Преглед на руския успех в превръщането на русофили в “русофоби” през 2019-та

В последния месец на 2019 г. Путин удвои усилията си да печели все повече врагове дори в страни,  където все още има заблудени овце, влюбени в руската мечка. В Полша те са редки животни, но все пак Путин се постара да унищожи и най-малката руска надежда, че поляците могат да харесват руската политика и лично него. 

За целта Путин обяви Полша, нападната и разпокъсана солидарно от нацистка Германия и болшевишка Русия през септември 1939 г., за причинител на войната, а не за жертва на агресорите, започнали заедно Втората световна война. Основание за това свое “научно откритие” Путин изнамери в личността на Юзеф Липски, полски посланик в Берлин по онова време, когото той нарече “гад и антисемитска свиня”.

Въпросният полски дипломат или който да е поляк може наистина да отговаря на това описание, макар изразните средства на Путин да не отиват на един претендент за световно величие в международната политика. Но за Путин, който изпада в истерии от самото начало на своето овластяване, не е проблем да каже, че ще дави “терористите в кенефа” ( т.е. чеченците от съпротивата в борбата им за независимост от Русия, макар не всички от тях да се вписват в  дефиницията за тероризъм). Този език му е навик от времето на тъмните петна в неговата биография преди и след СССР, когато е оцелявал в криминалната (пост)съветска действителност.

Да си антисемитска свиня не е полски патент. Тъкмо Русия е първата държава в света, въвела антисемитски закони. Авторът им е министърът на вътрешните работи Николай Игнатиев. Неговите антисемитски “майски закони”, обнародвани през 1882 г., бяха оповестени за широката българска публика за първи път в книгата “Измамата “Сан “Стефано”, но са били добре известни на преписвачите от Третия райх близо половин век по-късно. 

Изнамирането от страна на Путин на полска “антисемитска свиня” е отчаяно самопризнание за липсата на агрументи срещу безспорния исторически факт, че на 17 септември 1939 г. СССР напада Полша и окупира договорената с националсоциалистическа Германия ( на която СССР предоставя дори свои полигони за танкови, смолетни пр. военни изптания и маневри преди войната) “своя” част от нея на преговорите в Москва от 23 август същата година.  Сега Путин се връща към съветската версия и по този въпрос, твърдейки, че съветската окупация е била едва ли не благо за Полша, която изпаднала в хаос след германското нападение. С други думи, Москва е “въвела ред”, разстрелвайки за тази цел хиляди полски военопленици в Катин. 

Ако тази конфронтация на Кремъл с Полша все пак не изнанедва, освен с личното ожесточение на “великия” Путин, то дипломатическата контраатака на Москва срещу Чехия е истински венец на руските усилия за печелене на врагове дори там, където тя има дългогодишни приятели на ключови позиции.

Такъв е случаят с ядосания вече на Москва чешки президент Милош Земан, известен с проруските си нагласи досега. Руското външно министерство оспори подписания от него чешки закон за честване паметта на жертвите от инвазията на СССР и сателитите му от Варшавския договор от 1968 г. в Чехословакия, наричайки законодателния акт “голямо разочарование”. Според Москва, която е издигнала в култ почитането на своите жертви и е превърнала тази почит в най-висша форма на своята вътрешна и външна политика за поддържане на уязвения от бягството на милиони руски граждани на Запад в наши дни руски патриотизъм, е неприемливо някой друг да прави нещо подобно – най-вече щом става дума за жертвите, причинени от държавата, на която Путин и компания стават все по-горди правоприемници.

НА СНИМКАТА: Съветски танк, посрещнат от чешки “русофоби” в Прага през август 1968 г.

 

 

 

Разочарованият чешки президент Земан отвърна от своя страна на руското “разочарование”, че по този повод е възможно да размисли, дали изобщо да отива догодина на Червения площад, където вече беше обещал да ощастливи изолирания международно Путин с присъствието си на обичайните тържества във връзка със съветската победа над Германия през 1945 г., превърнати в Путинова Русия в апотеоз на днешната руска гордост.

