Бавно и полека пораснахме с няколко века в борбата срещу руската “сила мека”

“И в няколко дена тайно и полека

народът порасте на няколко века!”

Ако перафразираме Вазов, в рамките на месеци България “порасна тайно и полека с няколко века” на картата на държавите, които се осмеляват най-после да се противопоставят на руската намеса. Едно обвинение в шпионаж на явен агент на руското влияние в България, няколко “помолени да напуснат” страната ни руски шпиони с дипломатически паспорти, един отказ да постъпи тук на служба официален представител на руските служби, каквото е военното аташе…

Сборът от тези факти е голяма крачка напред за присъединяването ни към все по-големия клуб европейски страни, отказващи да се примирят с експанзията на руската намеса, към който преди България се престрашиха да влязат традиционно русофилски страни, давайки пример на София, като Гърция, Черна гора и Македония.

Дълго доминиращият в София страх от мечката, заради която властите предпочитаха да не ходят в гората, изглежда е донякъде преодолян. До каква степен това се случва с гаранциите, съдействието и окуражаването на далеч, далеч по-силния от мечката демократичен противник на руския звяр, е нещо, което вероятно никога няма да узнаем. Защото нито София се гордее да бъде разглеждана като покорен слабак, който се крие зад гърба на батковците, нито батковците желаят да имат унизен съюзник в съперничеството с Москва. 

Усещането за голям напредък обаче е валидно само за външния свят, откъдето ни наблюдават. Защото реално на терена на руското влияние у нас нищо не се е променило. “Инвестирането” на Москва по линия на русофилщината тук е като в енергетиката. Не случайно руски коментатори и политици се присмиват, че с напъните си да демонстрира усилие за диверсификаця на доставките на руски газ българското правителство може да постигне пренебрежимо малко намаляване на руския газов монопол в България, но вдигат шум по въпроса, за да се харесат на Запада. Забележете – на Запада, не на собственото население, което в Кремъл осчетоводяват упорито като своя морална придобивка по исторически заслуги с давност от близо век и половина.

Макар и с голямо, ако не и фатално закъснение, София се нареди най-сетне на опашката от бивши сателити на СССР чрез трейлъра на филма “София не вярва на сълзи” за братската дружба с днешна Русия. Най-силният ход, изигран от външния министър Захариева през септември, си остава декларацията на оглавяваното от нея министерство, която отхвърли претенциите на Москва Царство България да е било “освободено” от Червената армия, защото е било окупирано от същата през онзи септември 1944 г. Това е наистина първи по рода си за страната ни от десетилетия документ, маркиращ началото на  днешното освобождаване на България от вековната руска арогантност.

За съжаление, в рамките на България и по отношение на смълчаното й общество, този развой има стойност единствено за още по-голямо усмиряване на опърничавите критици на Борисов, реално съществуващи в демократичната общност. Тази “диверсификация” на чуждото влияние е от мащаба на онова упражнение с интерконектора от Гърция, над чиято значимост в икономическо отношение откровено се присмиват инвеститорите в българската зависимост от Москва. Както тайно в момента се подхилват и от московската пета колона у нас на факта, че няколко руски шпиони от стотиците у нас, бяха помолени да си опаковат багажа, за да бъдат заменени от други. 

Ако и написаното дотук не е ясно, нека да го илюстрирам като за онези, които се правят, че не разбират.

Пазителите на съветските имперски топоними у нас, чрез който Кремъл маркира продължаващото руско постсъветско мачкане на българската независимост, дадоха пресен пример за своята привързаност към охраняването на тази колониална зависимост. На 13 януари в София бяха “заловени” две деца защото рисували върху Монумента на окупационна червена армия МОЧА в София. С това нашите охранители на съветско-руския интерес демонстрираха отново, че продължават да изпълняват ангажиментите си по охрана на техния исторически приоритет със специалните усилия на полицията, снабдена за целта от руското посолство с видеокамери с висока разделителна способност.

Така и не разбрахме с какво конкретно двете деца, арестувани де факто, но де юре само “отведени” в ареста, за да бъдат предадени на родителите им, са се провинили, освен с обстоятелството, че са използвали за някаква своя изява рушащия се под напора на природните стихии съветски МОЧА.

За сравнение: срещу 1 май на 2017 г. камери бяха засекли млади другари, предвождани от пенсионирана другарка, да поругават със спрей паметника на жертвите на комунизма в Бургас. Дори и местни социалисти, разпознали извършителката като др. Малина Сейкова ( на снимката), бивш директор на Вечерната гимназия в града, изразиха възмущение от срамната й постъпка. Не и властите от партията ГЕРБ, която в Москва не случайно предпочитат за свой партньор в България.

