Премиерът – слънце под купола на своя медиен Cirque du Soleil

След като оправиха партийните си приходи с гласуване за тяхното осем кратно повишаване, нашите парламентаристи, някои от които изобразиха несъгласие с партийното си обогатяване ( “Не щеме ний пари, не щеме ний богатство”, пеят фалшиво тези “вързожденци” в хора на позора), се заеха да оправят и медиите, за да ги дръпнат малко по-горе от позорното долно 111 място по медийна (не)свобода в класацията на “Репортери без граница”.

По комнада “леви, десни, ходом марш “ законодателите вкупом решиха днес по инициатива на БСП да възложат на мнозинството и неговото правителство задачата да изготви план за “развитие на медийната среда в България”. 

Признават, че е недоразвита. Или, че е толкова навита да обслужва статуквото, че е вече пренавита до крайност с гайките на контрола.

Това упражнение не говори за загриженост за глътка въздух за свободното слово, което е като въздуха за всяка демократична държава, но в държавата на премиера-слънце явно не само софийският въздух е извън нормите на нормалността. 

Премиерът-слънце благоволи след около 4 години чакане да приеме делегация на “Репортери без граница”. Не щеш ли, ден по-късно, власт и опозиция се подкрепят с искане правителството да огрее медийната свобода чрез “модел за финансиране на обществените медии, гарантиращи финансовата им независимост”. 

ГЕРБ услужи на БСП за умножаването на партийната субсидия по 8 ( от което също ще се облажи), а сега закъсалата за пари БСП връща услугата, като “задължава” с решаващите гласове на ГЕРБ правителството да се бори за независимостта на медиите. Особено на държавните, които за благозвучие се наричат обществени.

Щеше да е забавно като в черна комедия анекдотичното противоречие душителите на свободното слово да правят изкуствено дишане на откараното в моргата вкоченено медийно тяло. Ако не ставаше дума за съзнателно забавени реакции по съживяване на трупа от страна на убиеца с цел да бъде заблудено разследването на престъплението от чужденците.  

Особено лицемерно е, че в този храм на законодателната суета всички мразят “Репортери без граница”, но угаждат на премиера-слънце в създаването на резонанс в тон с неговото благоволение да даде аудиенция на делегацията на омразната организация, чиято класация солидарно не признават за обективна.

Сезирането на правителството от страна на “опозицията” с решаващата подкрепа на правителственото мнозинство в парламента, че трябва да се грижи за незовисимостта на медиите, е повторение на комедията с писмото на премиера Борисов до медиите от 2010 г. с въпроса му да кажат, дали правителството някога ги е притискало. Или пък е реминесценция на онази абсурдна среща на премира-слънце с главни редактори, на която те го молеха да им разкрие кои са собствениците на ръководените от тях медии. 

В страната на премиера-слънце гледаме поредното представление на Cirque du Soleil .

билети

4 мнения за “Премиерът – слънце под купола на своя медиен Cirque du Soleil”

 1. Извън темата за банкянския путиняк – днес стават 19 години от смъртта на бачо Илия Минев – големият българин и демократ, концлагерист No 1 на Европа, който в последните дни на живота си ни питаше, “ТИ КАКВО ПОЖЕРТВА, ЗА ДА ИМА И УТРЕ БЪЛГАРИЯ?”. Ние ли криво те разбрахме, баче, Европа ли криво слушаше, или милицейската шайка и това бе предвидила?

  Светла ти памет!

 2. Не е по темата.
  Дори в солидни руски сайтове претендиращи за обективност “игрите”, ох, де да беше така, на Баце около Османският поток предизвикват нескрита омраза и “съмнения”, тук може и да са прави, че всичко е за “колкото повече, толкова повече”.
  “Българите, сами по себе си са злобни буратиновци. “Напук на майка да ми измръзнат ушите”.”

  “Мисля, че българите за да ускорят строителството на продължението на Турски поток извиват ръце за още пари.”

 3. До АЕРОФЛОТ:
  ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН!
  ПРЕД ПАМЕТТА НА ХИЛЯДИТЕ ПОКОСЕНИ ОТ КОСАТА НА ЧЕРВЕНАТА ЧУМА, КОИТО ОТ НЕЗНАЙНИ И НЕОСВЕТЕНИ ГРОБОВЕ КРЕЩЯТ ЗА ВЪЗМЕЗДИЕ!
  А, пРЕЗИДЕНТЪТ – фатмак фърчилков, днес щял да почете паметта на червения терорист Вапцаров и да положи китка пред паметника му, на улица МОСКОВСКА в София.

 4. Държавата ни е фасадна с фасадна демокрация и институции.
  Фасадна журналистика и медии.
  А зад фасадата стоят новите варвари и варварстват.
  Руснаците имат един хубав израз за такива като тях: “вор в законе”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.