БНТ се скри зад БиБиСи, за да лансира лъжата за руска победа в Космоса

 

 

 

БНТ запозна в съботния следобед вчера на 18 януари своята аудитория с лъжата за руска победа в Космоса, базирана на гледната точка на режисьора Майкъл Лакман в неговия филм за тази мнима победа над САЩ, заснет през 2014 г. за канала БиБиСи – 4. Макар че поне година по -рано Москва официално си призна, че безнадеждно е загубила надпреварата в Космоса –  при това не само със САЩ.

Адски удобно е да се прави подобна проруска пропаганда зад фасадата на БиБиСи, но това не прави лъжата по-малка, а само по-жалка в играта на криеница зад чуждия гръб.

Тезата на Лакман е, че Русия може да е загубила надпреварата за Луната, но пък е произвела космическата станция МИР и с това е изпреварила САЩ. Такова е заключението въпреки контекста, според който САЩ съзнателно са финансирали руската програма през 90-те години и са присъединили свои астронавти към нея с политическата цел да подкрепят давещата се в нищета по онова време Русия след разпада на СССР и да предотвратят пагубно масово изтичане на руски мозъци към държави като Иран и Северна Корея. А в крайна сметка и станцията МИР вече “почива в мир”…

Според автора на тезата за руската победа, тя се изразява в разработването на скафандри за ходене по лунната повърхност ( които никога не влизат в употреба от страна на руски космонавти) или на натрупани по съветско време знания за дълго пребиваване на човек в Космоса.

Истината е, че днес “победителката” Русия изразходва за космически програми 14 пъти по-малко средства от САЩ. https://dariknews.bg/novini/biznes/rusiq-harchi-14-pyti-po-malko-ot-sasht-za-kosmosa-260036

Русия губи състезанието не само спрямо водещата световна икономика, но и е изпаднала на шесто място в света по ниво на финансиране на космически програми за граждански цели, заяви ръководителят на пресслужбата на “Роскосмос” Александър Воробьов.

“При еднакъв брой космически направления в Русия и САЩ финансирането в Русия е 14 пъти по-малко”, заяви той цитиран от Интерфакс.

Не друг, а войнственият руски вицепремиер Дмитрий Рогозин, отговарящ за космическата и военната промишленост в Русия,  заяви през същата онази 2014 г., когато е създаден филмът на БиБиСи-4, че увеличаването на производителността на труда 1,5 пъти няма да помогне на Русия да достигне САЩ в космическия отрасъл.

“Е, ще я увеличим 1,5 пъти, но пак никога няма да ги стигнем ( американците – бел. ИИ)“, цитира “Интерфакс” думите му на заседание на Министерството на промишлеността и търговията. Рогозин отбелязал, че днес Русия изостава от американците по производителност на труда в космическия отрасъл ДЕВЕТОКРАТНО ( курсивът мой – ИИ).

По думите на руския вицепремиер, ако руската индустрия не се бори с бюрокрацията, руснаците така и ще гледат отзад “НАСА и Илон Маск” ( Илон Маск е милиардер, ръководител на аерокосмическата компания SpaceX. Корпорацията разработва няколко проекта, в това число “Драгон” – единствения в света действащ товарен космически кораб, който може да се връща на Земята).https://duma.bg/rusiya-prizna-che-ne-mozhe-da-stigne-sasht-v-kosmosa-n124518?go=news&p=list&categoryId=45

 Oщe прeз дeкeмври 2013 г., т.e. прeди нaчaлoтo нa caнкциoннитe дeйcтвия cрeщу Руcкaтa фeдeрaция, бившият ръкoвoдитeл нa „Рocкocмoc“, прeдceдaтeл нa Нaучнo-тeхничecкия cъвeт нa руcкитe тeхнoлoгии Юрий Кoптeв, кaзa: „В кoличecтвeн и кaчecтвeн cъcтaв, ocoбeнo в oблacттa нa диcтaнциoннoтo нaблюдeниe нa Зeмятa, нaвигaциятa, мeтeoрoлoгиятa, cпeциaлнитe кoмуникaции, Руcия пoнacтoящeм e пo-изocтaнaлa нe caмo oт CAЩ и Eврoпa, нo дoри и oт Китaй и Индия. Тoвa, кoeтo имaмe днec в oрбитa, нe oтгoвaря нa cъврeмeннитe изиcквaния. ”

