Избива ли му на Путин петно на челото – като на Горбачов

След като вчера Путин изрази загриженост за парламентаризма в Русия и за необходимостта от конституционни промени в тази посока, днес той отстрани от поста му главния прокурор Юрий Чайка. Случва се буквално два дни след оставката на премиера Медведев, за която също не бяха обявени мотиви. 

Поредицата от изненади, поднесени за 3 дни от Путин, изглежда като чудо. Но в чудеса вярват само децата, дълбоко религиозните и суеверните хора. Останалите все пак се питат какво завъртя тази руска рулетка с изненади, които Путин изстрелва патрон по патрон от барабана на президентския си пистолет. 

Прилича на интензивна самоотбрана срещу нападател, който го заплашва с невидимото на пръв поглед оръжие на надигащи се процеси, които той се опитва да “отстреля”. Тази опасност се нарича криза на управлението. Путин се опитва да я овладее с извънредни мерки, чиято интензивност и насоченост е от мащаб и характер, с каквито  авторитарният владетел не се е сблъсквал през целия период на своето 20 годишно властване в Кремъл.

Подмяната без никакво обяснение на толкова ключови фигури, като премиерът и главният прокурор, няма как да е просто някаква прищявка за саниране на “ руския  свят”, изграден върху фантазмите на кремълските идеолози в търсене на алтернатива на насилническата, но обединяваща огромната държава комунистическа идеология. А приказките за върховенството на националните закони над международните, което Путин предлага, звучи като подсладител за огорченото руско его, като чукане на отворената врата на и досега действащата по този начин система на (не)съобразяване с международното законодателство от страна на Москва. 

Да не говорим, че внезапното желание на самодържеца да отстъпи малко от собственото си самодържие над изпълнителната власт чрез разширяване правомощията на парламента, включително като се отнеме на президента правото еднолично да избира и назначава ръководителя на правителството, е удар по самата система на руския републикански царизъм. Тя се крепи на обожествяването на единоначалието като специфично руско средство за управление на многонационалната евразийска държава ( с твърда царска ръка), а сега самият главнокомандващ прави заявка, че му се ще някой да му се бърка в абсолютната власт. 

Такива сътресения не възникват доброволно в една отделна глава. Явно главоболието е колективно и причината е в икономическия застой, международната изолация и растящото недоволство от властта в Русия, което не може да бъде заглушено от тътена на руските бомбардировки в Сирия или в опитите на безнадеждно закъснелия руски колониализъм да покори Централноафриканската република и Чад. 

При такова начало на годината, какъв ли ще бъде нейният край за Русия? 

Взирам се в най-новите снимки на Путин в близък план ( от днес) и се чудя дали само на мен ми се привижда, че на челото му започва да избива петно. Като онова на Горбачов.

12 мнения за “Избива ли му на Путин петно на челото – като на Горбачов”

 1. Промените се правят, за да се изземат пълномощия от президентската институция и да се прехвърлят към друг орган, който Путин ще заеме. Вероятно Държавен съвет, на който ще бъде (само)избран.

 2. Моето скромно мнение е че вовата му стана ясно, че в скоро време нещата може да станат неудържими и мужиците да хванат сопите. Та в стил меди доган е решил да се покрие малко и да избута напред парламента и други колективни органи които за простолюдието ще управляват Русия а на практика Вова и неговите авери ще продължават да дърпат конците зад кулисите. И така няколко години доде народа позабрави за вова и компания. Тъй че ако вземе та стане нещо като революция – ще го отнесат тези бушони а вова и бандата му – ни лук яли ни лук мирисали. След година две току виж и Баце така ще се опита да се измъзулчи кат пръ**я из гащи…

 3. Не бе, Стопанино, избива надписът “Сделано в рАЗИЯ/КГБ”.

