Русия дезертира тактически от МОЧА за утвърждаване на втори стратегически съветски фетиш в София

Основният начин, по който днешна Русия се опитва да поддържа огъня на своето влияние в България, е все по-настоятелният вопъл да жалим солидарно за нейните жертви, дори и когато такива няма у нас. Ярък пример за този безмпримерен “откривателски” подход в търсене на нищото е новата инициатива на Кремъл да приобщи България към останалите държави, в които има съветски жертви от Времето на Второта световна война. За целта и в София ще има церемония по взимане на шепа пръст от погребение на съветски покойници, за да бъде пренесена в родината им. https://www.facebook.com/rusembul?_rdc=2&_rdr

Очевидно нито в руското посолство, а камо ли пък в Москва, си дават сметка, че маневрата с пренесянето на тяхното тържество от централното за съветската пропаганда място в центъра на София и да го организират този път в квартал “Лозенец” на територията на другия подобен мемориал на съветското господство в столицата ни, е косвено признание за факта, че Монументът на окупационната червена армия МОЧА не е свързан със съветски жертви в България. Това е “отстъпление с бой”.

Бяха нужни десетилетия за отстъплението от лъжата за 200 000 загинали за България войници от руската армия в Руско-турската война ( за контрол над българите) 1877-1878 г. Без бой, тихомълком русофилската пропаганда отстъпи от тази измислица. Без много шум беше свалена съответната табела с тази лъжа от входа на най-голяма църква в София. Защото не “русофобите” и техните безчислени пълчища у нас победиха в битката за истината, а руските историци ( като Степан Кашурко, посетил за лекция по темата София), които проявиха чувство за здрав разум и посочиха иначе добре известният факт, че цялата руска арамия на Балканите през онази война е била доста по-малка от въпросната измислена хетакомба на 200 000 руснаци. 

За илюстрация колко устойчива все пак е тази пропаганда показвам снимка от информационно табло на екран на предната седалка на самолет от …турските авиолинии. “Информирах” се от него при полет до Истанбул, че в България имало точно 200 000 загинали за българската свобода руснаци. 

 

 

 

Не знам за надеждата, но лошите навици ( да се лъже на едро) явно наистина умират трудно, както основателно твърди една руска поговорка. Но руско-турската дружба очевидно цъфти не само по линия на приятелството между сродните души Путин и Ердоган, а има дълбоки исторически корени на взаимното евразийско уважение , независимо от дребните недоразумения от 19 век по трасето на тази дружба във връзка със спора между евразийците дали българите трябва да бъдат управлявани с ятаган или с нагайка. Нагайката, както знаем от “синилата от бича”, побеждава ятагана и се утвърждава с половин милионна окупационна армия половин век по-късно, за което от Москва  настояват непрекъснато и все по-вдъхновено да поднасяме благодарността си. На колене.

Монуменът в квартал “Лозенец” е не по-малко фалшив от фактологическа гледна точка и е още-по-агресивен по своята форма от МОЧА.

На МОЧА червеноармеецът “поне” сочи към небето с оръжието си в знак на триумф над окупираната без изстрел на съпротива България. В “Лозенец” яростно нападащи чевеноармейци сочат с автоматите си към прозорците на съседните жилищни сгради, изобразявайки участие в боеве, каквито в България не е имало. 

Ако руското посолство наистина иска да ни опреснява паметта, а не да ни промива мозъците , би трябвало да посочи поименно как тези хора са загинали в България. За да не плачем на чужди гробища с чувство за вина, каквато нямаме.

