Путин кихна заплашително вчера и днес София хвана дипломатическа настинка

Въпросът не в това защо Русия изгони български дипломат, а защо чак сега се накани да го направи? Защо изчака близо 40 дни като за панихида след като един първи секретар от руското посолство в София беше принуден да напусне България?

По липса на информация и друга логика, може да си обясним необичайното за стандартната дипломатическа практика закъснение на реципрочната мярка с изчакването да се види как ще се държи премиерът Борисов във Вашингтон и дали поведението му ще отговори на очакванията на Кремъл.

Видя се. Още в самолета на път за САЩ Борисов се постара да изпрати посланието си до Москва, заявявайки пред журналисти, че няма да допусне база на НАТО, т.е. на САЩ, на българския Черноморски бряг. 

Междувременно обаче посланикът на САЩ в София Херо Мустафа, унизена от Борисов с насилнически публични прегръдки ( за каквито всяка актриса от Холивуд би го осъдила моментално за сексуален тормоз), премина към изпълнение на указанията на своята страна за действие в България. Г-жа Мустафа заяви нещо нечувано по от микрофоните на публичната комуникация между САЩ и България – че България има много сериозен проблем с корупцията и че Вашингтон няма да се поколебае да санкционира корумпирани български чиновници. 

Точно както и в случая с Русия…

Някой да се съмнява, че извънредно високите нива на корупция у нас имат връзка с извънредно тесните от много десетилетия отношения на симбиоза със съветския колониализъм и неговите руски метастази днес? 

Много пъти съм твърдял и ще повторя в този контекст: най-същественото перо от руския износ за България не е просто в областта на енергийните източници, а в съпътсващата го корупция. Путин, за разлика от който и да било западен лидер, би наградил на драго сърце с орден най-големия проводник на руска корупция с орден “За заслуги към родината”. Засега награждава само явните водещи лица на руското влияние в България, като Светлана Шаренкова, Димитър Иванов-Гестапото, Николай Малинов и компания, в която се мъдри и Бойко Борисов с “Александър Невски”. 

При целия руски хос в едно отношение в онази държава има някои предвидими закономерности. Там цари ред и подчинение в йерархията на отмъщението. Щом цар Путин е размахал пръст вчера на България ( разбирай – на Борисов, че бави осъществяването на руско-турския транзитен газов поток), няма нищо по -логично днес вече да има реално наказание. Това се случва по добре изпитаната ( на български гръб) унизителна формула : “когато Москва кихне, София се разболява”.   

Изчакаха Борисов да докаже пълната си лоялност. Кихнаха му и и той се постара да избегне заболяването, но явно вс пак се е простудил. Премълча лоялно шамара с награждаването на Малинов от Путин въпреки тази явна гавра на руския владетел с българския му васал. Изпрати от борда на самолета си на път за САЩ уверението, че няма да пусне американците да създават военна база, но и 10-те военни от САЩ, които един ден ще пристигнат в договорения от него с Тръмп Координационен център на НАТО във Варн, очевидно са прекалено много в очите на кремълския самодържец. Последваха наказателни мерки от негова страна… 

Апропо,седмица след разговорите на Борисов с Тръмп в Белия дом, посланик Мустафа положи на 3 декември цветя пред паметника на жертвите на комунизма край НДК в София, предизвиквайки спотаен засега гняв у пазителите на милия спомен з акомунистическия терор в условията на пълен съветски контрол над България. Направи го без церемонии, но и без да се церемони по отношение на факта, че става дума за жертви на съветската окупация на България.

 

 

 

Нямам спомен друг американски посланик да е предизвиквал по този начин московската пета колона у нас. Знам какво мисли по темата за комунизма и съветските му корени у нас всеки американски посланик, но също така съм наясно, че американската дипломация не се е произнасяла досега публично за българската специфика във връзка със съветската окупация. С този жест Херо Мустафа направи първата крачка в това отношение.

