Надутият бал(т)он на голото царско дефиле на лъжците се срина отново

НА СНИМКАТА: Авторът пред картината “Прогонването на търговците от храма” ( Giovanni Paolo Panini ): кога ли търгуващите с лъжливи прогнози в медийните храмове ще бъдат прогонени?

 

 

 

 

 

Иран се предаде без бой – без дори да започне нещо подобно на бой със САЩ. Отказа се от гръмко заявените през последните няколко дни намерения да нанесе ужасявщи удари по ( интересите на) Америка. Краят на тази бравурна реторика за вътрешноиранска консумация беше поставен не само и не толкова с подигравателната констатация на президента Тръмп, че иранските ракети, изстреляни срещу американски обекти в Ирак, са били безобидни, колкото от официалното иранско предложение в ООН за край на враждебните действия – в случай, че и САЩ се придържат към такава линия. Което си е молба за примирие след явно поражение. 

Ще си позволя самоиронията да се направя на подобие на Карл Маркс и да призова: “ Коментатори от всички страни, извинете се”!

Имам право на сакразъм заради масово внушаваните страхове от “изправянето на света на ръба на Трета световна война”, което вещаеха ( предимно ) знайни и някои незнайни “капацитети” по Близкия, Средния и Далечния (съветски) Изток не само в Русия ( най-вече там), но и у нас. 

Кой ли не се изреди да пророкува пред стресираната публика тези дни най-страшното след ликвидирането на иранския началник по въпросите на износ на война, тероризъм и масови убийства ген. Касем Солеймани! В сплашване на лековерните и къпане в соса на собствената си “значимост” на пророци се упражняваха от медийния амвон разни  фашизоидни социопати в социалните мрежи и техни лустроснани (пре)подобия, дежурни телевизионни приносители на предупреждения за предстоящ апкалипсис по вина на САЩ.

Няма да “тропам с краче” и да се бия в гърдите, че малцинствената трезва група анализатори у нас отново позна за обратното. Не ми е важно пак да съм сред шепата коментатори, рискували да направят толкова трудната за шмекерите прогноза, че няма да има никакъв армагедон. Както е казал един от идеализираните тук отново страдалци, който насред Втората световна война не само тайно е шпионирал за СССР, но и е издигнал открито лозунга за “съюз със СССР” ( защото хлябът е от мъката по-чер”) : “това е толкоз просто и логично”.

Наистина просто и логично е всеки претендент да ( не) се излага публично с умозаключения за едва ли не предстоящ всеки момент световен военен сблъсък да постави аргументите на кантара на реалностите, включително чрез любимия на Ленин въпрос от  римското право “ кому е изгодно”. Нима би било изгодно на Русия и Китай, които наистина биха могли да разпалят световна война, ако много им се ще да се изпържат и те в нея, да сринат мира на планетата заради своя ( относително) дребен клиент Иран?

Точно Китай ли има изгода да се лиши в една гореща война от онези 30 на сто внос на петрол от Персия? Или пък Русия ще постигне главоломно поскъпване на своите въглеводороди на международния пазар, което да ги направи трудни за продаване и ще стимулира нова вълна в търсенето на тяхната алтернатива сред гладните за петрол и газ икономики в развития свят?

Но и това е “нищо” като аргумент срещу безумните пророкувания в полза на сценария със започването на Трета световна война, пред която бил изправен светът. Защото вестителите на фалшивите прогнози на практика обръщат логиката с главата надолу, вменявайки на ядрените потенциални противници на САЩ ролята на ирански обслужващ персонал, макар истината да е точно обратната. Шият към копчето балтон, както се казва в онзи виц, но не спират да им поръчват нови и нови медийни бал(т)они за тяхното голо царско дефиле.

Не на последно място самият Иран отчаяно се нуждае от стабилизация на собственото си положение, разклатено отвътре от земетресението на протестите на собствения му народ срещу потистиничеството на режима. Този народ отново е клан от главорезите на режима така, както арабин не го е клал от 1988 г. насам ( ако перефразирам по аналогия със събития в България от началото на миналия век). 

Повторението на кървавите репресии от времето на началото на “революцията” в Иран в края на 80-те години са на път да сринат сега страната обратно към голямо братоубийство, но този път с обратен, “контрареволюционен” знак. Защото близките и съмишлениците на стотиците разстреляни граждани по улиците на иранските градове в навечерието на новата 2020-та година едва ли ще се откажат да потърсят сметка на виновниците. За тези жертви, предимно млади и вкупом невъоръжни жертви на държавния терор в Иран, нашите оплаквачки на онзи генерал с изцапаните до лактите в кръв ръце, не пророниха нито една сълза.

