Историята ще отсъди и в случая с истерията в Иран – както след смъртта на Хитлер и Сталин

Хайде сега да се разберем: поради каква причина русофилите у нас автоматично реагират и като аятолахофили, заклеймявайки ликвидирането на ирански ( болни, натоварени с отговорността за смъртта на стотици и хиляди жертви в Иран и в региона ) военно престъпни мозъци? 

От симпатия към иранския режим, един от най-свирепите противници на правата и свободите на собствения народ, който се опитва с огън и меч да натрапи тази своя “ценност” на други страни и народи в региона?

Поради внезапна привързаност към международното право, което би трябвало да изправя военнопрестъпниците пред международен съд, а не да извършва “извънсъдебна разправа” с тях ( както писаха руските медии, за които съдебната разправа на руския режим с негови критици у дома и отравянето им в чужбина е норма, възприемана като част от “спецификата” на така наречения “руския свят”)?

Или поради едната омраза срещу Америка и Запада изобщо?

Това е случаят, когато реторичните въпроси не само не се изключват взаимно, но и се допълват взаимно. 

Същевременно официозното мълчание на София по темата ни оставя да си мислим, че става дума за форма на загриженост за националната ни сигурност, която тъкмо спонсорираният от Иран тероризъм проби с атантата в Бургас през 2012 г. както никое друго събитие от подобен род през годините след Второта световна война до днес.

За разлика от нароилите се като мухоморки след дъжд “познавачи” на темата за Иран, моя скромност има преки и лични наблюдения върху неговия експорт на “революция” в най-засегнатата от него страна в региона, каквато е Ливан, превърнат от началото на 80-те години на миналия век в ирански полигон за изпитание на методите на разпространение на идеологията на омразата срещу Запада със запазана иранска марка.  А след това бившата светска държавица беше изнасилена до степен, че се превърна в резервоар за набиране на фанатизирано пушечно месо за проиранските военизирани групировки. 

Само битността ми на кореспондент от приятелска  ( по антизападна линия ) по онова време на иранския режим на аятоласите държава ме е спасявала от разправа, когато съм попадал в полезрението на проиранските милиции в Ливан. Израелците ни бяха официални врагове, но с тях можеше да се разговаря в ливанския юг на правата на журналист, които уважаваха. 

В интерес на истината и с палестинските бойци можеше да се общува без предварителни уточнения  за това колко си “прогресивен” и приятелски настроен към тях. Докато с вечно начумерените, гледащи винаги на кръв брадати следовници на Хомейни всичките ми “разговори” са били под формата на разпит под дулата на оръжията им. Включително в дома ми, където са нахлували. 

Сирийските съюзници на Иран, без чието финансиране, а след това и чрез пряка военна помощ, националсоциалистическата арабска форма на диктатура нямаше да оцелее до днес в Дамаск, са тези от които най-много съм патил. Не просто от насочени, а направо от употребени от тях оръжия. 

При един от тези случаи офицер от сирийска служба ( всеки род войски в тяхната армия си имаше свои специални части, състезаващи се помежду си по лояност към началството в Дамаск)  реши, че колата, в която пътувах, го е подминала без личното му разрешение. Макар неговият колега да беше дал знак да тръгваме след проверка на документите ни на входа на Бейрут, другият сметнал, че не го зачитаме и безцеремонно изпразни пистолета си в резервоара на автомобила, принадлежащ на българското посолство в случая. Ако беше стрелял с по мощно оръжие, сега нямаше да четете тези спомени.

При друг случай сирийски командос, независимо от легитимирането ми като български кореспондент, провери размера на устната ми кухина с дулото своя калашников. За наказание, че много говоря, според него.

Ако си мислите, че българското посолство реагира с някаква нота или каквато и да било форма на възражение срещу тези враждебни действия на нашите “съюзници”, грешите. 

Но това са дреболии в сравнение с онова, което причиняваха на нещастните западняци, проявили неблагоразумие да останат в завзетите от проиранските сили части от ливанската столица по онова време – журналисти с дългогодишен опит и университетски преподаватели. Преследвахи ги като дивеч за отстрел и заложническа търговия с тях. След това ги използваха като разменна монета за постигане на свои “революционни цели”. 

Заложническата криза, която се надигна след серия от отвличания на американци, французи, британци и германци години наред “озвучаваше” водещите новини на световните медии в средата на 80-те години на века, когато вашият автор се намираше във въртопа на тези събития.

