Московците се изявиха като по-правоверни от аятоласите

“ Техеран успя да изненада противниците си”.

По този начин БНТ съобщи в централната си новинарска емисия  фактът:  Техеран си призна, че украйнският пътнически самолет, катастрофирал малко след като излита от иранската столица, е свален с иранска ракета земя-въздух. https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/01/11/4015121_iran_potvurdi_che_e_svalil_ukrainskiia_samolet_zaradi/?ref=home_main_news

Представена по този начин, новината звучи сякаш злонамерените критици на Иран не са били прави да подозират добрия режим в Техеран, че няма да си признае злодеянието. 

Буквално часове по-рано Москва зае позиция в защита на добрия Иран, заподозрян от лошия Запад, че иранците имат вина за катастрофата на украински пътнически самолет в околностите на иранската столица.

“На този етап няма основания Иран да бъде обвиняван, че негови ракети са свалили украинския “Боинг” край Техеран, заяви в Токио руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков”, цитиран от ТАСС. Същият изрази увереност (!), че “няма никави основания” да се обвинява Иран. Според Рябков било “недостойно” по този повод да се започват “някакви игри” ( срещу руския клиент Иран от страна на лошия Запад).

Иначе казано, без да има основания за обратното, Москва изрази увереността си, че Иран не може да бъде обвиняван без основания. Макар иранският посланик във Великобритания да се извини междувременно за предишните си лъжливи изявления, според които бил уверен, че Иран не е обстрелвал украинския самолет с ракети.

Апропо, “неговите ракети” на Иран са с руски произход. Но не това определя   първосигналната реакция на Москва да защитава васалите си с убедеността на осиновител, който брани невинността на своите доведени деца преди да се е запознал с доказателствата за техните престъпления. 

Кремъл по вековен навик обича да се произнася без покана от името на други народи и държави. В българския случай московците винаги са имали претенцията да знаят по-добре от българите какво е нужно на нашия народ за пълно щастие:  руска авторитарна алтернатива на османската с цел българите да бъдат претопени и русифицирани в рамките на Северната империя. 

Както се вижда, по адрес на Иран и иранците Кремъл се държи като по-правоверен Аятолах от аятоласите. 

 

 

 

19 мнения за “Московците се изявиха като по-правоверни от аятоласите”

 1. Чалмите в Техеран “прозряха”, че с Америка “нЕма лабаво”. Любим лаф на комунягите при разгромяване на опозицията след 9.9.1944г. И сега дават задна на мах. По този начин злепоставят и ситуативният си съюзник-путинова раззия. След като речовитият Сюлеймани който в момента според Корана трябва тя, накъде най-горе да се забавлява с 70 девици успя да убеди лично и начело кремълският гном да влезе и излезе и пак да остане, цели три пъти и то “победно” ще пият горчивата чаша на колаборационизма.

 2. Веднага след убийството на Солеймани написах, че ракетата взриви не само генерала, а и иранската ядрена програма.
  Първото, което отбелязах при съобщенията за падналия самолет беше, че Иран няма да предаде черните кутии на Украйна. След това украинците направиха изявление, че самолетът е в отлично техническо състояние и няма как причината да е повреда. После се появиха и съобщенията, че самолетът все пак е свален. Накрая Ню Йорк Таймс се появи и видеото.
  А прогнозата, че Иран ще седне на масата за преговори, май е на път да се сбъдне. В понеделник в Техеран пристига пакистанският външен министър, който, според Иранската информационна агенция “ще води разговори за мирно регулиране на конфликта в района”.

 3. Не е по темата. Наужким, де.
  Попитали радио Ереван:
  -Може ли Русия да победи САЩ в неядрена война.
  -Може, разбира. Стига доставките по ленд-лиз по бойна техника, специалисти и суровини бъдат в пълен обем и редовни.

 4. Срам и позор за българската журналистика!
  Провалът на българската държавност е в ход.
  Не знам какво трябва да се случи, за да има промяна.

 5. Май Иран ще излезе по-честен от Русия. Тя още не си е признала и не поема отговорността за малайзиския самолет. Да не се връщаме на случая с Южнокорейския Боинг 747 над Сахалин….

