Батюшката постига в Бургас нова победа на абсурда над матушката

Фобията, както знаем,означава натрапчив страх. Употребяваният за заклеймяване на чужденци чрез обвиняването им в русомразие с помощта на изкривения по своя смисъл термин “русофобия”, би трябвало да е неприложим за милиони хора по света. Някои от тях, особено в съседни малки държави, имат наистина основание да се страхуват от Русия. Но повечето просто не я харесват или презират по причини, за които тя сама си е виновна.  които я правят неприемлива и отблъскваща държава за милиони жители на планетата. По този показател русофоб Номер едно за всички времена в руската история е именно Владимир Владимирович Путин. 

Неговите комунистически предшественици в това състезание поне имаха сателити край границите на СССР и дори в далечни континенти , поради което претендираха, че всички обичат СССР, с изключение на държавите, в които пролетариите пъшкат под капиталистическото иго, но въпреки това отказват да се обединяват. Днес се “оказва”, че всички мразят Русия и изключенията са толкова малко, че само потвърждават контрастно онова, което Русия на Путин сама си изпроси, постигайки небивала световна изолация на собствената си държава.

Ярък пример как се прави това са руските официални напъни да вкарат България на всяка цена в списъка на освободените от окупационната Червена армия европейски страни и така да (из)насилят българите да обичат всичко съветско, което окупаторите са причинили на страната ни. За изпълнението на тази висша цел в рамките на насилствената дружба руското началство е наредило на българските си слуги не само да “освежат” монументалната памет на загиналите от препиване през 1944 г. в Бургас съветски окупатори, но и на паметната плоча за безпаметното им пиянство да бъдат изписани имената им. https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-rusiya-obyavi-na-pametni-plochi-imenata-na-44-voynitsi-na-chervenata-armiya-zaginali-ot-prepivane-v-burgas

( Нормален) човек би си помислил, че това се прави с цел да бъдат заклеймени поименно мародерите, споменът за които трови като с метилов алкохол отношенията между нашите два народа. Само че и в този случай е неприложима каквато и да било ( нормална) логика. От Москва явно горят от желание да официализират и персонифицират и без това устоялите на десетилитията на несъстояла се збрава какви са ги вършили “освободителите” тук, освобождавайки цяла цистерна от отровното й съдържание въпреки предупрежденията на българската охрана, за която се помни също, че е платила с живота си за опитите да спаси “братушките” от колективното самоубийство. 

Решението да бъдат изписани имената на загиналите от препиване съветски самоубийци е толкова профанско, че не се нуждае от обяснения – не и за нормалните хора. 

Но имам няколко въпроса.

Ако днешната руска държава се гордее с “подвига” на своите пияници, дали живота си за освобождаването на България от метиловата отрова в Бургас, дали потомците на геройски удавилите се в алкохол техни бащи и деди са съгласни да бъдат разгласявани имената им?

Потомците горди ли са също с обстоятелствата, при които в адски мъки са загинали техните предци, участвали в кражбата поради собствената си лакмия и глупост?

Някой пита ли тези наследници за разрешението им да бъде извършена посмъртната гавра с техните близки? Или крепостните поданици там продължават да нямат думата и днес?

Ще има ли на датата, когато е настъпла масовата смърт от препиване, полагане на цветя и тържествена церомония, организрана от руското консулство и българския му обслужващ персонал ( не смея да попитам дали паметта на препилите до смърт ще бъде почетена с руска водка или с Бургаска мускатова)? 

Какъв обяснителен надпис да бъде добавен на плочата с имената на отровените ? Дали ще бъде написана истината: “Тук лежат тленните останки на червеноармейците, паднали в битката с метиловия алкохол и в собственото си повърнато съдържание на стомасите”?

И накрая, във връзка с факта, че пияници, умиращи от препиване, има навсякъде по света, включително и в България, трябва все пак да се уточни, че никъде и никога това не е било повод за гордост. Нито персонална, а още по-малко – национална. Освен в днешна Русия и сред нейните съучастници в подигравката с едни човешки същества, с чието нещастие се гаврят най-официално сега в Бургас престараващите се русофоби.

Не веднъж съм обяснявал илюстративно на чужденци, за които българите и руснаците си приличат, каква е основната разлика в манталитета ни – че в Русия се гордеят с неща, които тук се смятат за срамни. Докато руският пияница се хвали, че е “паднал под масата” и нищо не помни след тежък запой, изпилият подобно количество ракия българин би се заклел по-скоро, че изобщо не е губил съзнание и разсъдък.

Явно гордостта от безпаметното и дори смъртоносното препиване е обхванала вече самия Кремъл. Това е още едно лично постижение на Путин, който дава тон на все по- безпаметно опияняваща кампания в прослава на всичко, свързано със СССР и Втората световна война – поради липса на други поводи за годост от днешни руски постижения в окупираната от съвременния КГБ руска федерация.  

Мислех си, че днешното падение и съветският по своя характер регрес в оценяването на миналото след временното изтрезняване на Русия от последното десетилетие на миналия век ( макар и под управлянието на пияницата Елцин), вече е достигнало дъното на бездната. Путин много се постара преди броени дни да отрече съветското подстрекаване Германия да нападне Полша и така да детонира началото на най-ужасяващата война в иначе богатата на войни човешка история. 

Специално по адрес на България Кремъл засили рязко опитите си да изпита границите на българското покорство, настоявайки, че окупацията на страната ни от Червената армия трябва се нарича освобождение. Проверката се състоя в началото на септември чрез провокативна руска изложба в София и за първи път принуди едно българско правителства да репликира пртенцията за съветско “освобождение” България и да се осмели най-после да каже истината, че става дума за окупация.

