Борисов пипна мускула на Тръмп, но остава верен на Путин

Руските газови потоци към Европа се натъкват на все по-реалната американска съпротива в защита на европейската енергийна сигурност.  Въпросът е къде сме ние в тази картина на противопоставяне, обусловена от десетилетния ангажимент на САЩ , без който Западна Европа можеше да прилича днес на трудно догонващите нейния просперитет европейски Изток.

За всички, които ще зададат въпроса откъде накъде САЩ ще бранят европейската сигурност от обвъзващата я руска газова експанзия, трябва да бъде напомнено, че Америка е не просто съюзник, а в най-буквалния смисъл гарант на тази сигурност още от времето, когато мустакатият диктатор от Кремъл цинично питаше с колко дивизии разполага папата, че се смята за много влиятелен. 

В проектобюджета на Комисиите по отбрана на долната и горната камара на Конгреса на САЩ, който ще бъде подписан от президента Доналд Тръмп, не се уточнява как конкретно ще бъдат наложени предвидените в него санкции срещу “Северен поток 2” и “Турски поток” . Но “Свободна Европа” се позовава на източници, според които се очаква във връзка със северния газопровод да бъдат наказани компании, полагащи тръби в морето, а в случая с южния му аналог се полагат санкции за компаниите, които правят същото по суша.

Това обосновано предположение няма как да не е известно на българските власти. Но според уверенията на премиера Борисов, адресирани към размахващия към него пръст руски президент Путин, подготовката за преминаването на “Турски поток” през българската суша върви като по вода. Борисов дори покани Путин да дойде и сам да се увери колко се старае в тази насока. 

Това ли е големият успешен резултат от обявеното от ласкателите му за историческо и триумфално посещение в Белия дом на 27 октомври?

Иначе казано, евроатлантикът Борисов, който далеч не е Меркел по своите възможности за противопоставяне на американското противопоставяне, взима страна, но не американската, а руската. От неговата позиция излиза, че националният интерес на България е да увеличава зависимостта си от руския газ, от който в момента зависи близо 100 процента.

Някой специалист трябва да изчисли що за златно руно ще получи България от руските русалки, които мамят кораба на българските аргонавни към скалистите брегове на бъдещите транзитни такси, при положение, че  се натъкне на американските санкции. Местните подизпълнители на “Турски поток” , които потриват ръце в очакване на печалби, могат да останат с празни шепи. 

Бакалската сметка с “Балканския поток”, както Борисов предпочита да го нарича, за да не дразни чувствителното българско ухо, може да се окаже толкова солена, че сладките видения за руските пари да се изпарят и самите (под)изпълнители да се приземят в реалния свят. В глобално свързаната икономика неговата разновидност под формата на измисления “руски свят” е функция на множество компоненти и опитите му да се налага като нещо уникално различно от икономическата логика,валидна за всички останали “светове”, са обречени на провал. 

Парите и печалбата, на която може изобщо да не излезнем, не са обаче единственото съображение да се замислим за опасността да нагазим колективно в заблатените  полета край руския поток, наричан турски и прекръстван от Борисов на балкански. Викаме сами руската мечка да разрови България надлъж и нашир и да ни набута своя “руски мир”. Това крие заплахата да отстъпим от прозападни си избор, за който мнозинството българи започва да се бори като се изтръгне от ноктите на двуглавия орел веднага след реинкарнацията на българската нация след битката за контрола над тях между ятагана и нагайката.

Борбата продължава вече век и половина и тъкмо, когато най-сетне успяхме да се откопчим, нашият лаком елит се кани да направи кръгом към обятията на бившите ни колониални владетели, чието задушаващо наследство държи и без това примката на врата ни със своя монопол в доставките на енергоносители за страната ни. 

За съжаление имаме парламент, който солидарно с Борисов приглася “ела, мечко, изяж ме”. А извънпарламентарната опозиция, натикна в миша дупка, стреля от нея със заглушител по мечката с въздушна пушка, в която дори няма сачма. 

