Дали Борисов ще (от)каже и на Тръмп с плитки аргументи задълбочено военно сътрудничество в Черноморския регион?

Не може да се очаква от публична изява на дипломат да произтекат “сензационни новини” и едва ли някой е очаквал нещо подобно да се случи в столичния хотел, където Американската търговска камара организира днес нещо като представяне пред ( отбрана ) публика на посланичката на САЩ Херо Мустафа ( на снимката от сайта на посолството на САЩ в София). 

 

В този смисъл г-жа Мустафа оправда очакванията. Не и онези, ако е имало такива, тя поне да намекне за скандалното поведение на премиера Борисов, който й налетя пред камерите на телевизиите с напористи целувки и мечешки прегръдки с продължително притискане на главата й към туловището си. Ако трябва да ровим в речта й за косвени белези от това мачкане на личността и тялото й, можем евентуално да го открием във факта, че тя не спомена поименно Борисов – дори и в момента, когато маркира бегло посещението си край Стара Загора миналия месец, отбелязвайки само, че и българският премиер е присъствал ( след като изброи преди това “приятелите от Гърция и Азербайджан “ ).

Може да изглежда дребна подробност като отношение към най-едрия началник в държавата ни, но на предишната бизнес закуска на камарата, на която самият Борисов беше гост на 7 октомври, нито един от чужденците не пропусна да го похвали на микрофона и да го поласкае дори по няколко пъти, че заслугата за процъфтяващите отношения между САЩ и България била лично негова. https://ivo.bg/2019/10/07/борисов-се-похвали-с-разговор-с-тръмп-з/

Похвалата към Херо Мустафа днес беше една : само месец след като започна мисията си тук тя вече говори български, заяви един от домакините на микрофона . С което тя се нареди сред многобройните западни дипломати у нас, стараещи се да покажат уважение към българите чрез усилието да произнесат поне няколко думи на нашия език. Но този факт още веднъж предизвика констатацията, че подобно усилие от страна на уж “братята” ни руснаци е на точно обратния полюс: никога не се случва нещо подобно в техния лагер. “Братушките” смятат, че българската кокошка е длъжна да снася безропотно яйцата си в руската кошница с радостно кудкудякане на руски език, а не двуглавият руски орел да се унижава и принизява до българското ниво. 

Но като няма контрастно открояващи се новини, има други информационни поводи да отбележа първата публична изява на новоназначената у нас представителка на Вашингтон Херо Мустафа. Съвпадението е формално, но все пак събитието се случи символично точно 20 години след първото официално посещение на американски президент в България. На същата дата през 1999 г. у нас пристигна президента Бил Клинтън. Писал съм “спомени” по въпроса и няма да ги повтарям, освен чрез един линк и една снимка на моята днешна съпруга Росица, която изпя край Народното събрание в София акапелно химните на България и САЩ https://ivo.bg/2015/11/21/16-години-откакто-америка-откри-българи/

 

 

Оживление в залата по време на речта на г-жа Мустафа предизвика малко двусмисленото й заявление, че се намира в България във “вълнуващо време”. Който както иска да го разбира. Но очевидният акцент в изявлението й беше свързан с нейните очаквания сътрудничеството между двете държава ( тепърва) да се развиват възходящо. За да не остане съмнение в желанието й тази пожелателна прогноза да се запомни, тя прекъсна речта си на това място и повтори изречението си още веднъж.

Какво друго да изтъкне пред скоби официалната представителка на Вашингтон, която няма лична вина за факта, че САЩ са “сред 6-те най-големи инвеститори в България” – дипломатичен начин да се заобиколи факта, че да бъдат на 6-то място по този показател е нищожен резултат за най-могъщата икономика на света. По-скоро е знак за липсата на сериозен интерес от страна на големите американски инвеститори в страната, смятана за една от най-корумпираните в ЕС. Сред малкото конкретни обещания, поети от посланик Мустафа в това отношение, беше съобщението й, че предстои американски експерти да посетят Козлодуй и Белене като част от американските усилия да помогнат на България да се освободи от зависимостта си от една единствена страна. И дори я назова след това мимоходом с репликата, че тази зависимост е известна на всички тук.