На този въпрос синтезиран отговор е дал коментатор в сайта на руското посолство по следния начин:

Krasimir Pirev Шепата пръст трябва да я вземете от Бургас, единствено там има загинали руски войници на територията на България по време на Втората световна война, поради препиване с метилов акохол…”

20 мнения за “Русия дезертира тактически от МОЧА за утвърждаване на втори стратегически съветски фетиш в София”

 1. Румен Радев: България не трябва да пропуска историческата възможност да охранява въздушното пространство на Северна Македония

  ( Голям смях! Как България ще защитава въздушното пространство на Северна Македония, след като тя не може да охранява собственото си въздушно пространство, превърнало се в разграден двор, който руски военни самолети кръстосват надлъж и нашир, натоварени с С -400, руски военни хеликоптери и какво ли още не ??!) 🙂

  https://faktor.bg/bg/articles/rumen-radev-1-19

 2. Тези руски палячовци верно ли опряха след всичкото крадене и оплячкосване от столетия на България да крадат сега и шепа земя Българска ? А дано ви приседне !

 3. По темата. НО ПАСАРАН. Пътници са. С one way ticket to Siberia.
  Извън темата. Излезе на български сборник с истории от ВСВ на Марк Солонин. “Скрити истини”. Предполагам, че съблогаря Димитър а и не само той вече я притежава(т) и дори допускам книгата да е прочетена от кора до кора. Заслужава си. За мен, Марк Солонин, Виктор Суворов и Владимир Бешанов трябва да бъдат задължително четиво за всеки пристрастен към истината за т.н. вов. Давам и линк към електронният вариант на книгите на Бешанов.
  http://loveread.me/books.php?id_author=13317

 4. До SMS призива на червения президент е за още 200-300 млрн $ данък Русия за ремонт на МИГ-29….за да сме можели да летим и над С Македония!

 5. http://www.militarymuseum.bg/Pages/Military%20history/Voenni%20pametnici/Kniga.pdf

  Това е линк към една книга. Тя започва така:

  “ВОЕННИ ПАМЕТНИЦИ В БЪЛГАРИЯ

  След Освобождението за 60 години България води пет войни. В тях загиват около двеста хиляди български воини и около половин милион са ранени, осакатени и безследно изчезнали. Балканите са място на две балкански и две световни войни.
  След всяка война България гради нови и нови паметници.”

  В тази книга се изброяват военните паметници в България. Има кратки описания към всеки един паметник.
  Направи ми впечатление, че има 41 паметника на загиналите в “антифашистката борба”. Навсякъде в книгата се изписва точно така – с кавички. “Антифашистката борба”… Авторът (авторите – не знам кой или кои са, не потърсих…) очевидно не приема антифашистката борба за действителна и слага израза в кавички, за да поясни, че става въпрос за историческа фалшификация.
  Не намерих нито МОЧА, нито Альошата. МОже би не са военни паметници. Може би не съм потърсил достатъчно. Бургаската съветска армия я намерих.

  Както и да е. Паметници имаме много. При толкова много загинали това е нормално. Има и много паметници на загинали руси в руско-турската. И това е нормално – вечна памет. Военни паметници трябва да има.

  Но когато няма загинали… По-точно няма загинали в бой. Не броим разстреляните за кражби и за изнасилвания и убитите в пиянски свади. През септември 44 червената армия влиза почти на парад в БГ. Никой не ги стреля, никой не ги пленява. Е, после са загинали – след като са се прибрали при чичко си Сталин, той ги е затрил почти до крак, за да не разказват много-много какво е из Европа. Може би затова им вдигат паметници. Все пак – мъченическа смърт е това. Да изкараш войната, да победиш, да преживееш радостта и после твоите да те хвърлят в лагер, да те уморят от работа, студ, глад и мъчения. Или просто да те разстрелят, да те натоварят на кораб с още няколко хиляди и да те потопят в морето, да те заровят жив в общ гроб с другарите ти. Вероятно затова има паметници на тези момчета.

  Това и трябва да пише на паметниците на съветската армия из страната – в памет на момчетата, които победиха във войната, но бяха убити от своите. Тогава нека да стоят вечно.

