Потокът е Балкански само в главата на хитреца Ганьо

Банкянският номер на премиера Борисов да преименува руско-турският поток на балкански с цел да заблуди “противника”, че става дума за различна форма на газопровод въпреки същото руско съдържание, окончателно се провали поне пред американските съюзници. Предположенията в този смисъл днес се превърнаха във факт с излъчването на интервюто на Дейвид Хейл, американският дипломат, които не се появи в София на 8 януари в о чакваната от Борисов роля на самоходно доказателство, че САЩ косвено поне одобряват руско-турската му авантюра на единствен европейски премиер, отзовал се на поканата на евразийците да легитимира “Турски поток” като приемлив за ЕС.

“Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа, и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници”, казва той. “Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. “Северен поток 2” и втората линия на “Турски поток” са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия”. Това е точният цитат от интервюто на Хейл.

След като американската връзка с “Турски поток” се скъса, въпросът е кого се опитва да заблуди Борисов с неговото преименуване. 

Някои анализатори развиват легитимната теза, че прекръстеният “Турски поток” се опитва на терминологично ниво да заобиколи повторението с еверпейското вето от 2014 г.върху “Южен поток”, когато Путин се вбеси от него и даде личен пример с преиенуването на “Турски поток”, набеждавайки за ситуацията нашият невинен премиер, петимен да услужи на Москва, но неспособен да прескочи опасната бариера на съпротивата срещу Брюксел заради едни 400 милиона такси от руския газопровод, рискувайки милиарди запор под формата на евентуално пресъхнали потоци еврофондове. Само че, колкото и да основатлна тази теза на пръв поглед, би било твърде наивно да очакваме подобна наивност от страна на Брюксел. Няма как и Борисов да си прави илюзии в това отношение. 

С какво сега случаят с преименването на руско-турския газопорвод на балкански от Борисов е по-различен от онова преименуване на “Южен поток” на турски от Путин?

Преди всичко съществената разлика е в това, че Путин е стопанинът и нямаше нужда да се моли да никого да възприеме новото название, което той лепна на същия проект не на последно място, за да уязви българската историческа чувствителност и да покаже, че може безцеремонно да се съюзи с “историческия враг” на българите, щом те не проявяват достатъчно страние да му играят по балалайката. Казано с думите на тогавашния посланик на Русия в София Юрий Исаков ( дали пък неговото малко име беше запометил нашият премиер Борисов, когато погрешно нарече миналата есен посланик Анатолий Макаров “Юра” ? ), София е трябвало да покаже “зъбки”. На Брюксел и Вашингтон.

Тази цветиста руска “препоръка” беше отчетена и изведнъж “Турският поток” цъфна като балкански в речника на нашия премиер, който си е взел поука от руския шамар през 2014 г. Разликата обаче в преименуването на потока с много имена е в това, че никой не взима на сериозно кръщелното му свидетелство от Банкя  извън кръга на онези, на които Борисов е в състояние д скръцне със зъби у нас. А че му е важно да настоява да оправдава присъединяването му към Тристранния пакт с Русия и Турция, се видя при изявлението му в компанията на доста маргиналната по своя ранг американска делгация в София на 8 януари. В импровизираното си, доста отегчено мърморене пред микрофона, Борисов не пропусна да вмъкне казуса с преименването на потока на балкански и натърти, че моли журналистите да го наричат именно така – ако случайно някой не беше разбрал досега. 

И, о, каква изненада, нашите услужливи медии вече така и наричат руско-турския газопровод. Прекръстиха го с вълшебната пръчица на Борисов нейде в невидимите за читатели и зрители медийни помещния, където се обсъждат държавните инструкции за новия тон за песен по нотите на властта. 

Фактът, че в днешното си интервю Хейл отказва да изпълни тази молба на Борисов е повече от показателен. Той се наслагва върху другата съществена “подробност” – Путин също се отнесе с презрение към Борисовото прошение. Само някои от Путиновите търговци ( на влияние) употребиха миналата година с усмивка пред медиите в София понятието “Балкански поток” като термин, пожелателно залепен от “българските партньори” като местен етикет на руската тръба. 

От беглия прочит на тази унизителна за България ситуация става ясно едно: противникът за Борисов е частта от българския народ, която си позволява да мисли със собствената си глава, въпреки опитът му да й натрапи своята “хитрина”. Нито Брюксел и Вашингтон, а още по-малко Москва, се впечатляват от опита му да показва “зъбки”, но за пред българите Борисов разчита зъбенето му да се зачете като проява на патриотизъм в изблик на стремеж към независимост. 