Както е тръгнало, можем да доживеем САЩ да нарушат мълчанието си и по въпроса за агресивната доминация на съветските монументални знаци в една България, която не е воювала срещу СССР, поради които тези монументи имат чисто идеологическо значение, маркирайки продължаващото постсъветско влияние на Русия по унизителен за един натовски съюзник начин. 

Последното се признава с половин уста вече от някои даже в самата Русия. В сайта  https://vasilii-ch.livejournal.com/593409.html четем смайващото като за руско- съветски шовинист “откритие”, че бившите съюзници на Германия наистина не са били освобождавани от СССР, а са били победени и заставени да приемат съдбата си, поради което и с право се противят срещу обратното твърдение. 

Поводът за това прозрение е септемврийският скандал с руската провокативна изложба в София, претендираща да показва “освобождението” на България от Червената армия. Статията се съласява, че не е било освобождение, но отново не прави разлика между България, в която няма загинали червеноармейци и страни, като Финландия, Словакия, Унгария или Румъния, където са погребани хиляди съветски “освободители” след тежки боеве на тяхна територия.

Нещо повече, в крайна сметка статията лъже по обичайния за съветската пропагандна начин, че СССР проявил благородство към победените съюзници на Германия, но те отвръщат с неблагодарност на “хуманния Съветски съюз” въпреки , че той не бил злопаметен. 

Такава нахална глупост по отношение на съветския терор навсякъде в споменатите страни, осъществяван с ръцете на местните съветски слуги, може да напише само неизлекуван от самозалъгването мозък. И все пак е интересно да се види, че дори в подобни мозъчни гънки най-после е проблеснала част от историческата истина за лъжата, че сме били “освобождавани”  – лъжа, изписана със златни букви на Монумента на окупационната червена армия МОЧА в центъра на София. 

19 мнения за “Путин кихна заплашително вчера и днес София хвана дипломатическа настинка”

 1. Не е по темата. Статия която мисля, че си струва да се прочете. Не знам, доколко фактологията в нея вярна, но описва картинката в дясното пространство и един от проблемите на дясното в България.
  http://terminalno.com/politicheski-hameleon-ot-novo-pokolenie/?fbclid=IwAR33-IiqXxZJiM8woG4xMf3UlcPqYz7AkRadhSTVqSQk3uqAO4jjCj3WhWw

 2. Имперска наглост и лицемерни полуистини, смесени с невежество виждам в тази статия.
  България плаща репарации на Гърция и Югославия (55+25 млн. дол.), а на СССР са присъдени всички вземания от Германия (около 100 млн. дол), както и всички германски активи на наша територия.
  Отделно, до договора през 1947 год. от страната са конфискувани, плячкосани и иззети стоки, имущество и активи за 150 млн. дол. по официален доклад (и занижени цени) на Трайчо Костов и неизвестно число без документи.
  За сравнение, една унция злато е 35 дол. тогава, а сега е около 1480 дол.

 3. Позволявам си да “коригирам” конгениалното съждение на Великият американски сенатор Джон Маккейн. “Русия е бензиноколонка която на мах изнася корупция”.
  Специално за България предшественикът на посРаник макаров-исаков го каза най-точно. На въпрос на охрабрил се репортер какво му е мнението за корупционните практики в България, той без да МУ мигне окото се изходи: “А-а, за това питайте началниците си в Брюксел. Те да ви берат гайлето”.
  И те, така.

 4. Необикновената жена посланик със името герой направи жест,човешки,смел и съкровен за българските страдалци…Правдата е силна и вечна…искрено ви поздравявам госпожо посланик.Поздрав и за вас господин Инджев,бъдете здрав.

