Как един поляк детонира гнева на Путин в търсене на полски антигерой

Дори по мащабите на съвременна Русия, където ескалацията на прославянето на победата над Германия през Втората световна война отдавна се е превърнала в отчаян опит чрез възкресяване на този спомен да бъде внушено на руснаците, че живеят днес във велика страна, изминалата 2019 -та година завърши с изблик на истерия спрямо историята, каквато дори и в съветско време не беше виждана и чувана от гледна точка на употребените за целта персонални обиди. Лично президентът Путин се ангажира да ругае отдавнашен полски покойник, употребявайки уличен език срещу един никому неизвестен днес някогашен посланик на Полша в Берлин.

Това се случва 10 години, след като 1 септември 2009 г. на полска земя във Вестерплате Путин осъжда пакта “Молотов – Рибентроп”: същият нацистко – съветски сговор, който междувременно той реабилитира в духа да съветската пропагандна като необходимост за своето време. 

Какво е извадило извън равновесие Путин, за да се нахвърли по наистина яростен начин срещу Юзеф Липски, посланик на Полша в Германия в периода 1934 – 39 г., наричайки го “гад и антисемитска свиня”?

Самият Путин посочи като повод за това резолюцията на Европарламента, която посочва вината на СССР за разпалването на Втората световна война във взаимодействие с Германия. Други подобни резолюции обаче, при това обвиняващи днешна Русия под личното му ръководство, не са предизвиквали нищо подобно като реакция от страна на Путин- например резолюцията от края на лятото на 2008 г., когато Путин заяви презрително на Европарламента да не му се бърка във войната с Грузия и отправи циничен съвет как да постъпи парламентът със своя документ.

Защо този път Путин се взриви до такава степен и то със закъснение от три месеца по отношение на приетото на 19 септември решение в Страсбург? При това Путин държа серия от речи на историческа тема с все по-съветска интерпретация във връзка с войната цели 5 пъти в рамките на около две седмици, започвайки с лекцията си пред Организационния комитет “Победа” на 11 декември, когато невъздържано наруга полския дипломат.

В статия на Андрей Иларионов, също припознат като голям враг лично от Путин заради критиките му, се конкретизира какво е детонирало реакцията на Кремъл с полски адрес срещу резолюцията на европейската институция: решението в рамките на документа 25 май да бъде обявен за Ден на героите в борбата против тоталитаризма. https://antikor.com.ua/articles/350335-putin_nashel_novogo_vraga__illarionov

The European Parliament…

11.  Calls, furthermore, for 25 May (the anniversary of the execution of the Auschwitz hero Rotamaster Witold Pilecki) to be established as International Day of Heroes of the Fight against Totalitarianism, which will be an expression of respect and a tribute to all those who, by fighting tyranny, demonstrated their heroism and true love for humankind, and will also provide future generations with a clear example of the correct attitude to take in the face of the threat of totalitarian enslavement…

За лице на тази борба срещу тоталитаризма европейските депутати избират поляка Витолд Пилецки ( на снимката)

 

Трудно могат да бъдат намерени герои със заслугите на Пилецки в противопоставянето едновременно на германския нацизъм и съветския болшевизъм.  Той се сражава като кавалерийски офицер най-напред срещу германските окупатори и заедно с подчинените си войници унищожава седем германски танка и три вражески самолета ( два от които на земята). След капитулацията на Полша минава в нелегалност и е сред основателите на Тайната полска армия и Армия Крайова под ръководството на полското правителство в изгнание в Лондон. Противопоставя се на опитите на нацистите да разпалят антисемитски настроения сред поляците.

Пилецки организира проникване в концлагера Освиенцим с цел подбуждане на съпротива сред концлагеристите. Предава разузнавателни сведения навън с помощта на радиопредавател, сглобен с подръчни средства и става автор на първия доклад за нацистките зверства, достигнал до свободния свят ( на снимката). Успява да организира бягство и се включва във Варшавското въстание. След края на войната остава верен на антикомунистическото правителство, арестуван е от комунистите, измъчван зверски, осъден на смърт и  разстрелян по съветски маниер в затвора с куршум в тила. 