Точно така го разбираме: че от него нищо не зависи, освен да вкара България в оксиморона да разнообразява руският газ с руски. Защото потокът е балкански само в неговата ганьова глава. Иначе казано и за българите е ясно, че става дума за Ганьо Балкански и неговите бакалски сметки да надхитрява всички и да си вярва, че успява.

21 мнения за “Потокът е Балкански само в главата на хитреца Ганьо”

 1. В знаковата карикатура на бай Ганьо Балкански, главата му с калпак и завити нагоре мустаци, трябва да се смени с голата тиква на б. борисов и остане надписа: Булгар, булгар…

 2. Какво губим когато угаждаме на реализирането на руските интереси?
  Това е въпросът!
  1 Губим транзитни такси от газта за Турция.
  2 Плащаме транзитни такси на Турция.
  3 Плащаме тлавница и лихви по кредита за изграждане на дублиращия газопровод.
  4 Надяваме се на надежност в доставките на страна, която няма изградени газохранилища като укранинските.
  5 Нашите газохранилища ще бъдат ползвани за надежност на руските доставки.
  Щом аз, който не съм експерт съзирам тези неща, то експертите са със замазани от руската корупция очи.

 3. Дяволът, много скоро, ще си скъса цървулите! От друга страна, Борисов, както казват неговите фенове, бил много умен политик, изобщо не е така. Дори е много прост и тъп. Подмазва се на Путин, на който проблемите нарастват като лавина. Путин, може би, ще намери начин да преживее провала си. За Борисов това е невъзможно. Газпром едва ли ще намери синекурна длъжност за наш Ганьо.

 4. б.б/бай Ганьо балкански/ мисли,че като минава “Аз съм прост,и ие сте прости и ще се разберем” в България ще минава и навън в ЕС,но покойния П.Бочаров казваше Да ама Не лека му пръст.

 5. Отгоре всичко е казано от а до я.

  На Фниманието на Българин.
  Надявам се, че няма нищо против да прибави нови доказателства по възбудилата тук и то на няколко пъти със значителен резонансен ефект в мрежата толкова много страстни чувства по темата Гагарин и 12 април 1961г.

  https://newkos.livejournal.com/9778.html

  Разсъждавайки върху долното се питам колко наивен съм бил да приемам за даденост описаната в документално-художествената литература на соц реалистите на “такова беше времето” первезната жестокост на ЧЕРВЕНИЯТ ТЕРОР.

  https://catofoldmemory.livejournal.com/94564.html

 6. Какво ли си мислят нормалните хора по света за нас българите виждайки какъв цървул сме допуснали да ни управлява?!

 7. Извинявам се за новото включване но си е баш по темата.
  Мачкай како Руми, банкянският БОКЛУК!
  Много мина, мъничко остана!
  Който се е “опънал” ма янките, добро за себе си не е видял.
  https://www.facebook.com/chenalova.rumyana/posts/831612967353168

 8. а Иран работи усилено да се сдобие с ядрено оръжие.Какво ни чака тогава,маймуна с граната?

 9. За разлика от Алековия, днешният Ганьо ни излага и предава много по-жестоко.Ако навремето сме се надявали на Константин Иречек да ни оправя ганьовщината, сега чакаме на цяла една Америка. Тежкият ни случай е Байганьовщина + Московия.

 10. @DIMITARI

  По-скоро днешния Ганьо е с тениска с надпис “СССР”, “рАЗИЯ” или “Путин, мой Путин”:)lol

  Обаче “зачистването” на путиняшките “халопи” вече почна – арестуваха Пригожин на летището в Мюнхен:

  https://faktor.bg/bg/articles/arestuvaha-prigozhin-na-letishteto-v-myunhen

  Тоя е същия онзи личен слуга,готвач и пр. на путин, дето заедно с православният Малофеев доставят улични банди срещу протестиращите:

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-gotvachat-na-putin-i-pravoslavniyat-malofeev-dostavyat-ulichni-bandi-za-nasilie-sreshtu-protestirashti

 11. “Балкански поток”-УМРЕ!

  Г-н Борисов твърди, че се бил разбрал с г-н Тръмп Турски поток да минава през България. Вчера обаче третият човек в Държавният департамент (за пореден път) е заявил, че САЩ са против това. /б.р. САЩ са против разклонението на газопровода ”Турски поток” през България, което се строи в момента. Това заяви пред БНР заместник държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл/
  Което с огромна вероятност означава, че компресорните станции, които са американски, няма да се завършат.
  А без тях газ няма как да се транспортира. Така, че уверенията за огромни печалби няма да се сбъднат, а вложените над 3 млрд. лв. ще останат в земята.
  Между другото отново е казано ясно, че САЩ са против АЕЦ Белене.

