БОРИСОВ СЕ ПРЕДСТАВЯ ЗА БАЛАНСЬОР МЕЖДУ ИЗТОКА И ЗАПАДА, НО СЕ ДОКАЗА КАТО ВЪЖЕИГРАЧ ПО ОПЪНАТОТО ВЪЖЕ МЕЖДУ МОСКВА И ВАШИНГТОН

President Donald Trump and Bulgarian Prime Minister Boyko Borissov laugh as they meet in the Oval Office of the White House, Monday, Nov. 25, 2019, in Washington. (AP Photo/Patrick Semansky)

 

 

 

 

 

 

 

 

Очакванията за нещо “голямо”, което може да се случи на\след срещата на премиера Борисов с президента Тръмп в Белия дом, се оказаха фалшиви. В пргонозите си познаха само местните русофили. Също като Борисов, който заяви след това, че за него срещата му не била вълнуваща ( защо е свикнал на такива посещения), поклониците на култа към евразийството бяха спокойни предварително, че техният Борисов няма да ги разочарова.

 

Не просто се оказа, а се доказа, че приказките на Борисов за баланс в отношенията между Русия и САЩ са за вътрешна употреба с цел укрепване на позициите му в България като несменяем ръководител на държавата. И не само заради абсурда да балансираш между съюзник и противник, което носи ползи на противника, но и откроява видимия дисбаланс в отношението на Борисов към Путин както към строг господар, докато към Тръмп Борисов демонстрира позволено самочувствие на опонент по няколко теми.

Сред тях на първо място е визовият въпрос, макар той далеч да не е най-важния двустранен проблем от стратегическо значение. Нашият правителствен ръководител е наясно, че Америка е привлекателна за българите. Дали я обичат или не, не е важно, но стотици хиляди българи се пренесоха да живеят там и за никакъв баланс в отношението към Русия в това отношение не може да се говори.

Борисов се постара да бъде чут от журналистите изпреварващо да (пред)поставя на влизане в Белия дом темата за визите, а след това да коментира на излизане, че не е пропуснал да акцентира върху искането за отпадане на визовия режим и по време на разговора си с Тръмп. Отговорът на Тръмп очевидно е отрицателен пред Борисов. В преразказа на Борисов обаче той е положителен, защото при следваща срещу между двамата вече щял да бъде решен. Получи му се като като във вица за Иванчо, на когото баща му обещал да купи колело, ама друг път.

На ръба на упрека към домакините прозвуча и констатацията на премиера Борисов, че администрацията на тази държава е “тежка” и затова си мисли, че централата в Белене е руска. С лек, почти бащински тон, на какъвто е свикнал поради заседяването си във властта, Борисов все пак похвали Тръмп, че е “схванал” проблематиката около ядрения проект. Схватлив се оказва той, според нашия министър-председател!

Още по-ясен беше в посланието си по същия казус Борисов към наострените уши на лакомниците у нас, които са петимни да се извади от тресавището проекта за централата, заседнал в земетръсната зона по препоръка още на съветските специалсти преди повече от 30 години. На тези местни лакомници и на онези от Москва, които им подхвърлят апетитни надежди в корупционната клетка, Борисов потвърди от американска земя, че се опасява да не го гонят с камъни и ги увери, че няма да изхвърли в реката руските реактори, за да ги замени с американски.

Не може да се отрече, че Борисов спази своето твърдо обещание, дадено пред журналистите часове преди разговорите в Овалния кабинет в неговия самолет, да не допусне решение за изграждане на натовска военноморска база в България. Той изрази съмнение, че изобщо ще му бъде поставен такъв въпрос. Съмненията му явно не се опрадваха, както стана ясно от спазарения компромис да бъде изграден команден център на НАТО във Варна.

Дали пък именно от допълнителни питания на американските журналисти относно отказа му да сътрудничи със сюзниците в Черно море не се е опасявал Борисов, който така услужливо беше предпазен от техните въпроси след като напусна Овалния кабинет?

През цялото време на посещението си в САЩ, което към момента на появата на този текст още не е приключило, фокусът на Борисов беше към опитите му да впечатлява българската аудитория, а не американската, отписана предварително от него като публика за неговото шоу. За целта премерът се държа като на магистрала ”Хемус”, захранвайки с видеоклипчета любопитството на българските потребители на филмовото му производство към негова личност. Макар и напълно лишени от каквато и да била значима информация за случващоте се, тези постаянни напомняния все пак показаха, че да се хареса у дома е първата му грижа.

Една от големите разлики между САЩ и Русия е в това, че американският президент има само “съвещателен глас” по въпросите на икономическото сътрудничество. Той не може за изкомандва американския бизнес да обърне внимание на България, камо ли да предложи конкретни инвестиции с тази чужда за него пита. Докато Путин е в състояние да нареди каквото си иска в този смисъл – без да се опасява от корупцията, чиито главен генератор у нас са съветско-руските традиции на правенето на “бизнес” по старите колониални правила. Така че Тръмп и при най-голямо желание не би могъл да обещае на Борисов как ще се държи в бъдеще американския капитал, представен твърде скромно за неговите възможности в България с класирането си на 6 място сред чуждите инвеститори в страната.

