Сенатът гласува санкции ( и ) срещу българските съглашатели с руско-турската газова дружба

Май ще се окаже вярно подозрението, че щом човек е против руските лъжи и натиска върху България да ги приема безропотно за истина, се налага да харесва Америка . Тази асурдна аксиома, използвана за приписване фанатизъм и чуждопоклоничество на българофилите с обратен, американски знак ( точно както русофилите набеждават своите противници за “русофоби”) , поне частично се превръща в истина във връзка с факта, че Америка се погрижи да окаже съпротива срещу продължаващото заробване на България с още зависимост от Русия в енергетиката.

Докато собствената ни олигархия се опитва да ни дави в Беленския гьол и в руския газов поток, наречен напук на България от Путин  Турски поток, Сенатът на САЩ одобри санкции срещу участниците в тази геополитическа далавера на евразийците. 

Независимо от факта, че санкциите може да се окажат закъснели за пресъхването на руските газови потоци към зарибените с тях европейци, както нахакано заяви миналата седмица руският външен министър сергей Лавров след среща с президента Тръмп във Вашингтон, гласуването в американския Сенат е демонстрация на морална американска подкрепа срещу жертвите на евразийския заговор против Европа. 

Да, може да има истина в твърдението на вечните циници у нас, които настояват България навеки да коленичи покорно пред любимата им руска империя, че американците са против увеличаването на европейската зависимост от руския газ с цел да ни продават собствените си въглеводороди. Но гласуваните от Сената санкции прокламират очевидната истина, че става дума за превенция срещу прекомерното руско влияние върху нас, американските съюзници.

Носталгиците по съветското робство обичат избирателно да припомнят, когато им изнася в определен контекст, че Америка и Русия са били съюзници през Втората световна война. Така е. Западът е преценил, че германските националсоциалисти са по-голямото зло към онзи исторически момент в сравнение със социалистите-интернационалисти, техните събратя по идеология . Нацистите обаче отдавна са не просто разгромени, но и световно заклеймени. Докато побратимите им от Изтока мутират като азиатски щам на червената чума и се опитват да продължат делото на своите деди срещу Европа, разглеждана от векове в Московията, прераснала по волята на Петър Първи в Руска империя, като най-големия враг на вечно лакомата за територии и доминация над чужди народи евразийска ламя.

В края на средновековието, в началото на 18 век, Европа се отървава най-сетне от чумата чрез прилагането на карантина срещу носителите на заразата. Изолирането на болните и мерките срещу вноса на чума от Азия се оказало единственото спасение на Европа, която преживява най-голямото обезлюдяване в историята си през чумната пандемия, разпространила се от полуостров Крим през 1345 г. 

Примерът как трябва да се води борбата с една епидемия и превенцията срещу това тя да прерасне в пандемия, каквато е заробващата руска газова зависимост в цял един континент, изглежда е забравен днес в Европа. Налага се външна, но все пак съюзническа сила да се заеме с карантината. Такава е картината с американската карантина.

Специално за България в тази ситуация изплува и още едно “неудобство” в лагера на пеликаните, накацали с готовност да си напълнят гушите от руско-турския поток без оглед на националнт ни сигурност, задушавана от руската газова примка и затягана с турска помощ. Тъй като тези прелетни птици с противоестествен афинитет към топлите връзки със сибирската мечка са вкупом наемници на руското влияние тук, трябва някак да се нагодят към рязкото подобряване на климата в отношенията между Русия и Турция и към обратната тенденция в американско-турските връзки. В Москва все повече обичат Анкара, а във Вашингтон току – що вдигнаха десетилетните си санкции срещу гръцката част от Кипър, наложени преди десетилетия “за баланс” на отношенията с Туция, която САЩ не искаха да антагонизират след като тя окупира част от острова. 