Все някой трябва да направи “нещо” в тази ситуация. Оказва се, че това е далечната Америка, последната надежда на българите, които не искат руската мечка да ни разиграва отново на своя синджир. Американофобите у нас могат да съскат по този повод колкото си искат, но българофилите са свикнали със змийския навик на студенокръвните ни съплеменници, които Борисов, Румен Радев и прочее уж разнолики политици у нас отглеждат грижовно в пазвата си. 

Борисов знае, че този път няма да има руска прошка, ако пак се провали в обещанията си пред Москва да доведе докрай поредния й енергиен проект в България. Ако отново не му се получи и руското наказание го застигне, както през пролетта на 2013 г., няма да има след това нова руска реабилитация за него. И понеже митинги с развяване на американски знамена в подкрепа на американските ни защитници няма да има, докато маршовете на руската пета колона са му гарантирани по сигнал на Кремъл, има вероятност да наблюдаваме труден гърч на нашия премиер в рамките на това газово изпитание.

Тъжно е, че пак трябва да разчитаме на външна помощ, но такава е вътрешната реалност в рамките на “българския свят”. В този наш свят българофилите не само декларират, но имигрират там, където искат България отиде – в западна посока. Докато русофилите декларират любов към Евразия и нейното сибирско гостоприемство, но през ум не им минава да емигрират там. За да ни управляват тук.

Това е като изборът, пред който е поставен редовният и спретнат пътник, когато се вози в градския транспорт с пиян, агресивен и непредсказуем мърляч, налитащ на бой срещу контрольора. Трезвият просто слиза на най-близката спирка.

НА СНИМКАТА: Тръмп дава на Борисов, който се закани един ден да стане репортер, да му пипне мускула по почина на самия Борисов спрямо репортерките в България

11 мнения за “Борисов пипна мускула на Тръмп, но остава верен на Путин”

 1. Тони Филипов, д-р

  Нощеска сънувах страшен сън. Кошмар направо! Вървя из някаква много гъста мъгла, туман направо. По-точно вървим, много хора вървим, може би целият народ вървим в мъгла. Да ти бръкнат в окото, няма да видиш… Някъде отпред са водачите, чуваме изкривените им от мъглата гласове. Подканят ни да ги следваме. И вървим, вървим… Едвам дишаме вече. Дробовете ни са пълни догоре с прахови частици М10. И понеже е мъгла, водачите не виждат, че ни водят към пропаст. Забелязват я едва когато са на ръба и се опитват да спрат, но не могат. Ние отзад не виждаме пропастта, понеже е мъгла, и продължаваме да напираме напред. И ги бутнахме надолу, а заедно с тях и следващите ги в първите редици. Слава Богу, не изпопадахме всичките… После направихме кръгом и пак тръгнахме напред. Далече в мъглата се чуваха гласовете на новите ни водачи. И пак вървяхме, вървяхме…
  Колко съм вървял, не мога да кажа, но като се събудих, бях целия в пот. Не можах да заспя повече, до сутринта мислех тоя сън оптимистичен ли е, или песимистичен. В смисъл, дали само тия отпред ще паднат в пропастта или всички. Но най-страшното беше, че като се съмна и видях гъстата мъгла навън, почнах да се съмнявам дали съм сънувал…
  И макар още да не съм закусил, или точно поради това, мисля. И си викам не е ли вече време да бутаме и да се обръщаме?
  Не ли?

