Атомна(та ни) централа без хранилище за отработеното гориво е къща без клозет

Всяка насилствена смърт на хора в разцвета на силите в мирно време, свързана с тяхната работа и усилието им да нахранят семействата си, повдига въпроси, тежки като похлупак на каменен саркофаг. Така е и с трагедията край АЕЦ “Козлодуй”, където загинаха и бяха тежко ранени работници, наети за изграждането   на площадка “Радиана”, национално хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци.

На експертната част от въпросите във връзка с катастрофалното събитие трябва да отговарят експертите. Но и простите политически коментатори в държавата, управлявана в името на “простите” от един все по-изявен като ядрен ястреб от породата на двуглавите орли премиер, имат някои прости политически въпроси. 

Авторът на тези редове и на книгата “Ядреналин”, посветена на ядрената лакомия и опасностите от бъдещата й повърня, отдавна пита на базата на експертизата на ядрения физик и дисидент, бивш дългогодишен инжинер в АЕЦ “Козлодуй” Георги Котев: какво не е наред с ядрената енергетика, зачената в грях от прелюбодеянието с чернобилските специалисти. 

На първо място има нещо закономерно сбъркано в превъплащенията на днешния ядрен ентусиаст Бойко Борисов. Те са като цунами: най-напред морето на неговата любов към мирния атом се отдръпна, след което приливната вълна на неговия лобизъм в полза на ядреното лоби се надигна и заля българската публичност с “прозрения” за неизбежността на АЕЦ “Белене”. Той обаче си дава сметка, че рекламната му дейност на това минирано поле е най-малкото спорна. Ето защо няма да го видите да се фука с посещения на “гьола”, както прави с други обекти. “

“Гьолът”, както сам той нарече наводнената строителна площадка, изоставена пред близо три десетилтия по съвет на съветски специалисти заради близостта й до епицентъра на постоянните земетресения в румънската Вранча, е обгрижван напоследък с подсещения на китайци, а вече и на американци. Целта е да се покаже “международния характер” на съветския обект. Което е точно толкова вярно, колкото и твърдението на Борисов, че турският газов поток на Русия се казвал всъщност балкански поток. Иначе казано рекламният агент на руското енергийно влияние в България номер едно се опитва да заблуди т.н. обществност в България като се опитва да смени табела на руските проекти.

Колцина от вас, уважаеми читатели, изобщо са чували, че в България се строи подобно хранилище, пък макар и то да не е военна тайна, бидейки предназначено за “ ниско и средно радиоактивни отпадъци”. Едва ли сте чували за този строеж, освен ако не сте част от населението в околностите на Първа атомна, което се препитава от дейности, свързани с нея. То хитро е избрано за мълчалив домакин на нежеланото другаде хранилище. Обратното е все едно да отглеждащ кока в Колумбия и да съдействаш за изкореняването на своя поминък. 

Вторият въпрос е още по лесен, но не за лаици, които се занимават с лайкове във Фейсбук.  

Що е то хранилище за “ниско и средно радиоактивни отпадъци”?

Бедний ми читателю, не се мъчи да отгатваш каквото и да било за обогатения уран и дали случайно отработеното в АЕЦ “Козлодуй” ядрено гориво бива превръщано с магическа пръчка в “ ниско и средно” радиоактивен отпадък. И дали нещо подобно изобщо се закопава у нас.

Нищо подобно не се закопава. Закопават само бъдещето на децата и внуците ни с факта, че няма такава програма в България. Тази липса е спонсорирана от все по-яростния лобизъм на властта и нейната опозиционна патерица в полза на “мирния атом”.  

Средно и ниско радиоктавен боклук  са само дрехите и други предмети, заподозрени, че са заразени радиоктавно. Истински убийствено радиокавните отпадъци, с капацитет да унищожат природата ( ни), населението ( ни) и държавата ( ни) се складират тихомълком. Тези мръсни бомби се завещават на бъдните поколения, за да пребъдат днешните им душмани.  

Още въпроси.

След ясната мъглявина, произтеклата от срещата на Борисов с президента Тръмп по темата за АЕЦ “Белене”, нашият премир се похвали, че сам е поканил американски експерти да се запознаят със случая. По-конкретно той заяви в интервю за БТВ, че ги очаква да ги разведе лично из обекта на 10 декември.

Пустите американци обаче дойдоха два дни по-рано. Посетиха земетръсната площадка в отсъствието на самопредложилия се екскурзовод Борисов. След което последва отсътвие на обяснение, макар да ни показаха телевизионни кадри на Борисов в компанията на експертите от САЩ, но в кабинета му. Появиха се там пред камерите на датата на която домукинът им беше обещал да ги придружава при обиколката им, но без пулбични обяснения защо така изнендавщо за него са подранили с визитата си. Приличаше много повече на внезапна проверка на скептици, опитващи се сами да поставят диагноза без пациентът да им внушава своето мнение, отколкото на запозване на търговци с обект на техния инвестиционен интерес.

