Тръмп подкрепи санкциите срещу руските газопроводи за Европа, но не е нито Рейгън, нито Чърчил

Една от причините Роналд Рейгън да бъде припознат за велик американски президент от неговите почитатели е свързана с умението му да реагира мълниеносно, остроумно и афористично на дълги обвинителни тиради на свои опоненти. Примерите са много, но за илюстрация на онова, което искам да отбележа, ще цитирам само един случай, разказан от самия него в автобиографичната му книга “Роналд Рейгън. Живот по американски”. 

Рейгън припомня участието си в бурни дебати със студенти в Калифорнийския университ в качеството си на губернатор. Един особено разпален младеж дръпнал реч срещу по-възрастното поколение с обвинението, че то не разбира младите, тъй като те “растат в условията на бързи комуникации, сателити, компютри, които решават проблемите за секунди”.

“ Не сте живели във времена на космически открития, експедиции до луната, свръхзвукови самолети или вискоскоростна електроника”…, продължил с обвиненията си студентът. Рейгън репликира:

“Когато младежът спря да си поеме въздух, аз казах:

– Напълно сте прав. Нямахме тези неща, когато бяхме на вашата възраст. Ние ги изобретихме…” ( стр. 208 )

Може би този цитат е по-малко известен от знаменитата реакция на Рейгън при втория му телевизионен дебат преди първия му президентски мандат, когато един журналист го попитал дали възрастта ( му) ще бъде фактор в кампанията. Рейгън, на 73 годишна възраст по онова време, изстрелял сред бурните аплодисменти на присъстващата публика: “Няма да използвам за политически цели младостта и неопитността на моя опонент”. ( стр. 384 ).

Опонентът Уолтър Мондейл, отправил до момента двайсет трудни въпроса, поставящи под съмнение способността на Рейгън да управлява, бил показан от телевизионните камери  да се усмихва също.

Горните цитати са отговор на онези, които се опитват да оприличават Тръмп на Рейгън и да приписват на сегашния американски президент заслуга във връзка със защитата на Европа от Русия по повод въведените санкции на САЩ срещу газопроводите “Северен поток 2” и “Турски поток”. 

Не, Тръмп съвсем не е (като) Рейгън, макар да сложи все пак подписа си под решението на Сената за сакнциите. Но нито той ги е “измислил”, нито е бил моторът за превръщането им от пожелание във факт. И никога Тръмп не е изричал по отношение на днешна Русия онова, което казва Рейгън на първата си пресконференция като президент.

Запитан дали вярва на Съветския съюз, той отговаря:

“…отговорът на въпроса може да се намери в писанията на съветските лидери. Тяхната философия винаги е била, че е морално да се лъже, ако това е от полза за световния комунизъм”. ( стр. 313 ).

Иначе богатата част от Европа и по времето на Рейгън ламти за още съветски суровини и тъкмо газопроводите са ябълката на раздора между Америка, като гарант за европейската сигурност и съюзниците й на континента. С голямо разочарование Рейгън си спомня, че Европа, въпреки своята пълна зависимост от САЩ във военната област, без която нямаше да изгради своя висок икономически стандарт, не се е съобразила с американските предупреждения да не изпада в енергийна зависимост от СССР. 

За да дам думата и на другата ( американска ) гледна точка ще цитирам мой приятел, заклет демократ. Според него Рейгън е разрушил доверието на американците в институциите ( държавата), акцентирайки върху това, че колкото по-малко държава има, толкова по-добре ще се живее ( и е успял да го докаже за времето си ). Така Рейгън е разчистил терена за днешния Тръмп. От което излиза, че сегашният американски президент е длъжник на Рейгън, но не и че евтори Рейгън, който оприличавал руското ръководство на банда пирати.

Предупреждение, направено много десетилетия преди САЩ да се появяват на европейски хоризонт като руски конкурент  на Русия на енергийния пазар. 

Харесван от едни и мразен от други, още един неоспорим западен авторитет също се е произнесъл за износа на природни ресурси от Русия за развития Запад. С типичния за него сарказъм Чърчил едва ли не изразява съжаление, че разпадането на СССР е неизбежно през 20-ти век, което е жалко – защото Западът има нужда едновременно от руските суровини и от съветската мизерия, за да има къде да си изнася остарялата техника и селскостопанската продуция. 