 6. Доколкото не ме лъже паметта, понеже помня отдавна, а хартийките за жалост не са ми под ръка, в паркчето на бул. “Ч. връх” са заровени 2 починали от раните си орки,докарани във Военна болница след сблъсъците с немски ариегарди край Кула и Видин. Както и екипажът (3 глави) на един транспортно-разузнавателен лек биплан “По”, излетял при лошо време от Враждебна, който трябвало да иде до Сливница и да се върне в Доброславци без кацане. Полетът е въпреки забраната на “Въздушен контрол”-София, а екипажът ударя по канче водка за “отскок”. И май 4-5 мародери, отсвиткани от СМЕР за геройствата си в бижутериите на “Пиротска” и “Мария-Луиза”. Както виждаме, все отбор “богатири-освободители”…

 7. Българската армия, не само че не се противопоставя на червената армия, но реално става неин съюзник като воюва с Германия и дава около 30 хиляди жертви, които никой ни ни ги признава. Дават ли си сметка съветските другари, че това означава спасение за 30 хиляди съветски солдати, които щяха да паднат вместо нашите при Драва….

 8. @ GEORGI NIKOLOV
  Жоро, познаваш като покойният дядо Влайчо от Конево! Вчера точно си купих книгата на Марк Солонин от книжарница “Хеликон”, която се намира на площад “Тройката” срещу бургаския МОЧА.

 9. Бургаският МОЧА много прилича на плевенския преди да го скъсят и да свалят от постамента скулптурата на окупатора, но се различава от всичките подобни в БГ, че тук може да се полюбувате на целувка уста в уста с вероятно засмукване и пускане на език между червеноармеец – окупатор и български работник – пролетарий!

 10. Отново и отново апелирам. Войната 1878-9 г е Руско- Османска!!! Не руско-турска! 1879 г не е Освобождение, а окупация на земите ни. Тогава не сме освободени, и на Берлинския конгрес се възстановява или създава Третото българско царство, княжество…
  1944 т не сме “освободени” от монархо-фашизъм, а сме окупирани!!!
  Нека се опитаме да използваме коректни термини, да се борим за правилното изписване в учебниците… Да не казваме 141 г от освобождението… а 141г от възстановяването на българската държава….
  Нека фалшивите термини и идеологеми набити в съзнанието ни да ги изчистим и да предадем на следващите поколения коректните знания.
  с уважение

 11. Ето така, чрез фериботи, които Борисов иска да направи до Варна и Бургас, и у нас за 2-3 дни могат да пристигнат “вежливите” зелени човечета на Путин , в цивилно облекло, но не като “казаци от южна Русия” в Крим, а като “туристи” и “родственици” на пенсионираните руски военни, собственици на хиляди имоти по Българското черноморие:

  “През декември 2014 г. Сергий Ходко, служител в инсталираните от Москва местни власти в Крим, получава медал от Министерството на отбраната на Руската федерация за заслуги за “връщането” на украинския полуостров под руски контрол.

  Ходко, който вече е починал, е бил не само член на градския съвет в Керч, но също и директор на фирма на име “ТИС Крим”, която поддържа фериботи с маршрут от едно руско пристанище през Керченския пролив до Крим. С корабите си той внася руски персонал и оборудване на полуострова, който по това време вече e анексиран.

  “Ние поехме първата, втората и третата вълна, както ги наричаме, от тези масови прехвърляния. Момчетата (руски военни) бяха докарани в организирани групи и в цивилни дрехи, но отдолу си бяха с униформите и снаряжението”, хвали се по-късно Ходко в интервю за Kerch.net. Изданието описва пътниците като казаци от южна Русия.
  “Постепенно задачата беше изпълнена. За два-три дни прехвърлихме голяма група от хора”, допълва той.