 

 

 

 

 

 

“През целия си живот съм се старал да живея така, че в часа на смъртта да мога да изпитам радост, а не страх”, заявява героят след произнасянето на смъртната му присъда. 

Витолд Пилецки е реабилитиран едва през 1990 г. в Полша, където най-после се превръща в герой, за да се прерасне днес за Путин в кошмар, с който той не смее пряко да се бори.

Подобен образ на европейския герой от антинацистката и антикомунистическата борба не може да понесе Путин и в тримесечното търсене на антипод, хвалейки се, че лично се ровил в архивите, намира такъв в лицето на друг поляк, когото публично да ругае.

Не само държаните в годините на комунизма в тайна имена на героите от антитоталитарната съпротива стряскат сънищата на гузните руски съучастници в разпалването на Втората световна война. Превъзнасянето на съветската роля във войната и твърденията, че СССР едва ли не сам се е справил с хитлеристка Германия са неизменна част от репертоара на днешните руски политици.

В предаване на журналиста Дмитрий Гордон по този повод се припомнят някои  факти, които никаква пропаганда не може да погребе, тъй като са твърде едри по своите мащаби. Ето срещу какво се е изправила Германия на Запад. https://ava.md/2019/10/13/kto-pobedil-gitlera/:

 • Срещу американския икономически гигант, който през 30-те години на миналия век достига производство , надхвърлящо икономиките на всички държави в света по онова време
 • Срещу принудата Германия да води война по море изцяло на Запад. За целта нацистите строят подводен флот, който по своя тонаж надхвърля тонажа на всички германски танкове, произведени през цялата война
 • Във въздуха западните съюзници ангажират през войната 3\4 от германските военновъздушни сили
 • между 1\3  r 1\4 от всички дивизии на Вермахта през цялата война са въвлечени във войната на Западния фронт от Норвегия до Северна Африка
 • Западните съюзници без голямо преувеличение буквално изтриват от земята германския жилищен фонд и индустриалната инфраструктура. Пример: докато тече прословутата битка край Курск през лятото на 1943 г. британските бомбардировачи сриват град като Хамбург, където за три нощи унищожават 200 000 сгради.
 • Само през втората половина на 1944 г. съюзниците хвърлят над Германия по 100 килотона бомби на месец. По изчисления на американски инженери бомбата над Хирошима е могла да бъде заменена със същия ефект от 2,5 килотона бомби. Това означава, че в онзи период на месец над Германия съюзниците взривяват по 50 ядрени бомби от мащаба на онази в Хирошима
 • Легендарният “съветски” танк Т 34, смятан от руснаците за символ на победата над Германия, е имал излят от американски алуминий двигател, произведен в САЩ купол с американски каучукови уплътнения ( без които не е могъл да се върти), лято по американска технология оръдие, броня от американска стомана, американска радиостанция и снаряди с американски взрив в произвежданите от американски сплави снаряд
 • От 3 милиона тона авиационен бензин, изразходван от Червената армия през войната, 1 милион е американски, още един милион е произведен в СССР с американски високооктанови добавки, като третият е произвеждан по американска технология в Съветския съюз
 • Предоставените от САЩ  40 милиона грама стрептоцид са спасили незнаен брой живот и са предотвратили ампутация на крайници на ранените в СССР, на които при всяка превръзка стандартно е добавян по грам от този американски антибиотик в ситуация, когато СССР не е разполагал дори с бинтове, които се налагало да бъдат изпирани за нова употреба
 • Изобщо, поне половината производствена мощ на Германия е била принудена да се противопоставена на западните съюзници
 • Има и още много факти за ролята на съюзниците в смазването на нацизма, но и горното е достатъчно, за да бъде опровергана измислицата, че СССР сам е повалил Германия или, че е щял и сам да се справи с нея.  

14 мнения за “Как един поляк детонира гнева на Путин в търсене на полски антигерой”

 1. Шапо!

