“Шпигел” критикува Бойко Борисов, българското му медийно огледало отвръща с обиди към германското списание

Германското списание “Шпигел” публикува остра крититика срещу българските власти и лично срещу Борисов. https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/01/05/4012450_shpigel_upravlenieto_na_borisov_niama_obshto_s/?ref=home_main_news

 

 

 

 

Случвали са се и друг път такива заб(ел)ежки в западни медии, които рядко обръщат внимание на България заради очевидно приемливата за западните столици политика на София да не дразни Брюксел и Вашингтон по същата схема, по която се подмазва на Путин. 

“Ню Йорк таймс”, с чийто пратеник в София имах дълъг разговор в навечерието на 2015 г., написа по същото време  преди 5 години, че ДПС е проруска партия и предизвика гневната реакция на тогавашния лидер на партията Лютви Местан с искане за опровержение. Само година по-късно, когато след краткия развод между Путин и Ердоган около кризата със сваления руски самолет лъсна проруския уклон на ДПС и на неговия пророк Ахмед, Местан беше прогонен от лидерския пост и призна, че е сбъркал с искането си американският вестник да се извинява на ДПС. Наложи му се да признае този факт, защото самият той, по собствените му думи, беше “настъпил руска мина”, която практически го осакати политически до степен, че го изхвърли от политиката като реален фактор.

Не е необичайна и обичайната ракция на виртуалния официоз на властта ПИК, който днес нападна списание “Шпигел” и автора на критичната статия “някой си Кено Версек” с обидни квалификации и обвинения в най-страшните “престъпления” по скалата на защитниците на Борисов и компания: “соросоидност”, връзки с българските критици на Борисов и либерализъм.

Подобна беше реакцията на същата агенция и преди две години, когато критика към Борисов и неговото управление “си позволи” британският “Гардиън”. ПИК, който днес нарича “Шпигел” менте, определи тогава сттията в “Гардиън” като донос и посъветва  в типичния си стил легендарния вестник “да си яде ушите и да се загрижи за корупцията на Острова”. 

Можем да очакваме и други лъскачи на образа на Борисов да повторят упражнението с ваксата, както в случая с “Гардиън”, когато в предаване на Емил Кошлуков на 9 януари 2018 г. депутатът от ГЕРБ Тома Биков оприличи един от стълбовете на британската традиция в сериозната журналистика ( и на британската демокрация)  на българския официоз от времето на комунизма. По следния начин:

“Има един лаф от времето на “Работническо дело”: Което напише “Работническо дело”, значи го мисли и цялата българска държава. Когато четем “Гардиън” и платените съобщения там… тази кампания е очевидна. Очевидно са поръчкови.”

“Гардиън” публикува платени съобщения и понякога се извинява за тях”, заключи охранителя на Борисов.

Нито “Ню Йорк таймс”, нито “Гардиън”, нито пък сега “Шпигел” ще обърнат внимание на Борисовите охранители, които нямат шанс да получат своите секунди изпросена съмнителна слава на световната медийна сцена. Въпросните западни медии, а и не само те, никъде и никога не са възприемани като проводници на официалната политика на страната си. Те биват набеждавани за нечии “доносници”, “ментета” или платени клакьори само от онези, които  съдят за тях по собствения си опит, вярвайки, че да служиш на властта и да я обслужваш самоотвержено срещу нейните подаяния е естественото състояние на една “медия”.

Обръщам обаче внимание на друга подробност от разкаляния ни медиен пейзаж: ако се посипят хули откъм Русия и нейните слугински медии, които безнаказано налагат с имперския си камшик България по явна поръчка на Кремъл, шибаните ни медии и шибаните ни власти мълчат сладострастно като мазохисти, подобно на самия Борисов, който падна на тепиха в поза партер, когато руският външен министър му каза да се срамува заради пресъхването на “Южен поток” , макар самият Борисов да не го беше спирал – а сега пък не спира да се доказва комплексарски като верен газопроводник на руските енергийни интреси и дори не посмя да се обиди, когато Путин го пришпори публично с обвинението, че не се старае достатъчно на този фронт.

17 мнения за ““Шпигел” критикува Бойко Борисов, българското му медийно огледало отвръща с обиди към германското списание”

 1. Така е г-н Ниджев, нашите медии, управници и русофили обичат да ги шщиба руския камшик.
  Отвреме на време се включва и турския камшик, нищо че е рязан.