Какво предрича Чърчил за СССР и как то се сбъдва, може да се чуе в автентичен запис на неговото пророчество.  Марк Солонин – персональный сайт историка. Вся правда о начале войны в версии МИД РФ 

НА СНИМКАТА: Скромният бюст на Рейгън в един софийски парк, залян с червена боя –  едва ли от американски демократ . 

 

18 мнения за “Тръмп подкрепи санкциите срещу руските газопроводи за Европа, но не е нито Рейгън, нито Чърчил”

 1. Велик е РРейгън! По мое скромно мнение най-голямото му постижение касаещо нас е налагането на КОКОМ!! С твърдост, убеждение и упоритост той налага санкциите срещу Империята на злото. Така стигаме до 1989 г.
  Ако Тръмп направи половината от КОКОМ, света ще стане по-добро място.
  Изучавайте Ленд-лийза, ще прозрете мното от лъжите на руската пропаганда!

 2. Обречени са! От друга страна толкова евтин суровинен придатък-“бензиноколонка” се случва веднъж на хиляда години.
  “Кървавият пастор” Турчинов с едно изречение прави на пух и прах щенията към съседите на ХУЙЛО.
  Парафразирам. Възтържествува ли историческата истина И Русия върне всичко заграбено с кръв, предателство, вероломство, подлост, насилие тогава тя се свива до блатата на Московска област.
  А картата на холандският картограф Питер Шенк 1700 направо унищожава митът за Окраина. Последната е част от Мордор а самата Украина-независима държава.
  https://apostrophe.ua/news/society/2019-12-19/zayavlenie-putina-pro-iskonno-russkie-zemli-v-ukraine-vyismeyali-metkoy-fotojaboy/183618

 3. Арабията! Жив да не бях, доживях. Все си отивах, твърдо убеден във вътрешната си правота, че няма на планетата по-пишман певец от мен. Да, ама не. Сам-самият ХУЙЛО ме засрами. Баси. Този в такава безкрайна сапунка се е вкарал, че целият екип на “Дързост и красота” нервно припалват пура от пура.
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5DFB439054AB3

 4. За да може да бъде направено историческо сравнение между Рейгън и Тръмп може би трябва да почакаме още 5 години.
  Иначе, ако вземем отправната 1984 година (или третата от президентството на Рейгън)ще можем да получим 1/3 от направеното от Рейгън. Да там е заявеното отношение към СССР, обявяването на “Star Wars”, там е обаче и Генада и Бейрут…
  Там са стачката на въздушния контрол и твърдостта към профсъюзите.
  Там обаче все още няма и следа (или резултат) от данъчните редукции и подема в икономиката – неща, котито има при Тръмп през 2019.
  Тръмп за сега е единствения президент от последните 70 години който не е започвал война (ако това е еинтерсно за миролюбците)
  Във всеки случай според мен бързането със сравненията по отношение на Чърчил и Рейгън е по скоро присъщо на “Тръмп – отрицателите” (Never Trumpers)като Бил Кристал или Мид Ромни – републиканци, които не харесват Тръмп, каквото и да направи той…

 5. В новините по телевизия Европа нито веднъж не казаха,че санкциите засягат и Турски поток,само за Северен поток казваха.Ето как стават манипулациите.

 6. Към Боби Цанев:

  Александър III (също като Тръмп в американския котекст на този етап) е единственият руски цар, който не е воювал. Това обаче не го прави миротворец. Напротив. Заплашил е България с окупация за наказание след Съединението и само единодушната реакция на Европа срещу неговите изпратени вече за целта кораби към българския черноморски бряг е предотвратила намерението му.
  На този цар, смятан за един от най-реакционните монарси в руската монархическа класация, а и в Европа, абсолютен противник на разни права , свободи и прочее “западни глезотии”, принадлежи милитаристичния апотеоз на руския шовинизъм, изразен чрез “сентенцията”, според която Русия има само двама приятели: армията и флотата.

  Тръмп прие най – големия военен бюджет в исторята на страна си, нищо, че не воюва.

  Така че “миротворецът” Тръмп, който с политиката си разчиства пътя на Русия в Сирия и току що оказа натиск върху Конгреса да не отпуска помощ на Украйна като част от гласувания рекорден военен бюджет, не ми се вижда много по-различен в днешния и специфично американския смисъл, проявявайки се като първи по рода си американски президент от Първата световна война насам ( това прави доста повече от споменатите от Вас 70 години) , който напада западните демократични съюзници, макар и вербално със заплахи и обиди, но мълчи като запушен трумпет за не особено демократичния Путин и неговите агресии.
  А сравнението с републиканците, които критикуват Тръмп “каквото и да направи” ще приема за комплимент. още повече, че Тръмп не е направил нищо положително от гледна точка на международните ангажименти на администрацията му по своя инициатива, което наистина да заслужа аплодисменти. И направо доста менти ( за руската си връзка и за причините да пази пълно мълчание спрямо Путин).