Дали амерканските емисари са били запознати с гледката на произведената от Русия специално като за нас ядрена реакторна продукция? Нито веднъж не ни  я показват на нас, простите българи, зрители и потребители на мистификацията с руския ядрен реактор, който Борисов драматимно ожали и пред Тръмп в Белия дом с въпроса дали не трябва да го изхвърлим в реката, след като сме си го платили.

Повтарям за вечно неразбалите ядренофили: хем сме си го купили и е на склад на наша теритерия, хем гордият му собственик Борисов не само не се снима с него, но и явно не позволява адски свободните български медии да ни го покажат и да ни успокоят, че си го притежаваме. 

Знаете ли какво отговарят властите на запитванията на българи ( има такива, нека те сами се обозначат), желаещи да се уверят, че наистина сме се сдобили с руския реактор? 

Може и да се досещате по смисъл, но по формата на отговора ще останете изненадани от нахалството: нямало “преобладаващ интерес” в България, за да бъдат показани тези чудеса на руската ядрена енергетика ( на простите българи). 

А как да има “преобладаващ интерес” за нещо, което така старателно се крие? Да обърна внимание отново: вездесъщият откривател на обекти Борисов явно не е е петимен да се хвали с откриването на въпросното хранилище за не много радиоктивни отпадъци край Козлодуй. Макар то да е рожба на дружбата с фирма от Германия – факт, който би могъл да му помогне да аргументира отчаяното усилие да убеди лековерните, че имало голям международен интерес към ядрената ни енергетика. 

Да обобщя метафорично за всички, които се правят, че не разбират.

Има ли идиоти, които да строят нова къща без клозет? Да са решили, че ще ядат и пият, но ще заринат бъдещите обители на къщата с изверженията на своето егоистично чревоугодие?  

Уви, има такива у нас. Това са онези, които искат да продължаваме да консумираме все повече руско ядрено гориво без да сме се готови да съхраняваме отпадъка от него. Срещу трупащата се опасност единствената предпазна мярка е мълчанието на онези, които отказват да бъдат питани какво ще правим с ядрения боклук, наследен от производството на “най-чистата енергия”. 

Имената на тези мошеници ще се помнят от жертвите на тяхното престъпление, но днес те се чувстват всесилни и безнаказани за деянията си.

НА СНИМКАТА: Рекламният орган на ядреното лоби “Първа атомна” публикува през 2011 г. рядка снимка как Борисов реже лентичка на обект, свързан с ядрената енергетика. Всички на снимката изглеждат щастливи, с изключение на министъра на енегетиката Трайчо Трайков, който през март следващата година внезапно ще бъде уволнен от Борисов след като е бил движещата сила в правителствения екип, подготвил спирането на строителството на АЕЦ “Белене”.

 

 

 

  

11 мнения за “Атомна(та ни) централа без хранилище за отработеното гориво е къща без клозет”

 1. Предлагам първо ясно да разграничим нещата. Всяка АЕЦ неизбежно се нуждае от:
  – хранилище за опасни, промишлени отпадъци с ниска и средна радиоактивност;
  – хранилище за опасни, промишлени отпадъци с висока радиоактивност;
  – хранилище за отработено ядрено гориво;
  – промишлен сектор за преработка на отработеното ядрено гориво с частична утилизация и съхранение /загробване/ на неизползваемата част и/или износ при определени условия.
  Разходите по изграждането на гореизброените обекти, макар и милиардни, са нищожни в сравнение с последващите за тяхната поддръжка, обслужване и охрана в продължение на стотици години!
  Дебело трябва да се подчертае, че в момента БЪЛГАРСКАТА ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА НЕ РАЗПОЛАГА С НИТО ЕДИН от тези обекти, в разрез със световните норми за безопасност!
  При определяне себестойността на “евтиния ток от АЕЦ”, дългите инкасатори не калкулират нито стотинка от гореизброените разходи.
  АКО СЕ ОТЧЕТАТ ВСИЧКИ ТЕ, КАКТО И ЖЕСТОКОТО РАДИОАКТИВНО ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ПРИРОДАТА НИ ЗА СТОТИЦИ ГОДИНИ НАПРЕД, ЩЕ СТАНЕ ОЧЕВИДНО, ЧЕ ЕНЕРГИЯТА ОТ А Е Ц Е НАЙ-СКЪПАТА И НАЙ-МРЪСНАТА ЕНЕРГИЯ! Дори от тази на съвременните въглищни централи.

