Преименуването в Лудогорието – процес, който се възражда в името на …демографията

Разградска футболна трагедия във връзка с накърнения местен патриотизъм се надига във връзка с преименуването на стадиона в града ( преименуването да не се бърка с “възродителен процес”, към който в региона хората са обяснимо чувствително след онова насилствено преименуване на българските турци в НРБ). Вече няма да е “Лудогорец арена”. Пак ще е арена – нищо по-малко от това, но “Хювефарма арена”, кръстен на фармацевтичната фирма на собственика на клуба Кирил Домусчиев. 

От обяснението на ръководството на клуба, публикувано в  Клуб  Z, се разбира, че смяната на името на стадиона е резултат от превръщането на футбола в “социален феномен” ( пък глупавият автор на тези ръзсъждения тук си мислеше, че става дума за спорт ). https://clubz.bg/91659-ludogorec_obqsni_za_preimenuvaneto_na_stadiona

Да, да, да, за каквото и да говорим , винаги става дума за пари, ще каже всеки познавач на адаптиралата се родна действителност към световните стандарти предимно в това отношение. 

Спортът “като такъв ( т.е. като социален феномен – бел. авт.) не може и няма как да изостава от развитието на обществените, демографските и най-вече – от развитието на икономическите отношeния”, се казва в обяснението на клубното ръководство.

Глупавият автор, т.е. моя милост ( а не авторът на горния цитат ) недоумява как да разбира демографския фактор като мотив в случая? Да не би да искат да кажат, че пренебрежимо малкият по население спрямо големите европейски центрове на футбола град ще се разрастне до техните мащаби с помощта на популяризарането на някаква виагра, предлагана от съответната фармацевтична фирма? 

Както и да е. Право е на бащицата да си кръщава рожбата, както в НРБ преименуваха де що си искат, включително каращистваха насилствено “Левски” със “Спартак” за по-революционно и като наказание, че синият отбор минаваше за опозиционна емблема, наследена от буржоазната епоха.

Освен това защо да може “Академик” да е брандиран като “Лукойл” и да рекламира най-голямата компания в България, известна с това , че не плаща данък печалба, пък за други близки на властта данъкоплатци, получили милиони от данъкоплатците чрез щедрата държавна хазна за ремонт на техния стадион, да не важи същото право ?

Е, ще кажат паметливите читатели, ама Бойко веднъж се ядоса временно и подхвърли, че Домусчиев не трябва да забравя добрината, която му е сторил с отпускането на онези милиони държавни пари за стадиона му в Разград. Така е. После собственикът на стадиона стана собственик и на телевизията, в която не забравят да се отплатят на благодетеля Борисов.  

Във връзка с този сексу…пардон, социален феномен, свързан някак си с демографията, подсказвам по подразбиране: Нова телевизия да се прекръсти на “Хювефарма телевизия”. Тя си е социален феномен по дефиниция, а освен това, за разлика от един стадион, може наистина да помогне за решаване на демографското ни забогатяване по примера на друг официоз, прибегнал предизборно миналия септември до порнографията при отблагодаряването на властта. 

 

НА СНИМКАТА: Авторът с още шарени идеи за измъкване на каруцата ( ни) от калта: впрягаме се в нея и успехът ще дойде непременно!

 

7 мнения за “Преименуването в Лудогорието – процес, който се възражда в името на …демографията”

 1. Домус ага е “правото” си да го играе дери-бей с полу държавният стадион в Разград. Нищо чудно да възприеме и идеята на Иво за поверената МУ Нова телевизия.
  Думата, дума отваря като стана реч за “обединението” на Отборът на Народа-Левски с най-мразеният тим, милиционерският Спартак на 22.01.1969г. Клубът на сините стана “съпътстваща жертва” на смазването на Пражката пролет след 21 август 1968г. Сбъдна се щението на Чорбар номер 1 милко калев балев. Да бъде “ашладисън” с възможно най-неприемливият клуб, тимът на недоубитите гадове след 9.9.1944г. На мкб принадлежи култовата фраза: “Не всеки левскар е фашист (“фашистите” бе прякорът на “останките” на “не разоръжилата” се опозиция) но всеки фашист е левскар”.
  Извън темата. Благодаря на Иван Бараков за филма “Облак рай”. Безнадежността на “руският мир” която ще си отиде с дърпането на шалтера на Педерацията.
  Много мина, мъничко остана.
  И да цитирам Големият СТАМБО обръщайки се към г-н Бараков: “Пишете по-често”.

 2. Изглежда, че рашанити са претрепали и Албер Камю. Хрусчов му завиждал, че има коняк, кръстен на писателя, а на него няма дори и евтина водка. Но прегрешението на Камю било, че не описал Сизиф като пролетарий, който да бута камъка нагоре към комунизма, а само до смъртта си или до пълен абсурд. Това вече довело до описанието тук събития –
  https://www.svoboda.org/a/30312565.html

 3. Като стана дума за спорт, Днес Нешка Робева беше страшно възмутена (направо огорчена) от бедата, сполетяла руския спор. Май не беше подготвена за въпроса и импровизираше, но идеята беше, че е всички зобят. Ако някой си мисли, че такива резултати се постигат само с тренировки… На плахата реплика на репортерката, че в случая държавата го е покровителствала,Нешка каза “Еми че оня американски атлет, дето си призна, че е вземал допинг – да не би държавата да не е знаела?”
  Да оставим настрана “социалистическият” манталитет, че държавата всичко знае, но си мислех, че поне този случай е толкова кристално ясен, че никой путинофил не би дръзнал да го оспори… (добре де, не ми се смейте много)

 4. @ GEORGI NIKOLOV

  Може ли линк към филма на “Облак рай”, не го намирам.
  Благодаря!

 5. De Profundis: Нормандската четворка в Париж – нищо за Крим, почти нищо за ДОНБАС, много за Путин

  Нищо добро не чака Европа с такива склонни към постоянно съглашателство с Кремъл „лидери”

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-de-profundis-normandskata-chetvorka-v-parizh-nishto-za-krim-pochti-nishto-za-donbas-mnogo-za-putin

 6. Жестока сатира.
  Очаквам България да се срине още в класацията на “Репортери без граници”за свободата на словото.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.