Cпoрeд рaзлични нeceкрeтни изтoчници Руcкaтa фeдeрaция дaлeч изocтaвa oт другитe рaзвити cтрaни в cъздaвaнeтo нa кocмичecки cиcтeми зa вoeннa нaвигaция и кoмуникaции, диcтaнциoннo нaблюдeниe нa Зeмятa и прoвeждaнe нa видeo и звукoвo рaзузнaвaнe. Прeди мeceц нa eднa oт кoнфeрeнциитe миниcтърът нa oтбрaнaтa Ceргeй Шoйгу кaзa, чe “Руcия трябвa дa cъздaдe мoдeрeн вoeнeн кocмичecки caтeлит, c кoйтo щe бъдe възмoжнo дa ce пoлучaт нaй-тoчнитe рaзузнaвaтeлни и кaртoгрaфcки дaнни”.https://fakti.bg/mnenia/374191-rusia-gubi-kosmicheskata-nadprevara

Както се казва, когато фактите говорят с данни, официално съобщавани от самата Русия, дори и БНТ би трябвало да се усъмни, въпреки “божествения статут” на един филм, произведен за иначе авторитетната БиБиСи-4. Но за БНТ съмнението е явно някаква европейска философска глезотия от времето на Декарт, неприложима спрямо стандартите на русофилската пропаганда у нас.

А че става дума за прокарване на чиста руска шовинистична пропаганда, сглобена от подбрани факти с надлежен коментар ( или при липса на такъв), се чу от възторга на съветски космонавт, който обясни във филма: Западна Европа се вижда от Космоса като най – осветената част от планетата ( на фона на величествената тъмнина на огромните руски простори, както сам се съгласи той ), но заслугата за тази концентрация руснакът приписа … на Русия.

Защото, според него, мощната Русия изтласкала ( немощната ?) Европа в част от континента и така се получавала тази гъстота на видимия чак от Космоса европейски просперитет. 

На това място авторът на филма би могъл да зададе въпроса дали на руското “изтласкване” се дължи фактът, че че днешна Русия диша прахта на Европа по брой и качество на изстрелването на сателити на орбита около земята. Явно подобна обективност не е била целта на замисъла.

А да очакваме от БНТ да се намеси с обяснение към проруската пропаганда чрез осъвременени данни за истинското състояние на руската космическа програма е точно като да очакваш от русофил да казва истината за неговата родина- кауза пердута, в московски чизми обута.

 

25 мнения за “БНТ се скри зад БиБиСи, за да лансира лъжата за руска победа в Космоса”

 1. Да не се окаже филма на Лакман като интервю на Оливър Стоун с Путин? Просто поръчано?! Питам си само.. парите не миришат.

 2. Вече два пъти попадам на този филм и все не ми стигат силите да изтърпя лъжите и манипулациите в него!!!

 3. Това са спечелени битки, в едно продължаващо състезание, в което Русия безнадеждно губи, но Китай и Индия съвсем не са за подценяване, а е добре на западните общества да се напомня, че вече са дишали чужда прах и ако не искат да се повтори, трябва да се инвестира сериозно в космическите изследвания, защото без овладяването на космоса сме обречени като вид и цивилизация.

 4. “Четете, бре маскари”, по Иван Вазов
  Бе, Не, Тейци разни.