  Андрей Иларионов улавя в крачка кремълският гном който се опитва да внуши, че едва ли не сам се е справил в океана на архива и издирал компромата за полският посланик. Лъже, дежа вю, кат на световно. Дори наш Баце не може да му се опъне. И в още едно нещо си приличат двамцата. Кой е по-бъзлив. Което си има от друга ъгъл погледнато и своите добри страни.
  И, конечно, же особенно показательно использование в стенограмме путинского выступления, размещенной на кремлевском сайте, демонстративной “немецкой” транслитерации имени и фамилии польского посла, – ‘Йозеф Липски’ вместо традиционной “польской” – ‘Юзеф Липский’, существовавшей не только во всех прежних русскоязычных источниках, но и в двухтомнике, изданном МИДом СССР в 1981 г., откуда и были взяты цитируемые архивные документы для лекции руководителям СНГ. То есть мидовско-кремлевские сочинители не просто копипастили архивные цитаты, но и еще исправляли польские имя и фамилию на немецкий лад.

 2. Както знаем, дребничкият Путин не се интересува от фактите – той си съчинява легенди, които да подкрепят пропагандата му. Но загърбването на действителността не е помогнала на никого – Путин също не прави изключение. На глупостите с които залива света се “хващат” само тези, които не ползват главите си по предназначение. И тиранинът Путин си остава все по-самотен…

 3. АПЛАУЗИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕТО В “ЛИЦЕ В ЛИЦЕ”!
  Убеден съм – блядовете умират от страх пред възможността /опасността/ да получиш трибуна.
  ДЕРЗАЙ!

 4. Докога този дебил ще ни унижава нас, българите, като държавотворен народ с безспорен принос в европейската цивилизция!?
  Докато му го позволяваме!

  Руската телевизия показа как Борисов се натиска на Путин /видео/

  https://frognews.bg/novini/ruskata-darjavna-televiziia-podigra-borisov-turski-potok-video.html

 5. “Баща му загина през войната. Но волевото момче намери сили в себе си да се роди цели 7 години след завършването ѝ. Това е по силите само на най-влиятелният човек на планетата.”
  Това му дава “моралното право” да участва в акциите на “Безсмъртният полк” носейки портрета на загиналият си отец.
  Първият от безбройните подвизи на ввХУЙЛО.

 6. Датата 9-ти Май се празнува и почита в СССР някъде от 60-те години. Преди това не! Някой знае ли подробностите?
  Това с колорадските лентички е скорошно, измислено от путиновата пропаганда.
  Носенето на портрети /безсмъртен полк/ е заимствано от подобно шествие на националсоциализма по времето на Хитлер.

 7. фактът си е Факт,на г-н Инджев бяха дадени 9 минути да говори при Цветанка Ризова за Иран и измислиците за Световна война.
  Вероятно Ризова ше отговаря за това пред неназованите началници. Какво,че за празно и манипулативно каканижене на нагаждачите в духа на Евразия се отрежда неограничено време. Те по-добре да започнат да се ослушват,защото нещо се е задало.

 8. макар че Ризова изстиска умишлено времето за Иво на жалките 6 минути, като до последно задаваше на доктора излишни въпроси цели 25 минути!!!, Иво каза важни неща, които никой не смее да каже в публичното пространство, особено уплавляващите, които вече са с един по-малко, след като Илаянчо Атакянчо беше шамаросан в прекия и преносния смисъл на тази дума и освободи скоропостижно поста на областен управител. Като софийски жители не се ли чувствате осиротели!?!

 9. И от мен шапо за “Лице в лице”, това е най-лошият кошмар на КОЙ, дерзайте!

  Иначе, за дребосъка, дето се тъкми за пожизнен преЦЕдент на “матушката” си, ами изтича му времето, и е нервен до истерия:
  https://faktor.bg/bg/articles/ruskite-eliti-direktno-namekvat-na-putin-che-e-vreme-da-napusne-kremal

  Олигарсите директно му казват да си обира партакешите, по Vesta TV. Как да не е нервен?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.