  Щото и той по сАвеЦка технология – и като всичко останало е боклук и бракма…

 4. Путин прави рокади с цел да си бетонира благополучието, ако все пак сдаде властта след 4 години. Главният прокурор Чайка е вече на 68г и не е надежден в дългосрочен хоризонт. Иска да си отгледа нов послушко, който да му гарантира безгрижни старини и защита от “народната любов”. Вече навярно е намерил заместник на креатурата Медведев. Остава само да подготви собствения си наследник.

 5. Моите пет стотинки. пут.ин е вече изхабен, уморен, писна му, но понеже няма на кого да вярва, че ще му дадат гаранции, аналогични които той даде на семейството на Елцин, трябва да е “на чеку” доде го изтеглят с петалата напред от кремъл. Ако преди това (дежа вю!)някоя от кремълските кули на която интересите при сегашното изнасилване на конституцията са върло засегнати не МУ спретне дворцов преврат. Язък му за спастрените с пот и кръв 300 ярда “зелени, девалвирали”.
  Sic transit gloria mundi!

 6. И така – Путлер си осигурява запазването на заграбените от него Медведев и СИЕ милиарди докато не се появи някой нов Сталин да им ги отнеме! И така до края на света по КОМУНИСТИЧЕСКИ, това ни очаква и нас!IIC…..oIL.

 7. Истински комунисти:
  Комунистическа шайка, ръководена от Малина Сейкова – майката на зам.-председателя на Общинския съвет на БСП – Бургас осквернява Паметника на жертвите на комунизма в Бургас – 1 май 2017 година.

 8. Група гневни академици обяви, че взема съдбата на България в свои ръце

  (Обръщнието на тези “академиКи” наистина описва вярно реалната ситуация в страната, НО НЕ СА ТОЧНО ТЕЗИ ХОРАТА, КОИТО ТРЯБВА ДА ПИШАТ “ВЪЗВАНИЯ И ОБРЪЩЕНИЯ” С НАМЕРЕНИЕ ДА ВЗЕМАТ ВЛАСТТА “В СВОИ РЪЦЕ”, ЗАЩОТО И ТЕ БЯХА ЧАСТ ОТ ТАЗИ ВЛАСТ И ИМАТ ПРИНОС ЗА ТОВА БЕДСТВЕНО (ВАСАЛНО) ПОЛОЖЕНИЕ, ДО КОЕТО Е ДОВЕДЕНА БЪЛГАРИЯ!
  Акадэмикът Георгий Маркав и прафесарът Андрей Пантев да ми говорят за патриотизъм и отговорност за съдбата на България, е все едно порусначеният ни пРезидент Радев да говори за “българския” интерес, а като “настоящий” клоун с червен нос да използва всеки международен форум ,за да мрънка за сваляне на санкциите срещу агресора Русия.
  Така че констатациите на “обръщението” може и да са верни, но не са тези личностите, които трябва да “вземат властта в свои ръце” и да задават посоката за спасение, защото знаем къде ще ни заведат, в прегръдките на Матушката ИМ!)

  https://offnews.bg/politika/grupa-gnevni-akademitci-obiavi-che-vzema-sadbata-na-balgaria-v-svoi-r-719892.html

 9. Ако Путин успее и се задържи на власт трябва да му издигнем паметник в България! Той е единственият който може да ни освободи от русофилството и от рашизоидната руска пета колона в България. Колкото по дълго време се задържи на власт, толкова по добре за нас. Путин ще оглозга съвсем повече руската икономика и току виж Русия се разпадне още веднъж на още повече държави в Азия. Но ако е някой мек и прикрит политик, запада ще гледа да угоди и пак ще ни използват като рожденни монета с Русия. Така че дано Путин да бъде още дълги година Самодържец на Русия.

 10. Господин Инджев, много ми харесват вашите статии и публикации. Само едно нещо не ми харесва, не сте си направили канал в YouTube. Ако си направите един канал в YouTube много повече хора ще могат да ви чуят. Вижте какво прави Bulgaria Analítica, имат си сайт и собствен канал в YouTube.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.