова практика”. Големците си купували слуги по тържищата за “лични нужди” в харемите и за домашното стопанство. Не е съществувало като икономическа институция, както е било в земите на нашите днешните евроатлантически съюзници по онова време. Да не говорим пък в сравнение с люлката на демокрацията, каквато е била древна Гърция, а после в Римската империя и в Третия Рим, наследник на Византия, където руските крепостни селяни, близо 90 на сто от населението, са били до втората половина на 19 век крепостни роби, продавани не поединично за кеф на первезните си сънародници с дебели кесии, а като добитък на цели “стада” заедно със земята, на която робували.

Мога да дам още много примери за прекрасното минало от времето на Баязид, но и тези са достатъчни да му вдигнем най-после в София  един Монумент на освободителната турска армия ( МОТА), на която да бъде изобразен лично той, или някой негов главорез, с вдигнат ятаган пред преклонената ни главица.  

НА РИСУНКАТА: Баязид Светкавицата, завоевател ( и ) на България, според изображение от италиански майстор от 15 век.

 

23 мнения за “Да здравствует и Баязид Освободителя!”

 1. Преди малко в обедните новини по главните ТВ в БГ показаха откриването на паметника на Ген. Владимир Вазов и 9-та пехотна дивизия в Плевен. Не съобщиха обаче немаловажния факт, че скулптурата на Ген. Вазов е върху постамента на бившия плевенски МОЧА! Много добър пример дава Плевен! Следва да бъде последван навсякъде в БГ!

 2. Господин Инджев, пропускате един важен елемент от българското “робуване”, а именно институцията на т.нар. “войнуци” и “ямаши”.
  Та тия две групи българи – християни съставлявали т.нар помощни мойски, които османцинте така любезно възприемат от българските феодали.
  И след като цели български райони са давали войски ма българските феодали и това е био тяхно препитание, защо същите да не служат и в османската армия!?
  Та така си заживели българските “роби”, през 1535 година в регистрите на османсата армия били записани 40 000 българи – войнуци.
  Тези хора, чиито брой нараствал с времето, имали право да носят оръжие чак до 1839 год. когато била премахната цялата римска организация на османската армия.
  Титлата “войвода” останала също от онова време, вой-(войнуци)+ вода (я).
  Робство ми било имало.

 3. И някак си не е справедливо да празнуваме края на третото българско царство а да неглижираме освобождението на българите от феодалният гнет на българските царе от второто българско царство.
  Така де, нерде девети септември и братушки – червенушки, нерде “братушка” Баязид!?

 4. И още една малка подробност за още едни наши “братя”, т.нар. “сърби”.
  Та сръбския крал Стефан Лазаревич и неговата тежка конница е верен васал и участник във всичките походи и битки на Баязид, като започнеш от битката при Никопол срещу гадните католически “евроатлантици”, та стигнеш до битката при Анкара с господарите на руските “братушки” – монголите.
  Та когат четеш историята написана в Кремъл от т.нар. “братушки, много можеш да се объркаш и да пропуснеш доста.