 5. @VESELIN: Ако фактологията в статията не е вярна, няма как да описва “картинката”/колко умилително и умалително!/ в дясното пространство. Обаче е поредното доказателство, че едни хора от обратното на дясното сън не ги лови дето въпреки всичко проклетата автентична десница е неунищожима. Поредното доказателство, че им е трън в петата, кол в реброто, клечка под нокът- абе, все болезнени дискомфорти. И да колега, статията не е вярна. Ние десните сме много добре информирани, нямаме нужда от подобни жестове. Стоически изтърпяваме да ни наричат “сектанти”, “психодесни”, “умнокрасавци”. Едва ли е уместно да изисквате да се отнесем със същия стоицизъм към прозвището “жълтопаветници”. Знаете кой му е авторът и трябва да се признае, че терминът като сарказъм и язвителност беше повече от успешен, достигна небивали ПИКови и ТЕЛЕГРАФНИ висоти. Ако идеята е като дискредитирате десни лидери с цел истинската десница да изчезне, то вие направо не знаете по кой свят ходите. Няма да стане, отнюд и но пасаран. Не сме стадо, не се водим по акъла на когото и да било. Не гласуваме за ГЕРБ и присъдружени кръпки, не се умиляваме от ревливи даскалици, не приемаме мутри да оглавяват прокуратури и институции единствено и само защото проблемът е в самите тях. На сайтчето, от което ни пробутахте статията, идете и му запалете свещичка. Не може да си изпълни заданието, спират му паричките. Айде алелуй.

 6. @ ИВАНОВА
  Не съм писал, че фактологията не е вярна, а че не знам до колко е вярна, защото не съм си поставял за цел да изследвам финтовете и въртележките на Кънев по дати. Но е факт, че след като дясното в лицето на СДС беше разбито и в него се намърда ГЕРБ, кукловодите се постараха дясното никога да не възкръсне. За да може демократите да гласуват за ГЕРБ с отвращение, но да гласуват, просто защото са най-малкото зло, защото другите искат излизане на България от НАТО и ЕС. Радан Кънев е от хората непозволяващи на дясното да се възроди, въпроса е дали е инфилтриран за тази цел или е просто полезен идиот, който върши работата без да го осъзнава, или го осъзнава, но така му е комфортно (лично на него) и просто избива някакви си негови комплекси.

 7. По начало Н.Пр. посланик Мустафа е май едно рядко изключение. USA обикновено пращаха тук всякакви недоразумения, квотници, баджанаци, братовчеди и пр. наши момчета, май с изключение на Байерли. Имаше дори един херой с вехтозаветна фамилия, дето освен на уискито наблягаше и на метеопрогнозите с РъБъ-мадами, вкл. с една говорителка на СДС. Даже детенце се появи в резултат на метеозаниманията. Борим ниската раждаемост, тъй да се каже. Същият даже се цепеше пред тов. луканов и тов. младенов-Дамаджаната, че те и само те са “техните” хора в новата демократична РъБъ. И лично подписваше кой да иде стипендиант на Сорос, на Фулбрайт, на разни политологически университетченца и колежценца. Добре че накрая си го прибраха заради тежки и съвсем недипломатични изцепки. Май днес в Държ. департамент са се сетили да ни потърсят и като рeзервен кон, че не е много ясно какво става с Турцията. Дано ни се намерят и държавници с мозък да изиграят правилно тази ръка. Че инак само решотниковци, малиновци и аэци ще ни чакат…

  На Стопанина респект за анализа!

 8. Горката женица – самотна пред паметната плоча, без присъствие на нито един представител на ” център-дясното” правителство (с партийна книжка в джоба),без венци и фанфари, без почетна стража …и баш-журналисти !! Те заобикалят това място отдалече !
  Уф, забравих ,че цялата тайфа е ангажирана да гребе с шепи българската земя и да я праща в Русия !Там ги търсете !

