Днешна България “лекува” с гузно мълчание спомена за “възродителния процес”

 

Годишнината от началото на голямата атака (защото иначе става дума за процес, започнал по-рано) преминва днес в забрава. Припомня я Диана Иванова в “Свободна Европа”. https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/12/28/4010207_budni_vecher_1984_g_nachaloto_na_etnicheskoto/?ref=home_main_news

Самият факт на забравата, след 35 години по-късно, е сред най-красноречивите индикации за липсата на справедливост у нас. Тя е най-големият провал на т.н. преход, илюстриран също от факта, че партията на българските етнически турци ДПС ( колкото и тя да отрича фактът, че е такава ), се изроди в проруска партия. Това е още по-уродлива мутация от онзи “български патриотизъм”, който поставя  на първо място любовта към чужда държава, окупирала и изнасилвала колониално България 45 години.

Вероятно мнозина свидетели на онова време си спомнят за него по някакъв свой начин. Участниците в репресивните действия срещу нашите сънродници са толкова много в рамките на “органите”, администрацията и просто сред доброволните помагачи на режима в НРБ в осъществяването на мащабните насилия срещу българските турци, че не е много чудно колко успешно е заличена в масовото съзнание паметта  за грозното петно, което лепнаха на България. 

Цялата държава по всякакви начини беше впрегната да осъщестява най-голямото етническо прочистване след Втората световна война в Европа. Споменавал съм и пак ще припомня епзизода от моя живот на завърнал се от Бейрут кореспондент на БТА, поканен да говори в това качаство в Окръжната болница в Разград  през 1988 г. пред събрания за целта персонал в централното фоайе на сградата. 

Извън “задължителната програма” по външнополитическата тема, за която бях поканен да говоря, си позволих отклонение с мение за …вредата от “възродителния процес”. Настана първо мъртвешко мълчание, нарушено след това от хлипането на главния директор на болницата. Милият си помисли, че идвам от София със задача да оповестя промяна в политиката за “възродителния процес”, след като публично изразявам възмущението си от него. Възрастният човек определи думите ми като “лъч светлина” и ме покани в кабинета си.

Кратка, но драматична беше срещата ни на четири очи. Докторът се представи като “стар комунист”, който обаче не може да понесе факта, че го карат да заличава историята на болестта на хората с мюсюлмански имена. Бях чувал за насилствената промяна на тези имена върху гробове, което вече беше достатъчно голяма гавра с мъртвите. Но че живите ги обричат на опасността да получат погрешна диагноза, не знаех до момента…

А как достигна до Бейрут вълната от “мероприятия”, чрез която българският комунистически режим се опитваше да се защити на пропагандния фронт?

За партийни събрания в посолството не знам. Не бях партиен член и бях единственият “член на българската колония”, който по тази причина беше освободен от задължението да дава нощни дежурства в секретната секция на посолството, където българите се редуваха да будуват по веднъж на месеца на ротационен принцип по някакъв списък пред апаратура за връзка със София. Но като кореспондент в страна с мюслюмани, където отзвукът от “възродителния процес” беше изключително негатвен, нямаше как да бъда подминат от “дългата ръка” на софийската пропганда.

По телекса в бюрото на БТА, т.е. в дома ми, изтече дълъг текст на английски с официалната пропгандна позиция н НРБ по проблема, за който гърмяха световните медии. От кореспондента на БТА се очакваше да разпространи този текст в редакциите на “прогресивния печат”. Ами сега?!

Тогава нямаше “електронна поща” и “копи пейст”. Подобно “разпространяване” можеше да се случи в ливанските условия чрез посещение в съответните редакции. Само че вещаеше пълен провал, ако се съдеше по отношението на местните медии към етническото прочистване в народната ми република.  Дори и в т.н. дясно християнски медии, вражески за тогавашна България, подкрепяща мюсюлманите в ливанската гражданска война, не се дочуваше защита на незащитимата официална българска позиция.

Все нещо трябваше да предприема по линия на евентуалната най-малка съпротива. Избрах експериментално да посетя редакцията на в “Ас Сафир”, голям и влиятелен всекидневник с ляв уклон. Сценката, в която ми се наложи да участвам като гузен приносител на неприемлива пропагандна, беше унизителна за “куриера”. Изгледаха ме презрително и дори не пожелаха да се запознаят с пропагандната позиция, оправдаваща етническото прочистване в България. Което окончателно ме отказа да разнасям и понасям чуждия срам за собствена сметка.

Дали и други в моето положение са постъпвали така? Не знам. Но години по-късно, вече в качеството на Главен директор на БТА, кореспондент на Ройтерс сподели с мен учудването си, че някои бивши мои колеги все още се наричат журналисти в България. Разказа за един известен български кореспондент в белгийската столица, който толкова се престаравал да рекламира “възродителния процес” като нещо прекрасно пред група журналисти от различни страни, че дори съветските му колеги се изчервявали от срам.  

Истината е, че дори СССР от времето на перестройката се дистанцира от българските си слуги, които във всяко отношение бяха готови да следват съветските указания, но в редкия случай, когато прявиха инициатива с етническото прочистване, удариха на камък, натъкнаха се на кремълска стена от мълчание, разбираемо в държава, в която десетки милиони мюсюлмани представляваха в взривоопасна основа за бунтове в условията на съветската авантюра в мюсюлманския Афганистан.  

А без съветско покровителство и попечитлство, българските другари бяха обикновени помияри, на които дори другите комунистически партии се присмиваха за това, че са по-големи с(ъ)ветци от съветите. Така е и днес, само че вече става дума не за другари, а за същите помияри, които се именуват гордо русофили. Кажат ли им от Москва да лаят и хапят, заигравайки с лошия спомен на българите срещу турците, нашенците направо ще скъсат синджира. Но в момента, когато Русия и Турция скачат съдовет си и напират да ни ни ги натикат транзитно, охранителите на дружбата с Русия сами си слагат намордника. 