 

 

 

 

Да сте чували за поругаването на паметници ( на Рейгън, на жертвите на комунизма в София, заливани с червена боя и т.н.) извършителите да са били залавяни или поне издирвани? И ако в Бургас все пак е имало камери на общинската охрана, то с какви устройства и с парите на кое посолство да бъдат защитавани от “другарски” набези споменатите паметници, които и без това са на брой и в размери, отстъпващи десетки пъти на пръснатите в цялата страна жалони на робството?  https://dariknews.bg/regioni/burgas/drugarkata-sejkova-ohraniavala-oskverniavaneto-na-pametnika-na-zhertvite-na-komunizma-2021131

18 мнения за “Бавно и полека пораснахме с няколко века в борбата срещу руската “сила мека””

 1. Раздвоен съм. От една страна се прави нещо в правилната посока, от друга силните на деня у нас дават всичко от себе си, Турски поток да транзитира България. А Баце и КО имат чудесен повод да си бият камшика от него ако държат да са последователни. Още повече че, Америка стои твърдо зад действията на властите ни.
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/01/24/4020723_posolstvoto_na_sasht_pozdravi_vlastite_za_merkite/?ref=home_editorial
  Но защо няма дявол да го вземе никакво инфо за влезлите срещу двата руски потока санкции на 20 януари. Нима янките са припознали в продължението на Турски поток на Бибитко измишльотината за хъбчето МУ “Балкански поток”. Тук е заровено кучето. Тук е ключът под палатката.

 2. Румен Петков предупреждава главния прокурор чрез ТАСС да не става смешен с нелепи обвинения срещу руски дипломати
  Политикът от АБВ брани шпионите, уличени, че работят срещу България

  (И този е бил вътрешен министър на България, ръководил е работата на службите ни за сигурност! Тази извисена духовно личност с “кличка” Запалката, в нежни отношения с босове от престъпния свят като братя Галеви и наркотрафиканта Куйович, личност с изискан заячко-чалгарски критерий за женската красота, известна с екзотичния си навик да оринира в градските фонтани и с крилатата си патриотична фраза: “Ние сме с руснаците, а останалите да си е.ат майката!”)
  Как няма всички български медии да се изтрепват да го канят през ден в студията и редакциите си !!!

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-rumen-petkov-preduprezhdava-glavniya-prokuror-chrez-tass-da-ne-stava-smeshen-s-nelepi-obvineniya-sreshtu-ruski-diplomati

 3. Към подобни “акции” винаги трябва съм внимателен в оценките. Винаги търся втори план. Например:
  – малко демонстрация пред непримиримите противници на руското влияние, за да прокараме скандални икономически ходове.
  – осъзнаване сред ББ, че реверансите към Кремъл са стигнали твърде далеч и е време за знаци към САЩ.
  – нещо друго, което засега не е видимо.
  Но всичко в духа на късния Живков, добре изразено във вица за вижданията му за перестройката:
  “Кимване на запад, поклон на изток, подскок на място”

 4. Осветяването на двамата руски шпиони го свързвам директно с посещението на юридическата съветничка г-жа Ким при Главния прокурор,ако се оставим на ДАНС…

 5. Господин Инджев, никой българин не би си помислис да пипне паметник от руско-турската война.
  По перфиден начин, обаче комунистическата пропаганда приравни руската окупация на 07.09.1944 с освобождението.
  Луските болшевики, които избиха до крак руските офицери и разрушиха паметника на ген.Скобелев в Москва се намъкнаха в техните ботуши и си приписаха незаслужени лаври.
  Лавров и Путин закичени с тези лаври и лавирайки по нови имперски пътеки обути с руските имперски ботуши искат да ни направят отново Задунайска губерния.
  Ето защо трябва да си спомним думите на Екзарх Антим I към Княз Дондуков:”Вие ни освободихте от турците, но от вас кой ще ни освободи?”
  Бълграската история не трябва да бъде писана в Москва!

 6. Господин Инджев, как не ви е срам да нарушавате мълчанието в РБ по този толкова важен за страната ни въпрос.
  Не знаете ли, че това е предателство, да се говори,че сме имали и сме си отглеждали руски шпиони.
  Те са толкова мили хора.

 7. Първия ми барчет е Денсажийка. Мислех го за добър човек но милицията го направи ла@но. С една дума :). С повече, това са едни смешни Мишоци. Подслушват без мярка и съвест а после пишат безполезни идиотщини.

