Строителят на руско-турския газопровод Борисов проспа пробития пернишки водопровод и загази политически

 

 

 

Искрата на бунта срещу управлението на Борисов предишният път пламна от късото съединение, предизвикано от големите сметки за електричество за домакинствата. “Битови сметки” и “битов проблем”? Оказа се политически.

Беше в края на 2012 г. и в началото протестът не изглеждаше като причинител на пожар, който ще прогони Пожарникаря от премиерския пост само след по-малко от три месеца. 

Започна се в навечерието на 2013-та близо до София. В Благоевград. Пожарът обаче се прехвърли в столицата,  след това продължи в морския й символичен еквивалент Варна, а после и в други градове. 

Оставям на любителите на конспирациите да разсъждават дали искрата с протестите на хора, подпалили сметките си за ток на онези първи “токови” протести, беше автономна реакция на недоволнте или е била резултат от подстрекателство. Но тя със сигурност беше употребена за голямо сътресение в българската политика след провала на руския проект Номер едно по стратегическа важност в България АЕЦ “Белене”. 

Трябваше да минат години, преди това московско участие в подпалвачеството с половин уста да бъде посочено от втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Шефът му Борисов с четвърт уста се съгласи с него. И после го уволни. От всички постове в партията и държавата. Уж по други причини. 

Днес, в навечерието на Новата година, нашият пожарникар е истински разтревожен от искрата на бунта, която се разгоря на основата на безводието. Пламна още по-близо до София този път.

Дали нашият премиер, разкъсван между обещанието да ни развива като граждани по европейски път от една страна и от друга – от поетите ангажименти към Кремъл, ще бъде принуден да бяга ( от отговорност ) чрез оставка, както през февруари 2013 г.? 

Май такова опасение се върти в комбинативно-интуитивната премиерска глава. Главоболието му е очевидно. За него историята се повтаря като един голям “фрас”.

Коя ламя изпи водата на Перник и дали нейните жадни ( за печалба) индустриални глави по поречието на реките, снабдяващи с вода за човешки нужди сателитния град на столицата, са свързани с властта?  

Отговорът няма как да е не. Тук, в малката Русия, нищо не се случва при утоляването на жаждата за печалби по преференциални условия при задължителна близост до властта. Не ти наливат вода в мелницата на бизнеса, без да си проправил корупционна пътечка до нея.

А кранчето на разпределението на тези блага е в Борисовите, с които той сега ръкомаха заплашително, надявайки се да си ги измие със закани срещу неназовани престъпници и всякакви други безадресни виновници. Както винаги, само той, властвалия вече близо 10 години шеф на изпълнителната власт, не се чувства виновен за нищо.

Впрочем, по едно ( голямо ) изключение, нетдавна Борисов ни изненада на първо чуване с признание, че носи вина за нещо в неговата държава. И тъкмо да го амнистираме заради самопризнанието, той довърши мисълта си по типичен за него начин: виновен бил, че ни научил да си караме колите по неговите пътища безплатно, а когато пътуваме другаде, например в Гърция, си плащаме без ( да създаваме ) проблем, обобщи  той.

По този специфичен начин – като ни прехвърли дори и вината за своята “вина” , той ни подготви за престоящия стрес с въвеждането на тол таксата по българските пътища.

Не знам каква е била конкретната причина за онзи шеговит израз за “плевенската трагедия”, който използваме понякога, за да иронизираме някакво преувеличение. Пернишката обаче е факт. Както е видно, че Борисов е истински стреснат, макар и с доста голямо закъснение. Опитва се да се измъкне с обичайните номера в ролята на строг, но грижовен баща на поверената му държава, но е ясно, че нищо не може да предотврати бедственото положение на подстъпите към неговата столична крепост на властта.

Към края на амортизираното комунистическо управление една популярна шега обясняваше, че трите проблема в държавата са “сушата, кишата и Гришата”. Хората иронизираха премиера Гриша Филипов, който се оправдаваше с руски акцент с природните бедствия за очевидната криза в икономиката.

Днешният премиер Борисов има основание да се жалва от природата също. Дали обаче и този път ще излезне сух от водата? Иронията е в това, че доката евразийците прокарват транзитен газ руско-турския си газопровод от хиляди километри, под носа му избухна драма с един местен водопровод, който няма кой да му прокара, макар да свика пълна мобилизация на държавната машина за борба с последиците на проспаната криза.  