Понеже това им се възлага от Москва, процесът днес е “възложителен”. При следващия руски разпад ще гледаме отново подвити опашки – само дано да не се повторят опашките за хляб, мляко и бензин, както предишния път, когато България се откачи от руския синджир и беше наказана с най-голямата мизерия в лагера на бившите съветски сълагерници в Европа.

9 мнения за “Днешна България “лекува” с гузно мълчание спомена за “възродителния процес””

 1. Честито Рождество Христово на всички български родолюбци и семействата им! Бъдете здрави, борбени и единни, за да я бъде България!
  Дълбока благодарност към г-н Инджев за брилянтните анализи и за трибуната, която ни дава да споделяме и спорим!

 2. Шапо!
  Извън темата.
  Из писмото на сенаторите Тед Круз и Рон Джонсън до собственикът на фирмата Allseas Едвард Хеерен след което швейцарците си биха моменталически камшика от СП2. Не изключвам и Баце да е получил подобен хабер във връзка с ТП но дя си трае кат пръдня в нови гащи. Дежа вю!
  В началото на писмото.
  Your contract surely contains an avenue to withdraw in the event regulations or sanctions prevent completion of the pipeline; with the passage of the NDAA, you have no reasonable choice but to exercise that avenue and immediately halt installing deep-sea pipeline for the Nord Stream 2 project.

  В края на посланието.
  If you were to attempt to finish the pipeline in the next 30 days, you would devastate your shareholders’ value and destroy the future financial viability of your company. And, you would surely face billions of dollars in shareholder derivative suits for your breach of fiduciary duty.
  Пълният текст.
  https://www.cruz.senate.gov/?p=press_release&id=4826

 3. Преди време Екатерина Бончева каза, че в архивите за съвещанието на политбюро на бкп когато е взето решението за “възродителния” процес има имената на двама присъствали съветски другари, но няма данни какво са казали.
  Знае се, че по това време за върхушката на бкп и кпсс е било ясно, че социализЪма е пътник и според мен тази бомба със закъснител е замислена и изпълнена в българо-съветските чекистки кръгове. Тото кратуньо не смееше да кихне без да получи разрешение от “големия брат”.
  Сега неговият ученик геройкото ще си купи абсолютно излишния нов самолет за 55 милиона, а за децата с увреждания да се грижи българската коледа, която събра 2 милиона.
  Ето го наглия селендур в цял ръст, за когото тъпанарите продължават да гласуват.

 4. Имахме приятелско семейство, уважавани лекари в града…
  Дайдоха ни привечер на гости и ни уведомиха, че им е заповядано да си продадат апартамента /на конкретен човек/
  и до обяд на по-следващият ден, вече да са на територията на Турция…

  Както на всеки нормален /и наивен/, това ми се струваше абсурдно…
  Рано сутринта, вече бях в кабинета но офицер от ДС, днес изявен функционер от ГЕРБ…

  Преди да довърша изречението си ,
  че “Никой няма право да изгони неосъден български гражданин от територията си на България”,
  днешният мастит гербаджия изсъска :
  “И вие ли искате да заминете с тях”
  След което последва истеричното:
  ВЪН…
  МАРШ…
  ВЪН..
  ВЪН от КАБИНЕТА МИ…”

 5. Благодаря на г-н Георги Николов за предоставения линк. Четиво за истински русофили-изкефих се. А на Иво-весели коледни празници и щастливо посрещане на новата година.

 6. @ GEORGI NIKOLOV
  Путин разбира само от едно – бухалка в зъбите и този път наистина ще си я получи!
  Ще я запомни той и Коледата и Новата година!

 7. @ Антон и Димитър.
  Налага ми се да се повторя с безсмъртно-обтекаемият лаф на Остап Бендер: “Вашето политическо кредо-винаги”. Ха-ха-ха.
  Сега, вижте накъде необратимо са го запътили И “Кримнаш”. Местните които неистово искаха преди малко повече от 5 години да бъдат гушнати от матушката-мечок, та ако това би било дори с цената на “камъни да ядат” ама руско да е, почнаха да се усещат, че са гризнали дръвцето необратимо. Докъде са стигнали в ручането на камъните не знам но водата, питейна и за битови нужди и намалява и влошава качеството в застрашителни обеми.
  “Междувременно в Крим се разгръща мащабно жилищно строителство. Кремъл провежда политика на смяна на потенциално нелоялните кореняци които осъзнаха, че реалността на путинска Русия отблизо изглежда съвсем иначе отколкото от далече. Съответно, в Крим се наблюдава рязък ръст на увеличаване на населението за сметка на преселници от “Голямата земя”.”
  Перник, не сте сами!

 8. @ GEORGI NIKOLOV,
  Не напразно хората са казали:”Внимавай какво си пожелаваш, щото може да ти се сбъдне желанието!”
  Ще пият водка и ще замезват с камъни!
  А винкелите от Перник нещо са поомекнали! На мач срещу Левски са много бойни, а когато положението опря до липсата на вода и нейната чистота, са доста по-кротки!

 9. До GEORGI NIKOLOV:Благодарности за линка към писмото на двамата сенатори Тед Круз и Рон Джонсън до собственика на Allseas Едвард Хеерен.Както образно се изразяваш,янките бавно запрягат,ама тръгнат ли веднъж-да не се пречкаш насреща им.Много отрезвяващ и оздравяващ текст,който най-възпитано и вежливо уведомява г-н Едвард Хеерен като какво следва да му се случи,ако реши да довършва на своя глава довършителните работи по СП2.Жив и здрав,приятелю,и весели празници!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.