 5. Привет,Иво!За пореден път си написал нещо изключително,достойно задължително да влезе и да се изучава в българските училища по истинска българска история.Винаги съм твърдял пред мои познати и приятели съмишленици,че словото ти се лее с такава лекота,елегантност и шикозност-все едно бродираш брюкселска дантела.Отново си право в десетката:изпепеляващ сравнителен анализ,убийствен сарказъм,горчиви истини,които за жалост масата овчедушен български избирател не може да асимилира,да подреди в главата си,да осмисли логически,за да разбере къде е коренът на злото и от къде му се струпват и стоварват върху кухата Андрешковска кратуна всички житейски несгоди,премеждия и трагедии.За мен най-хубавото е,че ти непрестанно биеш камбанат за истината кои са истинските палачи на българския народ-комунистическите ни терористи-безродници,и истинските ни поробители-господарите им от споминалия се СССР с окупаторската им Червена армия,нацвъкали и маркирали завладяната и поробена от тях територия с каменни капища,с изродски статуи като МОЧА в София и всевъзможни Альоши в Пловдив и Бургас.Жалкото в случая е,че бездушно и безропотно приведената главица българска,снишена на принципа,че така сабя не я сече,безмълвно,безкритично и някак закономерно приема за даденост от пейзажа присъствието на всички тези жалони на съветския окупатор-поробител да хвърлят заплашителна сянка с високо вдигнат шмайзер в ръка,с каквато и цел са издигнати от комунистическите ни главорези из цяла България и да държат народа в страх,ступор и послушание.
  В заключение бих желал да напиша още нещо по въпроса за турското “робство”(това за сведение на самоопределилите се като роби путинопоклонници).Първо,не е турско както умишлено ни натрапва комунистическата пропаганда,защото тогава държава Турция не съществува като такава нито на географската,нито на историческата карта.Съществува Османска Империя,в чиито предели живеят както мюсюлмани,така и християни,в това число България и съседите ѝ като гърци,албанци,сърби,черногорци.Ясно е че не е робство,нашият домакин находчиво е привел красноречиви примери за това.Освен това, най-краткото определение за роб е този,който не плаща данъци.Това като следствие,че няма дом,имущество,не разполага със себе си и живота си и още куп други задължителни условия,но участниците в този форум са достатъчно начетени и интелигентни и тези неща са им извеастни.За това,че робството присъства като метафора в творчеството на Христо Ботев,например,е писано многократно и от домакина на блога.И още нещо,Иван Вазов е озаглавил романа си “Под игото”,а не,например, “Под робството” не случайно,а и достатъчно е да прочетем само началото на първата глава,за да разберем за какви роби иде реч,какви къщи обитават и на какви софри сяда цялото семейство с цялата челяд.Споменавайки съседите ни гърци,албанци,сърби и черногорци,освен приведените по-горе примери,винаги съм питал заслепените от болшевишко-комунистическата лъжлива пропаганда български лапнишарани да е чул или прочел някой от тях някъде,някога грък,албанец,сърбин или черногорец да се нарече роб,който да бълнува за някакво мнимо освобождение от турското робство от страна на Руската Империя,която повече от 100 години след това да словохвалят и покорно-позорно да ѝ целуват вмирисания казашки ботуш?Не са чували,няма и да чуят,защото тези съседни нам народи са с непоклатимо национално достойнство,истински синове на своето Отечество.Освен това империите,в това число Руската,не освобождават,те по многовековен обичай и тертип единствено и само завладяват и поробват чужди територии,държави и народи.А и не може роби(не случайно Раковски и Ботев наричат Руската Империя “тюрма на народдите”)да освобождават други народи.Апропо,крепостничеството,истинското робство,в което живеят руските мужики е отменено от Александър Втори през 1861-а година.Същият,чиято статуя на кон се кипри срещу българския парламент и за когото невежите българи мислят,че е наречен цар Освободител,защото ни е освободил.Наречен е така,защото е освободил с декрет руските крепостници роби през споменатата 1861-а година.А доколко всъщност те са свободни,е видно и понастоящем.
  И още за робството.От 711-а година след Христа,та чак до 1492г.,т.е.цели 781 години Испания е владяна от маврите.Нека някой от нашите русороби посочи поне един испанец,който пламенно и убедено да твърди,че предците му са били роби през този период.Днешна Италия.Тогавашните разпарчетосани италиански държави общо 302 години са били владяни и управлявани както следва:154 години(от 1559г.до 1713г.)от Хабсбургска Испания и от 1713г.до 1796г.(83 години)-от Хабсбургска Австрия.Италия е била владяна от Франция 65 години до Виенския конгрес през 1815г.,а като днешна държава Италия възниква едва през 1861г.И пак въпрос до нашите нискочели русофилистични червени говеда,на които все турското робство им ев чутурите:А бе,аланкоолувци,някога,някъде да сте чули или прочели(това с четенето при тях е кауза пердута!)някой италианец садомазохистично да се самоопределя като роб и като такъв да се кланя като истукан и да целува в знак на благодарност чужди паметници на мними освободители?Ще чуете или прочетете подобни дивотии на 33-и в ден шестък.Финално препоръчвам горещо на доброволно обреклите се на “турското робство”,което е обсебило главите и мозъка им и което настървено пустосват,оправдавайки собствените си житейски несполуки и провали,довели ги до най-обикновени лузъри да изгледат много внимателно великолепния филм “Смело сърце”с Мел Гибсън.От него ще им “светне” в промитите от комунистически лъжи и откровени фалшификации как смелите и непокорни шотландци са били истински поробени,мачкани,смазвани,унижавани,психически и физически унищожавани от британските завоеватели.Ще видят как са оцелявали в тези нечовешки условия истинските роби,ще се сблъскат с най-позорния и отвратителен обичай практикуван от поробителите,а именно Prima Nocta,с две думи правото на местния феодал-дерибей на първа нощ с младоженката от простлюдието.
  Иво,жив и здрав,ти и цялото ти семейство и,както се изразява един съфорумец:Да тие яка клавиатурата!