 2. бокоТИКВАТА няма смисъл да бъде “кръстник” на путлеристкият ЮЖЕН турски поток, НАЛИ!
  Альфа-сАбаката Путлер вече си го е кръстил-ЮЖЕН пАток, така че неговият колониален васал-винетУ не може да му заменя наименованието, защото е само един от БАЛКАНСКИТЕ лакеи на кремълският самодървец, НАЛИ!
  Но основният проблем в ЮЖЕН поток е ,че той не е изгоден за НРБ, и ще носи само ЗАГУБИ!
  Защото още преди да е започнала първата копка и вече има над 10 милиарда ЗАГУБИ за НРБ! А тези огромни пари няма как да се “компенсират” от прекалено НИСКИТЕ транзитни такси ,които ще плаща Газпром за преноса на своят газ през бандитустана НРБ, НАЛИ!
  Ето това е РЕАЛНАТА сметка , досега!
  Има заровени над 10 милиарда, а срещу тях Газпром предлага НАЙ-ниските транзитни такси! Още повече ,че НЯМА абсолютно никаква нужда от нова ИЗЛИШНА газова тръба, защото газопроводите през Украйна имат двоен капацитет , и тези газопроводи вече са изплатени и са необходими само ежегодните разходи за поддръжка и заплатите на обслужващият персонал! Същото важи и за цялата газопреносна мрежа на НРБ, захранвана от действащият Трансбалкански газопровод, който също е изплатен!
  Така цялата действаща газопреносна мрежа на бандитустана-НРБ ще трябва да се предаде за скрап , и това ще доведе до още по-големи милиардни загуби за НРБ! Много над споменатите по-горе 10 милиарда!
  Така че абсолютно всички икономически анализи показват ,че ЮЖЕН поток ще донесе ЗАГУБИ от над 10 милиарда и освен това ще трябва да се изостави ЦЯЛАТА досегашна газопреносна мрежа на Булгаргаз!
  Ето такива са реалните ЗАГУБИ за НРБ още преди да е започнала първата копка за новият за ЮЖЕН поток!
  И ….заради всички тези загуби бокоТИКВАТА трябва НЕзабавно да си подаде ОСТАВКАТА! – ВЕДНАГА! – ВЪН!
  – ОСТАВКА!

 3. “А извънпарламентарната опозиция, натикна в миша дупка …”
  Така е, но мишето ръководство твърди, че от избори на избори ставало все по-добре.

 4. Да ще имаме нужда от помощ от вън. Ще припомня само, че рубладжийте се върнаха на власт преди повече от 18 години. Методично година след година овладяха всички възможни властови позиии и изключително ВАЖНО МЕДИИТЕ. Де що имаше що годе читав журналист е извън основните медии. Вече е нужно за да знае човек да отделя повече време да рови и търси истината. За това и на протестите било за белене, за гешев и т.н. сме едни и същи хора и се знаем по физиономии. Иначе във фейсбук подкрепата е огромна, но какво от това.Да не говорим за приятелския огън. Друг е въпросът колко е “приятелски”. Като пример разкъсаха ДБ с въпроса защо не са заедно със според мен мюрето борис бонев. Никой не си направи труда да види откриването на избирателната кампания на ДБ в Борисовата градина, където Хр. Иванов неколкократно каза, че всички опити за съвместно явяване са отхвърляни от бонев защото не искал да има нищо общо с партии. Който иска може да види интервюто на това момченце в бтв при Жени Марчева и сам да се убеди, че това просто е поредното гербаджийско мюренце.
  Надявам се най-после да разберем какво се случва и да подкрепим хората тръгнали да променят най-после нещо в държавата. На фона на крещящата наглост и тъпоумие, което ни управлява тези хора имат нужда от нашето доверие и подкрепа. Иначе ще си се пържим в казана без да е нужна охрана.
  Няма да стане бързо нито лесно.

