Властта у нас “прозря” , че има ядрен риск при изграждането на АЕЦ “Белене”

“Ядреният риск е за на наш’та страна”, прозря днес министър Теменужка Петкова, натоварена да разтовари напрежението в очакванията да се разреши голяяямата “загадка” кой в чужбина настина се нагърбва да досторява бавно развиващия се вече три десетилетия съветски проект АЕЦ “Белене”.

Ииии победителят е … постокомунистическа Русия, приемник на изградената от СССР българска 100 процентна зависимост ( и) в ядрента енерегетика.   https://clubz.bg/92008-bez_iznenada_izbrahme_rusiq_kitaj_i_koreq_za_aec_belene

В руската тройка на победителите при отсяването на офертите кой да строи на наша територия в земетръсната зона край р. Дунав втора руска атомна централа, обявена наскоро за международна от гледна точка на международния интерес към нея от самия премиер Борисов,  е и комунистически Китай. Същият вече е изкупил половин Русия чрез кредити и инвестиции почти както руският депутат Пьотър Толстой ни се закани неговата държава да изкупи и “останалата част”  от България . 

В тази другарска компания участва също Южна Корея. Дали го прави на олимпийския принцип, според който участието е по – важно от победата, е въпрос от тиха, направо загадъчна (през)океанска величина, по който също цари тишина.

Важното, освен “изненадата”, че тъкмо Русия се кани победоносно да дострои своя проект в Белене, е , че за първи път местните помагачи на удвояването на българската зависимост от същата държава в ядрената енергетика, употрерябава нечуваната, не(на)вижданата, неписаната досега, напълно отсъстваща от техния речник дума риск. РИСК!

Никога досега рекламните аганти на ядреното лоби в България не са допускали и за миг в техните пропагандни изяви пред широката адитория със стеснени възможности да се ориентира в лабиринта от лъжи, че при изграждането на АЕЦ “Белене” изобщо , ама съвсем на теория, може на практика да съществува какъвто и да било риск. Напротив, агентите на руското ядрено облъчване винаги са били монолитни като бетонен саркофаг над съветския ядрен апокалипсис в Чернобил, че няма нищо по-сигурно и гарнитрано безопасно от една ядрена електроцентрала. По принцип, но особено ако е руска.  

И сега се оказва “изведнъж”, че България си запазва блокираща квота в проекта именно защото допуска, че съществува риск от ядрена авария. Вранча ли е, Ванга ли и нашепва това “ откритие”?

Всъщност уловката за един друг риск, не по-малко земетръсен за калкулациите на инвеститорите в света на капитала, отдавна е “разконспирирана”. 

Няма нормален инвеститор в света, който би вложил на пазарен принцип милиарди в подобен проект без каквито и да е гарнции за печалбата от него чрез изкупуване на количества от произведената продукция. Най-вече ако гостоприемната държава, на чиято теритрория се планира строителството,  сигнализира ясно, че не е готова да поема този риск. Потретвам: рискът е от начинанието да вложиш милиарди без държавни гаранции за печалбата, която изглежда обречена в условията на пренасищане на местния и на регионалния пазар на електроенергия към днешна дата и с тенденция предлагането да тази стока в нашата част от света да се увеличава при намаляаща индустриализация и съответно снижаване на консумацията на електроенергия от енергоемни производства.

Каква е уловката при това положение в рамките на желанието на “стратегически” инвеститори въпреки всичко да се опитат да си купят орбечена по рождение на смърт от недояждане котка в чувал?

Много просто – като за прости българи в епохата на свещената простата, упълномощена да управлява в крак с опозицията, която е още по-петимна да услужи на руския постколониализъм с енергия, достойна да задвижи ядрена централа. Цялата работа е там, че ако българската държава не дава гаранции на инвеститорите, тогава те лъсват като вложители на милиарди по други, стратегически причини. За Русия те са въпрос на продължаващо минало, а за Китай- на проникване в ЕС в обозримото бъдеще. 

Честито на победените българи, които наистина вярват, чи ги развиват по европейски, докато три азиатски сили се боричкат кой да кара влака на Балканите.

12 мнения за “Властта у нас “прозря” , че има ядрен риск при изграждането на АЕЦ “Белене””

 1. Не може да бъде – на бавноразвиващите този робски “проэкт” да не са им поникнали нови мозъчни гънки? Или на бацэ рапоня да са му прочели първите 2 стр. в доклада за импийчмънта на тръмп?

  Иначе, рубладжийски помияр с РъБъ корен отново успя да се изхрачи връз любимата ни рОдина пред камери и микрофони в маЦква:

  https://dnes.dir.bg/svyat/balgarin-prekasna-godishnata-preskonferentsiya-na-putin-za-da-mu-podari-ikona-video

  Мъстийчето е тандем с другия виден кремльовский клозетолизец, борис анзов, вече негов “начальник” в хибридката на рАЗИЯтска издръжка “Булпрес”.

  Кога ли най-сетне некой по-нервен бияч на полуръста ще ги отсмацафраца и двамцата, та да спрат с помиярщините си?

  А на Стопанина респект за анализа!