 2. Е, празнците минаха, копейките и рАЗИЯтския цвик свършиха, требва да се папка.Я тук един друг милиционер-путиняк какви ги е надробил, човек да се чуди да се смее ли, да плаче ли, на 112 ли да звъни:

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-rusofilat-kostadin-kostadinov-skarbi-za-gen-soleymani-obyavi-sasht-za-teroristno1-a-balgarskoto-pravitelstvo-za-okupatsionno

 3. “Шпигел”…
  Огледало…

  В огледалото, днес Борисов изглежда нормален, дори и симпатичен, някои казват дори харизматичен…
  Също както е изглеждал и точно преди 101-години, на днешният ден, и симпатичният Дрекслер…

  5-ти януари…
  1919-та година…
  Мюнхен…
  хотел „Furstenfelder Hof“

  От Антон Дрекслер е основана ДАП-Deutsche Arbeiterpartei…
  ДАП съществува само от януари 1919 г. до февруари 1920 г.

  По време на запой на партията в бирарията „Sterneckerbrau“ на 12 септември 1919 г.,
  Дрекслер е впечатлен от ораторските умения на някой си Адолф, и го кани да стане член на ДАП…
  Хитлер получава членска скарта номер 555, но в действителност той е 55-ият член на ДАП…
  Броенето започвало от 501, за да се направело впечатление, че партията е по-голяма…

  Лансиран от Антон Дрекслер, този “някой си Адолф”, става шеф на пропагандата на ДАП…

  Това се оказва печеливш ход за ДАП…
  И…пагубен за човечеството…

  На 24 февруари 1920 г., харизматичният Хитлер изнася реч, вече пред внушителните 2000 души, в Staatliches Hofbrauhaus в Мюнхен.

  Именно на 24 февруари 1920 ДАП е преименувана на Националсоциалистическа германска работническа партия (НСДАП)
  Новото име на ДАП, Хитлер е взаимствал от друга австрийска партия, по онова време :
  Deutsche Nationalsozialistische Arbeiterpartei
  /Германска националсоциалистическа работническа партия/
  Въпреки че Хитлер по-рано предлага ДАП да бъде преименувана на „Социална революционна партия“…

  Комунистите, не само в Русия и в България, са във възторг от Хитлер…
  В цяла България разпространяват позиви за присъединяване към Оста Рим-Берлин-Токио…
  По настояване пред Царя,на все още легалната БРП/к/,
  и на Коларов, Димитров,Стою Неделчев-Чочоолу и др.
  на 1-ви март 1941-ва г., България влиза в Тристранния пакт…

  На 22-ри юни 1941-ва г.Хитлер напада Сталин,
  и българските комунисти обръщат палачинката…

  И до днес путинисти-бойковисти-ниновисти страдат от червено-кафявата шизофрения…
  Погледнете Сидеров и Каракачанов, и за други не питайте…
  Червено-кафяви шизофреници на власт…
  На всичкото отгоре, страдащи и от Кремълски синдром…

  Каквото и да пише “Шпигел”, или който и да е…
  Всички “там горе” ще са недосегаеми и безнаказани за безобразията си…
  Докато в България се провеждат путинистки избори…
  С путинистки “избираеми места”…

  Какво ли още ще преживеем с “харизматичният” Борисов, узурпиращ властта…
  Всъщност, дори и от симпатизантите на ГЕРБ не зависи, кои ще са Богоизбраните/Бойкоизбраните/…

  Симпатизантите на ГЕРБ,
  с 13 724 преференции в урните на изборите казват че техният избраник е МЛАДЕН НИКОЛОВ ШИШКОВ.
  Но Бойкоизбраният е Асим Ахмед Адемов с едва 7 220 преференции в урните на изборите…

  Ще кажете , че е абсурдно 7 220 да е повече от 13 724…
  Да, де, но…
  Борисов си е направил избирателен закон,
  който узаконява, не каквото кажат избирателите на ГЕРБ на изборите,
  а каквото каже Борисов…

  Много важно, какво било казало “Шпигел”

  Пълна лудница в “огледалото”…

 4. Указа на Върховният съвет н СССР за смяна статута на Автономния Крим е подписан от неговият председател- Климент Ефремович Ворошилов,а не от Хрушчов.