 2. И странно, всички еколози, зелени , резедави и други нюанси на този цвят , си кротуват тихичко.Сигурно около козлодуй не са останали буболечки, за които си струва да протестират.

 3. На въпросът на Иво зададен, право куме, та в очите:”Има ли идиоти, които да строят нова къща без клозет?”
  се наемам лично и начело да кажа едно Голямо ДА. В ссср1,0. в Казан архитектите бях “забравили” в едно миникоплексче от блокове да проектират кенефи във всички апартаменти. Едва ли в необятната матушка са изключение по формулата “Не сте сами”.
  За сметка на това в ссср2.0 и то сега губернаторът на Якутия има на разположение 19 представителни автомобила и всички за сметка на бюджета. Дай Боже. всекиму. Да. ама НЕ!

  И те. така.

 4. Снощи гледах отново филм от 1979-та – Китайски синдром – за авария в атомна централа. Изключително актуален и днес, уви… Препоръчвам да го гледате!

 5. Русофилите у нас НЕ са православни християни, те са ЕЗИЧНИЦИ, които се кланят на мумии и други сатанински идоли:

  Ще се излекуват ли от болестта и ереста „русофилия” Митрополит Гавриил и неговите приятели – фанатици и руски епархийски тролове

  Пореден случай на насилие над деца в Русия, а Ловчанският владика толерира това престъпление

  https://faktor.bg/bg/articles/shte-se-izlekuvat-li-ot-bolesta-i-eresta-rusofiliya-mitropolit-gavriil-i-negovite-priyateli-fanatitsi-i-ruski-eparhiyski-trolove

 6. От къде си?От Козлодуй.Е,браво,донесе ми няколко четирилистни детелини,при вас има много.Не мога,много бързо бягат…

 7. Смятайте какво ще им е качеството на строителните работи на това хранилище за ядрени отпадъци!
  70 тона арматура са се изсипали като кибритени клечки и са погребали нещастните работници!

 8. Нашите “зелени ” са като дините отвън зелени отвътре червени ,усвояват си някакви средства и си се ангажират само с позволени каузи ,другите са табу и неинтересни …

 9. От справка в Уикипедия и в блога на Георги Котев се вижда, че периода на полуразпадане на Плутоний 239 съдържащ се в ядреното гориво и в отпадъка е 24400години, което означава съхрание за около 300000 години. Като се приложи и ядрения съркофаг при затваряне на централата и всички останали дейности излиза, че следващите поколения ще са абсолютно наясно що за евтина и екологична е този тип произведена електроенергия.
  Всички ядрени физици и специалисти в тази област са наясно, но огромната част от тях мълчат. Пазят си хляба.
  Не е случайно медийното затъмнение и по този въпрос, както и че в Козлодуй количеството на натрупаното отработено ядрено гориво до момента е около 1000 тона.