Небивалият успех на Путин да отблъсне дългогодишното русофилство на Земан е чешка крушка със словашка опашка. Още през 2015 г. руската телевизия показа документална манипулация за нахлуването на Варшавския договор в Чехословакия на 21 август 1968 .г. Филмът възстановява съветската трактовка, според която става дума за операция “Дунав”, чиято цел била да предотврати нахлуване на натовски войски. Разделените Чехия и Словакия ( смятана за една от най-приятелските страни на Русия в ЕС в днешно време), се обединиха в протеста си. 

Истински подвиг и пробив в натиска си да превръща русофили в “русофоби” Путин регистрира на белоруския фронт. Успя да извади на протест срещу себе си хиляди граждани на единствения останал от съветско време важен за руските военни интереси съюзник. Като се има предвид фактът, че в уникално оцеляващия вече 30 години беларуски резерват на европейския комунизъм от съветски тип  антиправителствените демонстрации са жестоко потискани от властта, успехът на Путин на този терен, който той се опитва да присъедини към Русия по подобие на Крим ( но ако може без пряко военна окупация), е наистина забележителен и вещае галопираща “русофобия” като обединителна кауза за опозиционно настроените граждани Беларус през новата 2020  г.

Единственият си неуспех на същото поприще в борбата за отблъскване на русофилщината в бившите съветски колонии в Европа Путин претърпя в България. Унижи нашата страна с награждаването на официално обявен за руски шпионин български гражданин и се накара на премиера Борисов, че не се старае за прокопаването на трасето на руския транзитен “ Турски поток” въпреки извиненията му от миналата 2018 г. , когато Борисов поиска прошка за недостатъчите си усилия в полза на Русия. 

В България обаче Кремъл удари на твърда като скала обич, скрепена лично от премиера Борисов още на следващия ден след размахания от Путин пръст чрез целувки и прегръдки с неговия човек в София Анатолий Макаров. 

По скалата на проруската любов тази скална твърдост отстъпва засега само на сръбската. Президентът Александър Вучич изрази от една страна изумление от разобличението, доказано с видоматериал, според което руски шпионин подкупва сръбски ( бивш ) военен. Но Вучич добави, че не вярва на очите си и най-вече на вероятността Путин да е имал нещо общо с разкрития враждебен акт на руската страна. След което отиде да се мазни на Путин в Сочи и да служи за фон и направо като образец за подражание в ролята на това как трябва да изглежда един “по-старателен Борисов”, докато Путин обвинява България, че бави турския му поток да стигне час по-скоро до Сърбия.

Никой обаче не е застрахован от успеха на порива на Путин да превръща своите слуги във врагове. Годината приключва с невероятното му постижение в това отношение в Черна гора, където колегите му от руския шпионаж се провалиха в опита си свалят властта, устремила се към членство в НАТО. В резултат на това традиционно най-любимата на руската дипломация балканска държава от век и половина насам наистина се излекува от русофилството си и се присъедини към западния алианс. 

На път е това да се случи и с Македония. И там разкриха руска шпионска намеса, както направиха и във вечно благодарната по исторически причини на православна Русия наша съседка Гърция по-рано. Така бившата югославска република, която дължи своето инвитро раждане на Балканите си на акушерските грижи на Северната империя по линия на Коминтерна, се превърна в Северна Македония и застана на старта на надпревата в състезанието “кой още ще избяга от руската мечка” като потърси закрила от нея в Северноатлантическия пакт. 

При такова постоянство може да се прогнозира, че рецидивистът Путин ще опита отново да отритне и българската русофилщина. Но ние тук вярваме на твърдостта на Борисов, доказвана редовно с мъжествените целувки с руския посланик. Нашият премиер няма лесно да се поддаде на опитите да бъде превърнат от Путин в “русофоб” и ще продължи да обича Москва до сетния си премиерски дъх, каквото и да му причини Кремъл. 