И в тази обстановка, насред финансова и икномическа криза при това, Иран да започне сам пълномащабна война срещу несравнимо по-силен военно и икономически противник, като САЩ? 

Вярно е, че самоубийствените акции, при които и деца биват използвани като “мартири” на революцията ( включително като стотици от тях биваха зомбирани и принуждавани да детонират с телата си минни полета по време на войната с Ирак през 80-те години), не са необичайни за фанатизираните следовници на иранския тип ислямски фундаментализъм. Но е също така истина, че иранското общество днес е далеч от фазата на безусловна подкрепа за този екстремизъм, приеман от иранците в условията на външна заплаха.

По-скоро, ако трябва да се прави прогноза, демографската бомба и изкласилата младеж в един по-отворен по обективни технологични причини свят са далеч по-голяма заплаха за режима, отколкото е външният натиск на САЩ, осъществяван с военни средства. Тази имплозия тепърва предстои в Иран и аятоласите явно си дават сметка, че се задава тяхната Трета световна у дома, ако не вземат мерки да я предотвратят чрез реформи. Което ги накара да клекнат ( в молитва за мир).

Тогава? Защо толкова много “умници” отново се вживяха в ролята на кукувицата, която изскача от телевизора на всяка кръгла минута и вещае последните дни на човечеството?

Мразя да се повтарям, но явно се налага като за не особено схватливи рецидивисти: приносителите на апокалиптични прогнози залагат на това да “блеснат”, да привлекат вниманието с провокирането на читателския и зрителския адреналин, а когато пак се окаже, че най-зловещият сценарий отново не се е състоял, застават в позата на “добре че бяхме ние, да предупредим- здравият разум надделя в резултат на това”.

Освен това оплаквачите на световния мир имат оставаческия ( от времето на студената война) навик да се преписват един друг и да се навиват взаимно. И да представят желаното за действително – не че много им се ще да мрат по бързата ядрена процедура, но пък изпитват неустоимо желание за пореден път да набедят “световния жандарм” като подпалвач на земното кълбо, макар истината да е точно обратната: без твърдата американска сила то наистина можеше да е пламнало глобално отдавна. Предимно поради кибрита на една друга, доста по-универсална по своята заразност “революция” без граници, подклаждана от комунистическата идеология.

Като стана дума за твърдост, опитите на днешния прероден СССР да говори за “меката сила” на Русия са комично подражателство на една жаба, която видяла, че подковават коня и също вдигнала крак. Унилата кобила Лавров, както в опозиционните среди в Русия наричат външния министър на страната, изцвили нещо подобно в последните календарни дни на миналата година. Русия можела да превърне базата в “Камчия” на българска територия в световен център на руската “мека сила”, предположи смело той пред руски т.н. депутати.

Проблемът на Русия не е в това дали може да се разположи още по-свойски на българска територия – с подкупи, със заплахи и чрез механизмите на зависимостите на продажни български политици може и да може. Само че Русия просто не разполага със залежи от “мека сила”. Нито у дома, както се вижда от бягството на милиони руснаци от “руския свят” на Запад, нито в чужбина, откъдето към Русия бягат само отделни глезеници на свободния свят, свободни да проявят ексцентризма си и да си изпросят от Путин руски паспорт. 

Там където държавата силово се опитва да продава силата си като мека стока, този оксиморон се обезценява по дефиниция. Все едно да продаваш чист сибирски въздух в пробити кашони.

Силата на западната привлекателност, валидна и за младото иранско поколение днес както беше за нашето в комунистическия свят, в който без да искаме живяхме, е в естествената инерция на нейната магнетичност. Никой никога не е спонсорирал по държавна линия тази природосъобразна пропагандна на очевидните предимства. Те винаги са говорели сами за себе си и са били оценявани от хората по света без те да бъдат зарибявани с кебапчета край изкуствени водоеми и с долнопробна пропаганда за предимствата на измисления “руския свят”. Защото тези руски “предимства” се свеждат до хомо и прочее фобии, превърнати в държавна политика в една примитивна в манталитетно отношение държава. 

Това го знаем от личен опит. Предстои и аятоласите да го научат – може и по еволюционен начин, ако не чез ( контра) революция, независимо от безспорния факт, че културните различия между Персия и младия в сравнение с нейната хилядолетност Запад са далеч по-големи, отколкото те бяха между поробената от СССР Източна Европа и свободния Запад.