Седмици по-късно след тази провокация, на руското посолство беше наредено от Москва и символично пренасяне в родината на пръст, взета от софийска костница, в която са погребани червеноармейци, воювали и ранени през Втората световна война в съседни държави. Само и само да се поддържа митът, че и в България тя има свои тленни останки, независимо каква е причината за настъпилата смърт, къде и от какво е предизвикана тя. Т.е. има какво да защитава Русия дори и в българския случай ( създавайки повод за конфронтация ), където охраната на съветските монументални лъжи и без това е на висота.

Ето че и това дъно дълбаят днес заразазените с допинга на изкуствено поддържаното опиянение от постморталното екзалтиране  и употреба на собствените жертви за нуждите на галопиращия руски шовинизъм. Трудно е да се измисли по-русомразки акт от този да изобличиш поименно съветските алкохолни самоубийци. Но за глупостта и нахалството на руското началството явно няма непродолими трудности по пътя към извършването на  поредния подвиг в името на нови и нови абсурдни победи на батюшката над матушката. 

14 мнения за “Батюшката постига в Бургас нова победа на абсурда над матушката”

 1. Толкова си могат. Акъл колкото на врабче или хамсийка. Даже силите не им стигат ефектът да е кумулативен.

 2. Някой видя ли дебилите, запитани от репортерката какво знаят за погребаните там червеноармейци? Никой, с изключение на художника – историограф Митко Иванов, не каза, че това са окупатори, умрели от препиване с метилов алкохол! Срам ме е, че в родния ми Бургас се напълни с такава паплач! Как ме е яд, че не съм от Плевен!

 3. А защо няма паметник и на смелия българин, истинският герой, опитал се да предупреди и възпрепятства масовото отравяне с метилов алкохол, който същите тези “освободители” са разстреляли за неподчинение ?!

  “….Най-често се разказва, че в някакъв склад в Бургас нахлули съветски войници и намерили бидони със спирт. Пазещият стоката енергично се опитал да ги спре да консумират, крещейки нещо, вероятно на български. Съветските войници незабавно го разстреляли, след което се почерпили обилно. Алкохолът обаче е бил метилов, и тъкмо това крещял българинът.”
  Не заслужава ли този самоотвержен герой поне възпоменателна плоча на публично място, въпреки че е българин ??!
  Какво мисли по въпроса кметът на уж българския град Бургас, българският военен шопар, “балансиращият” страхопъзльо премиер и най-вече “главнокамандващият” в пълзенето пред Путин и лизането на руски задници пРезидент ?
  КОГО чакаме да защити паметта на българските герои и достойнството на България като прекрати тази гавра? Тръмп? Меркел? Макрон? Английската кралица?

 4. Историята се случва по два пъти, пише Хегел. Маркс добавя. веднъж като трагедия, втори път като фарс. Последователите на Маркс се грижат за фарсовото повторение усърдно.
  Путинизмът се опитва да пренапише събитията наново, след пренаписването и в сталинова Русия (СССР). Това е процес, който се развива. Поствам линк към статия в Новая газета, вестникът, в който работеше Политковская. Става дума, как масов гроб на (руските) жертви на сталинови репресии, става гробище на загинали войници, макар там боеве да не е имало.
  https://novayagazeta.ru/articles/2019/12/20/83234-eto-vragi-naroda-pravilno-ih-rasstrelyali

 5. В Бургас,има 3-4 души сред общинските съветници от СДС и десни,които са бивши сътрудници…

 6. Няма друга държава, в която да има паметник на самоубили се пияни окупатори.

 7. През септември 1944 година между силистренските села Полковник Ламбриново и Айдемир имало разположена на лагер малка червеноармейска войкова единица. Една вечер, когато свършило пиенето, двама войници потеглили с камион за Айдемир, за да изтарашат от някоя къща ракия. Свършили успешно тази задача, но на връщане самокатастрофирали и загинали. На лобното им място признателният български народ изградил мемориал. Там, където “геройски” загинали загинали двамата “освободители” в продължение на четири десетилетия, всяка година, се е провеждала церемонията по приемането в пионерската организация на ученици от Силистра и близките села.

 8. Приемам, че всеки починал заслужава ако не почит, то поне помен и няма да репликирам SMS, че не е много удачно да се издига паметник на човек, опитал се да предотврати смъртта на окупаторите…
  А ако говорим сериозно, Путин е русофоб и в буквалния смисъл на думата. Трябва много да го е шубе от руснаците, щом при такива “рейтинги” и добре смазана машина за изборни фалшификации не допуска опозицията дори да се регистрира за изборите. С риск да предизвикам многословие ще похваля в това отношение Борисов. Може да е главанак и тиквоч (и дори да е откраднал повече от Костов), но поне опозицията няма такива проблеми. Добре де, знам, че това е поправимо (особено в една прокурорска република).

 9. Драги господине Караиванов, не е ли крайно време вече да научим какво е откраднал ЗЛОДЕЯТ Костов?

 10. КАРАИВАНОВ,аналогът с краденето на Костов и Борисов е тъп и внушава нечистоплътност в мисленето и писането…тези които пишат тъпо се наричат само по един начин…..

 11. КОСТОФФ е виновен! И за последните места на страната ни в положителните класации на ЕС и за първите в отрицателните. Дайте го на ГеШтапото.
  После ще цъфнем и вържем. Надай се вдово на пиян … .

 12. Караиванов, ако наблегнете повечко на четенето и по малко на говоренето може и да разберете някой ден че Костов е обратното на Борисов. А дано ама надали както често казва един колега тук в блога на Иво.

 13. За Костов иронизирах, но начинът по който ми отговаряте ми харесва…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.