 5. Президентът коментира и енергийната тема. “Не трябва да се мотивираме от заплахите на Путин, а да се ръководим от нашия интерес. След провала на Южен поток, дали може да остане на европейската карта като държава на транзит? Правителството полага усилия, но някои неща трябва да се отчитат. Забавянето си има цена. Ние, българите с нашите пари плащаме за да може руският газ да стигне до Европа. Тук трябва да има много откровена оценка за формирането на цените. Трябва да видим какъв е планът за изплащането на тези пари. Не виждам и анализ на оценката на риска”, каза Радев. Ще можем ли да си върнем парите, кога ще стане? Зададе още въпроси той. “Говори се след 15 години. Това е много дълъг период. За 15 години ще се построят много терминали за втечнен газ. Надявам се най-сетне да се построи интерконектора с Гърция и той да даде поне минимална диверсификация, каза още президентът. Отговор на въпроса, според президента, дали строежът на тази газова връзка се бави, трябва да отговори правителството. “Не вярвам на думи ,не вярвам на хартия, ако не е документ с подписи, вярвам на резултати. За това трябва време”, добави Радев.

  Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/politika/radev-komentira-amerikanskiya-pratenik-po-koruptsiyata-i-ruskiya-gaz_news714460.html

 6. @KRUMOV
  Относно “Президентът коментира и енергийната тема. “Не трябва да се мотивираме от заплахите на Путин, а да се ръководим от нашия интерес”

  Спомням си, че преди 30 години, когато слушах по митингите първите дисиденти се съгласявах с всичко, което говореха, смятах го за справедливо, приемах го за истина. Само с един факт в себе си интуитивно не се съгласявах: НЕ ТОЧНО ТЕЗИ ХОРА (повечето публични галеници на “Съдбата”, а не страдалци на режима) ТРЯБВАШЕ ДА ГОВОРЯТ ОТ ТРИБУНИТЕ ТЕЗИ НЕЩА !!!
  По същия начин и сега, когато слушах пРезидента да говори за “българския интерес” си мислех, че не може човекът, който използва всеки международен форум, за да скимти срещу санкциите, наложени на Русия и безсрамен проводник на руските стратегически интереси в България, е човекът, който трябва да говори за “българския интерес”.
  Кой (луд) ще му повярва ???!

 7. Никой не му вярва,просто цитирам и гледам цирка който се разиграва,въпроса и кога и как ще бъдат разкарани тези циркагжии от нашата страна от САЩ

 8. SMS , щом Радев обръща хастара – значи са го посъветвали от Москва .Щял да прави партия – значи се готви смяната ама пак с нещо “наше” !!! Прилагат доказалата се като много пригодна за “мъдрия ” български избирател тактика , осигуряваща оставането на власт. Готови са да си плюят в суратя , но да са те !
  А после – както преди! И вълкът сит и агнето цяло!
  Колкото до избирателите -няма проблем . Схемата функционира ! Eто един коментар от мрежата : ” ГРАЖДАНИН 12 Декември 2019, 0:58 ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,ПРАВ СТЕ НА 100%.ПОЖЕЛАВАМ ВИ ТЪРПЕНИЕ И ЗДРАВЕ,ДОКАТО СЕ ОТТЕЧЕ МЪТИЛКАТА,НАРЕЧЕНА ГЕРБ…ТВЪРДО ВЯРВАМ,ЧЕ И НА НАШАТА УЛИЦА ЩЕ ИЗГРЕЕ СЛЪНЦЕ…ДЕРЗАЙТЕ,ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,НАРОДА ВИЖДА И РАЗБИРА ВСИЧКО И Е С ВАС !”
  Театър Сълза и Смях

 9. @0815
  Този средностатистически коментар показва до какво състояние на върховно отчаяние са доведени българите, че се хващат и за доказано прогнилата и воняща на руско г.вно пРезидентска “сламка”.
  Умряла работа!

 10. Г-н Инджев не правете грешката да се предоверявате на защитата на по-големия брат от лошите батковци и чичковци. Украйна си даде ядрените оръжия срещу няколко подписа и “кръвни обещания”, а в момента 2 от най-богатите ѝ области са в режим на окупация от единият от подписалите, а другите се суетят като моми в деня на сватбата.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.