 9. Надявам се по-скоро да се изчерпи търпението на запада и да спрат да залагат на този шмекер геройкото, който неуморно пуска димки и да започне да изпълнява обещанията си. Но не бива да очакваме те да свършат нашата работа.
  Ако около седмица излизаха на протестите 10000-20000 души, а не около 2000 сега нямаше да имаме за главен прокурор този срам гешев.
  Поздравления за новият посланик на САЩ. Пожелавам и успех. Няма никак да и е леко имайки насреща такъв нагъл и поврътлив дебил като геройкото.
  До Veselin
  Не можах да видя автора на написаното в линка.
  Така нахвърляни действия на Радан без да се посочват събитията, които са се случвали между тях показва че е писал “антикомунист”.
  Ето пример: Не влезнахме в парламента 2013г. заради предателството на надка нейнски(михайлова), която за награда получи посланическото място в Турция и т.н.

 10. VESELIN
  Относно десните и в частност Радан Кънев.Предпочитам действията пред бездействието и мрънкането.Безплодно и фалшиво като цитираната статия.Десните в т.ч. и Радан опитаха много неща в интерес на България,но съюзът срещу тях беше непробиваем.Въпреки всичко десницата е жива и с правилни действия против статуквото.Това вбесява много хора.Българите все повече проглеждат,а кукловодите стават все по безпомощни „изборът на прокурори.
  Поздравлявам пасланичката на САЩ за поклонението на жертвите на комунизма.Не й трябва никой да я придружава и лигавщините на Борисов.Идват нови хора ,по честни и по умни.

 11. Осем от “убийците на руското военно разузнаване” са били в България през 2015 г.

  До този момент хронологически не сме намирали по-голяма концентрация на офицери от тази група в една държава по едно и също време, твърди разследващ журналист

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-osem-ot-ubiytsite-na-ruskoto-voenno-razuznavane-sa-bili-v-balgariya-prez-2015-g

 12. А може би забавянето идва от трудността да се накаже някой послушник от нашето посолство.

 13. @ 0815
  Много ми допадна поста Ви!
  Когато гледах фотото със “самотната” посланичка пред стената на паметта, се чудех какво липсва? Вие сте го казали, липсва показността венците, фанфарите, почетната стража и журналистическите “коргита”.

 14. Руската патриаршия с нова хибридка: На гърба на БПЦ търси публичност на украинския църковен въпрос

  “…В същото време Руската патриаршия настоява, че единствената канонична църква е тази, оглавявана от митрополит Онуфрий – теза, която се подкрепя безпрекословно както от Сръбската, така и от Българската патриаршии.”

  ИМА ЛИ ОФИЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ НА БПЦ ПО ОТНОШЕНИЕ КАНОНИЧНОСТТА НА УПЦ, НАЧЕЛО С МИТРОПОЛИТ ЕПИФАНИЙ, НА КОЯТО ВАРТОЛОМЕЙ ДАДЕ АВТОКЕФАЛИЯ?!

  https://faktor.bg/bg/articles/ruskata-patriarshiya-s-nova-hibridka-na-garba-na-bpts-tarsi-publichnost-na-ukrainskiya-tsarkoven-vapros

 15. Паси: По-добре да се отървем от ”Турски поток”, у нас се обича руския шпионаж
  Категорично е по-добре да се отървем от ”Турски поток”. Хубаво е да имаме различни източници, но тук са едни и същи. Това заяви по НТВ Соломон Паси, бивш външен министър и президент на Атлантическия клуб.

  “Изгонването на един-два дипломата не е кой знае какво. Това е пинк – понг. Имам чувството, че у нас се обича руския шпионаж. Путин ни е благодарен, че пускаме да прелитат самолетите му и да отиват в Ниш- където е най-големият руски шпионски център. Политиката на снишаването ни вече влезе в ДНК-то”.

  https://frognews.bg/novini/pasi-dobre-otarvem-turski-potok-nas-obicha-ruskiia-shpionaj.html

 16. Реално Рузвелт е виновен за това. Чърчил е искал България да се запази.

 17. Към veselIN: Според степента на познанията Ви ще бъде справедливо и достоверно, ако се подписвате с veselOUT.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.