Москва предпочита нейните човечета тук да са с камуфлажни униформи на гербери, а не на рози

 

 

 

В рубриката “Вие питате, ние отговаряме ( понеже няма кой друг)”, в днешната си кратка реплика ще отвърна на Борисов и неговите защитници защо на Германия да й е позволено да строи нов газопровод за руски газ, а на България да й бъде отказвано ( “невинно” да транзитира).

Сравнението с Германия е абсолютно неадекватно. “Северен поток” е само подробност от икономическия пейзаж за най-могъщата икономика в Европа. За Германия Русия е суровинен придатък и това е видно от по-ниските цени на руския газ за нея, които тя е в състояние да постига, ако не и да манипулира в своя полза.

  Точно обратното ни се случва на нас. България е зависима от десетилетия от руския монопол. Пълна перверзия е да се твърди, че постигаме диверсификация чрез … още руски газ. 

Иначе казано, Германия си е направила сметката. Тя зависи от руския газ много по-малко, отколкото Русия зависи от германските пари. В случая с България руските монополисти са на път окончателно да ни видят сметката като независима държава в решаващия за икномиката енергиен сектор.

За всички държави, независимо от размера им, важи обаче истината, че демонстрацията на национален егоизъм чрез колаборацията с Русия за сметка на нейната жертва Украйна е тъжен пример и сигнал да не се сърдим на другите, когато и с нас постъпят така в момент, когато имаме нужда от нещо като съюзническа солидарност. Ние и без това имаме склонноста да обвиняваме външни фактори за нашите несгоди, но сега даваме повод да ни наврат в носа собственото ни лицемерие при всяко подобно оплакване.

Да не говорим за манипулативния навик да се сравняваме с Гармания, когато ни изнася да се крием зад проявения от нея егоизъм, но когато тя демонстрира щедрост към нещастните мигранти беше ругана тук масово – най-вече от разюздани русофили. Герберогласният Георги Марков и червеният му аналог в ласкаенето на Борисов Андрей Райчев в един глас попържаха “баба Меркел”. Любезните им жуналистически домакини днес внимават да не им зададат неудобния въпрос дали и сега, когато “баба им “ Меркел се опъва на Тръмп за санкциите срещу “Северен поток 2” ги вбесява отново или вече я аплодират.

Що се отнася до германската специфика, тя е свързана с признатия статут на най-разкаялия се злодей на света след Втората световна война ( заедно с Япония, но тя е твърде далеч във всяко отношение от нас, за да я намесвам и нея в този текст). По парадоксален начин Германия преобразува своята виновност в огомен плюс, работещ за нейния просперитет. На правата на нацията, която си е забранила национализма и свързания с него милитаризъм, тя отстоява позицията си да стои далеч от всяко подозрение за реваншизъм и отказва да заделя адекватни на своята икономическа мощ средства за своята отбрана и за общата защита на Запада. 

Америка е тази, която гарантира германската сигурност и има право на глас по въпросите на сигурността на своите съюзници, които са огромни длъжници на американската щедрост. В много голяма степен богатите днес западни европейци дължат на САЩ своя поствоенен прогрес. 

И по този показател не можем да се сравняваме с Германия…

А най-жалкото в тази картинка е, че властта си е осигурила у нас пълен комфорт да се заиграва с Путин. Защото партията, която би трябвало да се държи опозиционно,  дивно завижда на управляващите русофили, че имат възможонстта да се подмажат на Путин така, както и тя самата не би могла в ролята на управляваща московска пета колона. Не случайно Решетников каза в едно интервю, че за Русия ГЕРБ е по-добрият партньор от БСП. Не че БСП не би се старала, но евразийските византийци предпочитат да мамят българите с помощта на нещо като “зелени човечета”, наметнати миротворно в полза на Русия с камуфлажни униформи на цветя и по контректно, с гербери, предпочитани от Москва пред розите на БСП.

4 мнения за “Москва предпочита нейните човечета тук да са с камуфлажни униформи на гербери, а не на рози”

 1. Брилянтно!
  “Купувайки газ от североизток страните-членки на НАТО финансират военният бюджет на раззия. В доктрината на Мордор, Североатлантическият пакт е определен като Враг номер 1.”
  Цитирам по памет но смисълът е запазен изцяло нееднократно изразена декларация на Тръмп.
  И нещо с което Баце сигурен съм, че и хал хабер си няма и ще е заеме одма позиция на шпагат га го научи. Да се “гордее” или да е му “неудобно от долното. Според данни на WTO за 2018г., бензиноколонката Мордор е изнеся на глава на населението с всичкото му там въглеводороди и останалите суровини 3041 ам.долара. България-4847 USD.

 2. Има и още една съществена разлика. Доколкото знам на Германската граница руският газ става германски. Докато в нашият случай ще получаваме само договорените “братски” транзитни такси.

 3. ФЕНОМЕНАЛНО!
  Най-патриотично ожидам санкциите да се стоварят с пълна сила върху главата на селския хитрец от Банкя /и върху всички овчедушни “юнаци”, които го поставиха и крепят на престола/ Знам, ще сърбаме попарата и ние, но аз ще стисна зъби и мазохистично ще преглъщам в името на добруването на внуците ни.

 4. Да, ако с нещо са известни германците то са качествените коли, бирата, чувството за хумор и топлите чувства към семитските и други народи, толкова топли, че чак изгарят… По стечение на обстоятелствата познавам турчин, роден в Германия и арабин от Ирак с германско гражданство, които предпочитат те и децата им да живеят в “расистка” България, след като са опознали от първа ръка германското гостоприемство. Въобще хубава книга би излязла по примера на Гюнтер Валраф и “На дъното”, ако някой немски журналист поживее като арабски мигрант в гостоприемна Германия.
  Колкото до руския газ, все пак си е техен и имат пълното право да избират от къде и на кого да го продават.Както на на ни е нужна диверсификация на доставките, така на тях им е нужна диверсификация на преносната мрежа. Много бих се радвал ако находището край Кипър се експлоатираше и имахме връзка с него, както и ако в Близкият Изток цареше мир, който позволява да се снабдяваме с газ от там, но уви!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.