 10. Констатацията е безжалостно жестока и няма какво да се заблуждаваме повече.Андрешко Настъпимотиков-ото тъпо,пасивно житейско съзерцаване и безпаметно блеене ни докара до съживяване на мафиотската далавера БелЯне.Префърцуцената правежност на разни самовлюбени във фикс идеята си да оригиналничат преди всеки пореден избор доморасли “несистемни” гласоподаватели продължава да ни води винаги до кривата комунистическо-мутренска круша.Екстравагантните (пред)избирателни изхвърляния от сорта няма да им гласувам ни на тия,ни на ония,няма за кого да гласувам,всички са маскари,дребносметкаджийските пунтове,пинизи и пинизайнери,салтоморталетата в стил “Лов,риболов и военни хитрости”,брането на гъби в предизборния ден и всички останали дребни ганьовски тарикатлъци,шашмалъци и поредни,но винаги напразни,очаквания да се удари келепира и кьоравото са хвърлен бумеранг,който рано или късно(най вече рано!)без изключение се връща и трясва по кратуната съответния адресат.Всичко това съвкупно води до поредното настъпване на мотиката.
  Трябва да си откровен идиот,непоправим кретен и неподозирано безнадежден дебил,за да не си зададеш най-малкото най-елементарния от всичките многобройни и основателни въпроси,които напълно доказват цялата същност на този мега корупционен проект.Та този най-елементарен въпрос е свързан с атавистичното човешко чувство за страх и самосъхранение.Та въпросът в този случай е къде аджеба ще се построи хранилището за складиране на ядрените отпадъци от отработеното гориво.В кой град,коя община,изобщо в кое населено място,защото никой от комуно-мутренската банда не обелва и дума за този проблем,камо ли да го постави за разискване и обсъждане.А че самата зона,където е построена загробилата над 3 милиарда лева наши пари площадка се намира върху силно сеизмичен район,това не трогва никого сред овчедушното природонаселение.Преди години се изви неистов вой къде да се открие ВРЕМЕННО депо за съхранение на софийските отпадъци до построяването на завод за тяхното рециклиране.То не беше тогава тръшкане,охкане и пъшкане,не бяха активни мероприятия,”спонтанни” митинги и протести.Когато се направи плах опит чужди фирми единствено да ПРОУЧАТ,а не да добиват,какви са залежите и възможностите на България за евентуален добив на шистов газ,комунистическите ни национални предатели бързо и чевръсто се разшетаха,организираха и незабавно спретнаха за нула време “масови” протести срещу бъдеща енергийна независимост на страната ни и всичко това в наш ущърб и в полза на любимата им путинайкина россия.И в първия,и във втория случай протестиращите разпалено и разпенено ни обесняваха и увещаваха как милеели за чистата българска земя,вода и небе.Добре,няма лошо в това,ама защо сега Андрешко Настъпимотиков мълчи глух и сляп за очевадната истина,че допуска на своя територия построяването на ядрена бомба с постоянно цъкащ часовников механизъм готов да ни взриви във всеки един момент.Изглежда нещо са му поизбледнели и поовехтели спомените на “великия” мислител,избирател български за това що е то Чернобил,взрива,катастрофата и последиците след това от всичко онова.Защото в настоящия случай освен за финансовия фалит на държавата ни нещата съвсем основателно опират и до една напълно възможна авария предизвикана от “мирния” съветско-руски атом,която безвъзвратно ще отрови,унищожи,затрие,бастиса всичко-и небе,и звяр,и природа.Плюс в добавка и гарантирано от ГЕРБ/БКП,БСП и присъдружните им бандитски подразделения многовековно отравяне и мутиране на целокупното население без оглед на партийна окраска и принадлежност.
  В заключение бих желал горещо да уверя всички правещи се на оригинални,несистемни,неповторими в прозренията си,недостижими в житейските си премъдри изводи и заклинания в следното:Вие може да не се интерсувате от политика,но политиката рано или късно ще се позаинтересува от вас,просто защото няма начин,чалъм,пиниз,изхулване,изсухляне,измъкване по терлици от нея.Поради простата причина,че всичко в живота ни е политика,дори и цената на хляба,водата и тока,недраги ми и неуважаеми Андрешковци-дребни тарикати с нисък житейски хоризонт,миши мечти,жалко съществуване и отчайващо чудовищна мизериия на духа.И още нещо,след като винаги и непрестанно търсите някого,който да ви “оправи” и гласувате за него,не роптайте и не се жалвайте като обран евреин след поредното ваше житейско крушение и разочарование,че Жан,пък после ЦарО,а след него и Мутропитекът Pompier са ви били прецакали и излъгали.Грешка!Излъганите,измамените и прецаканите сте си самите вие,защото точно вие на всички избори гласувате за тази и подобна на нея пасмина(гюбре!-туй е по Ботев).Запомнете го веднъж за винаги,вие, а не филанкишията.Повтарям,пък дано ви уврат празните чутури най-накрая:излъганите и измамените сте самите вие.И “оправените”!

 11. Драги ми Емиле, разбирам, какво те дразни. Страхът на действащите политици и взетите като следствие на това съдбоносни решения. Но тук едва ли са чак толкова виновни избирателите, които се опитват по липса на друго, само да изберат по-малкото зло. Това разбира се, те го правят защото нещата така им се представят. Освен това трябва да се попитаме, дали въобще ни се предоставя някаква възможност за избор? Моето мнение е, че всичко се натъкмя в тъмна доба. Така се прави, че решенията да са безапелационен факт. Вражески нам страни и техните ръководители си позволяват да изказват заплахи, които както показват фактите, не са за подценяване. Не случайно наши високопоставени политици постоянно отиват на крака и помолят „големият брат“, за благосклонност и уверяват, че ще изпълнят всяко поръчение. Това го виждаме дори в случаи, при които нямаме вина. Примерно строежът на Южен поток през България прекрати самият Путин, но за това низкопоклонно приехме вината да е наша. Дори когато ни обвиняват, че бавим строежът на турския поток през България, пак молим раболепно Путин лично да дойде и да се увери във верността на прокарването му. Всичко това правим въпреки, че знаем, че всички руски проекти не ни носят никакви ползи. Напротив, исторически многократно е доказано, че носят само икономически и екологични вреди за България. Този страх на политиците сме склонни да разберем. Но също като теб сме ядосани, защото не можем да разберем, ако те наистина обичат България, веднага не си подават оставката, а продължава да са на власт, във вреда на страната си. Мен също така ме учудва, защо при наличието на изключителни личности, способни да дадат на България нужното, ТЕ стоят на стана и не се обединят в една коалиция в полза на страната си? Защо оставят простотията и некадърността да продължават да вилнеят? До кога?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.