  Георги Касчиев, фейсбук

 12. Може и да греша , но ми се струва че съм почти сигурен че в мойто издание Алековият герой е бай ГанЮ .

  Не че е съдбоносно важно , но пък не е и чак маловажно .

  Вярно , достатъчно е да изтупаме мислено някогашния Ганю в модерни дрешки , за да разпознаем днешния Ганьо .

  Още по-право – бай Гьоно , заради безобразно закоравелия Му гьонсуратлък .

  Лошото е , че посоката на развитието му във времето оставя и на по-доброжелателните от нас все по-малко възможности за импровизация при отговор на стария въпрос дали е добър или лош герой бай Гьоно .

  Здрава и щастлива нова година на Домакина и всички съмишленици , редовни и редки участници и читатели !

 13. Вместо коментар, вижте новогодишното поздравление на Шкумбата към “България без граждани” – след 55-атата секунда.

  https://www.youtube.com/watch?v=EFYTucFspZ0

  Предупреждавам: никак не е смешно!

  Бъдете здрави!

 14. Политиката би трябвало да е израз на икономиката. А в нея интересът е водещ. Германия е пример не отказвайки се от северен поток. В случая се гледа работещ вариант, след като добива от черно море не се получи, а и другите варианти са недостатъчни. Европа така и иначе ползва руския газ а ние се нуждаем от газифициране.

 15. Бай Ганьо ама и Другарката Меркел се обади.
  “Това е преди всичко икономически проект. Вярваме, че “Северен поток 2″ все още може да бъде завършен въпреки санкциите от САЩ. Искам да повторя, че за всички политически конфликти със САЩ не считаме санкциите за правилни и затова подкрепяме този проект както преди”, допълни германският канцлер.

 16. До Александър и Бой по Ганьо

  Казвате в икономиката и политиката интересът е водещ.
  Какъв е интересът на Германия,която е част от свободния Запад? Според мен той не е в завладяване на чужди земи и в потискане на своя и чужди народи.
  Точно в последното е интересът на путинова Русия.
  Какъв ще е интересът на Русия след Путин,трудно може да бъде разгадано. За Германия е ясно – тя е свободно общество,което не заплашва никого,даже обратното.
  Кажете тогава на каква цена ще се съвместяват /и то временно/ противоположните интереси на двете общества? Трябва ли заради не дотам оправдан икономически интерес да се пренебрегне всичко друго?

 17. Цитата е от г-жа Меркел.
  Относно политиката, тя не е израз на икономиката. Не знам, какво, къде, учите но това е доста елементарно.
  “Политиката” е волята на нацията, създала държавата, за да бъде тази нация, силна, спокойна, просперираща, мирна, благоденстваща, жизнена и достойна. Всеки политик, който поставя личното си пред интереса на нацията със правомощия дадени му от тази нация е неин враг и народа трябва да го счита и да се отнася с него като такъв!! В тази връзка, обявявям всички политически партии в България за нейни врагове и призовавам народа, да се събуди, защото каруцата в която го влачат, скоро ще рухне.

 18. Бой по Ганьо,благодаря искрено. Бихте могли да бъдете напълно точен. Пример: госпожа,или другарка е Меркел? Извинете за опита да се пошегувам.

 19. До Асен.
  Господине, много хора влизат в блога, за да получат най-голямото съкровище. Истината.
  Но, много по-важно е как се отнасяме към това съкровище, когато го получим. Дали го засипваме с кал, заравяме дълбоко, никой да не го види, обвиваме в луксозна хартия с етикетче на което си пишем нашето си, полираме като диамант и продаваме или го обичаме като собствено дете, ценим и се учим за добро. Всеки сам си избира пътя и от него зависи до къде може да стигне и какво ще постигне. Много Тирани искат да притежават и владеят това съкровище но то не е материално. И затова никога не успяват, няма и да успеят. Ако търсите Истината, бъдете достоен за нея, защото тя е нещо, което никой не може да притежава.

 20. Жалък тип. Ако имаше грам достойнство никога нямаше да преименува патока само за лична употреба и да става за смях.
  Колкото до Меркел, не одобрявам политиката й, но за разлика от България, в Германия има диверсификация на енергийните източници, поради което пут.ин няма как да се е_ава с германските управляващи, както го прави с нашия гащник.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.