  Туитър на Илон Маск
  https://twitter.com/elonmusk?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1158968745227780096&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.fontanka.ru%2F2019%2F08%2F07%2F058%2F

  За лудият Циолковски, за нещастният Гагарин и много, много, друго
  https://www.kommersant.ru/doc/2289495

  Великата космическа лъжа
  https://vitruvianus-9.livejournal.com/359705.html

 5. Вероятно така е възпитан още от училище руския космонавт, че Русия е изтласкала Европа на запад. Впрочем факт е, че след ВСВ са отнети западни територии от Финландия, Полша, Румъния и др. а Източна Прусия става руска за първи път в историята.

 6. 100 години цензура и терор са лишили този народ от чувство да се съпротивлява.Виждаме реакцията на хората във Франция,видяхме и липсата на реакция в РФ/за изменението на пенсионната възраст/Крепостният манталитет ще ги гризе много години.

 7. А бе, що не мога да се сетя кво стана с руската совалка БУРАН? Видя ли космос това чудо на съветската наука и техника или май само го повозиха на някакъв “антей”, а? Да бяха го пробвали на въглища… Ама щял да пуши като самолетоносача им – да, ама каква пушилка щеше да вдига – от Земята до Луната! Само дето не могат си го прибра на буксир като “арматата”.

 8. Ами да си припомним провала на руската лунна програма с 3-те неуспешни опита за изстрелване на ракетата носител Н-1. При последния взрив Байконур го ремонтираха 2 години. Ами да не забравяме програмата Фобос- грунд! Нищо руско не може да тръгне в космоса, а “Вояджарите” вече напускат слънчевата система!

 9. Към GEORGI NIKOLOV. Многоуважаеми, за да популяризираме това знание трябва да го направим достъпно за днешните “млади”. Те не са от нашето поколение , не владеят руски… За Циолковски, чували са… но неговото “творчество” е философско продължение на Малтусианството. Земята няма да може да изхрани популацията и ще мигрираме на други планети. Греша ли?
  Да, Гагарко не е летял в Космоса!!!! Но как да убедим цивилизования свят да признае това и да сложи на мястото им московските лъжци и манипулатори?
  Ако имате възможност…. публикувайте на български език. Дано повече младежи да се докоснат до вашите знания.

 10. Със сигурност вече има инструкции от РИСИ за задъжителното присъствие на руската тема във всички български телевизии.
  Днес по БНТ рубладжията Гоша Любенов ентусиазирано подскачаше на стола и припяваше на изпълнението на един имитатор на Висоцки, когото очевидно беше поканил, за да направи реклама на концертите му с оредяваща публика.
  По БТВ пък Жени Марчева беше осигурила някаква руска артистка, дипломатска щерка, която през цялото време се оплакваше от бившия си съпруг и се фукаше, че била учила актьорско майсторство в Холивуд при Антъни Хопкинс. (Разговорът се водеше на аглийски език с превод на Мариана Хил?!) По “Алфа” даваха “художествения” фильм “Тихият Дон” по романа на Шолохов, руски “боевики” редовно пускат по ТВ “СКОТ” и Евроком, руски пляски по ВНТ -2, ТВ “Европа” никога не пропуска руската тема, особено Коритаров, няма новини без да покажат тържествуващата морда на злобното джудже, дружески разговарящо в Кремъл с някой от най- кръвождните диктатори по света или съобщаващо за създаването на поредното унищожително оръжие или бойно отровно вещество. Цяла седмица предъвкваха кадрите от пускането на Турски поток, където наш Бойко със зъби и нокти успя да се добере до джуджето и да се фотографира в интимна поза с него. Мечтата на идиота!

 11. @Висок, съветът ви да се публикуват на български е добър, спор няма. Ама пусто нямам време. Плюс необходимите сподоности за качествен превод. За “компенсация” пуснах линк към туитърът на Илон Маск който днес сътвори поредното космическо чудо. Всичко е описано и показано. Според експерти дори и да уволнят карикатурата рогозин и Господ да турят на негово място днес е забит последният пирон на Роскосмос. Та, сърце на място е калпавият юнаклък на бетейци, лъвове, титани точно сега. Благодарство на Иво и за оперативната реакция.
  Много мина, мъничко остана. Във всяко едно отношение.