 

С най-голям интерес се очакваше все пак какво има да каже като конкретика или поне чрез намек г-жа Мустафа дни преди насроченото за 25 ноември първо официално посещение на Бойко Борисов в САЩ. Особено след като тя се опита да увери аудиторията, че предстоящата визита на премиера Борисов “не е награда за сделката с Ф – 16 “. Реакцията в залата показа, че далеч не всички са убедени в това.   

Пратеничката на Тръмп нямаше как да предпостави каквото и да било като резултат от тази визита, освен вярата си, че тя ще бъде успешна. Не спомена обаче нищо за “болния въпрос” с настояването на България да отпаднат визите за български граждани за САЩ – нещо, което изрично по същото време в телевизионно интервю изтъкна като своя надежда министърката на външните работи Екатерина Захариева. Това задочно разминаване по визовия въпрос, в основата на който като причина за упорития американски отказ са същите нашенски проблеми, поради които големите американски инвеститори ни заобикалят, вещае най-вероятно предсказуем неуспех на “личният чар” на Борисов да постигне пробив в непреклонността на не по-малко “чаровния” Тръмп. 

Но кой може да предскаже какъв импулс ще прояви самият Тръмп? Един пример за това доколко може да се вярва на импровизираните му оценки за добре свършена от него работа:  преди дни той обяви веднага след срещата си в Белия дом с турския автократ Ердоган, че всичко е най-прекрасно между Вашингтон и Анкара. Малко по-късно заваляха коментари и от двете страни, че всъщност напрежението между двете държави си остава. 

За финал да насоча вниманието на нещо, което все пак прозвуча в дисонанс с досегашното поведение Борисов. По темата за сътрудничеството в НАТО посланичката наблегна, че САЩ държат взаимодействето между натовските държави в Черноморския регион да се задълбочава. Както знаем, тази идея, загатната в София на 15 юни 2016 г. от румънския президент Клаус Йоханис, се натъкна на истинска мина в лицето на Борисов. Той избухна невъздържано до степен, че унизи президента Плевнелиев и двама министри от кабинета си, мобилизирайки ги на извънреден брифинг пред медиите тук, за да им се накара, че били склонни да подкрепят общ Черноморски флот с другите натовски държави от региона.  Обвини ги в склонност милитаризъм и ги прикани да си изпратят синовете на бойните кораби, щом толкова им се иска война ( с Русия), докато самият той бил за мир.

Интересно ще бъде да узнаем, дали Борисов ще се държи по същия начин и с Тръмп, ако американският му домакин поиска същото. Дали Борисов ще му отвърне, че предпочита да вижда в Черно море гларуси, яхти и ( руски) туристи?

Нека този отворен финал послужи като преход към предстоящ коментар…

23 мнения за “Дали Борисов ще (от)каже и на Тръмп с плитки аргументи задълбочено военно сътрудничество в Черноморския регион?”

 1. Не изключвам, че ако се състави класация за най-ефективен американски посланик у нас когато приключи мандата на Н.П. Посланик госпожа Херо Мустафа, тя миниум би била в призовата тройка.
  Сега, не е по темата.
  Оказа се, че за възвръщането пълното величие на путинфедерейшън са били необходими крадването на 4-ри тоалетни от бастисаните украински кораби през миналият януари. Това по Александър Невзоров.
  А колкото до последната “шутка” в добре познатият кенефен стил на ХУЙЛО четете по-долу.
  https://twitter.com/king_of_botox/status/1197200919525498880

 2. Плевнелиев беше унизен още на пресконференцията след изборите за президент, победата на които Борисов му поднесе на тепсия. Унизен беше и когато герберската банда начело със същият мутър отказа да го номинира за 2-ри мандат.
  Малко оперетна фигура (ми) е бившият президент Плевнелиев – опитите му да надскочи боя си са жалки. Че чак Костов му бил пречка??? А мутрата Бойко/Буда не му пречи за нищо – всичко е цветя и рози!