 6. Прекрасен текст. И още-по прекрасна тема. Покрай историческото си проглеждане скоро ще си поискаме прекратяване на незаконната анексия на Източна Румелия от Княжество България.
  Но аз съм тук за друго:
  Решил съм известно време да оставя форума да си почине от мен, но преди това искам да се извиня. Винаги съм се чудел как може да гледаме едно и също явление, а да виждаме различни неща? Например ако кажа, че Борисов управлява по-добре, отколкото би управлявала Нинова, веднага ще ми се възрази, че управлява по-зле отколкото би управлявал някой десен. Ако кажа, че е малко по-добре да мачкаш американски посланик, вместо да целуваш ръката на руски чекист, ще ми кажат, че се умилква на Путин и му се извинява, че сме в ЕС и НАТО (по-добре да се извинява, отколкото да ни извади от там). Ако кажеш, че купува F-16 и вдига учителските заплати, ще ти кажат, че с това хвърля прах в очите, за да строи руски енергийни проекти и да краде. Ама нали можеше да ги строи и да краде, без да купува и да вдига (вж. учителската стачка)? Честно казано, това, че Нинова би ни извадила от НАТО е по-скоро заяждане, че би наложила вето на санкциите срещу Путин и вече да е построила Белене – обосновано предположение, но това, че нямаше да купи F-16…..(пак се отплеснах). И на мен не ми е приятно, че Борисов паразитира върху антикомунизма на десните избиратели и бих предпочел някой по-свестен да го прави (И. Костов, Р. Кънев, Х. Иванов, та дори и Мигленчето), но не сме толкова много, че да си ги изберем (вж. книгата на И. Костов). Това не пречи да гласуваме за тях да дупка (защото част от антикомунистите, за съжаление, гласуват за Борисов дори на първи тур).
  Та мисълта ми беше, че се извинявам за това, че съм се чудел (да не кажа възмущавал), често опонирал, а понякога и иронизирал това явление – да виждаме едно и също нещо по различен начин. Извинявам се, защото онзи ден изпитах същото нещо не гърба си. Гледах интервюто на Коритаров с Шаренкова. Преди първата трета на първата част го изключих с думите „А бе тоя …. какво ѝ се лигави на тая ….“ и включих втората част, която догледах с думите „Ау, господин Коритаров как се гаври с „професорката“!“ и се върнах да догледам първата част вече с други очи. И наистина изглеждаше по съвсем друг начин… Теорията на относителността малко се изучава в гимназията…
  https://www.tvevropa.com/2019/11/s-kakvo-primakov-prinadlezhi-na-sveta/

 7. Маря Александровна, героиня от повестта на Достоевски “Сънят на чичото”, казва за кандидата на дъщеря си: “Мозгляков, макар че притежава сто и двадесет незаложени крепостни, все пак той е един празен човек…” Притежавал незаложени крепостни! Не го е казал Иво Инджев, Достоевски ни отваря очите по въпроса.

 8. Четох в една краеведска книга за Габрово, че в града е нямало право да преспива турчин. В тази връзка, веднъж настъпила паника. Една бременна кадъна, на път за Севлиево, захванала да ражда в Габрово и ще не ще, ще трябва да остане поне една нощ. Набързо и стъкмили подходяща каруца и я извели извън града, та родила в близко, съседно село.

 9. Вече втори час по телевизията Кенеф 3 върви предаване, което би трябвало да носи заглавието “Всички против Демократична България”. В момента дудне шадравань пикльев…

 10. “В про правителствената преса сигурно заради посещението на Баце при Тръмп е започнало едно венцехФалене на Америка за възникването на България от турско, та си спомнят мисионери американци по нашите земи, Робърт колеж, американски училища, американски журналисти,Карнегиева анкета за българското землище,жилища за бедни .помощи. Всичко това е вярно ,но къде бяхте до сега.Същите тези дето до вчера им се привиждаше Америка като най големият враг-тъпи хора. Сещам се за американската посланичка как ще изтърпи нашият орангутан Баце докато са в САЩ. По гнусно от това за една млада жена няма такъв като Баце да я опипва. Хем простак,хем застаряващ.
  Този текст го пиша по молба на Георги Николов.Той не може да се свърже по технически причини.Иначе е жив и здрав.Текстът е мой,но него му хареса и помоли да го покажа.Ще добавя само за Американският президент Уилсън,които ни спасява при Ньойският договор.Ние бяхме все *отлетели*благодарение на съседи и бездарни политици.Сега има име на централен булевард на такъв.За разлика от Турция,където Ататюрк довежда работите до преразглеждане.