Как ще се извътри този път нашият балансьор между САЩ и Русия Бойко Борисов? Няма да му помогне само жонглирането с названието на руско-турския проект, упорито прекръстван от него на Балкански поток, за да избегне камбанния за себе си звън в чувствителното към всичко “турско” българско ухо. Ще трябва да измисли нещо повече от подмазваческа покупка на американски самолети, с която си плати американското мълчание около факта на предателството евроатлантическа България се бори за статута на неутрална държава в рамките на противопоставянето срещу руската енергийна ( и не само) експанзия.

Досегашната криеница на Борисов и неговата псевдо опозиция зад германския пример и “Северен поток” вече няма да върши работа. Сега България попада в обсега на санкциите – почти като Русия заради Крим ( откъдето тръгна новият ледников период под формата на превенция срещу заразяването на Европа и света с чумата на руската агресивност срещу по-малки съседи, като Украйна и Грузия ). 

Още по-сложно става за “геополитика” ( ако бях като опонентите ми щях да го нарека “гейполитик” заради “мекото” му отношение към санкциите срещу обкръжението на Путин) след като въжеиграчеството му по опънатите нерви по трасето Изток-Запад показа, че все пак може да взима страна по друг въпрос от същото естество. Защото Борисов се присъедини категорично към лагера на ядрените ястреби в ЕС и застана срещу Германия (  Италия, Австрия…). 

На практика по тази тема Борисов използва спекулативно мълчание на САЩ, които, подобно на Франция ( макар и в далеч по-малка степен), са нагазили твърде дълбоко в зависимостта си от урана, за да могат да последват примера на  също така огромните, но технологично по-гъвкави икономики, като германската и японската, в резултат на която Германия и Япония сами си санкционираха бъдещата зависимост от ядрените централи след катстрофата във Фукушима. 

Едно е да се снишаваш като магаре, когато атовете в съюзническия лагер се ритат, за да не отнесеш няколко къча по тъча, друго е да трябва да направиш избор между противника на НАТО Русия и решението на българите да бъдат западни съюзници. 

Предстои да видим как нашият въжеиграч ще каже “не” на САЩ, когато Тръмп подпише закона за санкциите срещу участниците в затягането на руските газови примки в Европа и да на Путин. Борисов пак ли ще мълчи, ако ескалиращото смразяване на отношенията между Анкара и Вашингтон продължи?

Във вътрешната си политика балансиращият с поглед на Изток Борисов ( все още) може да си позволи с помощта на т.н. опозиция да прави мили очи на всеки и на всички с цел да се държи на върха на властта, раздавайки щедро от нашите общи пари от бюджета на всички недоволни, за да им запуши устата – макар и временно, за да си изкара старините в ролята на несменяем вожд в държавата. Но в международната политика, колкото и да усуква в полза на Москва, че рекламираните от него руски енеригийни проекти били международни, ще му се наложи да вземе страна.

НА СНИМКАТА: Борисов се целува със своя руски домакин посланик Макаров на откриването на обект от “Турски поток” на българска земя. Стоп кадър от автореклама, разпространена от самия Борисов, убеден, че кадрите решават всичко, макар те всъщност да КАЗВАТ всичко в случая. Защото решават техните поръчители в Москва. 

15 мнения за “Сенатът гласува санкции ( и ) срещу българските съглашатели с руско-турската газова дружба”

 1. Море, не е по тема ли?
  Бибитко го раздава гигант на геополитиката, върти дупе по всички азимути а резИлтатите ги вижте за н-ти път И в горната статия.
  Междувременно. Вучич е на път да приеме през 2020г. 4-ри от 5-те държавни глави на страни-членки на СС на ООН. На крака му идат. Баце нервно пуши встрани. САЩ, Китай, СССР 2,0 и Великобритания, Карл.
  http://www.focus-news.net/news/2019/12/18/2730597/vecherne-novosti-sarbiya-belgrad-ochakva-liderite-na-chetirite-nay-mogashti-darzhavi-kakvo-oznachava-za-sarbiya-poseshtenieto-na-si-dzinpin-putin-tramp-i-dzhonsani.html