 5. Здравейте г-н Инджев,
  Честита нова година! Здраве успехи и благоденствие за цялото Ви семейство и все така да ни радвате с брилянтните си коментари!
  Този месец се навършват 23 години от протестите януари-февруари 1997 год.
  Последните години все по-малко се пише и говори за тези събития (ако се пише то е за заплатите, пенсиите, спестяванията, цената на хранителните продукти и т.н., но не за демографската катастрофа като следствие от всичко това.
  Когато човек няма пари за храна, отопление, медицинска помощ, лекарства той умира.
  Това са данните за смъртността за периода 1994-1998 г. източник:
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8_%D0%B7%D0%B0_%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

  През 1994 г са починали 111 787 души. По време на управлението на БСП
  рязко се увеличава броят на починалите (през 1997 смъртността е рекордна – 121 861 починали), през 1997 г. БСП пада, следва една година инерция от кризата и през 1999 г смъртността се връща на ниво 1994 г. – 111 786.

  В сравнение с 1994 г. през следващите 4 години са починали в повече:
  1995 г. -2 883; 1996 г. – 5 269; 1997 г. – 10 074; 1998 г. – 6 403
  Общо жертвите на последното самостоятелно управление на БСП са 24 629 души и чрез тях наистина постигнаха „Сполуката“: “С кръв сме я взели – с кръв ще я дадем”.
  През следващите 10 години също има повишена смъртност, чак след 2007 г. броят на починалите се стабилизира под 111 000 души (починалите в повече за този период са над 7000 души).
  И последно и не по-маловажно – раждаемостта.
  В сравнение с 1994 г., през 1995-1997 г. са родени над 44 000 деца по-малко (не съм гледал за детската смъртност -сигурно и тя е чудовищна).
  Раждаемост на ниво 1994 г. се постига чак през 2009 г.

  Съжалявам за дългото и нескопосано писане (не притежавам дар слово като Вас, явно Господ се върти около Вашата клавиатура и дори не подозира съществуването на моята) и Ви моля да да пишете за това.
  Аз съм публично „жалка и нищожна личност“ и дори да публикувам някъде всичко това никой няма да го забележи.

  Поздрави!
  Веселин Цветанов

 6. Към Billy:

  И понеже е левичарски “Ню Йорк таймс”, значи няма значение, че удари ДПС в десетката, като обяви пред целия свят мимикрията на тази партия – уж турска, ама всъщност играе за Путин. Адски “левичарско” разкритие, няма що.

  Да се приписва левичарството като основание за критична позиция ( например на “Гардиън”) срещу “десния “Борисов, следовник на неговия кумир Живков, е просто шизофренично.

  Ако Борисов наистина беше противник на комунизма, какъвто не е по поведение, биография и като властник, който охранява съветската комунистическа символика, бих се съгласил, че го критикуват някакви западни “левичари” заради антикомунизма му. Но да се твърди, че е жертва на западното медийно левичарство е абсурд за консумация на неграмотни гербаджии. Грамотните сред тях поне си мълчат и не се излагат с подобни твърдения.

 7. @Веселин Цветанов
  Позволявам си отново да цитирам Големият Стамбо: “Пишете по-често.”

 8. Към Иво Инджев
  Аз само писах че са левичарски издания със съмнителна обективност.Изобщо не визирам статията за Борисов.И никога не съм гласувал за ГЕРБ ако намеквате че съм гербаджия и то от необразовните.

 9. ЛакеяТ Бойко Борисов колкото и да се репчи не може да надскочи манталитета си на слуга и подлога!
  Жалко за територията, която иначе има прекрасни природни дадености.

 10. Към Billy:

  Нищо персонално не намеквам. Това е редкият случай, когато обобщавам, макар да правя уговорката, че не всички гераджии са неграмотни.За сметка на това явно всички те се имат за борци срещу левичарството, което е висша форма на лицемерие под водачеството на лидер, като Борисов, който с радост би се гушнал в името на властта и с Нинова, както с Херо Мустафа, ако Корнелия му пристане.

 11. Хайл”Шпигел”!Казвам това с ирония към
  германофилите,които като другите фили,но не Българолюбци,са едни юроди,както е казал Паисий за гъркоманите,отродили се от Родината ни,и които са първообразите на сегашните слуги!

 12. Интересно какво би казал Паисий за българите юроди, взривили църквата “Света Неделя”…

 13. По не толкова веселите дани изнесени
  от Веселин Цветанов за неграмотните (11,8% от циганите, 4,7% от турците и 0,5% от българите)

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.