 11. Според различни източници, между 4 и 11 Велики везира (министър-председатели) на Османската империя са били от български произход.
  А само за след 1944 г., България се сдоби с 6 министър-председателя със съветско/руско гражданство.
  Този факт сте пропуснали.

 12. За Баязид 1 -Светкавицата писах на 22 октомври.

 13. Защо Румен Радев не посети килията на отец Паисий в Хилендарския манастир – страх от сърби и руснаци ли го гони?

  От години святото за българите място е превърнато в склад и зазидано от сърбите

  “…Държавата и Църквата дават ли си сметка, че вече десетилетия наред в Зографския манастир с позволението на Синода се приемат руски монаси, а целта е видима – българската светиня да премине в ръцете на Руската църква!

  Много са прецедентите от този тип, така че утре да не се изненадаме, ако „братушките” започнат да пропагандират, че „История Славенобърска” е писана в руски манастир, че те са ни върнали историята.”

  https://faktor.bg/bg/articles/obshtestvo-ulitsata-zashto-rumen-radev-ne-poseti-kiliyata-na-otets-paisiy-v-hilendarskiya-manastir-strah-ot-sarbi-i-rusnatsi-li-go-goni

 14. Запис на телефонен разговор разкрива връзка между Кремъл и свалянето на малайзийския боинг

  Става дума за разговор на Владислав Сурков с лидера на сепаратистите, както и споменаването на “разпореждане на министъра на отбраната Шойгу”.

  (Вижте щастливите лица на дивите орки, носители на прасославните ценности, след взривяването на самолета, в който загинаха около 300 невинни пасажери , от които 82 деца! Какво общо имаме ние, българите, с тези азитски главорези, които ни дърпат към евразийската си диващина?)

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-zapis-na-telefonen-razgovor-razkriva-vrazka-mezhdu-kremal-i-svalyaneto-na-malayziyskiya-boing

 15. Караиванов, все пак не сме забравили ,че байхуй предложи на Ниновна да се “коалират”! Но ниновна не прие тази “коалиционна оферта” на бокоТИКВАТА!
  Предложението беше от винетУ, а не от Ниновна!!!
  След отказа на Ниновна, бокоТИКВАТА започна да търси други “желаещи” от БСП!
  И така бокоТИКВАТА даде рушвет от 45 милиона за варненската дупка на Гергов, НАЛИ! Така че бокоТИКВАТА си прави задкулисните “коалиции” с доган, ДПС и БСП , дори без те да печелят изборите!
  И за това при бокоТИКВАТА НЯМА никаква “граница” между управляващи и “опозиция”! Всичко е ПОРЦИОНна КОРУПЦИЯ и СУДЖУКови ОБРЪЧи! Освен това, Ниновна все пак е имала сблъсък с ДПС преди 12 години, когато станиШЕФ я отстрани , заедно с Р.Овч., от министерството на икономиката, заради далаверите на доган и пееФски с Булгартабак!
  Докато , през последните 10 години, бокоТИКВАТА раздава безпроблемно всякави поции на “опозиционният” депесар-доган ,и на “опозиционният бизмесмем”-пеевски….НАЛИ!
  Така че , Караиванов, бокоТИКВАТА трябва НЕзабавно да си подаде – ОСТВАКАТА! Заради БАНДИТската си КОРУПЦИЯ и СУДЖУКовите ПОРЦИИ ,които КРАДЕ от “бюджета с ИЗЛИШЪЦИТЕ” и ЕВРОфондовете!
  -ОСТАВКА! – ВЕДНАГА! – ВЪН!
  -ОСТАВКА!

 16. Поздравления на г-н Инджев за тази наистина занимателна история за „турското робство“! На шега, на майтап и със забележителното си литературно майсторство, г-н Инджев е казал сума ти истини за туй пусто „робство“. Поздравления и на THEROCH и другите форумци за интересните факти и забележки!

  Историческата наука (а не – патриотичната история) би трябвало да се изучава по съвременните научни стандарти, и четейки съвременните най-сериозни автори, които се четат навсякъде в цивилизования свят.