  Президентът на Русия Владимир Путин по-късно призна, че Крим е бил присъединен благодарение на тайното разполагане на руски войници на полуострова, познати като “зелени човечета”. Анексирането доведе до санкции от страна на ЕС и САЩ, включително забрана за бизнес в Крим…”

  https://www.svobodnaevropa.bg/a/30304924.html

 12. Съветски жертви у нас, все пак има. Това са екипажите на петте диверсантски подводници, които през времето на Втората световна война са открити и взривени от нашата Брегова охрана или са се натъкнали на наши мини. В Созопол направиха паметник на съветските диверсанти, а наскоро му организираха и пре-откриване.

  https://chernomorie-bg.com/post/otkrivat-pametnik-na-syvetski-podvodnichari-v-sozopol

 13. Да отбележа, че освен в Бургас паметник на реално загинали руски войници има и в Поморие. Пак от препиване и ПТП на мотоциклет с кош.

  Радвам се, че се сетихте и за паметника в Лозенец впрочем.

 14. И до ден днешен пристигащите чужденци на Терминал 1 се посрещат с диплянки за 200 хил. загинали руснаци. Дипляните са на английски, немски, чешки, унгарски и др. езици.

 15. Господин Инджев,аз съм ваш съмишленик по темата и в интерес на прецидността искам да ви подсетя,че паметникът на бул.”Черни връх” в София е паметник-костница ,на загиналите от раните си в съветските военни госпитали .Ранени са в сраженията на Червената армия на територията на Румъния.Уважението към загиналите е част от цивилизования подход при оценка на историческите събития през войните изобщо.У нас има военни гробища и на наши съюзници и на врагове от ПСВ.
  Докато МОЧА е един памтник на историческото нахалство на СССР и неговите слуги в България,българските комунисти.Това е частен паметник на благодарността на каскетите и калпаците,за това че щиковете на Червената армия ги поставиха на власт и ги крепяха в продължение на почти половин век.
  Той няма място нито в София ,нито който и да е български град.
  Затова би трябвало когато се отбелязва края на ВСВ в Европа,цветята и венците да се полагат на паметника на загиналите червеноармейци ,войници и офицери на бул.”Черни връх”.
  Но там комунистите и русофилската пасмина у нас не правят тържествено честване на 9 май всяка година,а демонстрират челобитие пред Кремъл именно пред МОЧА.
  Ако общината реши да отбележи края на ВСВ и то на 8 май (точната дата на подписване на копитулацията на нацистка Германия ),
  на паметника на бул.”Черни връх”,би могла да покани и военните аташета на останалите главни съюзници от Антихитлеристката коалиция,САЩ,
  Великобритания,Франция и те убеден съм ще присъстват.
  Там бих отишъл и аз и много други софиянци,които настояваме за премахване на МОЧА
  Това ще обезмисли и поклоните към Московския окупатор на 9 май пред МОЧА.

 16. Към Красимир Илиев:

  Г-н Илиев, шепата погребани тук червеноармейци не са загинали в България. Точка.

  Но ако сложим многоточието за хилядите избити без съд и присъда българи у нас в условията на бруталната съветска окупация и повдигнем темата за техните незнайни гробове, разговорът ще придобие характер, в който цивилизованоста изисква поне едно извинение от истинските виновници за българската братоубийствена касапница. Вместо да ни карат да почитаме чужди жертви, дадени в чужбина…

