Анкета за истинското състояние на русофилщината в България

ОБНОВЕНА в 18:15 ч.

Щеше да бъде голяма мистификация, ако не е всъщност още по-голяма манипулация непрекъснатото изтъкване колко русофилска е България и как това се отнася до българския народ, докато елитът му е “нещо друго”, т.е. предателски спрямо народа. С това твърдение продължава да заиграва самият Путин, както ни съобщава в своя поредна телевизионна изява обвиненият в шпионаж в полза на Русия председател на Национално движение “Русофили” Николай Малинов, преразказвайки какво си е говорил с руския владетел миналия месец в Москва.

Нека да повярваме на Малинов за верността на преразказа му. Както и на това, че си вярва, когато е убеден, че “милиони” българи мислят като него, т.е. обичат си Русия каквото и да стори тя ( на други народи – или на собствения си народ , щом ще говорим за разликата между народа и елита). 

Според Андрей Райчев, който се вживя неотдавна в ролята на говорител на американския президен, дори Тръмп знаел за необратимостта на русофилските чувства на българския народ. Дълбоко се съмнявам, че Тръмп знае каквото и да било за България, а още по-малко да е проникнал в дълбините на българската душа. Но да приемем за истина и тази арогантна догадка за предполагаемата осведоменост на Тръмп, с която русофилите се опитват да го приобщят към своите усилия да затвърдят отчайващия образ на България като обречена на русофилщината страна, пък ако ще и “турско да стане”, т.е. и Турски поток да ни прокарат руснаците, за да се удавим в още руска зависимост в енергетиката с турска помощ.

Работата е там, че освен на чувствата ( на българския народ ) трябва да се позоваваме и на логиката. Тя изисква да си зададем въпроса има ли в България изобщо демокрация в случай, че съществува антагонизъм между широките народни русофилски маси и зловредната шепа управляващи, гледащи на Запад.

Логиката говори за несъвместимост между двете твърдения: или има демокрация и широките русофилски народни маси излъчват чрез избори да ги представя своя русофилски елит, или няма демокрация, щом въпросните милиони българи с руско (под)съзнание пъшкат под робството на Запада и посочената от него управленска ( че и опозиционна ) върхушка.

Второто беше теза на “Атака”, създадена и нахлула в парламента през 2005 г. с 8 процента от гласовете на участниците в изборите. Когато обаче най-агресивната политическа формация на съвременната русофилщина у нас получи власт това доведе не до разширяване, а до стесняване до почти пълна маргинализация на нейната тежест в обществото. Излиза, че превърнатият в управляващ елит русофил е непредставителен, най-меко казано, за настроенията на народа. Иначе предполагаемата преобладаваща русофилска многотия сред народа щеше да си хвърля капата от щастие, че неговите най-лични представители станаха част от управляващото мнозинство и бяха възнаградени с постове във висшата администрация,. 

Има и трета хипотеза по (анти)логиката да се твърди, че българите са масово заразени от сляпа любов към Русия. За да се обясни очевидното разминаване между тезата за противоречието между елита и народа по русофилска линия трябва да допуснем, че елитът страшно хитро успява едновременно да се представя за прозападен, а в същото време  тайно постига сред широките русофилски маси внушението, че това не е вярно. Поради което милионите русофили отново и отново го избират да ги представя и управлява. 

Само че тази абсурдна конструкция, допускаща тайна русофилска комуникация между елита и масите, изключва вероятността Путин да е прав за разминаването между върха и низините в България. А това вече си е богохулство за русофилите и техните говорители. Дали пък по тази причина мрежите за управляние на общественто мнение в България бягат от детайлното разнищване на предпоставения от Путин въпрос за пропастта между властта и поданиците й? Защото се страхуват да изобличат батюшката от Кремъл.

Крайно време е да си изясним този въпрос, по който са оставени да говорят на воля каквото им скимне от името на българския народ спекуланти, паразитиращи върху пожелателните им представи за мислите и чувствата на хората в България. За тази цел българите трябва да бъдат запознати с истината за собствената ни история на народ и държава, третирани като проекция на руските интереси. Достатъчно е да се види, че те до такава степен са се разминавали през последните стотина години, че България се включва на два пъти във военни съюзи на страната на противниците на Русия. 

Този факт се експлоатира в самата Русия и от нейната пета колона у нас като констатация за “предателството” на българите, без да се споменават причините за него. Но ако бъде анализаран хладнокръвно само показва до каква степен българите са виждали в Русия враг, а не приятел и закрилник, с когото имаме противоположни национални приоритети по точно толкова антагонистичен начин, какъвто Путин и компанията му внушават, че съществуват тук в наше време между елита и народа ни. 