  Без да ви занимавам със собствени преразкази, предоставям на любознателните (не етноцентрично зомбираните) читатели, уеб-адреса на един забележителен научен труд, който доказва по убедителен начин основната теза на съвременната историческа наука, че съвременните етноними (етнически наименования) на Балканите (а и в цяла Европа) са имали смисъл на държавно-поданически имена, непрекъснато променящи се през Средновековието. Тази теза обезсмисля претенцията за по-стар произход на етносите в сравнение с нациите, която претенция е светая светих на етноцентристкото мислене, насаждано на населението от ученическата скамейка във вид на митология за „ хилядолетен род, дух, ген“ и прочее глупотевини, разобличени отдавна от естествознанието и историческата наука. Но ето и уеб-сайта на книгата:

  http://docshare04.docshare.tips/files/13278/132789693.pdf

 17. @ Караиванов

  Надявам се, че не се чувствате изгонен от блога, защото ви се възразява понякога. Пишете!

 18. Пловдив е постоянно населен поне от 7000 години, от които има-няма 400 е под българско робство. Пардон – управление… или присъствие… или мирно съжителство…
  Обърках се. Ама си мисля, докът глеам тиливизора …. добре ве, майна, ний ся кви сми? В османската империя 500 г., а под българско … такова – 400 г. И башка ощи над 6000 години друго… Ай сиктир ве! Луди на напрайха тия ве! Аз съм от Пловдив и тва е.

  Имаше едно време и византийско робство в моите учебници по история, не помните ли? Не ги забравяйте тези работи, че внуците са започнали да си татуират сърпове и чукове… Яко било! И СССР, и червени звезди…

  А американците са виновни! Виновни са! Вече не бият негрите, но все нещо друго правят, което да ме дразни. Виновни са за технологиите, защото ги измислят, разпространяват ги най-безсърдечно и после не ги дават на хората без пари!!! Например – защо продават епълите по 2000 лв. и нагоре? Защо?! Защото са алчни! Мога ли аз всяка година да давам по 2 хилки за епъл?! Не мога!!! И на две години – пак не мога. А постоянно пускат все по-хубави, по-бързи, по-леки… И хем оня пич умря, РИП. Добре, че Путин не е извадил на пазара свръхмегахипербързите си тайни компютри, с които управлява инфраултратрансквазизвуковите си ракети… и да срине цените на епълите. Затова руснаците са добри! Пазят си свръхсекретните и ултрасупернапреднали технологии и не ги показват, за да не ни дразнят. Мислят за нас, братя сме все пак. Така ги пазят, че дори и за себе си не ги използват. Но ги имат – питайте някой дядо и ще ви каже. Имат ги. И на всеки 20 години пускат по един модел нова лада…
  ——-

  Всички значими диктатури започват с кражба на важни думи. Когато комунистите (също крадена и лишена от смисъла й дума) откраднаха “справедливост”, “равенство”, “народ”, “революция” и т.н., те подмениха съдържанието на тези думи и така промениха начина, по който се правим, че мислим. И ние не искахме да забелязваме, че тези неща вече не съществуват. Всеки, който открито се възмущаваше от тази подмяна, беше заличаван. Мисля, че това е правилната дума – заличаван.
  Така е и с “робство” – като се правим, че не знаем какво е робство, няма как да си признаем, че всъщност живеем в нещо подобно. Такава е схемата. И хората се чувстват удобно в тази схема.

  Много думи ни откраднаха комунистите, не е лесно да се изброят.
  Всеки човек, сам, постепенно си възвръща – дума по дума – смисъла. Някои напълно са се отказали и си я карат с комунистическите значения (в текста по-горе). Други са жадни да намерят верния смисъл на всяка дума и бързат. Различно е при всички хора. Но не им се сърдете много на тези, които не разбират нуждата от това думите да имат един и същи, общоприет смисъл – хората имат И други грижи. Пък и защо да се напъват – ето, пак са на власт комунисти, които отново подменят смисъла на думите. Например “Европа”, “пазар”, “дясно”, “правосъдие” и т.н. Хората се уморяват – тъкмо научат смисъла на някоя дума и те вземат, че го променят…

  Следващите големи неприятности се задават на хоризонта – откраднати са думите “природа”, “замърсяване”, “чиста енергия” и т.н. – все от речника на екоактивистите. Според опита ми от миналото – онези, които си присвоиха цялата грижа за човека, за малко не унищожиха човечеството (и още не са се отказали). Значи тези, които си присвоиха цялата грижа за природата, съвсем закономерно се очаква да унищожат природата.

  И още нещо, по което ще ги познаете – крадат детски души. Точно както е в песента на Вячеслав Бутусов “Черные птицы”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.