 3. Пожелавам успех в мандата на Посланик Мустафа !
  Гларуси винаги ще има , яхтите по разни “марини” да се чудиш от кой свят идват, с кичозният си чупка “виж ме – червив съм от пари !” – рускините си заравят памперсите на отроците в пясъка по плажовете ни и приличат на колонии от тлъсти тюлени /да ме прощават тюлените /.
  България отдавна трябваше да е в Европейският противоракетен щит , а не в тази руска кочина ,накъдето продължава ни тика мафията.

 4. Борисов е политически игнорант, той няма идеология и ценности, той е новията “Бай Ганю”.
  Лъжата, арогантността, страхът са негово 24/7 състояние.
  Днес К.Нинова каза нещо интересно, което заслужава внимание, а именно:”Корнелия Нинова обяви: “Излъгах не 1 милион българи, а вас и няколко бизнесмени в България. Мога и поименно да спомена с кого и как разговаряхте да ме смените от поста председател, колко пари хвърлихте в този процес. Не гласувалите за БСП – вас и няколко бизнесмени, участвали в разговорите за овладяване на БСП, излъгах.”
  https://www.dnevnik.bg/politika/2019/11/22/3996064_gerb_poiska_ninova_da_nazove_biznesmenite_koito_spored/?ref=home_main_news
  Време е за искане на сметка.
  Време е леви и денсни да пометем статуквото, което ни дъриж на опашката на цивилизования свят.
  Дори сърбите ни се подиграват.
  Време е за рязка промяна.

 5. Пишем писма на нашите сенатори за издевателството над посланничката Херо, която подобно на Джени Суши беше изнасилена пред камера, но този път не от боксьор

 6. Като знаеш такава истина,вземи и я кажи- този-този толкова пари и т.н.А сега излиза една жена каза,Бойко невинен и оклеветен.Или те е страх от Бойко и началниците му от Кремъл или говориш лъжи .

 7. Тази госпожа никак, ама никак не ми се вързва с представата за посланик на най-великата страна в света! Предполагам, че е добра в готвенето, но за посланик явно не става!
  Колкото по-рано си замине за Америка, толкова по-добре за Америка, за нас, а и за нея самата!

 8. Нищо няма да излезе, г-н Инджев. Баце ще обещае “сватбарски” всичко и пръста си няма да мръдне, ще си направи селфи с Дони и Мелания, а визите ще останат.

 9. Дали пък това не го знаят служлите на САЩ?
  “Руски офицер от ГРУ е организирал погрома в македонския парламент, заповедта е била да бъде убит Зоран Заев
  Според информация на македонския портал Бота сот заповедта дадена от руските разузнавачи към екстремистките групи на 27 април 2017 г. е била да бъдат убити Заев и Села, твърди изданието.

  Инициалите на руския агент са В.Ф. и той работи в страна, съседна на Северна Македония. В.Ф. е организирал акцията в сътрудничество с Горан Живальевич, сръбски агент в Скопие.

  Координацията на акцията е била извършена няколко дни по-рано в малко наоселено място на българското черноморие ,където вили имат служители на руското военно разузнаване (ГРУ).

  В.Ф. е бил активен доста дълъг период в Скопие и в този период е успярл да вербова Живальевич. В критичния 27 април в телефонен разговор той настоял Заев и Села да бъдат убити, като заплашил сърбина, че в разкрие досието му”
  https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-ruski-ofitser-ot-gru-e-organiziral-pogroma-v-makedonskiya-parlament-zapovedta-e-bila-da-bade-ubit-zoran-zaev

 10. Към димитър:

  Тръмп е непредсказуем и в този смисъл би трябвало да допуснем ( малка) вероятност да направи жест. Само че той не прави жестове, а сделки. И не си представям какво може да получи от един свой аналог в балканската политика, която със сигурност му е позната единствено от огледалото.
  Всъщност, ако говорим сериозно, България е сред 4-те държави от ЕС, на които САЩ отказват да отменят визовия режим въпреки членството в НАТО. Това е най-ясната оценка за нашия евроатлантизъм отвъд океана и тя явно не се променя с годините.
  А сравненията с Полша, която току що се сдоби с безвизов режим, са просто абсурдни не само от гледна точка на атлантическия ентусиазъм, но и по други параметри – например икономически и най-вече по твърдата позиция на Варшава спрямо руския експанзионизъм.