Или ако щете, ако направя сравнение с актуален политически казус в България, присъединяването на българите към противниковите на Русия международни лагери, включително и към НАТО в днешно време, напомня на отчаяните гласове за ляв кандидат в София от страна на десни избиратели, пожелали да се отърват от чужда на техния манталитет и разбирания за управление доминация в столицата. 

Пожеланието да бъде разказано правдиво историята на руско-българските противоречия, заложени по условие поради сблъскващите се приоритети на двете държави, е трудно осъществимо в условията на продължаващото заразяване на българите с фалшиви новини за старинните ни противоречия. Но поне по отношение на съвременния сравнителен анализ между това какво представлява Русия и как тя изглежда наистина в очите на българите може да се направи не малко. Стига да бъдат зададени правилните въпроси на българите и да бъде провокиран откровеният им отговор, вместо от тяхно име да се произнасят самозвани негови говорители с користна цел в услуга на чужда държава. 

Ето примерна анкета, която би извадила на показ истинското състояние на толкова обгрижваните български чувства от страна на контрабандистите на руско вляние в България. 

 

 

 

-Смятате ли, че България трябва да прилича на Русия и ако да, посочете областите, в които трябва да й подражава ? ( на този въпрос, поне в първата му част, за пръв и последен път беше поставен от социологическа агенция у нас след руската окупация на Крим през 2014 г., само 6 процента от българите посочват Русия като подходящ пример за подражание).

-Готови ли сте лично вие да емигрирате по каквато и да било причина в Русия?

-Бихте ли поощрили децата си да се заселят или поне временно да заминат в търсене на препитание в Русия?

 • Вярвате ли – като става дума за вяра, че великата руска култура е вдъхновила европейската, а не обратното? Можете ли да дадете пример за обатното. Поне един пример във времето, свързан с възникването на операта, балета, класическата музика, живопистта и практически всички останали компоненти на европейската култура, прихванала се на руска земя въпреки всичко ( в Русия).

-Готови ли сте на собствени разноски до посетите Русия при равни или по-изгодни условия във финансово отношение, т.е. да я предпочетете пред страните от Европа и други континенти?

-Готови ли сте да замените притежаваните от вас материални активи с такива, произведени в Русия. Дайте поне един пример?

-Бихте ли поверили спеставянията си на руски банки?

-Желаете ли да придобиете имот в Русия за лично ползване, отдаване под наем или с цел печалба от препродажба?

– Как си обяснявате факта, че стотици хиляди руски граждани вярват на европейския прозападен модел на развитие в България и декларират това доверие като купувачи на имоти в България, докато обратната тенденция клони към нулата?

– Можете ли да отговорите с да или не на въпроса дали в България или в Русия условията за живот са по-добри?

 • Ако нищо човешко не ви е чуждо, какво човешко намирате в отношението на Русия в нейната многовековна тактика да печели войните си без оглед на руския поток от кръв, с който врагът да бъде задавен?

– Как си обяснявате факта, че най-богатата на природни ресурси в света и най-голяма държава на планетата се разпадна без никаква външна интервенция?

 • Съгласни ли сте, че след десетилетия борба за мир чрез невиждана в съвременната епоха на човешката цивизилация милитаризация СССР си отиде мирно в небитието по собствени заслуги? Това изпълнение на обещанието борбата за мир да бъде доведена до победния ( още по-бедния) й край ли беше? Миряса ли светът от факта, че днешна Русия влага по подобие на СССР огромен дял от националното си богатство в самодоказването си като велика  военна сила?

-Защо след покоряването на космоса с участието на кучетата Лайка и Стрелка СССР загуби състезането за обикновената тарелка и изостана в нея дори в сравнение с покорените от Червената армия народи? Къде е заровено кучето в тази загадка за загъдъчната съветска душа и дългото понасяне на кучешкия живот?

 • Щом Гагарин е най-голямата гордост на СССР, защо не го избраха за генерален секретар на ЦК на КПСС, а го пратиха да мре като изпитател на летящ съветски ковчег?

– Защо най-богатата на природни изкопаеми държава в света, разполагаща с повече от една шеста от световната суша, която не е нападана от външни врагове от близо 70 години насам, не може да реши основния си вътрешен проблем: повишаването на жизненото равнище на своето население поне до средните нива на развития свят?

– Влагате ли пари в руски акции?

– Ще предпочетете ли да заминете с евентуален съпруг или съпруга за Русия?