 17. Г-н Инджев,

  Паметникът ,за който е моят и вашият коментар е за ПОЧИНАЛИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ,В СЪВЕТСКИТЕ ВОЕННИ БОЛНИЦИ НА НАША ТЕРИТОРИЯ,ВОЙНИЦИ И ОФИЦЕРИ ОТ ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ,ОТ РАНИТЕ СИ ПОЛУЧЕНИ ПО ВРЕМЕ НА СРАЖЕНИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА РУМЪНИЯ.ТЕ СА ВОЮВАЛИ ТАМ СРЕЩУ АРМИИТЕ НА ГЕНОСЕ ХИТЛЕР,ГЕНОСЕТО НА СТАЛИНТЕ НЕ СА НЯКОЛКО КАКТО СПОМЕНАВАТЕ ВИЕ И НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА СЛАГАТЕ ТОЧКА.ЗАЩОТО ТОГАВА ТРЯБВА ДА СЛОЖИТЕ ТОЧКА И НА ПАМЕТНИЦИТЕ НА ПОГРЕБАНИТЕ БЪЛГАРСКИ ВОЙНИЦИ И ОФИЦЕРИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БИВША ЮГОСЛАВИЯ,УНГАРИЯ И АВСТРИЯ,ПО ВРЕМЕ НА ПОСЛЕДНИЯ ЕТАП ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА В ЕВРОПА.
  ИЛИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ ПРЕЗ ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА.На територията на Централния гробищен парк има гробове на точно такива войници от немската и австроунгарската армия ,починали в българия ,които не са загинали в сражения на българска територия,но никой цивилизован български гражданин не оспорва тяхната целесъобразност
  Едно е да оспорваме МОЧА,съвсем друго е да се отнасяме с неуважение към загинали бойци за една обща за цивилизования свят кауза по това време-разгром на нацистка Германия.
  Аз съм противиник и на изцепките на руските ибрикчии от АТАКА ,които оспорват правото на паметник на американските летци,загинали в небето на България,при рейдовете им
  над София и при рейдовете им за бомбардиране на румънските нефтени нафходища в района на Плоещ.тези летци са загинали при сражения с немската и българската ПВО и тяхната пачет трябва да се уважава. Малко известно е ,че самолети на българските ВВС са атакували самолетите на съюзниците ,заедно с грманските самолети ,тъй като ме съюзници на нацистите по това време.Прочетете спомените на ген.Бойдев,за да видите че най-голямия ентусиаст за укрепване на българските ВВС е бил райхсмаршал Гьоринг и негова е заслугата за въоръжаване на нашите ВВС ,с най-добрите изтребители по онова време
  Ме-109.Естествено не от алтруизъм.
  Извинявам се за отклонението ,но не трябва да се превръщаме в нещо като антируски талибани, антипод на болните от безпаметно русофилство у нас.
  С това ,за разлика от вас , не слагам точка на една такава дискусия.

 18. Към Краснимир Илиев:

  Ваше право е, но мое право е да сложа точка там, където реша сам. Не сте първият, който се опитва да ме кара да пиша и да мисля по зададена траектория…
  И не, въпросните червеноармейци нито са се борили за българската свобода, нито са воювали на българска територия. Това, че са ги пренесли след това тук не ангажира лишената от собствена воля България с каквото и да било.
  Щом в изтъкването на този факт Ви се привижда някакъв фанатизъм от русофилски тип с обратен знак, можете просто да ме оставите на мира, но не и да ме карате да повтарям едно и също просто нещо за Ваше удоволствие.
  Неадекватно е да слагате знак на равенство с гробовете на българските военни в съседни държави, където са ставали жертва на реални бойни действия, а не са били транспортирани да умират от раните си, получени в други държави.
  Щом не можете да разберете това и преминавете вече към обиди за “фанатизъм”, смятайте точката за наистина сложена.

 19. КРАСИМИР ИЛИЕВ, ватниците не са загинали при военни действия на територията на царство България!
  Германските и австроунгарските войници са имали военни части ,които са воювали на македонският и на добруджанският фронт през Първата световна, също така германски военни са участвали във въздушните боеве над България през Втората световна война! Те са загинали във военни действия на българска територия!
  От друга страна тези паметници се поддържат от германската и австрийската държава без пропагадност и без излишни изисквания да ги почитаме “тържествено” , и то даже като “асвабадители”, както правят руските посланници!
  Нито германците нито австрийците са ни ОКУПИРАЛИ за 45+30 години! И за това съветските войници са ОКУПАТОРИ, а не са ни СЪЮЗНИЦИ ,както Германия и Австро-Унгария!
  По вашата логика трябва ли да почитаме и византийските и османските “освободители”?????

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.