 7. Хубаво пишете за американските президенти, но за разлика от артиста Рейгън, Тръмп е делови човек, който след застъпването си на поста беше изненадан от това което завари – положението, до което администрацията на Обама беше довела нещата както във вътрешен, така и в международен план. За да пазим вас, европейците от лудите на този свят, ние, американските данъкоплатци харчим страшно много пари, които се оказа че са отивали в бездънните джобове на персони като Ирина Бокова, Станишев и Румен Радев, на корумпета като тези в администрацията на Порошенки и на още безброй други подлизурници на афроамериканеца Обама, който беше стигнал дотам, че да пусне И.Бокова по чер чорапогашник в Белия дом, само защото Хърбав Паун Хенкок и бил познат! И не само така изтичаше кръвта на дълбоко моралната Америка през безбройни дупки, след като глобалните демократи разрешиха на безброй фирми да изнесат своя бизнес заедно с конфединциалните данни на американските граждани зад граница, за да вършат с тях безброй илегални дейности, затова днес дори нашите здравни данни се намират в чужбина, в развиващи се страни от третия свят, като България, Индия, Пакистан, Румъния, Молдова. Български специалисти, веднага след като заеха добре платени позиции в щатите, побързаха да изнесат нелегално технологии и ноу хау обратно в Европа за да нахранят там лакомите зурли на вечно социалистическите правителства и президенти, като Първанов, Радев, Меркел, Путин и кой ли още не. И през цялото това време Шести флот дежуреше двайсчетри на седем долу в Средиземно море, за да ви пази като спите да не се събудите с някоя нова газова тръба навряна през задния двор и някой нов лозар с пръскачка с новичок на гърба да не е пристигнал да разчиства стари кагебистни сметки. И при всичкото това, като се знаете какви сте френски комунета с такета, с вечната цигара житан и чаша евтино божоле в ръка, какви сте псевдоартисти, налагащи измислени глоби на Гугъл и Амазон, Фейсбук, където поствате снимки на панелните си душегубки, при всичко това, тръгнахте да намирате махна на Донълд Тръмп, на американския президент, избран от хора кат нас, и затова защото всички предни демократи, от сорта на американската Цола Драгойчева – Нанси Пелоси, цели 35 години!! несменяема , заедно с цяла кохорста от латиноси и мюслимуси, завършли Харвард на кредит и бетониращи статуквото, но знайте че идва втория мандат на Донълд, а вторите мандати досега водят само до гърч за Русия и всичко социалистическо, защото Америка никога не е била и няма да бъде социална държава, за разлика от полсартърска Европа, люлка на двете последни световни войни, и страни като България, които крепят на своята снага струпеи като епицентър, гласове, поглед и личности като Р.Петков, Боков, Радев, Станишев, Първанов, Сидеров, Каракачанов, Борисов, големите мъже на нацията, пълни дупки в духовно и политическо отношение, двуличници и казанови. Но друго ще говорите съвсем скоро, когато по време на втория мандат разкажем играта на посткомунизма в Европа, така успешно прихванал се в системата на Прехода, че обикновеният човек няма пари да иде до магазина да си купи един шоколад, камо ли бутилка Валентинес или кутия с кикиридки.

 8. И като отворихме дума за свободата на слововто, медии, пропаганда, фалшиви новини…
  Малка Естония прилага санкционен режим по любопитен начин:
  https://euvsdisinfo.eu/attacking-estonia-instead-of-paying-office-rent/
  Както се казва, който иска, намира начин, който не иска, намира оправдания.

 9. За Б.Цанев
  Историческото сравнение между Рейган и Тръмп вие вече го направихте с помоща на математиката,набързо и без да дочакате 5те години,които много ви се искат.
  Рейган освободи Източна Европа от комунизма и беше избран от американския народ 2 пъти по 4 години за президент. Това е факт.
  Дали Тръмп ще завърши 4 годишния си мандат е съмнително,защото той е обвинен в нарушение на американската конституция и в сътрудничество с друга известна държава за своето избиране. И това е факт.
  За войните,които се водят по Света се произнася историята въз основа на факти и истини,които са непознати за облъчените от невежество и престрастия.
  Последното е факт от подмятанията ви за Звезни войни,Генада и Бейрут.