– Ако вече имате брак с руски гражданин или гражданка, как си обяснявате фактът, че той или тя предпочита да живее с вас в България? 

– Какво е откровеното ви мнение за руските жени като мъж и за руските мъже като жена?

– Намирате ли нещо общо между българската и руската кухня, навици в употребата на алкохол, национално облекло, селски бит, танци, народни обичаи, начин на забавление  и прочее традиции? Посочете поне един пример.

– Как се отнасяте конкретно към руската традиция на мъжките целувки уста в уста, наложена и в България по времето на комунизма на най-високо държавно ниво? 

– В контекста на устойчивата представа, според която да обичаш Русия означава да мразиш Запада ( Америка най-вече), кой от двата полюса бихте избрали в случай, че имате възможност по всеки от изброените по-горе критерии ( отговор “ и двата” не се допуска)?

– Добре ли е за България да има чужд монопол в снабдяването с енергоносители?

– Можете ли да кажете коя е най-голямата компания в България и дали монополът й в производството на горива е полезен за вашия личен бюджет?

– Редно ли е най-голямата компания, оперираща в България, да не плаща данък печалба?

– Желаете ли да се запазят цените на вносния природен газ на близо двойно по-високо ниво от цените на същия газ в Германия? 

– Чия е вината за рязкото намаляване на износа на българска земеделска продукция в постсъветския период за Русия – на българските производители ( защото не искат да печелят от търговията с Русия) или на Русия, която в новите пазарни условия предпочете да внася такава продукция от други страни?

– Запознати ли сте с митата и ограниченията за износ на български стоки за Русия?

-Смятатате ли че руската икономическа конюнктура на олигархично фаворизиране и инфраструктурата, особено по отношение на състоянието на пътищата, благоприятства българския износ за тази страна?

– Вярвате ли, че в Русия има пропорционално толкова българофили, колкото са русофилите за българските мащаби – ако не, ние ли сме си виновни за това?

– Одобрявате ли решението на руския президент Путин да преименува “Южен поток” на “Турски поток” , както направи в турската столица Анкара на 1 декември 2014 г.?

– Съгласни ли сте с неговото твърдение за произхода на кирилицата от “македонските земи”?

– Имате ли нещо против Русия да изкупи и останалата част от България, както обеща в интервю за БНТ депутатът от управляващата партия “Единна Русия “ Пьотър Толстой?

 • Ако споделяте схващането, че е по-добре България да бъде залята от руски граждани, отколкото от мюсюлмани, намирате ли, че руските мюсюлмани – най-голямата група руски граждани по религиозен признак след православните- са добре дошли, щом идват от Руската Федерация?
 • Ако трябва в България да бъдат допускани за масово заселване само етнически и православни руснаци, как могат да бъдат възпрепятствани евентуалните мюсюлмански измамници сред тях? Приемате ли, че кандидатсващите за българско жителство руски мъже трябва да бъдат проверявани за евентуално обрязване? Имате ли предложение за подобна мярка и за чист руско-православен произход на жените ( евентуално по германски модел от областта на евгениката, прилаган за удостоверяване на еврейски призход чрез измерване на черепите и пр.)?

– Споделяте ли ширещото се сред руските военни убеждение, възприето и от руските медии по онова време, че за първоначалните поражения на руската армия във войната през 1877 г. на Балканите са виновни българите, защото са страхливци и подлеци (както свидетелстват руски военни кореспонденти, като Василий Немирович – Данченко)?

– Вярвате ли, че Русия е направила усилие да спаси Васил Левски и ако смятате така, посочете един факт?

– Отговорете с да или не: Евразия или Европа?

25 мнения за “Анкета за истинското състояние на русофилщината в България”

 1. Поздравления !!!!
  Ясни и лесни въпроси 🙂
  Дори и министър на правосъдието (днес) би се справил.

 2. Анкетата е перфектна, жалко че няма да се намери субект, който да я предложи на общественото внимание. А “повсеместно” българско русофилство не съществува и никога не е съществувало извън кратковременната следосвобожденска еуфория. Излишно е да питам имаше ли в България “повсеместно” русофилство преди 1989г. И после нямаше, кажи-речи до втория мандат на Путин. От 1991г. нататък с Горбачов и Елцин руснаците си бяха нормална държава. След Путин-Медведев-Путин и благодарение на Путин се докараха до крайно съжалително състояние. Това, което наблюдаваме в момента у нас не е русофилство, а чисто психологически феномен- една общност, сравнително устойчива и спокойна в ежедневието си намира за уместно да прояви съчувствие към други едни откровени лузъри. Отлична илюстрация са приказките за Настрадин Ходжа и Хитър Петър. Тази нашенска милозливост към загубеняка обаче ще се изпари на мига, в който 1/ Путин престане да е “Путин” и 2/Русия стане нормална държава като всички останали.