 12. Не знам дали е съвпадение, но точно преди статията да излезе СпейсЕкс извърши втория си и успешен тест на капсулата Crew Dragon. Приключи зависимостта на американски астронавти от руските кораби за превоз до МКС. Сега SpaceX ще се концентрират повече върху новия им кораб проектиран да прави по 2-3 излитания на ден, да изкарва 100 тона до всяка точка на слънчевата система, вкл. да вози до 100 човека на Марс. А като стана въпрос за бюджет много скоро SpaceX може да има бюджет по-голям от този на НАСА. За тази година имат планувани 40 изстрелвания, около половината са за извеждане на собствените им сателити за интернет. По 60 сателита на изстрелване, до средата на тази година ще започнат да продават достъп до интернет, първо в САЩ после глобално. Това което се питам е как това се вмества в плановете на Путин да ограничава интернета в Русия.

 13. В хибридната война е впрегнато всичко,дори и списователката на кръстословиците във в.”Релеграф”Силвия Миланова ме учи,че на български хайвера се казвал “икра”,кехлибара “янтар”и ред такива измишльотини,да изброявам всичките Жданови,Ленини,Сталини политици идържавници.Отврат.

 14. Ето една слука от тези дни, за да видите при еднтична ситуация как постъпват независимите държави:
  Йорданският парламент забрани вноса на газ от Израел:
  https://clubz.bg/93156-jordanskiqt_parlament_zabrani_vnosa_na_gaz_ot_izrael
  Контрактът на стойност 10 млрд. долара първоначално бе сключен между йорданската държавна компания за комунални услуги и американско-израелски консорциум начело с тексаската Ноубъл енерджи (Noble Energy) с цел осигуряване на газ за производство на електроенергия от йорданските централи. Договорът обаче не бе представен на парламента за одобрение.
  Сделката е обект на критики, тъй като според йордански депутати прави енергетиката на кралството зависима от Израел.
  Според правителството осигуряването на стабилни цени на енергията за идното десетилетие може да донесе годишни спестявания от поне 500 млн. долара и да допринесе за намаляване на хроничния бюджетен дефицит.

 15. Ама как да са изостанали технологично руските примати, я вижте какви уникални “новичоци” експериментират у нас ГРУ-убийците им:
  Предвид високия обществен интерес по водено от Софийска градска прокуратура разследване за опит за убийство, чрез отравяне на Емилиян Гебрев, главен директор и собственик на фирма „ЕМКО“ ООД, на неговия син Христо Гебрев и на В.Т., директор „Производствена дейност“ в „ЕМКО“ ООД, Пресцентърът на ПРБ предоставя записи от охранителна камера на подземен паркинг на търговското дружество.

  След извършен анализ на записите от охранителната камера, се вижда, че маскирано лице се движи между автомобилите на дружеството. В тази връзка в лаборатория на ФБР е възложена видео-техническа експертиза, която да установи самоличността на лицето, евентуално съпричастно към извършеното престъпление.

  ttps://www.prb.bg/bg/news/aktualno/pressyob-sht-enie-59

 16. Много си злостен Иво Инджев, не ти отива тази злоба. И не си мисли, че ти се връзват хората.
  Не само ти си бил в Америка. Двама души българи, с американски паспорти от края на 90- те, образовани, единия много успешен бизнесмен, отдавна се върнаха в България. И казват – “не е за живеене вече в Америка”. Единия даже изтегли и трите си деца оттам. Та такива ми ти работи г-н Инджев.

 17. Към Redji:

  Бил съм два пъти в Америка за общо около две седмици време.
  А на двамата прогледнали българи с американски паспорти желая искрено да се радват на живота тук – като мен, който не си е помислял никога да емигрира където и да било.
  Благодаря за констатацията, че не ми отива “тази злоба”. Ще го приема за комплимент дори от човек, който смята за представително явления завръщането на двама българи от онези 200 000 хиляди само в Чикаго.
  Ако това за злобата, която ми вменяваш, беше вярно, как да наречем интереса ти към въпросната “злоба”, освен мазохизъм или елементарна проява на глупост?
  Все пак е по-добре да съм “злобен”, отколкото тъп.