Но ако се върнем на въпроса какво доказва, че Борисов не е никакъв балнсьор, отговорът е не само в липсата на логика да играе роля, която никой не му е възлагал, но и в обобщението: в Москва Борисов се извинява, че не се старае достатъчно пред Путин, докато във Вашингтон не се чувства длъжен да се държи като подчинен пред началника си.

Фактът, че нашиятпремиер се разходи до САЩ по опънатото нервно въже между Москва и Вашингтон без да падне от него, не го прави балансьор, а въжеиграч. А когато го чуем да упреква руската администрация, че е тежка, т.е. малко глупава и не разбира кой може да стои зад изграждането на една ядрена централа, ще можем да признаем, че е постигнал баланса на собственото си отношение към Изтока и Запада, с който така незаслужено до момента се хвали.

https://debati.bg/nishto-vazhno-ne-se-sluchi-vav-vashington/

 

16 мнения за “БОРИСОВ СЕ ПРЕДСТАВЯ ЗА БАЛАНСЬОР МЕЖДУ ИЗТОКА И ЗАПАДА, НО СЕ ДОКАЗА КАТО ВЪЖЕИГРАЧ ПО ОПЪНАТОТО ВЪЖЕ МЕЖДУ МОСКВА И ВАШИНГТОН”

 1. Какво ли означава да си “балансьор” ,когато ЧЛЕНУВАШ в НАТО и ЕС?!?!?!
  По скоро бокоТИКВАТА е балансьор(ин), а не е “балансьор”!
  КАК може да “баллансираш” , след като си СЪЮЗНИК със САЩ , ….. макар и ФОРМАЛЕН “сОюзник”, НАЛИ!
  За да си “балансьор” , трябва да имаш възможността и способностите за това, НАЛИ!
  НЯМА как БАНДИТустанЪТ-НРБ да “балансира”, защото това е НЕвъзмножно! Нито САЩ , нито путлеристкият рай(Х), имат нуждата от “балансьори”, като балкЯнското ПРИМАТоподобие, НАЛИ!
  От друга страна , ако не членувахме в НАТО и ЕС нямаше да имаме дори сегашните си възможности и щяхме да сме в днешното положението на бившите реСпублики от бившият СССР и бившата СФРЮ, НАЛИ!
  За това няма как балкЯнският СУДЖУКоядец да “балансира”! Той еможе д ае само и единствено ПОРЦИОНен балансьорин….НАЛИ!
  За това – НЕзабавна “балансьорска” ОСТАВКА на балкЯнскиЯТ СУДЖУКоядець! – ВЪН! – ВЕДНАГА!
  – ОСТАВКА!

 2. Господин Инджев, много скоро въжето ще се скъса, май. Изтъняло е като конец. Ще станем свидетели, как точно тези които Борисов си избра и след това, преизбра в Прокуратурата ще го размажат. Както се знае, ДПС са всеядни и безмилостни.

 3. По въпроса за “геройски” удържаното обещание на Боеко против натовска военоморска база у нас имам особено мнение. Убедена съм, че такъв въпрос изобщо не е предвиждан за разговори между Тръмп и Борат Банкенски, защото по правилата на всичкото международно право той е изцяло НЕВЪЗМОЖЕН. НАТО е самостоятелен орган за КОЛЕКТИВНА сигурност и като така, няма как двама от членовете му ВАЛИДНО да се договарят за каквото и да било, без санкцията на всички останали. По “опънатото нервно въже” между Москва и Вашингтон цял куп въжеиграчи решиха да балансират всеки в своя полза, яростно размахвайки натовски партенки за предимно кремълска употреба. И не е добре да квалифицираме наш’то момче като умел въжеиграч, просто защото не е вярно. Държат го във въздуха единствено шамарите – от Москва и отвъд Океана. Обаче човеко нЕма нищо против.

 4. Все си мислех, че проблемът с визите вече е станал ясен не само на журналистите, но и на Борисов, ама наивничък съм си.
  Падането на визите не е от компетенцията на президента, а на конгреса. И той решава не по целесъобразност, а според обективен критерий – процент отказани визи. А българо-съветският подход президентът да намигне на служителите в посолството да не отказват визи, май в Щатите не работи. Тръмп се опита по този начин да повлияе на Зеленски и сега си пати.
  Ама всички наши политици, знаейки въжделенията на електората, на когото руските визи не му тежат май, се бият в гърдите, че са повдигнали този въпрос. А американските президенти-домакини учтиво обещават да направят нещо(всичко е уредено, човекът каза “ще видим”), защото все пак и те са политици.
  Въпросът с базите също е на границата на некомпетентността. Ако става дума за американска черноморска база – за какво им е, при положение, че нямат право да държат постоянно военни кораби в Черно море? (ако на Сидеров с Корнелия им се привижда Гуантанамо на Балканите, може да си отдъхнат) Ако става дума за натовска база, ами че ние сми в НАТО! И всяка наша база (Атия да речем) си е натовска. Макар че, като се замисля,какви натовци сме ние?