Инкубаторът на идеята за създаване на такава криза беше окупирането на американското посолство в Техеран в зората на фундаменталистката вълна, заляла Иран в началото на 1979 г. “ Инцидентът с американските заложници в Техеран и неуверената реакция на САЩ  бяха дали нови идеи на варварската групировка Хизбула. Тя превърна систематичното отвличане и изтезание на невинни американци във военен прийом, който целеше да ни откаже от нашата политика в Близкия изток…Като президент не съм имал по-неприятен проблем от този да се опитвам да върна у дома американски заложници”, спомня си президентът Роналд Рейгън в книгата си “Роналд Рейгън. Живот по американски” ( стр. 567 )

Рейгън обобщава : “…лидерът на най-могъщата страна в света често е безпомощен, когато се стигне до привидно простата задача да открие и върне американски гражданин, държан против волята му в далечната страна”( стр.566)

Интересна забележка със смразяващ подтекст за жестокостта на терористите прави в спомените си Рейгън и за затрудненията пред американското разузнаване в борбата с терористите. Той пише:

“В началото на президенството ми подписах заповед, която забранява прякото или косвено участие в убийство при тайни операции. Това беше една от причините, поради които за ЦРУ беше много трудно да се внедри в терористични групоривки – много от тях изискваха от новите си членове да извършат убийство на враг, като доказателство за лоялност”. ( стр. 567 )

Да вметна мимоходом риторичният въпрос: става ли ясно ( защото на премиера Борисов явно не му беше ясно ) с цената на какви рискове разузнаванията на САЩ, Великобритания и Израел са се сдобили със светкавично подтвържение за участието на Иран в атентата в Бургас на 18 юли 2012 г. и обявиха своята убеденост на часа, но без да рискуват източниците си на информация, като ги споделят с очевидно ненадежни съюзници, като нашият премиер?

Ако питате авторът на тези редове за мотивацията да пише трета поредна статия с елементи на спомени за лично преживения опит, то става дума за следното: на самата фронтова линия в едно арменско ресторантче ( оцеляващ в разгара на заложничеката криза остров на бившия ливански космополитизъм, нашарен от автографи на световни знаменитости) , разположено парадоксално под минаретата на джамия, се запознах случайно с близки на отвлечени американци- имаше и един британец между тях. Поканих ги на гости и станахме приятели. Пяхме и се черпихме заедно не веднъж в моя дом, докато в съседство бдеше денонощно въоръжена до зъби охрана на втория в йерархията на шиитското движение “Амал” полковник Акеф Хайдар.

НА СНИМКАТА: (личен архив) На обяд с трите деца от първата ми реколта в арменското ресторантче в момент на стихнали престрелки край фронтовата линия в Бейрут. На снимката със сведения надолу поглед се вижда и актьорът от столичния Сатиричен театър Николай Калчев, пръв приятел ( както си мислех) на семейството ми по онова време. Мир на праха му и на архивите…

 

 

 

 

 

Да вметна само, че тази охрана не ми помогна да се спася от двукратен въоръжен грабеж с отнемане на автомобила ми в момент, когато паркирам пред входа на къщата, в която живеех. Усещането, че съм следен и набелязан, след което два пъти бях нападнат от въоржени лица тъкмо при завръщанто ми с кола, беше “горещо” като парещ дъх на (не)видим преследвч, който ти диша във врата от твърде близко растояние. 

Не знам дали жалките автомобилчета, с каквито съзнателно се движех не само от желание да се пести държавна пара, но и от съображения да не привличам апетита на крадците, които ми крадяха по този начин, са били важни за похитителите ( например за употребата им като коли, превърщани в бомби, редовно взривяни в града). Или ставаше дума за тормоз? Отговорът на тези въпроси знаеха само Аллах и неговите синковци, които се кълнеха в него. 

Във всеки случай на две пресечки от същата улица австрийският консул загуби и колата и живота си – разстрелян беше в главата пред очите на съпругата си при опит да покаже неподчинение при подобен грабеж. 

Колкото до онези синковци у нас, които се правят на големи бабаити и се зъбят на страната, която има дързостта да сдържа фашизоидната агресивност на иранския фундаментализъм, мога само да им пожелая, да не им се налага да изпадат в ситуация, при която да изпитат на гърба си “праведния гняв” на екстеримизма – на всеки екстремизъм, но в конкретния случай, на заслепения от дива омраза ирански негов вариант. 