 2. Мъчно ми е, че, в контекста на охладнелите американско-турски отношения и поради късогледството и продаденото достойнство на своите управляващи чиновници, България пропуска рядък исторически шанс за сближение с Америка. Ердоган плашел с блокирането на две американски бази? – можехме да предложим на Щатите да ги преместят у нас; Турция си е извоювала правото да има ремонтен завод за американски самолети? – можехме да предложим такъв да се открие и в България; и т.н. и т.н. Какво налага подобни мерки ли? Ами, географската близост на България с две големи империи, които, във всеки един исторически период, в който са управлявани от диктатори, стават опасни за всички около тях. Де ти?! А дано, ама надали…

 3. По белгийския тв канал CANVAS даваха филма “Goulag, une histoire soviétique” на Patrick Rotman (копи-пейст, защото не знам как се произнася на френски името на автора).

  Жена ми го изгледа от-до и въпреки че е чела Солженицин и “Децата на Арбат”, пак беше потресена. Аз също бях до известна степен шокиран. За пръв път виждаме сцени от онова време – документални филми, кой знае защо запазени от съветските власти. Във филма не е спестено нищо, като на моменти разказвачът прескача от една шокираща история в друга толкова бързо, че човек няма време да се отърси от ужаса. Факти, факти, само факти. Няма размишления, няма вайкане, няма сладникъв драматизъм. Историята е толкова отвратителна, че няма място за излишни емоции. Лицето на най-прогресивния строй е без маската на пропагандата.

  Препоръчвам го на всички. Надявам се да е излъчван и преведен на основните езици. На български не го намерих, но не съм търсил чак толкова яростно. Просто не вярвам, че в бг ще го излъчат. Все пак и у нас стои отворена същата рана.

 4. Ocвен санкциите на САЩ, Румъния и Украйна са подписали едно изключително важно споразумение за реверса:

  https://faktor.bg/bg/articles/ikonomika-biznes-ukrayna-i-rumaniya-podpisaha-sporazumenieto-za-reversiven-rezhim-na-gaza-i-otklyuchiha-transbalkanskiya-koridor

  Което доста обе3мисля путиняшкo- турския паток, както и напъните на родните рубляшки…

 5. Това поставя под съмнение думите на Бойко,че обяснил как ще ставаме балкански хъб и ще транзитираме руски газ/за прослава и доходи за Путин/

 6. Тези дни в Майами са идвали пратеници на консулството да популяризират поканата на Бойко Борисов за завръщане на всички българи от чужбина, преди да са засегнати от секретния проект на Кремъл “Суперпайп”, за което са обещавали по-големи заплати от майнималната за България, ако се заселят да живеят на отдалечени места, с външни клозети, белени мамули вместо тоалетна хартия и прочие, и той да минава с джипа и те да му се кланят. Обяснено на имигрантите бе, че Кремъл е решил да ликвидира голям брой невъзвращенци, като заедно със земния газ по Северен поток, НАГНЕТИ и известно количество новичок, така че като си пуснеш газовата печка и да е за последно. Така Кремъл иска да си отмъсти за всичко, което е бил прецакан, там със спирането само до Елба, пребиването на Гагарин, прецакването за Луната, прецакването с Чернобил, и прочие гулажки изпълнения, в страна, където спряха да взривяват влакове, но почнаха самоледи.

 7. Еми нема лошо, херокс, който е решил да се самоубие, няма да се налага да чака газта да изтича с часове, ами веднага ще направи свекзит.

 8. Баш по темата.
  Разменено по електронната поща.
  Първото е от прекрасно информиран източник пожелал анонимност. Второто е моята оценка на съобщеното.