 2. Всъщност няма кой друг да строи беленският гьоль……НЯМА!
  Това беше известно още от началото, НАЛИ!
  Има и много неизяснени неща, като например дали китайците ще се съгласят да строят без държавни гаранции, а също така трябва да се премине през нова процедура за одобрение на строежа на беленският гьоль от ЕС.
  Но и без това е сигурно ,че беленският гьол е НЕизгоден за НРБ и ще носи само загуби от стотици милиарди през следващите 50 години. Около над 150 милиарда ще струва беленският гьол през следващите 50 години! Това включва – заемите за строежа, лихвите по тези заеми, ……оперативните разходи за поддръжка , заплати и за ядреното гориво, ….освен това трябват милиарди за свързването на беленският гьол към енергийната мрежа на НРБ, и т.н. и т.н..
  Към тези стотици милиарди трябва да добавим и милиардите за строежа на хранилища за ядрените отпадъци, както и няколко милиарда за осигуряването на нови оръжейни системи за гарантирането на противовъздушната защита на беленският гьол.
  Всичко това показва ,че цената на тока от беленският гьол ще е над 50 стотинки за кВтч.
  Към всичко това трябва да добавим и ядреният риск от аварии , както и земетръсната опасност от Вранча.
  Също така беленският гьол ще монополизира търговията на електроенергия в НРБ, и това ще ликвидира всички нови енергийни източници в НРБ , като ВЕИ-тата и парогазовите централи.
  Също така беленският гьол ще конкурира сега съществуващият АЕЦ-Козлодуй, заради привилегированите държавни гаранции, което ще доведе до преждевременното затваряне на козлодуйската централа!
  След всичко това се вижда ,че всички ще загубят от строежа на беленският гьол, и ще спечелят само шайките около бокоТИКВАТА и ядреното му лоби!

 3. Пигито петкова която според пристаналият на Баце демократин тома биков е най-добрата в историята ни министър на енергетиката пряко сила е изплюла камъчето. Да беше поне казала и какво са споделили американските ядрени експерти които дойдоха, видяха и си тръгнаха без да издадат “ни дума, ни вопъл, ни стон” миналата седмица.
  Сега, по днешните две големи новини с адрес белакаменная масква. Първата е от повърнята на ХУЙЛ0.
  Ако някой, по спец от мен на съвеЦки е разбрал нещо от отговора му за като какви се проявяват сега щерките на кремълският гном, да помага.
  Путина спросили, когда информация о его дочерях и их деятельности станет публичной и является ли он отцом руководителя компании «Иннопрактика» Катерины Тихоновой и зампредседателя Российского общества молодых эндокринологов, совладельца «Новой медицинской компании» Марии Воронцовой.
  Вместо ответа прозвучало это – Вы сейчас сказали про вопросы, связанные с бизнесом. Упомянули одну женщину, упомянули вторую. Вы тогда поковыряйтесь там поподробнее. И вы поймете, какой у них на самом деле бизнес и есть ли он как таковой, и кому там что принадлежит.
  Втората е за патакламата на култовото място Лубянка.

 4. На приказките,че държавата няма да поеме задължение за иадължително изкупуване и прочие въобще не може да се вярва и да се доверява човек.Спомнете си приказките на Бойко за южен поток,за гьола в Белене,докладите на Теменужка и сега какви ги дъвчат.Това са хора,които не държат на думата си,нещо като РФ и меморандума от Будапеща.Единствената светлинка в тунела е,че САЩ ни гледат вече от по близо.

 5. “Най-вече ако гостоприемната държава, на чиято теритрория се планира строителството …”
  Гостоприемник

 6. “Гостоприемник е термин в паразитологията, който описва организъм, върху когото паразитират други организми. Това е вторият нужен партньор в паразитната симбиоза, който служи за храна, а и като среда за обитаване.”
  Уикипедия

 7. https://faktor.bg/bg/articles/navalni-strelbata-v-tsetralata-na-kgb-e-svarzana-s-rechta-na-putin-i-denya-na-chekista-video

  Във връзка с тази новина да попитам нашенските “свободни” и “независими” медии (на 111-то място по Свобода на словото):
  – Има ли пострадали БЪЛГАРИ?
  Щото, при подобни събития от всички други точки по Света, вкл. и избухналия наскоро вулкан на остров Уайт в Нова Зеландия, задъханите репортерки бързат да успокояват зрителите…

 8. Г-н Инджев.
  Извън темата.
  Бих искал да си ви помоля да напишете статия коментар на поредното пробуждане на доган и изявата по екраните на съществото велева.

 9. 1.А ще може ли АЕЦ БелЯ-не да продава ток под себестойнноста му(мь за ценом не постоим) само и само да фалира останалите енергопроизводители?
  2.Колко е вноската на застраховката ‘ядрен взрив’ при положение,че щетите биха били поне 100 милиарда?Къде ще се внася тази застраховка?
  3.Освен горните разходи колко ще струва съхранението и охраната на ядрения боклук след закриването на АЕЦ-а?И то за Хиляди години?Това калкулирано ли е в ‘най-евтината енергия’?

 10. @RINGUP- 1.Moже да продава,важното за руснаците е това,да имат една голяма радиоактивна бомба в Българив,която може да служи за всякакъв рекет/политически,икономически-финансово,енергетично дестабилизационно и т.н./2.Никаква разумна цифра не може да покаже цената,която ще плати България при голяма ядрена авария ,централната част на Северна България и част от

 11. Румъния ще са невъзможни за обитаване.3.Извеждането на АЕЦа от експлоатация,утилизирането и съхраняването на отпадъците за хиляди години/а кой ще гарантира за такъв период липса на катастрофални земетресения/струва неколкократно разходите по построяването.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.