 11. @Димитър
  Жив да не бях, доживях веднъж абсолютно да не съм съгласен с твое мнение. Но само времето ще покаже, кой крив, кой прав и кой на булката сват.
  Ето визитката и приоритетите на Н.П Херо Мустафа. Като биография до тук не сме имали толкова силен американски посланик.
  А килограмите ѝ са най-вероятно плод не на чревоугодничеството а на наследственост.

  https://bg.usembassy.gov/bg/our-relationship-bg/our-ambassador-bg/

  https://www.svobodnaevropa.bg/a/30221071.html

 12. Посланик Херо Мустафа с изказването си пред Американската търговска камара даде Въпросника на Борисов по който ще бъде оценяван от Тръмп. Темите в него са три: Освобождаване на България от руската енергийна зависимост, Ефективно взаимодействие между натовските страни в Черноморския район и Реформата в прокуратурата. Тръмп освен, че няма много време за него, то той е и човек, който прави политика с бизнес прийоми. От тази гледна точка на Борисов ще му бъде вменено задължението да се държи с достойнство (а не както при други лидери) и да се ангажира не с приказки, а с конкретни дати, които ще му бъдат предложени за избор.

  Примери:
  Въпрос: Кога България ще открие нова процедура за избор на Гл. прокурор?
  Изборът му е между две дати. Веднага щом се върна. До 30 дни след завръщането ми в България.

  Въпрос: Кога България ще осъществи диверсификация на получаваната газ, която да гарантира единствено постъплението на тази газ, която е с по-ниската цена, т.е. да не руска.
  Изборът му е между две дати: септември 2020г. и ноември 2020г.

  Въпрос: Кога България ще реформира армията си по натовски стандарт?
  Изборът му е между две дати: ноември 2020г. и април 2021г.

  Какъвто и да е резултатът от срещата между Тръмп и Борисов, за управлението на Борисов той няма абсолютно никакво значение, защото ДЕСЕТ ГОДИНИ БЯХА ДОСТАТЪЧНИ, за да изпитаме „насладата му“, и да загубим всякакво доверие в него.
  КЪСНО Е, ЛИБЕ , ЗА КИТКА! ПРЕДСРОЧНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ!

 13. Отменянето на визите ще отпуши огромен поток от руски шпиони с български паспорти към САЩ.Първо тябва да си оправим своята къщичка,а после да ревем за визите.В противен случай ще се компрометираме окончателно.

 14. @GEORGI NIKOLOV
  Не си ме разбрал, приятелю. За образованието й знам, дори не съм искал да намекна за килограмите й! Имал съм предвид само това, че мюсюлманките по начало са добри готвачки. Но това, че се остави на тиквата да я прегръща и мляска никак не отговаря на положението и поста, който заема.

 15. @Димитър
  Наистина не съм те разбрал, приятелю. И на мен ми дойде нанагорно гушкането и лигавеното от страна на Баце. Допускам, че въпреки инструктажа не е мислила, че мутро-милиционерът може да стигне толкова надалеч. Имам предчувствието, че е за първи и последен път. Нещо не се чу да се отзовала на поканата му за миналият четвъртък в МС да “пият кафенце”. Всичко ще стане ясно особено след срещата в БД на 25 ноември. Преди точно 7 години след аудиенцията при Обама, Банкянското слънце пърхаше от щастие. Но само три месеца по-късно си ритна трудовата книжка. Послуша първо пееФски да позволи да го тръгнат, после явно “размисли” и в нощта преди депозирането на оставката поиска среща на Козяк 16. Насреща, ни дума, ни вопъл, ни стон. Очаквам аналогичен фарс. Дежа вю и ще да видим.
  п.с.
  Ето какво сподели пред мен прекрасно информиран източник, па ти му тегли изводите какъв е ефектът, тактически и стратегически от “прегръщането и мляскането” на тиквата.