 6. Вие сте пророк, Стопанино!

  Я глей даскалите от северните торфища как се карат на слабите си ученици от Двуречието:

  https://faktor.bg/bg/articles/ot-ruskata-duma-kritikuvat-iran-che-sa-priznali-vinata-za-svaleniya-samolet

  Брей, не си взеха урок ни от Чернобил, ни от полет МН17, че каквото и да става, докрай отричаш че си в ла.й.ната. Досущ като онази рАЗИЯтска маймуна-джебчия, дето в трамвая го хващат с лапата в чуждия джоб и почват шамарите, а той само повтаря, “Ми куту не съм…”

 7. От вчера пиша…. поклон и евала на аятоласите! В 21 век колко политици и военни са способни на подобна доблестна постъпка- да признаят вина за толкова смърти? Паралелът с Русия и Путин идва от самосебе си!

 8. Какво да се прави,за тях лъжата е държавна доктрина,започват от Потьомкините села,Москва-витрината,10 лет без переписки,Катин,атентатите срещу Троцки,фон Папен,Литвиненко,Скрипал и диверсантите -парашутисти и подводничари срещу нас,а тук Малинов е готов да им даде България.

 9. Иран да се нарича васал на Русия е доста повърхностно. Иранците не са и не желаят да бъдат ничий васал и точно по тая причина опитите на чужди сили да ги овасалчат тласнаха махалото в противоположността на управлението на шаха.

  Да, режимът е лош, най-вече за собствения му народ, но като се правят анализи и коментари е добре нещата да се поставят в съотвения контекст: ислямската революция е реакция на пагубното чуждо вмешателство, Хомейни идва от изгнание не от къде да е, а Париж с едни доста хубави обещания, които разбира се не спазва.

  Осемгодишната война на Ирак с Иран струва на последния един милион жертви. Американците с подкрепата си за Ирак няма как да спечелят популарност сред иранците.

  От друга страна пък я има и „Иран контра“ аферата, в която САЩ и Израел снабдяват ИРИ с оръжия, авторът на блога често цитира автобиографията на Рейгън, който е бил силен поддръжник на въпросната афера.

  Киниджър пък е известен с цитата си “It’s a pity both sides can’t lose” относно същата война, та не е трудно да се види иранската най-малко недоверчивост към САЩ, че не е прост див фанатизъм и желание за износ на революция.

  Друг контекст, който никога не се споменава е раждането на „Хизбулах“ в Ливан, което се получава като следствие на израелската окупация и вмешателство в гражданската война.

  Иран и неговите съюзници са на думи заклетие врагове на САЩ, но нека НИКОГА не забравяме, че не вражески иранци, а „съюзнически“ саудитци влетяха самолети в Ню Йорк и Пентагона, Осама бин Ладен не се укриваше във вражески Иран или Южен Ливан, а в „приятелски“ Пакистан и операцията по ликвидирането му беше държана в пълна тайна от същите тея пакистански „съюзници“ и „приятели“.

 10. Към Бой по Ганьо:

  Първо, никъде не съм твърдял, че иранците ще заобичат Америка, а че младото поколение иска свобода чрез демократизация, образецът за което определено не е Русия.
  Второ: Ако е вярно, че трябва да включваме аферата “Иран-контри” от 80-те години на миналия век, то по тази логика иранците би трябвало да обичат Америка заради тайната полза, която имаха от нея.
  Трето: Явно не сте чели биографията на Рейгън. В нея той на цяла глава се спира на случая с кризата ” Иран-контри” и не само се разграничава от нея, но и съжалява за случая като прави възможното да убеди читателя, че не е имал нищо общо с нея.Използва случая да възкликне, че един президент не може лично да контролира всичките си подчинени.
  Четвърто: Тръмп току – що заплаши Ирак с унищожителни санкции. Към днешна дата това никак не прилича на подкрепа за Ирак – иначе в миналото има какви ли не карамболи на променяща се подкрепа между основни играчи в региона, но накрая “подкрепата” на САЩ за Саддам го докара на бесилото. За което в Иран ръкопляскаха благодарно.
  Пето:Пакистан е приятелски на САЩ колкото можем да говорим за приятелство между тревопасни и хищници ( освен ако не става дума за няколко обучени овчарски кучета- в случая шепа пакистански военни).
  Шесто: Бин Аладен се криеше в Пакистан именно заради враждебната към САЩ среда там. И след като го убиха американските командоси, без изобщо да уведомят “приятелите си”, Исламабад реагира съответстващо вбесен.
  Седмо: Отвличането на самолетите с макетни ножчета от саудитците доведе наистина до най-зрелищния и зловещ атентат на американска (а и не само ) територия. Но все пак хрумването с ножчетата срещу стюардесите е далеч от сложността на огранизацията по проникване във въоръжената до зъби американска база на морските пехотинци през октомври 1983 г.,довело до смъртта на 276 най-елитни американски военни. Взривяването на базата, паралелно с взривяването на щаба на френските парашутисти в Бейрут с разлика от около две минути, остава и до днес най-тежкият удар по американските военни и престижа на Америка след Втората световна война чрез една отделна акция. Извършителите бяха от “Хизбуллах”, за която много пъти твърдя, че в сравнение с нея “Ал кайда” е като пионерска организация. Апропопо, “Хизбуллах” са единствената въоръжена сила, оказала реална съпротива на Израел в пряк военен сблъсък в историята на арабско-израелските войни ( през 2006 г. в Ливан).
  Осмо: Най-накрая има нещо вярно в твърдението, че Иран не е васал в класическия смисъл на думата на Русия, която няма какво друго предложи на младшия си партньор в съюза срещу Запада в региона извън комбината в Сирия ( или евентуална помощ за ядрената му програма, което обаче е опасно в перспектива за самата Русия).
  Но ако някой си мисли, че това партньорство се ръководи от Техеран, а не от Кремъл, дълбоко се лъже.
  Девето: Не знам защо сте “Бой по ганьо”, а всъщност се опитвате да бъдете “Бой по Америка” доста повърхностно, бранейки Иран от нея ( и от автора на тези редове). Техеран може да ви е благодарен за това, но привържениците на истината- едва ли.

 11. “пигмеи мерят Одисеев връх”
  Таня Благова
  Кой разбрал-разбрал.

 12. За привържениците на истината:

  — не съм твърдял, че сте твърдели, че иранците ще заобичат Америка, а само (честно!) отбелязвам защо имат непоносимост към чуди намеси в страната им и не биха се оставили да бъдат чужд васал. Останалото са авторови открития на невложен смисъл.

  — оставаше Рейгън и да не се оправдава, че нищо не е знаел при такава афера…

  — не бия и не искам да бия Америка, но грешките ѝ във външната политика и техните последствия да ги приемаме ли безкритично, за да не бъдем безпочвено обвинявани в обратното? Също така безкритично не мога да приемам пропагандата, че Иран е най-лошото на света когато Саудитска Арабия го бие по всички показатели за лошотия: износ на тероризъм, потистичество на собственото си население и дестабилизация на региона.

  Водената от СА пагубна война в Йемен доведе до безпрецедентен глад, холера и разруха, а когато Катар реши да се откаже да ги подкрепя му спретнаха блокада. Едностранчивата и повърхностна пропаганда разбира се хвърля вината за случващото се в Йемен на хутите, нали са шиити и съюзени с Иран — автоматично лоши.

  Ако нещата бяха толкова прости колкото макетните ножчета, едва ли роднините на загинали на 11/09/2001 щяха през годините да имат такива препятствия като президентско вето и т.н. в опитите си да стигнат до истината за участието на Саудитска Арабия в атентата:
  https://www.nbcnews.com/news/us-news/trump-admin-decision-expected-disclosing-key-name-9-11-suit-n1053201

  Близо 14 години 28 страници от доклад на Конгреса уличаващи атентаторите във връзки със саудитското правителство са държани класифицирани https://edition.cnn.com/2016/07/15/politics/congress-releases-28-pages-saudis-9-11/index.html

  Ако някой трябва да бъде бит това са саудитците и западните политици, които приемат подкупите им под формата на оръжейни сделки.