18 мнения за “Строителят на руско-турския газопровод Борисов проспа пробития пернишки водопровод и загази политически”

 1. The game is over!
  Пред винкела всички са равни!
  Кой разбрал-разбрал!

 2. На една от срещите МУ с народа един обикновен гражданин се обърна към него с думите “Ваше Високо Благородие”. Явно този човек е чел доста руски книги, щом употреби типичен руски израз,за да са присмее /според мен/ на Банкянското слънце.
  То обаче, нали е чело само Винету, не схвана иронията и изрази своята близост с думите “И аз съм селянин като тебе”. Т.е. нещо като “И аз съм прост и вие сте прости и ще се разберем”.
  Тази картинка беше пусната първоначално по телевизиите,после не се видя,защото беше изрязана. Явно и в телевизиите има чиновници,които не са съпричастни /но са съгласни/ с простотиите на Винету.
  Дано Новата 2020 година донесе,за тези,които се мислят за прости и селяни повече разум и знания. На останалите пожелавам здраве и сили за да преживеят безвремието.

 3. Ще си позволя като коментар да пусна откъс от една статия в Капитал, нещо ново и интересно което досега не е споменавано по темата за яз.Студена:

  А водата е зад баира

  Но може би най-показателното за липсата на каквато и да било визия и пълното безхаберие при управление на водите е фактът, че само на 5 км от Радомир и на двайсетина от Перник се намира язовир “Пчелина”. Той е повече от два пъти по-голям от “Студена” и в момента разполага с близо 20 млн. куб.м вода. Но тя по никакъв начин не може да се ползва.

  По принцип “Пчелина” е специално проектиран и изграден през 70-те години на миналия век за напояване и за промишленото водоснабдяване на Перник и региона. И в продължение на десетилетия е ползван именно за това, като за да стигне водата до заводи като този на “Стомана” или до мините, са използвани помпи и малкият язовир “Бушляк” като изравнител.

  В момента обаче съоръженията са неизползваеми, като в сигнал до институциите на Сдружение “Балканка” се твърди, че помпите дори са разграбени. А единственото, което екоминистър Нено Димов прави, е всеки месец да определя колко от събралата се в “Пчелина” вода да бъде изпускана в Струма. Последно е решил да пусне 3 млн. куб.м, или с 50% повече от наличния обем в язовир “Студена”.

 4. Прекрасна идея !!!
  СОК “Камчия” да се одържави като компенсация за милионите неплатени данъци и милионите, необходими за рекултивация на унищожената природа в резерват “Камчия”.

  Доц. Момчил Дойчев: „Камчия” да стане част от Координационния център на НАТО във Варна!
  „Борисов и Ангелкова! Вместо да предадете ОЗК “Камчия” в руски ръце за да водят хибридна война против България, да свалят ГЕРБ от власт и го заменят с правителство на руския агент Малинов или с някой друг още по-прикрит руски шпионин, имате пълно основание да го национализирате и свържете с бъдещия Координационния център на НАТО във Варна, за да отразява хибридната агресия на Русия против България. Ще имате пълно одобрение на тези действия от целия български народ, за който са ви излъгали, че поставя руските интереси над българските!”

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-dots-mmchil-doychev-kamchiya-da-stane-chast-ot-koordinatsionniya-tsentar-na-nato-vav-varna

 5. Ако „Камчия” стане руска разузнавателна база, се превръщаме в сива зона – “черна дупка”, свличаща се към хаоса на Евразия

  Имперските интереси на Кремъл са изцяло несъвместими с българския национален интерес

  https://faktor.bg/bg/articles/ako-kamchiya-se-stane-ruska-razuznavatelna-baza-se-prevrashtame-v-siva-zona-cherna-dupka-svlichashta-se-kam-haosa-na-evraziya

 6. Историята на истерията е много прозаична, гр. Перник е потънал в безвремието на лицемирието на глупоста. Край.
  Не може в т.нар. държава винаги да бият и унижават вестоносеца и групово бездарници заговорници да се възползват от нищетата на човешката трагедия. Това е България на ’50, ’60, ’70, ’80, ’90, 2К00,2К10 и ще продължава да бъде.
  Много е жалко и болно, но мерзавците винаги са напред, достатъчно малограмотни са, за да малтретират с поведението си цели територии.

 7. А досега не беше ли база за шпионаж?Къде е ходил Федотов,като е кацал в Бургас?