Иначе казано, русофилите тук могат спокойно да посрещнат новата 2020 г. Техният Бойко е готов и руски бой да яде, но да не се предаде, защитавайки правото им да обичат Русия на всякаква цена ( която сигурно е добра за тях ). 

19 мнения за “Преглед на руския успех в превръщането на русофили в “русофоби” през 2019-та”

 1. Пука му на еввроатлантическият путинистки джендър, Бойко Бекапето…
  Вечно дрогиран от “стимулантите” на д.р Лъчо Мозъка…
  Много важно, какво щял да каже, някой си Иво Инджев от София…
  Или жадните и некъпаните в Перник…
  Панта рей, панта реформес…
  И питейната вода се реформира в ток…
  От язовир Студена …
  През ВЕЦ Студена…
  В покрайнините на село Студена…

 2. Атлантици: Национално предателство е ако комплекс „Камчия” се превърне в руски анклав за хибридни операции

  Атлантическият съвет на България разпространи свои остра позиция срещу намеренията на Русия да превърне комплекс „Камчия” край Варна в своя хуманитарна площадка.

  Атлантиците призовават държавниците и институциите да се противопоставят на тези опасни намерения.

  Ето и пълния текст на Позицията:

  „НЕ” НА РУСКИ АНКЛАВИ В БЪЛГАРИЯ!

  Позиция
  на Атлантическия съвет на България:

  Атлантическият съвет на България /АСБ/ категорично не приема и се противопоставя на намеренията на руското правителство за превръщане на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ в „основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на руските интереси в Европа”. Реализацията на такъв проект би означавала, че евроатлантическа България ще позволи на нейна територия да се създаде чужда база с военно предназначение за провеждане на операции на хибридната война, която Руската федерация, под формата на „мека сила“, води против България, Европейския съюз и държавите от Атлантическия алианс.
  АСБ настоява българското правителство да излезе с официална реакция на тези неприятелски антибългарски и антиевропейски намерения , за да бъдат те още в зародиш пресечени.
  АСБ предупреждава правителството, президента и членовете на парламента, че ако допуснат осъществяване на декларираните от Кремъл намерения, ще понесат всички последствия предвидени за всяко национално предателство в българското законодателство. Това ще бъде преминаване на “червена линия” след което връщане назад ще бъде невъзможно без поемане на персонална отговорност.
  АСБ е убеден, че българските държавници ще преценят правилно опасността от това коварно намерение на Руската федерация и ще му се противопоставят. В противен случай могат да очакват не само политическа, но рано или късно и съдебна отговорност за своите действия или бездействие.
  АСБ заявява, че няма да останем безучастни и нашите действия към възникналия проблем няма да се ограничат само с официални декларации. Ще използваме всички законови инструменти, с които разполагаме, както и всички наши вътрешни и международни контакти, за да информираме съюзническите правителства, да потърсим съдействие и да спрем тази нагла и враждебна провокация на Руската федерация спрямо България, НАТО и Европейския съюз.
  Призоваваме национално отговорните, демократични и патриотични български партии, както и гражданските организации и всички българските граждани да настояват държавните институции незабавно да дадат достатъчно силен и ясен отрицателен отговор на Кремъл.
  На българска територия няма да допуснем втори Крим или Донбас!
  АСБ се ангажира с експертна оценка за възможностите за национализиране и включването на СОК „Камчия” към бъдещият координационен център на НАТО във Варна.

  УС на Атлантическия съвет на България

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-atlantitsi-natsionalno-predatelstvo-e-ako-kompleks-kamchiya-se-prevarne-v-ruski-anklav-za-hibridni-operatsii

 3. А днес българското правителство заби нож в гърба на Украйна! Въпреки договора до 2030 г. да получаваме газ на Исакча…. Теменуга Лъжата днес обяви, че от 2020 г. ще получаваме от Турция! Позор, поредното доказателство че сме предатели и слуги на Масква.