Но, с риск да повторя предишните си въпроси, оставащи без отговор в подобна ситуация, питам пак : защо смятаме за нужно политиците да се извиняват за лъжите си, а не по-малко виновните за насаждането на страхове и фалшиви очаквания коментатори и техните медийни помагачи като правило пребивавт в блаженото състояние на безотчетни лъжци след всяка тяхна кампания по разпродажба на фалшиви прогнози?

Да, от лъжите и некомпетентността на подобни коментатори не произтичат преки и видими с просто око щети. Но това не прави техният пример по-малко вреден за едно общество, което само си поставя диагнозата на тяло, чийто дух е болен от липсата на справедливост. Защото измамените зрители и слушатели кльопат отровата и си казват, че щом на тези лъжци нейното бълване е позволено и дори възнаградено с “още от същото”, защо да не внедрим “прогресивния” им опит на самодоволни измамници и в личния, а след това и в обществения си живот?

22 мнения за “Надутият бал(т)он на голото царско дефиле на лъжците се срина отново”

 1. Шапо!

  Само да попитам маститите “аналитици, врачуващи третата световна война дали случайно са запознати с долните числа.
  Иран за 2019 год. има военен бюджет 13 милиарда долара. САЩ 717 милиарда. Отговорните чалми в Техеран прекрасно знаят какво на практика означават тези числа. Пример-гръмването на най-големият съвременен терорист на планетата от 11 000м км дистанция.
  Спирам дотук да не хабя повече клавиатурата.

 2. Браво Иво, трябва да има хора, които като теб казват истината на тези промити мозъци, мразещи истината.

 3. САЩ са относително малък проблем за религиозната диктатура в Иран.
  Далеч по значителени проблеми са свободния интернет (арабския свят, включвайки и Иран генерират над 90% от порно-трафика в интернет), средновековната схема на уредените бракове, строгото спазване на мюсюлманските порядки, разточителния живот на религиозната номенклатура, с десетилетия налаган принудителен аскетичен живот, наличието на огромно младо поколение (под 20 годишни), живеещо на границата на два свята -21 век и 15 век на аятоласите.

 4. Ееее, пак искрящо и доблестно перо ! Чете се на един дъх ! Страхотно !!! Веднага се заех с разпространението към спящи мозъчни клетки .

  Аз аятолашката “революция” не я помня , но имам
  близки които са били в Техран на дипломатическа служба / не от комунистическата България/ и съм чувала безкрайни интересни разкази за Иран преди да изгонят Шаха .

 5. Може да е мой информационен пропуск, но “малцинствената трезва група анализатори” у нас май се изчерпва само с г-н Инджев. Всичко останало беше на вълна “шок и ужас”. Дежурните ченгета с разхлопани ченета решително пропускам. Тези екзотики обикновено вървят комплект с актуални за 21-ви, 22-ри, 23-ти и N-ти век пророчества на Ванга, препечатка от руски медии, разбира се. За каквото и да говорят, общият знаменател категорично се свежда до пещерен антиамериканизъм. “Laise tombez”, викат французите. “Майната им” по български. Обаче се изненадах от почти същото по съдържание, смисъл и внушения поведение на информационни пространства, които не би трябвало да се държат така. Може да е модно, престижно и доходно, но е изцяло невярно и неправилно. А може би аз ще спра да ги чета тези и ще си остана с информацията от блога. Коментарите на г-н Инджев и линковете на колегите са ми повече от достатъчни.

 6. Pecпект, СТОПАНИНО!

  Защо ли ми се струва, че лъжците в Задунайския Милиционеристан просто копи-пействат кремльовския си “батюшка”. Я какво казва един още нeотстрелян от нашистките маймуняци в северните торфища журналист:

  https://faktor.bg/bg/articles/anatomiya-na-lazhite-na-putin-video

  Май верно е не само че на лъжата краката са къси, но и обратното – всички джуджаци са непоправими лъжци. А рАЗИЯтските такива, понеже са “передавой” и “безаналоговой”, са топ!

 7. За доларовия рубладжия Вапцаров: 1 кг черен хляб струва 1,86 лв, 1 кг бял 1,38.Обръщай се в гроба.В Иран освен младите хора,угнетявани от стражите на ислямската революция има и високопоставени хора противници на г-н Сулеймани,умни и виждащи накъде върви човешкият прогрес и на къде дърпат държавата аятоласите и машите им.

 8. Както винаги изключително точно написано!
  Затъмнението продължава с пълна сила в големите национални медии, но все пак добре е, че г-н Инджев не е сам и има и други анализатори на същото мнение, но трябва да се рови. Ето пример: https://darikradio.bg/naprezenieto-v-blizkia-iztok.html#parent=show

 9. Благодаря Ви! Прекрасно обяснено за наивници и по заблудени нискочели малкочели хора. Дано повече го прочетат и разберат.