  Не са само американците, белгийците изнасят за СА оръжие за милиони, а саудитците им се отплащат с тероризъм:

  https://www.independent.co.uk/news/world/europe/brussels-attacks-saudi-arabia-influence-oil-contracts-sowed-seeds-radicalism-belgium-great-mosque-a6745996.html

  Горките иранци, само ако знаеха, че ако бяха малко по-малко идеологисти, а повече прагматици можеха и те да си купят индулгенции да убиват безнаказано европейци и американци!

 13. Към И.Х.

  Ясно, иранците са “горките”, а саудитците са по-лоши от тях, което е повод да бъде защитаван иранският фундаментализъм. Напомня на “американците бият негрите”, но в ролята на биячите са саудитците – при това основателно спрямо укоримия във всяко отношение саудитски режим, но не и като оправдание на злодеянията на иранския фашизоиден износ на “ислямска революция”.
  В България, както се вижда, се намират откровени защитници на хомейнизма, които очевидно обосновават тази позиция заради любовта ( си) към Русия, която е в съюз с иранските фашисти днес.
  И да, като технология на тероризма, макетните ножчета, употребени от саудитски граждани за отвличане на самолети, (но без доказано съучастие на саудитската държава) са прости инструменти на тероризма в сравнение с дълго градената терористична инфраструктура от страна на иранско-сирийския държавен тероризъм, родила “Хизбуллах” и подобните й днешни разклонения в Ирак, където Иран организира и финансира поне 150 хилядна фанатична армия от свои храненици, въоръжени не с макетни ножчета, а с противосамолетни ракети и прочее възможно най-разрушителни оръжия.

  Изобщо: заяждането на тема “има и по-лоши от Иран” е самоизобличително за руско-иранската връзка в България и нейните събудени клетки.

  Един съвет в стила на защитника на Иран у нас Борисов, който не знаел за връзката на шефа на иранския тероризъм с атентата в Бургас: ” с голо дупе не се мачка таралеж”.

  Голите приказки без покритие само изобличават царя от Кремъл и неговите слуги у нас.

 14. към И.Х:
  В Иран има ислямистка фашистка хунта!
  Иран обещава да унищожи Израел с ядрено оръжие и за това разработва и далекобойни ракети с ядрени бойни глави!
  Саудитска Арабия не разработва ядрени и ракетни оръжия, и не обещава да унищожи Израел! Ето това е съществената РАЗЛИКА , която показва че иранският режим е многократно по-опасен от саудитската монархия! Иран е истинският терористичен център в Близкият изток, саудитите не могат да се сравняват с него! Нещо повече, при иранският шиитски режим населението на Иран се увеличи многократно , при положение че преди 40 години населението на Саудитска Арабия и Иран бяха приблизително еднакви! Само този факт е достатъчен , за да покаже експанзионизма на аятоласите през последните 40 години!
  Друг факт е ,че по-голямата част от населението на Иран не е персийско, т.е. аятоласите налагат своят ислямистки фашизъм чрез терор дори в самият Иран! Т.е. персийското население на Иран е под 50% от цялото население на Иран!
  Всичко това показва ,че аятоласите не могат да разчитат на легитимност дори в самият Иран, след като персийското население е под 50% от цялото население на Иран!
  Така че не разпространявайте тук примитивната си проиранска пропагадност!
  Режимът на аятоласите е НЕлегитимен ,както в самият Иран , така и извън Иран!

 15. Към I.X.
  Авторът на долните редове в никакъв случай не може да бъде “упрекнат” в пристрастия към ценностите на западната цивилизация. Напротив. Той е един от последните интелектуални рицари на ссср 1.0. В смисълът на оня, така и нереализиран вариант на идеалистите. Каквото и да означава това. Дано владеете съветският диалект на българския и белким вденете малко от малко за мракобесническата природа на отиващият си ислямо-фашистки режим на чалмите в Иран.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.