 10. Президентът Рейгън каза: Г-н Горбачов махнете стената. Силно се надявам Тръмп или следващият американски президент да има смелостта и да каже на лилипутин г-н президент излезте от Украйна.
  Не разбирам от икономика но като напиша в чичо Гугъл: National debt излиза, че националния дълг на САЩ към момента е 23 трилиона долара, като на глава се пада дълг около 70 000. Което означава, че дългът расте всяка година с около 1 трилион. Не мога да преценя това добре ли е или зле.
  Въобще не съм фен на демократите и на Обама но ще напиша според мен нещо добро за него, тъй като в живота не всичко е черно и бяло. По време на неговото президентство беше приет закон за стимулиране на зелената енергия и цените на соларната енергия (и не само) от около 4$ на ват 2012г. в момента са около 1долар на ват. Вече няма никакво значение дали ще бъдат премахнати тези преференции или не. Зелената енергия в САЩ е най-евтина.

 11. г-н Христозов,
  В написаното от вас има и зрънца истина относно Европата и уклона и наляво, ама хайде да не се правим по католици от Папата. Притесняваме когато някой отвъд океана започва да размахва пръст назидателно. Много хора живеят и работят извън България от десетки години но не съм попадал на такава тирада като вашата. Винаги съм се чудел как нискодоходни американци, които са значителната част от избирателите на Тръмп го припознаха като себеподобен и като човек който милее за тях. Тръмп – мулти-милиардера гледа с презрение на тези хора повярвайте. И преди да вземем да се пъчим и бием в гърдите дайте да си оправим нашата къщичка а не да припознаваме като родина богатата страна, в която сме имали късмет да емигрираме. Най-накрая – факт е че родословното дърво на всеки американец преди 200 – 300 години е тръгнало от Европа.
  Айде със здраве.

 12. Закъсали сме го, щом най-влиятелните хора в света са оранжев смешник и злобно джудже.

 13. към Христозов:

  Свободните Ви съчинения ме разсмяпха от сърце! Ще обясните ли, моля, как парите на щатския данъкоплатец /какъвто Вие очевидно не сте/ отивали в джоба на руския еничар Радев! Благодаря предварително!

 14. Ами ще ти обясня, Тодор Тодоров, повече от милиард преводи от чужбина, като от Щатите и Британия естествено са най-много защото стандарта е най-високия в света и най-добрите специалисти сме тука, повикани поименно за заемане на позиции с немислими за Западна Европа заплати, за да живеем в просторни къщи с газови фърниси и газови камини и какви ли не още удобства, са ни създадени, за да командваме света, преди още да е откачил наълно и да е тръгнал след национал-социалистическата зараза, както направи през миналия век, че след това се наложи да си зарязваме хубавия задоволен живот и да идваме да ви вадим кестените от огъня, щото сте много умни и големи философи и най-вече социални инженери, затова сте оставили и днес да ви управляват едни прости селяндури, и продължавате да се навирате в панелните душегубки, малкото останали там, да гледате саира на крадците на съвременна България, но молете се да не стане пак като през 45-та да ривете на оттатъчния бряг на Елба и да давате за по едни найлонови чорапи.

 15. А генерала по-специално, как отидоха такива като него и разни Марини и комунарини за неколкомесечни курсове в щатите по Фортовете, тее фортове нали аз ги поддържам, както и всичко останало с мойте долари, там ги намъкнаха ужким големите натовци, да мой после да са праат на умни, и да утърват уволнението ужким че са станали западни а те чарвени кат дини утвътре, ама дойде ли Донелд Джей Търмп в Европа и каза ли ви право куме та в очи че не сте никакви НАТОВЦИ ами сти бутафорни оловни войници по Андерсен, дето само си сменят любовницити, ама дойде ДДЖТ и ви каза че ако не се бръкнете по-яко в джобовете, ще се наложи да ви се бръкне и на други честа, ви кво си мислите че шси играйм на шикалки ли вечну? Вижте са отстрани на кво мязати, оня тръгнал пу дънки пъдар лие министър, а на тоо жена му са скъса от туалети и муабети, айде да не си отварам устата аз квот имам да казвам, го казвам по митинги в централното.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.