 8. Много “експертиза”, много наливане “от пусто в празно” и “донасяне вода през 9 дерета”, за да се отклони вниманието от изчезналата вода на яз.Студена, оставила перничани на сухо…Сега е момента, в който ще стане ясно, дали Гешев е ръководител на Прокуратурата или Борисов е шеф на ГешеФтатурата…Дали ще бъде направено нещо много просто…Да се проследи, какъв ток е произвела последните месеци ВЕЦ-Студена…Уверявам ви, като бивш енергетик на ТЕЦ, че това наистина е елементарно…

 9. “Впрочем, по едно ( голямо ) изключение, нетдавна Борисов ни изненада на първо чуване с признание, че носи вина за нещо в неговата държава. И тъкмо да го амнистираме заради самопризнанието … Излиза ТОЙ на манежа, целият в бяло – ….. бял фрак, бял цилиндър, бели ръкавици, бели обувки и бели чорапки, – ….оркестърът свири туш, над манежа се издига огромен бял балон, ТОЙ вади бял пистолет, прожекторите гаснат, ТОЙ стреля, прожекторите светват – ….. целият цирк в л@йн@, само ТОЙ в бял фрак, бял цилиндър, бели ръкавици, бели обувки и бели чорапки…оркестърът свири туш…..”

 10. Бате Бойко ще докара вода за Перник от пещерите и дори от Космоса дори.И подготвя заповед за непрекъснати валежи до напълването на язовира.
  Ако премиерът – слънце нареди,изгревът ще е от запад!

 11. “За Руската федерация е важно България да е отворена врата, през която да реализира своите интереси на територията на Европейския съюз.”

  из интервю с проф.Антоний Гълъбов:

  – Отношенията между България и Русия имат различен дизайн в зависимост от това, дали ги гледаш от Москва, или от София. От руска страна тези отношения са изцяло в сферата на геополитическото влияние и на икономическите интереси. От гледна точка на Москва, в това отношение емоции няма. За Руската федерация е важно България да е отворена врата, през която да реализира своите интереси на територията на Европейския съюз. От българска страна темата продължава да е много емоционално натоварена, с нисък дял на прагматизъм. Това се извършва през много тесни канали, които не са се променяли през последните 30 години и по тях работят едни и същи групи от хора. Отзоваването на дипломати няма как да влоши взаимоотношенията ни с Москва, защото по принцип те са асиметрични. Нужно е България да рационализира интересите си, защото продължава да изнася все още твърде голям ресурс за Руската федерация. Важно е да се отстранят пластовете на псевдо емоционални изблици.

 12. Един слагачески, родоотстъпен материал на някаква варненска “кореспондентка” Даниелка Фахри:

  Русия ще сапасява уникалната “СИ” морска база в Камчия

  (Другарко Фахри, май забравяш, че търговското дружество ЕАД СОК “Камчия”, което трябва да се одържави като компенсация за милионите дългове от неплатени данъци към българския бюджет и милионите, необходими на държавата за рекултивация на съсипания природен резерват “Камчия”, е на територията на Република България, така че по-внимателно с личното местоимение “СИ”!
  Но най-вече Б.Борисов да внимава, защото “Камчия” не е част от личния му двор в Банкя, за да демонстрира щедрост към братушките и да прави подаръци с чужда, държавна пита! Слугинският жест: “влачете, братушки, от мен да мине” тук НЕ важи! За “Камчия” имат думата ВСИЧКИ българи!!!)

  https://trud.bg/%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d1%89%d0%b5-%d1%81%d0%bf%d0%b0%d1%81%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d1%83%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b8-%d0%bc%d0%be%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0/

 13. Как държавата забрави да разследва нарушенията в концесията на ски зоната над Банско
  Борис Митов

  “Концесионерът на ски зоната над Банско „Юлен“(зад която се твърди, че стоят руски капитали) ползва 64% по-голяма площ от заложената в договора му, обяви на 12 юни 2018 г. прокуратурата”

  https://kafeneto.wordpress.com/2019/12/30/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8-%d0%b4%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0/

 14. Тази вода от пещерите отива някъде или отново в Струма чрез поточета или захранва някои минерални извори – Рударци,Княжево или Горна баня,не се знаят пътищата.Има начини да се проследи къде излиза водата от пещерите.Да не направим природна беля с паниката.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.