 10. И един офтопик с риск да стана досаден – ама много си пасва с това за “доларовия рубладжия” на колегата КРАСНОСЕЛСКИ:

  https://faktor.bg/bg/articles/politika-hlyab-i-pasti-bivsh-upravitel-na-kompleks-kamchiya-rusnatste-nalagaha-sotsialisticheski-poryadki-iskaha-da-predstavyame-krim-kato-ruski

  Значи, бивш управител на комплекс „Камчия” вади кирливи ризи на “братушките” си. Ключова е думата бивш – комун-милицаят путиняк е ритнат от копанята с рАЗИЯтски цвик, затова квичи некои истини. Не се стряскайте от питенкантропския му сурат – те са си такива по селекция още от 1918. Па и консул бил – пост предимно и изключително за момците с хладен ум и чисти ръце (пази, Боже)!

 11. Аз ще направя една прогноза, която вече изрекох на други места. До лятото най-късно Иран ще седне на масата за преговори. Тръмп се обърна към ЕС, което аз разчитам двузначно. Едно-да се откаже от подкрепата за ядрената сделка, второ-да поеме ролята на посредник.

 12. и сега каква стана тя? 63-ма пътници в украинския самолет, който “се разби” в Ирак са канадци. Трюдо твърди, че самолета е свален от иранска ракета. Дали не е това причината Иран изведнъж да приключи с отмъщенията и да възкликне “давайте живуть дружно”.

 13. Много лошо за Иран, много!
  Iran plane crash: Western powers suggest missile downed jet
  Evidence suggests an Iranian missile brought down a Ukrainian passenger plane that crashed near Tehran, possibly in error, Western leaders say.

  The leaders of Canada and the UK called for a full and thorough investigation into the crash, which killed all 176 people on board.

  Iran has ruled out a missile strike by its air defences.

  The crash came just hours after Iran carried out missile strikes on two airbases housing US forces in Iraq.
  https://www.bbc.com/news/world-middle-east-51055219

 14. Чета написаното от Иво Инджев с интерес и внимание,понеже желая да науча истината…..в интерес на същата тази истина бях приятно изненадан от политическия анализатор и журналист Мохамед Халаф поканен от Г.Коритаров преди няколко дни за да коментира създалото се напрежение след смърта на иранския командир,сеещ смърт.Много точно в две части от предаването на Коритаров,Халаф обясни на всички които желаят да научат истината…..

 15. Уважаеми г- н Инджев,по обективни за мене причини,не успях да Ви честитя именията ден.Това правя сега,” на патерица”,със сърдечните ми благопожелания.
  По темата: буди усмивка реакцията на държавата ни със Съвета за национална си сигурност и насоченото в Брюксел съвещание на външните министри на ЕС,по същата тема.Ако би имало наистина военна заплаха за членове на ЕС,едва ли тези високопоставени съвещания щяха адекватно да вземат решения за евентуални защитни мерки…Що се отнася до прогнозите на домораслите ни плитолози за предстоящ апокалипсис се оказаха заклинания от сорта: Бай бабо да не ни срещне мечка….Със щастливото изключение за трезва прогноза от Вас,Мохамед Салах и още малцина….Препоръката от Б.Борисое бе от познатият призив на Т.Ж.:да се снишаваме….

 16. 2023 се чака армагедона. Не само Вие сте познал г-н Инджев. И най обикновени хора също. Много ми се иска да кажа някои истини но те са голяма тайна на която ще се изсмеете и няма да повярвате. За да няма армагедон се грижат много добри сили и същества на които се прекланям и горещо благодаря!

 17. По повод на показните демонстрации на „възмутеното“ иранско население, мога да споделя собственият си опит от времето на соца. Бях студент и редовно ни МЪКНЕХА под строй да участваме в демонстрации пред западни легации, дори и при манифестации пред трибуната на мавзолея. Е, налагаше се и да подвикнем, колкото за да не се разкрие мимикрията, но това беше камуфлажът. А нямаше как да не отидем, защото се следеше стриктно и при отказ ни грозеше изключване. На такива места можех да различа същото безчувствено отношение на голяма част от призованите там. Разбира се, по блуждаещите погледи на участващите веднага разпознавах, че много подобно на мен също „участваха“ там само тялом. Не беше нужно нито да се намигне или това да бъде придружено от допълнителна пренебрежителна усмивка. Знаехме и виждахме, че всичко се следеше но и това, как да различаваме опасните съгледвачи. Иранските демонстрации ме връщат разпознавателно към миналото!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.