 3. Бездиханен!
  И от мен, на първа мисла два въпроса.
  -Смятате ли Александър Солженицин, Варлам Шаламов, Борис Пастернак, Ана Ахматова, Виктор Суворов и Марк Солонин за част от “великата руска култура”.
  -Ако трябва да избирате кой от двата филма “Москва не вярва на сълзи” или “Студеното лято на 1953г.” заслужава да оглави вечната десетка за най-добър съветски филм кого бихте предпочели. Сръчната мелодрама-шедьовър на занаятчийското кино или релефният. почти документален прочит на ранният пост сталинистки период.

 4. Малинко-калинков, Симов, Атаков, Курлелска, “Патриоти”, фронтоваци – са една резидентура.

  Такава са и Ската, Кошлука.
  Кошлука – още от английската гимнзия. Затуй ДС го възнагради да учи в лошата Америка, заедно с Лилето Панделиева – и тя от ДС.
  Тук не е случайно, че те, последните, са в бандата за “реформа”на медиите и тяхната “свобода” в България.
  ДС пак тръгнало да се “самореформира”.
  И Слави е прав – защо в бандата са те, защо не е например Тянков ТВ. Естествено, това е най малкото…

 5. Към Добрева:

  Това с леснината за един министър на правосъдието в наши дни ме рязсмя. Взимам го на “въоръжение” като единица мярка за леснина в схващането.

 6. Как ще зададат тези въпроси, след като мрежите за социологически проучвания са в ръцете на Библиотекарския институт и Държавна сигурност? Като знам кои отидоха в Галъп и вземат пари от Фридрих Науман грантове и кави лелки из провинцията си плетат плетките и чакат да им свирнат за да тръгнат с формулярите за любов към Русия, ми е ясна работата. Истинският пол дадоха всички милиони българи, които гласуваха с краката си и живеят на Запад.

 7. Да,българите показаха за кого гласуват с краката си и с факта,че ежегодишно пращат официално над 1.300.000.000 евро в България ,заработени в западни страни.А тук ББ се чуди как да прехвърля от тези пари на Русия.

 8. “Велика култура”, “борба за мир”… (“Световен съвет на мира”, началник Ромеш Чандра, Индия, още един пионк от глобалната руска резидентура)
  Хи хи хи
  Come on…
  Никога не прикачвани пояснения относно проклетата Америка.
  Толкова лесно прикачвани атрибути на добрата Русия.
  Мозъчната месомелачка на руската пропаганда…
  Просто така

 9. Докато Америка се опитва да цивилизова Бойко, да го спечели и убеди чистосърдечно вкл на самолетоносач (германците пък преди 15 г на БМВ), а пък той за пореден път със своите съюзнически ръчички ги забаламосва, то и в чужбина ясно отекна как си разтягаме безкрайно във времето (и) ядрената ни зависимост/покорство от Русия.
  https://af.reuters.com/article/energyOilNews/idAFL8N28E4EV

  Вечната дружба просто си продължава.
  Убеждавайки също, че е необходима, неизменна, изгодна, евтина, присъща…

 10. Кавичките!
  Ама нейсе, когато си предубеден и си заел нишата на монополист от последната инстанция може, то просто няма как да е другояче, да си само разрешиш бая не премерени изхождания.
  Карай да върви.

 11. Към GEORGI NIKOLOV и всички останали. Има един друг филм, който бих искал да препоръчам. Бих го описал като скромен, но потресаващ поглед върху “руската” действителност.
  Казва се “Облак рай”. Има го в Ютуб.
  На тия, дето са ходили в Москва и Санкт-Петербург ( бивш ленинград )и се прехласват пред “руската култура”, най-вече го препоръчвам.
  На същите тия, препоръчвам да проверят, ама наистина и сериозно, какво значат “бург” и “кремъл”.

 12. Перфектни въпроси. Само последният малко ми се опъна – затруднявам се да отговоря с да или не на питане „Евразия или Европа?“
  По-лесно ми е да отговоря направо: ЕВРОПА!

 13. Би било интересно да формулираме набор от въпроси, с които да направим анкета сред близки, приятели и колеги, за да видим какви са настроенията. Горните въпроси ако се обработят така, че да не звучат тенденциозно, може да се получи интересен въпросник,
  който, предполагам, ще покаже някакво русофилство, но базирано на невежество. Не съм спесиалист/ка по оформянето на анкети, но ако ми остане време по празниците може да се опитам да направя въпросника и да го тествам сред моите хора в София.