Не се съмнявам, че сред тези синковци има такива, които не се гнусят от руски и ирански подкупи, за да защитават мракобесната си кауза, маскирайки се зад крясъци срещу “грантаджиите”. Но и те не бива да се съмняват, че тази продажност много им личи. Изписана е на лицата им, изкривени от гримасата на солидарност към причинителите на жертви в Близкия изток, вместо да се замислят съчувствено за онези араби и иранци, които танцуваха по улиците с облекчение, че са се отървали от един злодей, двигател на политиката, която само в навечерието на новата 2020 г. доведе до разстрела на стотици невъоръжени иранци, протестиращи в името на демократизацията на собствената си родина.

О, да, тълпите, скърбящи за убития генерал в крак с официалната политика на Техеран, са далеч по-големи. 

Нищо ново под слънцето на диктатурата и нищо по-различно от тази припадничавост на тълпата, зомбирана от “харизматични” чудовища, како Хитлер, Сталин, Мао, Ким…

Историята ще прецени и прецеди утайките от истерията и на това масово опиянение.

23 мнения за “Историята ще отсъди и в случая с истерията в Иран – както след смъртта на Хитлер и Сталин”

 1. ЧИД на Стопанинът на БЛОГА НИ!
  Да Иляди продължавайки в същият дух, стил и съдържание и ние по край него.

 2. По темата. Около 200 са загиналите. досега, при стълпотворението при погребението на първият терорист на съвремието на планетата. Дали и за тях ще жалят и обвиняват същевременно янките съветофилите, днес по съвместителство и аятолахофили, не смея да гадая.
  За утеха им пускам малко статистика за любимият им Рашистан.

  ИНТЕРЕСНОЕ
  про РОССИЮ
  (статистика ООН)

  Россия по СТАТИСТИКЕ ООН, занимает:

  1-е место в мире по добыче и экспорту природного газа (35%мировой добычи).

  1-е место в мире по величине природных РЕСУРСОВ.

  1-е место в мире по запасам и физическому объёму экспорта АЛМАЗОВ и 2-е место по их добыче.

  2-е место в мире по разведанным запасам ПЛАТИНЫ и
  1-е место по её экспорту.

  1-е место в мире по разведанным запасам СЕРЕБРА.

  2-е место в мире по разведанным запасам ЗОЛОТА.

  1-е место в мире по разведанным запасам каменного УГЛЯ (23% мировых запасов углей).

  1-е место в мире по запасам ЛЕСНЫХ ресурсов (23% мировых запасов леса).

  1-е место в мире по запасам питьевой ВОДЫ.

  1-е место в мире по запасам ОСЕТРОВЫХ, крабов, минтая в 200 мильной экономической зоне.

  1-е место в мире по разведанным запасам ОЛОВА, цинка, титания, ниобия.

  1-е место в мире по экспорту азотных УДОБРЕНИЙ.

  1-е место в мире по запасам ТОРФА.

  🏆
  1-е место в мире по темпам роста числа долларовых МИЛЛИАРДЕРОВ и
  🥈
  2-е место – по КОЛИЧЕСТВУ долларовых миллиардеров (после США).


  67-е место в мире по УРОВНЮ жизни.


  71-е место в мире по уровню РАЗВИТИЯ человеческого потенциала.

  🤦🏼‍♂
  72-место в мире по рейтингу РАСХОДОВ государства на гражданина.

  🤕
  127-е место в мире по показателям ЗДОРОВЬЯ населения.


  111-е место в мире по средней продолжительности ЖИЗНИ.

  ⚰🤦🏼‍♂
  134-е место в мире по продолжительности жизни МУЖЧИН.

  И ОПЯТЬ же ВПЕРЕДИ планеты всей:

  🥇☠
  1-е место в мире по количеству самоубийств среди ПОЖИЛЫХ людей, ДЕТЕЙ и ПОДРОСТКОВ.

  😭
  1-е место в мире по числу разводов и рождённых ВНЕ БРАКА детей.

  😢🥇
  1-е место в мире по числу абортов и числу детей, БРОШЕННЫХ родителями.


  1-е место в мире по абсолютной УБЫЛИ НАСЕЛЕНИЯ.

  🍺
  1-е место в мире по потреблению СПИРТА и спирто-содержащих продуктов.

  🍷
  1-е место в мире по продаже крепкого АЛКОГОЛЯ.

  🚬
  1-е место в мире по продаже ТАБАКА.

  ⚰🚬🍷
  1-е место в мире по числу УМЕРШИХ от алкоголизма и табакокурения.

  ♥⚰
  1-е место в мире по смертности от заболеваний СЕРДЕЧНО-сосудистой системы.

  💊
  2-е место в мире по продажам ПОДДЕЛЬНЫХ лекарств.

  💉
  1-е место в мире по потреблению ГЕРОИНА (21% мирового производства).