  “За други може и да няма значение фактът, че ББ не беше споменат нито от нея, нито от другите говорители поименно, но за мен този факт не е случаен. Особено на фона на предишната закуска на камарата, когато ББ се кипреше на трибуната докато се лееха похвали и ласкателства по негов адрес за личните му заслуги за прекрасното развитие на отношенията със САЩ.
  Вярно е, че днес той не присъстваше и подмазвачите и ласкателите ( някои от които може би го ласкаят, знаейки, че е петимен и съответно го прикоткват или “побутват в правилната посока”, както се беше изразил Байърли в една изтекла негова грама от София). И все пак пълната липса на “признателност” към него на фона на изобилието от такава миналия път само преди месец и половина, ми направи определено впечатление…

  “Освен това не само аз не повярвах на твърдението на Мустафа, че срещата му с Тръмп не била “награда за Ф-16”. В залата премина нещо като “хи,хи,хи”…”

 16. За Н.Пр. г-жа Херо Мустафа не може да се кажат такива думи.Първо е възпитана и второ е ДИПЛОМАТ,няма да направи публичен скандал,да се дърпа или удря шамари.Между другото,на лицето и добре се вижда какво изпитва,за разлика от ухиленото лице и прижмали очички на “Юрата”при подобна прегръдка.

 17. Много интересна седмица ни очаква с височайшата визита в САЩ. Дипломацията ни добре трябва да е преценила нищожните шансове за “врътки” в една или друга посока и особено по евроатлантическата сигурност в Черно море и руските зависимости. Посланичката на САЩ ясно е дефинирала приоритетите си и те са изцяло в националния интерес на България. Мен лично ме радва нейното присъствие тук. Освен ангажирането й с важни каузи, в желанието й да работи по тях и чрез изучаването на езика ни вероятно стои и онази “далечна братовчедска връзка с кюрдите”, за която един приятел кюрдски професор говори с убеденост и уважение към нашия народ. А непремереното премиерско поведение към дамата дипломат тепърва ще придобива символа на пътен знак в българо-американските отношения.

 18. Към ДИМИТЪР:
  Като изключим религията като фактор в кулинарията, в светските прояви едно показно отбелязано несъществуване особено за мъж имащ погрешната представа за себе си, че е такъв, е равносилно на смърт.

 19. @ TERVEL
  Прав сте, но на мен ми се струва, че ако НП Херо Мустафа беше извадила кърпичка, или салфетка и леко се беше поизбърсала след целувките на тиквата, щеше да го нокаутира! Той от самото начало се държа с нея нагло и невъзпитано:
  – Ела сега Херо да те повозя!
  Сякаш говореше на онези журналистки, които се кефеха да му опипват бицепсите!

 20. Сега си спомних как една руска журналистка направи путин за смях,когато тя му зададе един неудобен въпрос и той я запита как е името й. Тя каза “Мария”. След това путин й каза:
  “-Спасибо, Маша, садитесь.”
  А Тя му отвърна:
  “-Спасибо, Вова!” и си седна.
  Цялата зала избухна в смях.

 21. Към димитър:

  Това казвам и аз ( понякога).

  И в Русия се намират отчаяни глави.

  Всъщност ги има доста, макар и не като статистика спрямо огромната маса крепостни.

  В екстремна среда винаги има екстреми реакции.

  Личната смелост е лична категория, не национална.

  Не бива всички да бъдат мерени с еднакъв аршин.

 22. Във връзка с уникалният клип пуснат от Димитър, Благодарство, си спомних коментар по ББС в началото на 80-те. Ако не се лъжа автор бе Легендарният Журналист Анатол Голдбърг. Говорейки за тогавашна Полша направи извод, че само в условията на диктатура се раждат Личности-Герои от ранга на кардинал Войтила, бъдещият Папа Йоан Павел II и синдикалният водач Лех Валенса.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.