 4. Ако перефразираме хасковското клише, ще се окаже, че ” с аратлици като Путин, не ти трябват душмани”.
  Всички яли попарата на московията бягат от Путиссимо. Само Тиквонио де Ла Банкя блести, като “малка червена звезда” и изпада в мазохистичен екстаз от ударите на Путиссимо. И това го превръща от “малка червена звезда” в puta barata. Или, казано на савецки: блядка!!!

 5. Доц. Момчил Дойчев: За „Камчия” властта да действа като цар Борис Трети

  „…Наглостта на Путин и Лавров с искането за военна база край Варна може да се сравни с искането на Сталин за създаване на съветски военни бази във Варна и Бургас през 1940 г., за да се “гарантирала българската сигурност”. Но цар Борис Трети и тогавашният български политически елит не е толкова глупав, за да позволи това, защото това еднозначно води до неизбежна окупация на неизависимото тогава Царство България от бандитската Съветската империя. Цар Борис Трети е имал пред очите си съдбата на “гарантираните” от Съветска Русия балтийски държави”

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-dots-momchil-doychev-za-kamchiya-vlastta-da-deystva-kato-tsar-boris-treti

 6. Цената за русофилската любов е много добра,успешен бизнес според това на кой повече му работи в угода главата и безнаказаност със задалжителна ерархия.

 7. Моят опит показва друго. Тъжно е, но ще го кажа.

  Русофилите не се променят. Нищо не се променя в главите им, нищо не помага срещу тази болест. Така си остават до смъртта. Ако някой им постави диагноза “русофилия” те стават агресивни към Америка!?!? Всички са правени по един калъп и пресата много яко ги е ковнала. Мога да дам много примери, но не искам да обиждам хора, с които сме близки от деца, дори роднини имам…
  Все пак аз не познавам убеден русофил, който да се е излекувал. Някои от тях живеят на Запад по собствен избор, горещо защитават свободата на предприемачеството, нищо руско нямат – нито продукт, нито технология, дори водка не пият… Но – русофили. В т.нар. “социални” медии се излагат най-безсрамно.

  И тази статия, вместо да ги накара да се замислят, ще предизвика само лека ехидна усмивка и кратко обяснение – те на Инджев затова му плащат американците… Заработва човекът.

  Путин е много наясно с това. Каквото и да прави, в очите на русофилите той е прав. Русофилията е болест с необратими увреждания, та е някаква форма на инвалидност. Това е нещо като walking dead, но в по незабележим вариант. Няма ваксина, няма лекарство. Единственият начин да не се зарази човек е превенция.

  Затова, г-н Инджев, шапка Ви свалям.

  Честита Коледа на всички и весело посрещане на новата 2020-та.

 8. Към К.Ганев:

  По принцп сте прав, но всяко правило си има изключение , макар и да потвърждава правилото.

  Заявявал съм и пак ще напиша, че сред най-глемите награди, които съм получавал, е признанието на бивши русофили, че са прогледнали след прочита на мои книги. Това ми се е случвало не веднъж на представянето на мои книги: човек от опашката за подписи да казва, че с моя помощ е станал бивш русофил и затва на тази опашка се е наредил.
  Апропо, моя милост в своето юношество, продължило още някоя и друга година след това, също е бил жертва на дългогодишното промиване на мозъка, но след сблъсъка със съветската реалност и след разширването на кръгозора “отвъд желязната завеса” ( … в Близкия изток и след това), се излекува окончателно от тази насилствена зараза.

 9. Често русофилията не е от любов към Русия, а от омраза към запада.

 10. “моя милост в своето юношество, продължило още някоя и друга година след това, също е бил жертва на дългогодишното промиване на мозъка, но след сблъсъка със съветската реалност ”
  Позволих си да Ви цитирам. Това се отнася за мен и още хиляди българи!
  Бъдете жив и здрав и нови творчески успехи през 2020 г.