  “С теб коментирахме каква може да е причината Орешарски така панически да спре Ю.П. и стигнахме до извода, че само заплаха за разкриване на крадените пари на българските бандити може да шашардиса. Та, по този повод-наскоро се видях с един приятел, на който може да му се вярва 95%,защото все пак ми преразказа нещо, което е чул от почти свидетел на разговора между Маккейн и Орешарски. Оня му е казал следното-преразказвам:
  -Г-н Орешарски, строите Ю.П. с фирми, който са на хора попадащи или които ще попаднат под санкции. Ако не спрете незабавно строежа ще бъдете преследвани екстериториално и екстемпорално….Имате 5 минути да решите.
  Орешко дори не е имал време да се обади на Доган.”

  “ВЕрвам на 100% и ще се мотивирам. Срещата продължи по-малко от час. Олигарски явно е започнал да увърта в началото и на Великият Джон Маккейн и на другите двама сенатори им е писнало да му слушат глупостите. Имай предвид, че около 6 години, както във въздуха, така и после в “тигровата клетка” в плен ДМ е виждал непрекъснато смъртта. Това дава решителен отпечатък в по-нататъшният му живот. Праскаш нещата 1 към 1. Спомням си, че когато излязоха навън, всички репортери бяха единодушни. Никога Олигарски не е изглеждал толкова жалък. Зачервен като рак, изпотен като маратонец на финал, пелтечещ и наистина не е имал нито време, нито мерак с когото и да е да съгласува решението. После се е обяснил. С тези идиоти, така се действа. И Херо Мустафа няма да ги жали.”

 9. Нямам нищо против американците да ни продават собствените си въглеводороди стига руснаците да не ми продават каквото и да било. Доволна съм от санкциите, колкото и да са закъснели за големите играчи от “потоците”. Важното е, че тези санкции удрят директно през устата нашенските доморасли лапачи. Всички до един ченгенца, с фирми без стопанска история и капитал от по 500лв. Те могат и да се самоопределят като русофили, но всъщност си знаят, че са обикновени мошеници. Бих рекла дори, че са едни прости мошеници, защото нямат акъл за пет пари. Стига им само до там да отвлекат чужд кораб и като ги сгащят правно, да се чудят после къде да го деват това железо. А на Боеко положението е повече от незавидно “международно”. Тук обещавАл, там целувАл, а изотзаде гладните български плъхове здраво го държат за най-святото. Все ми се струва, че нервите на последните няма да издържат и ще го гръмнат. В най-прекия смисъл на думата. Което ще бъде и краят на ГЕРБ- Алелуя.

 10. ББ ще хвърля кърпата, щото със строежа на Белене и газопроводите са свързани фирмите на младият, леко пълен човек на столетието. Ще остави БСП да обере негативите (които за тях изобщо не са негативи) и ще се върне на бял кон след като тръбите и централата са в напреднал стадий на строеж и ще се оправдава пред американците като 5-годишен палавник.

 11. До К.ГАНЕВ

  Филмчетата специално са се пазели за обучение на новопостъпващите джелати в НКВД/МВД, зер “професионазЪма на кадрите” решавал всичко, по джугашвили. Той лично е обичал да си ги гледка ей тъй, за отмора, според личните му секретари паскрьобишев и бажанов…

  Иначе, ето един линк в ЮТюб, не е с целия филм, само откъси, но от настройките се вадят доста преводи, макар и доста нелепи понякога:

  https://www.youtube.com/results?search_query=Goulag%2C+une+histoire+sovi%C3%A9tique+patric+rotman

  А, да, името се произнася “Патрик Ротман”, с ударения на последните срички.

 12. МЪЛНИЯ!
  Жив да не бях, доживях. Според долното инфо на умерената пропутинска медия, за него нито добро, нито лошо, във светая светих ФСБ има престрелка и двама кагебисти са заминали обещаваният от кремълският гном “рай”.
  В режим на очакване сме.
  https://www.gazeta.ru/social/news/2019/12/19/n_13834916.shtml

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.