Жената у нас: как да я изберем на поста, не е истински проста

Понеже гърците си избраха жена за президент чрез техния парламент, отново възниква въпросът “къде сме ние”. Не спрямо признатите от самите нас за по-напреднали от нации и държави, но на също така на картата на обществения живот във възприеманите по дефиниция за изостанали Балкани?

С 261 гласа от общо 300 депутати гръцкият парламент избра Екатерини (Катерина) Сакеларопулу за президент на републиката ( на снимката). Това е първата жена, която ще заеме президентския пост в Гърция. Тя беше подкрепена от три партии в парламента (Нова демокрация, СИРИЗА и Движението за промяна) и на практика е консенсусна кандидатура на елинския полителит .

 

 

 

 

Да си припомним по този повод, че в съседна Сърбия една жена, макар и не съвсем такава от гледна точка на нейната сексуална ориентация, оглави правителството на страната. За сърбите се оказа по – важен фактът, че Ана Бърнабич е завършила маркетинг във Великобритания и има голям опит с общуването с международни организации, отколкото обстоятелството, че е  “джендър”.

В Румъния преди това хората припознаха за свой върховен главнокомандващ Клаус Йоханис, трикратен шампион на кметските избори в гр. Сибиу, издигнат за президент от Демократичния форум на германците  в страната като потомък на германската диаспора в страната. Беше предложен от едно малцинство. Мнозинството гласоподаватели се съгласи и го подкрепи. 

Сред страните, с които България граничи  – ако изключим Северна Македония, която упорито, макар и неофициално отказваме да при(по)знаем за нещо различно от нашата Майка България –  само в Турция авторитарният режим не позволява да бъде клатена гемията му чрез някакви жени и прочее нестандартни за автократичните балканско-азиатски традиции личности. 

С евразийците под властта на Ердоган няма да се мерим по европейски стандарт. По технически причини, така да се каже. Те са вън от ЕС.

Според Евростат ние сме сред най-малко толерантните, най-консервативните европейци и сме на последно място  в съюза по ниво на удовлетвореност от живота. Най-нещастните сме в ЕС. https://standartnews.com/balgariya-obshtestvo/blgarite-sa-sred-nay-neshchastnite-v-es-406111.html

Но пък имаме несменяем шеф на държавата : щастлив, самодоволен, самодостатъчен и безалтернативен на върха на властта мачо, любител на мачлетата и на женското присъствие като фон за личното му его, стига то да е податливо на мачисткото му мачкане за пред камерите. 

Какво ни прави различни спрямо различните дори и по балканските стандарти съседи, претендирайки по този начин, че да сме различни означава да сме патриотични?

Да не би да е нашата еднаквост с манталитета на (не)подражаемата Матушка, неизчерпаем източник на консервиране на ортодоксалната (ни) изостаналост “от векове за векове”?

Епиграмата на Радой Ралин за момчето, което не слагаме начело, защото много е чело, важи и така:

Как да я изберем на поста,

не е истински проста

 

 

 

 

5 мнения за “Жената у нас: как да я изберем на поста, не е истински проста”

 1. Тъй като сме парламентарна република,Народното ни събрание е най-висш орган и съответно председателят /председателката е най-висшият пост .

 2. Голям майтап!
  Русия призова България да работи с руските правоохранителни органи по случая с Емилиян Гебрев

  (Тя така призова и англичаните да работят заедно по случая с отравянето на Скрипал, ама защо ли вече никой, за нищо не света не иска да работи съвместно с руските служби и да им пие чайчетата и водката? Дори Вартоломей и синода му панически отказаха почерпка от Гундяев! Никой не ги иска руснаците, защото целта им не е да помогнат за разкриването на извършителите на престъплението, а за прикриването им, ще се опитат да унищожат улики, да сплашат или убият свидетели, да вкарат разследването в задънена улица, по фалщива следа или поне да посеят съмнения.
  Дано бунаците на Борисов да не се хванат на тази въдица и да пуснат вълка в кошарата!!!)

  https://faktor.bg/bg/articles/rusiya-prizova-balgariya-da-raboti-s-ruskite-pravoohranitelni-organi-po-sluchaya-s-emiliyan-gebrev

 3. Инициативата не е от ДАНС,те са филиал на ФСБ,целия зор идва от службите на съюзните страни,да припомним,Брендо беше подгонен едва след енергични настоявания от италианска страна,Вальо Топлото-след австрийска интервенция,Баневи,Арабаджиеви след разкрития за офшорни капитали и т.н.Он знае защо го бият..

 4. Да, за съжаление – много са мачовците в нашата държавица. Затова и начело си имаме мачо. Последният, на миналите президентски избори, ако перифразирам афоризма на г-н Инджев, ни предложи да “изберем на поста” една дама, която в последствие се оказа “истински проста”: Хванаха я да участва в аферата с евтините апартаменти. Този случай очевидно е в съгласие с афоризма на г-н Инджев.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.