 14. Истинското състояние на рупорите на русофилщината(бих добавил и русосвинщината)у нас се свежда до следното:то е изпълнено със силно и неустоимо желание от тяхна страна(на националните ни предатели) и вероятност за сбъдване на щенията им равна на надеждите на Манго в първата му брачна нощ с Айшето “А дано,ама надали!”Силно надървените мисловно утрепки се припотяват в непосилните си усилия да припознаят в мокрите си комунистически сънища като русофилски българския народ,макар че в битността си на редови комплексари,загубеняци и откровени прошляци,жалеещи и блеещи за “великая” и “магучая” каквото и да означава това изтъркано комунистическо клише,хич биля не изгарят от желание да отпрашат към Сибирската джамахирия.Сещам се и за една бивша водеща на “Сигнално жълто” по “Скат”.Та този нагъл продукт на смесените бракове по линия на българо-съветската дружба се дървеше,пенеше,оплюваше и охулваше българските мъже и скапаната българска държава заплашваше,че ще се махне от тук(де късмет!) и споменаваше редица любими ней дестинации и държави,ама интересно,че дума не обели за руската кочина.Все пак,доколкото тази безмерна наглост е характерна черта за руските матрьошки,се запитах как пък на задаващата въпросите джурналистка от този кенефно списван газетен парцал не трепна нещо в душичката,все пак е българка,и не закова по подобаващ начин този словесно разпищолил се миндер миндил.
  Има и нещо друго,което нищожества като сымавата сашенка,колька малинавная и цялата присъдружна Тимуровска кавалотворческа каманда не могат да стоплят и вдянат с рендосаните си и полирани закърнели комунистически мозъци.Подобни житейски недоразумения и морални запъртъци не си дават ясна сметка,че колкото и сервилно отчаяно,нагаждачески проституиращо да квичат в русофилистичната си кочина в угода на кремълския си господар,рано или късно за тях ще настъпи Коледа,хайде да сме по-благосклонни-ще дойде Видов ден.То си е така,ама човек освен да зоби комунистическата кремълска пропаганда трябва и да мисли.Само че,както мъдро казват балканджиите българи “Да е к@р-да му го вкараш,ама то-акъл.”

 15. Нова русофилска хибридна операция:
  ” Гражданинът от Бургас изтъква в писмото си:
  „Поводът да ви пиша е, че се извършва нова руско-хибридна провокация. Върху паметника, издигнат от безродните комуняги за възхвала на самоотровилите се с метилов алкохол окупатори, наречени освободители, тихомълком се извършва интервенция, без обществеността да е наясно за това.
  На 4.12.2019 г. минавайки от там видях, че от двете страни на т.нар. паметник е монтиран кофраж и в него е поставена арматура, а на 5.12.2019 г. (в рамките на 24 часа) вече бетонът е излят. Няма табела с име на строител, поръчител и пр., както се прави в последно време.”
  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-nova-ruska-hibridka-v-burgas-preustroyvat-tayno-pametnika-na-umrelite-ot-prepivane-s-metilov-alkohol-savetski-voynitsi

 16. @Емил Илиев, как ти идват, приятелю.
  ШАПО!

 17. Моята анкета за “любов към Русия” е само от един въпрос – каква марка са колата, хладилника и телевизора. Ако не са руски, прекратявам разговора за величието н Русия и любовта към нея. По пътищата на България всъщност не се виждат руски коли и автобуси. Не видях и локомотиви и автобуси. Защо хората си купуват нискокачествени западни коли? А най-големите русофили какви коли карат? Знае ли някой Николай Малинов каква кола кара? Като гледам костюмчето, с което беше облечен за получаването на наградата от Путин не беше от колекцията на Слава Зайцев. Толква за анкетата, отговорите са дадени. Няма как русофилите да се возят на западни коли, с отвращение предполагам, а да не искат да заменят руската бойна и всяакава друга техника с западна работеща техника. Но като им харесва да се упраняват в празна реторика, какво да ги правиш, срещу глупостта лек няма.

 18. Чукундур, би ли развил темата за Лияна Панделиева и ДС, моля. Питам от любопитство, защото имам съвсем други впечатления и мнение за нея.

 19. Въпрос към БПЦ:

  „-Бихте ли поверили спеставянията си на руски банки?“

  Отговор: Спестявания ни отдавна са в руски банки, а душите в РПЦ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.