 11. My hat off, Иво!
  Бъдете благословени ти и твоето голямо семейството! Благодаря за удоволствието да те чета. Надявам се таланта ти да анализираш сложни неща и да ги обясняваш простичко да продължи да се развива на високо, дълбоко и широко и най-вече това да те кефи! За съжаление скоростта на разпространение на тъмнината е много по-голяма от скоростта на светлината.
  Пожелавам на всички мир и любов!

 12. Прав е г-н Инджев,информацията отваря очите на човека,но и той трябва да е готов да приеме смяната на понятията.

 13. @SMS
  Вероятно Цар Борис Трети е получил своята доза “новичок”, защото е защитавал интересите на БЪЛГАРИЯ, а не на СССР и коминтерна!!

 14. РУСОФИЛИСТИЦИТЕ в БЪЛГАРИЯ трябва да прочетат трилогията на Игор Бунич ” Златото на ПАРТИЯТА” “Капанът на СТАЛИН” и “Юмрукът на ПАРТИЯТА” за да разберат кой обичат и на кой БОГ се КЛАНЯТ!IIC…..oIL.

 15. Пожелавам на всички в този блог и на господин Инджев – ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!IIC…..oIL.

 16. За мен най-интересни са “русофилите-антикомунисти”. Все жалят, че не сме “съхранили” “доброто” от соца И че сме изгубили огромният пазар на разпадналият се И официално точно преди 28г. ссср 1,0. Който като магнит най-вече обираше боклуците които произвеждахме. До един антикомунизма им се изразява практически в гласуване за герба МУ защото, ти да видиш, били не само “по-малкото зло” но И “нямали алтернатива”.
  Иво Инджев за тях е “параноик”, ние тук, “инджевчетата” по велислава дърева пак сме неговата правоверна секта. Когато се поиска конкретно да бъдат оборени безбройни факти от миналото и сега и адекватният им анализ от Блога ставаш на мига лош.
  И те, така.

 17. @ БОРИС ПЕТРОВ
  Не вероятно, а със сигурност Борис Трети е бил отровен от руснаците, също както преди него Захари Стоянов и много други достойни българи тогава и днес! (Отровата е предпочитаният инструмент от подлеците и духовните примитиви.)

  …”Царят се отбива в съветското посолство, където го почерпват с “коктейл Судоплатов”.

  https://faktor.bg/bg/articles/petak-13/-zagadka-li-e-smartta-na-tsar-boris-treti-53551

  и едно четиво за войнствени каракачански шопари и други патрЕотични простаци- рублофили:

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-kak-makedontsite-da-priznayat-gotse-delchev-za-balgarin-sled-kato-koy-predade-kostite-mu-v-skopie

 18. Тук сме в ивицата Гъза,и в Хабибиландия,щом Тиквата иска да ни сближава и с терористите шейхове петролни босове.Боко не е джендър,а горила бияч на Лилипутин.Той е Буда лист.Той е ГМО култивирано в парникът на Болшевишката Партия/к/!

 19. Това, че Путин ни нарече “сволочи” няма да ни направи русофоби, а е само доказателство, че той самият е такъв. За нас не само той, но и цялата Росийска федерация са нелегитимни. Абсурдно е страна декларирала суверенитета си като РСФСР да счита себе си за правоприемник на конфедеративния СССР и да се опитва да го възстанови с въоръжена експанзия. СССР от своя страна не се е считал за правоприемник на Руската Империя, а това означава, че и РФ не е такъв. Следователно това е една узурпаторска държава на част от територията на Руската империя и няма право да използва флага на династията Романови докато мумията на екзекутора им е обект за поклонение на все още Червения площад. Забелязва се и една много интересна закономерност: когато бъде обвинен в ционизъм Кремълският режим изпада в бяс и започва да приказва откровени глупости, с което само още повече отблъсква всичко свястно от себе си. Тезите, за които нямат адекватни опровержения, те се опитват да забранят, а с това ги правят само още по-популярни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.