  🛬
  1-е место в мире по количеству АВИАКАТАСТРОФ (в 13 раз больше среднемирового уровня).

  🙊🙉🙈 и наконец-то

  159-е место место в мире по уровню ПОЛИТИЧЕСКИХ ПРАВ и СВОБОД.

 3. «По делата им ще ги познаете». (Матей 7:20)

 4. И мъртъв дори продължава да отнема човешки животи,наистина Сатана.

 5. Да си припомним :
  https://inews.bg/България/Станишев-впечатли-Хизбула-_l.a_c.327_i.259071.html

  Във връзка с позицията на комунистите и преди и сега, може да перифразираме : Дружбата с “Хизбула” е нужна на България така, както въздуха и слънцето за всяко живо същество.
  Ето и някои подробности за тази дружба, и не само с “Хизбула” : https://faktor.bg/bg/articles/politika/na-vseki-kilometar/-general-priznava-kgb-i-andropov-sazdadoha-osnovite-na-islyamskiya-terorizam-36345
  =================================
  https://www.168chasa.bg/article/7924125
  ———————————————–https://informnapalm.org/bg/orazhieto-na-andropov-i-putin/

 6. Хммм, инициалите Н.К. най-после бяха разкрити. Трябва да призная, че съм разочарован, защото никога не съм чувал за актьор с това име. Затова бих казал на г-н Инджев – оставете го да изчезне и не си спомняйте за него.

 7. За много години ,да сте жив и здрав още дълги години вие и вашето семейство !Ето затова ви чета всяка сутрин защото в нито едни новини не изнесоха такива данни какви ги е вършил този изрод и защо аджеба най накрая са го пратили при създателя му .

 8. Супер,
  Много ми хареса статията и искам да чета още такива връщащи ни в миналото.
  Истината лъсва в тези разкази за миналото.
  На пук на младите неосъзнати герб съпортери, хората НЕ се променят. И ако наблюдаваш и изучиш.едно групово поведение в миналото, то ще ти помогне да осъзнаеш и днешните подмолни действия на сегашните “силни герои”

 9. “Руският” комплекс ”Камчия” дължи сериозни суми за данъци и такси

  “Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че руската държава иска да придобие санаторно-курортния комплекс “Камчия”, намиращ се до устието на река Камчия на черноморския бряг, който според споразумението, е предоставен за детски лагер. Това е “уникален проект” и е “идеален образец” за прилагането на “мека сила” от страна на Русия.” Още тогава се появиха възражения, че предоставянето на руските власти на част от българското крайбрежие, което е и външна граница на ЕС, накърнява националната ни сигурност и тази на страните от общността.

  https://frognews.bg/novini/ruskiiat-kompleks-kamchiia-dalji-seriozni-sumi-danatsi-taksi.html

 10. Аз се питам, как все едни и същи “експерти” се вихрят по БГ-екраните на различните “частни” телевизии,
  а експерт като Вас г-н Инджев, и то врял и кипял, в този “Близък от изток казан” не намира място там?
  Слушаме едни и същи глупотевини, даже един Велков, се похвали че познавал лично генерал Солеймани.
  Разбират ли хората каква продажна група ги води за носа!?

 11. Към The Rock:

  Отдавна съм за загубил желание да се показвам по телевизора и не рядко отказвам покани заради натрапени “опоненти”, без които не ме пускат на екран. В крайна сметка така се стигна до допълнителна причина да не ме канят : ” ами той не иска”. Много удобно за медийните домакини, притеснени да не им се карат, че допускат такъв като мен да им ползва микрофона.
  В Нова спряха да ме княт от години, с изключение на “Плюс минус”, където любезно ми предлагат да кажа нещо по теми, които не биха ядосали властта.
  В БНТ Георги Ангелов се пребори миналата година да се появя в сутрешното му предаване на 3 март, но ми натресоха т.н. проф. Дюлгерова, която ме оплю лично без да е чела книгата ми “Измамата “Сан Стефано”, заради която бях поканен.Освен това ми съкратиха минутите заради банални включвания на репортери от тържествени за русофилите места. За капак водещият на следващата част от предаването Димитър Стоянович се възполза от отнетия ми вече микрофон и ме заклейми в ефир ( без да ме посочва изрично, но беше ясно за всички), че “такива работи” не бивало да се говорят на 3 март, т.е. не бива да се поставя под съмнение ролята на граф Игнатиев..Пълна гавра се получи с моето участие.