 18. Наистина благодарности на господин Георги Николов, че от време на време ни информира относно руски публикации и най-вече за да можем да разберем, че в тази страна има и критична мисъл. Но да правим превод за да дадем възможност на новото поколение това също да го разбере, според мен е пресилено. Направо не е важно човек да си губи времето за да научава нещо за Империята на злото. Всичко създадено там или е окрадено или е фалшификация. Във всеки случай не сработва. Не издържа още процесът на изпитание. За нас по-старите тази информация е свързана с неща с които умишлено ни облъчваха от десетилетия, без да имаме възможност дори само да се докоснем до истините. И въпреки това винаги ги демаскирахме. Просто защото ставахме неми свидетели на произведенията създадени в Русия и такива на Запад. Те не бяха в състояние да направят един велосипед и все още не могат, а с това можеха тогава да ни спечелят. В тези наши „млади години“ беше мечтата на всеки един подрастващ, да кара велосипед. Аз дори тогава не съм се замислял дали е вярно или лъжа, това за летенето на Гагарин в космоса, защото не го считах за някакъв подвиг. Летецът трябва някак си да лети. Сега, заинтересовани и умни хора могат да направят съпоставки на фактите, след като те някога са ги впечатлявали. Особено ако при това са срещали различни официални, дори самоизключващи се тълкувания, те могат да се запитат и относно разминаванията. Това за внезапните кончини обаче беше дневен ред на соца, утвърден по сталински „Няма човек, няма проблем!“

 19. @Redji
  “пигмеи мерят Одисеев връх”
  Таня Благова
  Кой разбрал-разбрал

 20. Вземам репликата от колегата ПАВЕЛ ТИНКОВ:

  Майор Гагарин никога не е летял в Космоса, призна малко преди смъртта си Игор Волк, космонавт, каварел на орден “Ленин” и герой на СССР. Малко след това той почива от скоротечна остра пневмония … в Пловдив (Не е изследван за новичок!)

  Волк тряба да командва първия (и последен) полет на щайгата “Буран” заедно с подп. Римантас Станкявичус на 15 ноем. 1988 г. 3а късмет и на двамата в последния момент се решава автоматичен полет. Може би защото не са могли да откраднат животоподдържаша система и софтуер за компютрите. Cлед кацането се оказва, че “передавой” … “целият беше в пукнатини, а двигателите се нуждаеха от основен ремонт” (по Станислав Аксионов). Рухва детската мечта на диваците от торфищата за космически бомбардировач.

  Дори възторжената сАвеЦка преса и телевидение тогава и хибридните им епигони по света и у нас днес признават, че цената на “уникалнъй” е чудовищна, над 16-20 млрд, и почти докарва страната до фалит. “Передавой” е смазан под останките на рухнал хангар на 12 май 2002 г., където е захвърлен. На бас, че и хангарът, и руините също са “передавъйе”!

  Тъй че, колега СМС, гоша любенав може да си пее (с нашите данъци) казачоци колкото ще, но диваците скоро ще произвеждат само еднодръвки с ядрено задвижване и прочее скрап. Предстои светът да се оттегли от орбиталния ке.неф “Мир”, в който вече и строго хигиенно е опасно да се живее. След НАСА вървят Илон Мъск и Ричард Брънсън, скоро може и да я изпреварят. От маЦква може да очакваме само някой передавой боярищник.

  На Стопанина респект!

  ПП Езикът на врага, диалект на древния български, трява да се познава, старо правило. Който иска, сам ще намери пътя към него. Но определено не е за млади чалгарчета…

 21. То от Америка се върна и отец Никанор,успешен Уолстрийски брокер и Жоржи Ганчев,успешен холивудски актьор и режисьор/сценарист,но не защото са искали,а защото бяха отзовани от работодателя-Държавна сигурност.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.