 8. В Родопите завъртяха соц туризъм: Путин, Сталин и Брежнев развеждат гости из тракийските селища (снимки)

  Авторите на идеята се хвалят, че били съчетали в историята траките и “близостта ни с Русия”

  Маркетинговите “гении”, автори на този туристически кич били Safari Adventure Velingrad, а “новаторската” им идея била руски военни джипове с червени петолъчки и изписани по тях имената на трима съветски сатрапи да извозват невинните туристи до тракийските ни светилища !!! А там какво ли ще им разказват? Сигурно че и траките са били руснаци, заради “близостта ни с Русия”?

  Ангелкова, повереното ти ведомство изпълнява ли задълженията си да санкционира подобна туристическа безвкусица ? Или вече я класифицирахте като “поклоннически туризъм” и дадохте на гениите в кича разрешение да си я практикуват “по живо, по здраво”!

  https://faktor.bg/bg/articles/stalin-putin

 9. И в Токио двама служителя на руското търговско представителство са настъпили шпионската мотика.Също вой…Били са оказвани и развлекателни услуги на японеца,служител на комуникационна компания.

 10. Проектът “Камчия”

  На фона на разлигавени носталгични песни от руски филми репортерката Десислава Ризова разказа туй онуй за втория руски анклав на Българското черноморие (след Росенец) СОК “Камчия”. Дори не показа върха на айсберга, не спомена тиктакащата бомба, която, ако не се обезвреди сега, ще взриви националната ни сигурност и суверенитет.
  Направи ми впечатление гузното изражение и опита да се дистанцира като инициатор за идеята СОК “Камчия” на бившия кмет на София Стефан Софиянски, който навремето без колебание подари на Москва бившето съветско посолство на “Раковски” и “Московска”, въпреки че Съветският им съюз, освен руската, включваше и други съюзни републики с право на собственост върху сградата.

  Филмът си беше голямо разочарование за всички, които очакваха едно задълбочено и смело журналистическо разследване, каквито ги правеше Валя Ахчиева, за извършеното престъпление срещу българския национален интерес с посочване поименно на извършителите.
  Оставам с очакване за ново журналистическо разследване, което да свърши недовършената работа.

  https://www.btv.bg/video/shows/btv-reporterite/btv-reporterite-proektat-kamchija.html

 11. Всичко си идва на място:
  US журналист за Фрог: ФБР разследва българска връзка с влиятелен проруски сайт
  https://frognews.bg/novini/jurnalist-frog-fbr-razsledva-balgarska-vrazka-vliiatelen-proruski-sait.html
  Адв. Николай Хаджигенов: Прокуратурата се използва срещу американски журналист за репресия
  https://frognews.bg/inteviu/adv-nikolai-hadjigenov-pred-frog-prokuraturata-izpolzva-sreshtu-amerikanski-jurnalist-represiia.html%20
  Адв. Николай Хаджигенов: Да настъпиш присмехулник
  https://frognews.bg/novini/adv-nikolai-hadjigenov-nastapish-prismehulnik.html

 12. @ KRASNOSELSKI

  “Осветяването на двамата руски шпиони го свързвам директно с посещението на юридическата съветничка г-жа Ким при Главния прокурор,ако се оставим на ДАНС…”

  100% вярно !

 13. САЩ поставят въпроса за енергийната сигурност у нас при посещението на Теменужка Петкова във Вашингтон

  Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заминава на 27 януари на посещение в Съединените американски щати.
  Сигурно пак ще ги убеждава с празен поглед, че строежът на гръция интерконектор върви “по мед и масло” вече 10 години и ще бъде завършен навреме. Само че, КОЕ време?!

  Интересно за “необходимостта” от АЕЦ “Белене” какви ще ги “къдри”?

  https://offnews.bg/politika/sasht-postaviat-vaprosa-za-energijnata-sigurnost-u-nas-pri-poseshtenie-720258.html

 14. Крои се,крои капата на ББ,ще бъде изработен тарикатски.Но ще трябва да има подходящ заместник,това спъва бързото уреждане на въжделенията ни.

 15. единият шпионин оставен да ни шпионира от 2017г,другият от 2018 октомври,защо?Откритият тумор се реже и лекува ВЕДНАГА,това не е просто пратка хероин,която да проследим до последния дилър,тук всяко шпионско сведение и всяка държавна тайна стават известни на врага и вече сме уязвени,да не говоря за разклатеното съюзническо доверие,ако нас ни правят на кьорави,другите служби не са.

 16. Няма напредък – за справка погрома от вчера който Костя Копейкин направи пред МРРБ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.