  Напоследък отказах участие и в тв. “Европа” в следизборно студио в знак на солидарнст с Илиян Василив, обруган същият ден от шефа на телевизията Харизанов като “ченге” ( защото си позволява да критикува Бойко Борисов). Единственият българин от черния списък на Путин се оказва лош ( със задна дата) за сервилните към Москва управляващи.
  Така остана една Цветанка Ризова, която два пъти в годината ми дава думата по БТВ.

  А колкото до споменатите от Вас “експерти”, които се въртях по един и същ списък сред любимците на телевизициите, историята се повтаря. това са същите, които след атентата в Сарафово до един покрепяха безумната теза на властта, че не можем да обвиняваме горките атентатори за връзки с Иран ( т.е. косвено и с Русия). Бяха поканили такива коментатори в съотношение 6:1 в БНТ по темата в “Референдум” ( където в началото преди години се престрашиха да ме поканят, но след като вторият път отказах да правя компания на мой стар преследвач и клеветник спряха да ме канят също). Само Мохамед Халаф, сам срещу всички, застъпи тезата, че Хизбуллах не могат да бъдат изключени като извършители. Беше толкова абсудрно единодушето на неговите душмани в студиото, че чак “Джерузалем пост” написа статия по въпроса. После изпратиха кореспондт в София и направиха интервю с мен- интервю, което нито една българска медия не се осмели да направи.
  Най-удивителното е, че нямат чувството да са сбъркали в оценката си въпросните “експерти” и техните медийни домакини, макар да се потвърди официално ролята на “Хизбуллах”. А моя милост, в ролята на онзи, който “позна”, продължава да е “невидим” за нашите медии…

 12. Точно “в десетката” г.н Инджев.
  Моля да прочетете този разказ на Иван Вазов, като поредното доказателство имало ли е “турско робство”.
  Интересно защо такива разкази няма в учебните програми на българските училища, както и не се изучава книгата “Турските зверства в България” от Джанюариъс МакГахан.
  Имате моето уважение и Ви пожелавам здраве, спокойствие и упоритост.
  Истината няма как да не победи!

 13. Не се учудвам, че медийните “коргитата” на Борисов не канят Иво в предаванията си. То кой ли вече ги слуша и гледа? Но се чудя защо уж безпристрастни професионални водещи като Веселин Дремджиев, Люба Кулезич, Антон Тодоров, Георги Коритаров ( който винаги слушам с едно на ум!) Калин Манолов и др. не се възползват от анализите и популярността му? Предаванията им само биха събудили допълнителен интерес и биха спечелили многобройни нови зрители!
  Да не би пък някой да се страхува да не бъде засенчен от таланта на Иво?
  Професионална завистчица ли да търсим като отговор или зависимости на въпросните уж “независими” водещи ?!

 14. Според публикация на в. “Джерузалем пост” от февруари 2018 г. българската прокуратура е прикрила шиитската групировка “Хизбула” като организатор на атентата, на което тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров отговори, че “ние не обвиняваме организации, държави, движения. Извършителите са физически лица.”
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/05/3124346_niama_kak_hizbula_da_bude_obvinena_po_deloto_sarafovo/#comments-wrapper
  ——
  Става все по-интересно!

 15. Г-н Инджев, не мога да си позволя да поставя под съмнение експертизата ви по темите на Близкия Изток, поради ред причини повечето посочени от самият Вас. Все пак да ви обърна внимание, че дори за Младич и Милошевич имаше трибунал. С ликвидирането на иранският генерал американците плюха на собственият си авторитет по възможно най-глупавият начин. Замяната на силата на правото с правото на силата никога не е водило до добри резултати, дори когато ни се струва справедливо.

  Знам, че ще прозвучи като теория на конспирацията, но ми се струва, че тук пръст отново имат едни пеперудки дето пърхат от Любянка, а в Багдад, Техеран и Вашингтон се образуват бури.

 16. Извинявам се, че пропуснах кавичките на великия антитерорист славчо!
  Ако БГ беше държава, този вече щеше да пише показания!

 17. @ Явор,с терористи не трябват церемонии.Трябваше да го оставят да унищожи до край о до крак американското посолство?Ирак все още е барутен погреб и е дошъл един с фитил и кибрит да взривява и ще му се молим?Или ще чакаме както в Бургас?Като си беше в Иран не го закачаха,а можеха и там.

 18. Трябваше да го помолят да не пали посолството и да обещае,че друг път няма да прави така.Милошевич и Младич бяха съдени след като направиха кланетата.Тук не се допусна да продължава пъкленото дело на изверга.С терористи няма церемонии,те са извън закона.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.