 5. А казуса с Малинов,съдията го пуска,но гранична полиция може да го спре?

 6. На мен ми стига, ЗАСЕГА, планираното изграждането на команден център на НАТО в “руският анклав” Варна. Далеч по-интересното е да видим Баце как ще се гъне пред пут.ин. И друг път съм го писал. Банкянското слънце има акъл колкото на врабче или хамсийка. Не и на двете заедно. Да не разбереш иронията, иде реч за въпросът на кореспондентът на руската секция на “Гласът на Америка”. Който е “провокационен”или тролене дет му казват в наше време (Няма неудобни въпроси, има неудобни отговори) защо България е предпочела F-16 а не МИГ-ове и каква реакция да очаква от ХУЙЛО. Баце веднага рипа да се обяснява и на мига декларира цялото уважение на света което изпитва към кремълският Гном. Бочко, горкият хал хабер си няма И от статута на “Гласът на Америка”. Та, даже, на финала на импровизираната пресконференция се предозира и я завършва на любимият МУ съвеЦки: “Спасибо. До свидания”.
  Не изключвам до седмица да бъде привикан, дежа вю, на килимчето пред Джуджи1. Най-интересното тепърва предстои. ВЕрвайте ми!

 7. Проблемът с визите е като онзи лаф от казармата за банята: “Проблемът с банята е решен – баня няма да има!”
  А относно командния център във Варна имам лошо предчувствие, че там много бързо ще проникнат шпионите на путлер! Дано да греша, но пресантиманът ми е този!

 8. @ GEIGI NIKOLOV
  Жоро, ако обичаш дай линк към прсконференцията на ББ.

 9. @ GEORGI NIKOLOV
  Извинявам се за грешката, писах от телефон.

 10. @ ДИМИТЪР

  “Съединените американски щати приветстват предложението на България за създаване на военноморски координационен център във Варна в подкрепа на инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие. ”
  Този бъдещ координацинен център е сбъдната мечта за руските службИ и по-специано за ГРУ! Един СВОБОДЕН (ЗА ТЯХ!) ДОСТЪП до информация от извора В СОБСТВЕНИЯ ИМ КУРНИК! Направо в десетката!
  То всичко ще стане кристално ясно като ЗАПОЧНАТ НАЗНАЧЕНИЯТА в “Центъра” на курника! Все сеьожки, вовки, светланки, сидерчета, копейкинчета, тасчета, фонтанчета пРезидентчета… Кагебист до кагебиста, ГеРеУшник до ГеРеУшника!
  Шъ “координират”!!!

 11. @ SMS
  Точно от това са и моите опасения! Надявам се американците да не клъвнат на тая кука!

 12. Днес Петър Стоянов официално подкрепя Б.Борисов и ГЕРБ. КОЙ ни завеща Б.Борисов…

 13. Г-н Инджев, защо нищо не пишете за балканските отношения на България? Ето сега се подготвят промени в Закона за българското гражданство, с които се въвежда 2 годишно условие за уседналост. Така се отрязват веднъж завинаги българите от Македония, Сърбия, Молдова, Русия, Украйна и други страни. Вижте какво пише един македонски българин от Прилеп/Битола:

  https://www.facebook.com/mile.jovanoski.9/posts/2872326782778662

  Дали Мајка Балгарија дефинитивно се одкажува од нас,Македонските Балгари со тоа што приоритетен (?) национален интерес и е ДВЕ-годишниот престој во Балгарија,па после да се кандидатства за стекнуванје со Балгарско гражданство???
  Има ли барем уште некој ПАТРИОТ,кој ќе застане на патот на ова МОНСТРУОЗНО и ГЕНОЦИДНО одкажуванје од СВОИТЕ,или се отишло во неповрат и единствен интерес им се ПАРИТЕ,на СИТЕ…и се во ИНТЕРЕС на пасошката МАФИЈА???
  *Барем само малку земете пример од соседите:Грција,Србија,Албанија,па и Северна Македонија,како тоа го прават!
  Само да знаете дека за овој ГЕНОЦИД,кога тогаш Господ ште ве казни!

  Инаку,ве МОЛАМ-немојте да се споредувате со Америка….Ние СМЕ един народ,а Америка е нешто друго!

 14. Към Димче:

  Имате всичката свобода на пишете по темата. Очевидно харесвате призива да не “споредуваме с Америка” и клетвите срещу България да я накаже Господ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.