Издаде ли Писанчев че(нге)тата?

ОБНОВЕНА в 22,07 ч.

 

“Преди се бягаше от шпионски съдебни процеси и от такъв тип разследване”, свидетелства днес пред Нова телевизия бившият началник на ДАНС Владимир Писанчев по повод първото образувано досъдебно производство срещу един от руските шпиони с дипломатически имунитет.

Писанчев, както и други ( бивши) познавачи на безнаказаното дългогодишно шетане на руския шпионаж в България, като бившият външен министър Ивайло Калфин, се опитват да омаловажат необичайното активиране на София в противодействието на руската шпионска намеса в България. Нямало нищо особено, това им е работата на дипломатите ( т.е. на шпионите с дипломатически паспорти) – да събират информация, твърдят те в един глас. Но отказват да съобщят защо това “нищо особено” не се беше случвало от март 2001 година, когато правителството на Иван Костов за последно беше посочило вратата на България на трима руски шпиони под дипломатическо прикритие.

Писанчев уточни, че досъдебното производство срещу руския шпионин е първото по рода си. За такъв тип разследване и мярка е нужно събраните доказателства да могат да издържат в съда. Значи все пак нещо ново се случва. Не става дума за едва ли не рутинна процедура по изобличаване на шпионите.

Въпросът, на който няма да получим отговор, е какво се е променило в нашата проядена от руското влияние държава, в която законодателната власт е формирана 100 процента от проруски партии, а съдебната система в лицето на прокуратурата демонстрираше близост с руската си посестрима, че “изведнъж” се задействаха механизмите на държавната съпротива срещу руския шпионаж, приспани дълги години.

Новината в съобщението на Писанчев е именно в това признание. Не е случайно я откроявам в началото на текста: “преди се бягаше от шпионски съдебни процеси и от такъв тип разследване”. Следват въпросите: кога е свършило това “преди” и защо се е “бягало”? Защо държавата ни съзнателно е толерирала руската мечка да шета тук като у дома си?

Излиза, че за всяка( друга) криза може да има арестувани виновници или поне търсене на политическа отговорност. Такава обаче никой търси за дългогодишното съзнателно блокиране на естествените съпротивителни сили на държавата срещу вируса на шпионажа от страна на бившата ни колониална владетелка.  Русия беше посочена най-после от година и нещо насам като заплаха за националната ни сигурност.

Натрапва се изводът, че отговорнт и вина за това няма как да се търси, защото това би означавало виновниците сами да си потърсят сметка за престъплението им срещу националната сигурност.

Направо е банално да се каже, защото е твърде очебийно, но и опозицията е изключена като контролен механизъм, който би трябвало да попречи на подобно “приспиване” на държавната бдителност.  По простата причина, че “опозицията” се бори с управляващите истински само за едно: как да се докаже пред Кремъл в ролята на по-достойния партньор на Москва в прокарването на руските интереси у нас. Засега не успява, но дебне от засада за сигнал от Кремъл как да осребри в това отношение новата ситуация на привидна конфронтация между българската държава и руския шпионаж срещу нея.

На практика Писанчев потвърди само с едно изречение като обобщение всичко онова, което други коментатори, като авторът на тези редове, твърдят поне от десетилетие насам на базата на видимата част от айсберга: България не само е разграден двор за руската мечка, но и че разграждането се е осъществявало съзнателно, а не просто заради някакво безхаберие.

Каккто също каза Писанчев, контраразузнаването е интелигента игра.

Излиза, че участниците в тази игра от българска страна са били принуждавани да потискат своята интелигентност дълги години. Или пък са били подбирани така, че да не представляват заплаха  за руските “шахматисти” поради липсата на интелигентност в българското контраразузнаване.

Дали Писанчев е достатъчно интелигентен и си дава сметка какво ни съобщава или просто издаде че(нге)тата?

Умисъл. Това е думата, която произтича от преднамерената и дългогодишна пасивност на българската държава срещу шпионажа на страната, която ни държи на мушка с ракетите, радарите и постоянно провокиращите българското въздушно пространство самолети от руската бойна авиация.

А дума, която липса в изречението е “отговорност”.

 

За съжаление такава едва ли ще понесат онези, които тепърва “откриват”, че националната ни сигурност е застрашена от агресивен външен противник за всяка натовска държава. Защото “онези” са всъщност “тези”, които и в момента управляват заедно с опозицията в сговор срещу най-важния приоритет за всяка независима страна – опазването на независимостта на държавата.  

Да очакваме “самопризнания” в това отношение е все едно Тодор Живков да се обади от оня свят и да похвали своя следовник Борисов за добре свършената работа в усилията си да построи повече от две Българии, поне едната от които е резервирана за Русия още от съветско време по линия на енергетиката и производството на корупция по нейните трасета, коридори и ( парични) потоци. 

НА СНИМКАТА: Авторът се опитва да надникне в записките на един интелигентен чугун

11 мнения за “Издаде ли Писанчев че(нге)тата?”

 1. “…Защото, както също каза Писанчев, контраразузнаването е интелигента игра. Излиза, че участниците в тази игра от българска страна са били принуждавани да потискат своята интелигентност дълги години. Или пък са били подбирани така, че да не представляват заплаха за руските “шахматисти” поради липсата на интелигентност в българското контраразузнаване.”

  Мисля, че е било второто- за отрицателният подбор. Вече няма съмнение, че Писанчев, като шеф на ДАНС, е бил внимателно ПОДБРАН 🙂
  Не случайно през 60-те, 70-те години на миналия век се е считало за “престижно” и внушаващо доверие при кандидатстване за работа да се пише в биографията, че родителите на кандидата са били неграмотни, а пък в Съветски съюз, съдейки по филмите и литературата им, върховната ругатня си е била: “Интелигент несчастный!”
  Интелигентността винаги е включвала и осъзнатото чувство на отговорност за постъпките и последиците от тях, и искрено родолюбие. Това е причината, поради която така се пазеха и нашите номенклатурчици с прислужващите им ченгета, и евразийските им покровители от назначаването на интелигентни българи на ръководни позиции и предпочитаха личности със свинска интеигентност.

 2. Че си призна – призна си, но на кого да издаде че(нге)тата Писанчев??? Едва ли има някой в “институции”-те на България за когото това да е изненада. Те са си от бандата на КГБ/ДС! И мутрата-бабаит не смее и да се обади по въпроса.

 3. Днес е понеделник, 27 януари и това което ни казват е, че руските шпиони в България са намалели само с две бройки.
  Защо не кажат какъв незначителен процент е това?

 4. Все по видима взе да става за запада имитацията на “евроатлантизъм” в България. Това е поредният опит да бъдат приспани и излъгани нашите съюзници.
  Надявам се, че са наясно, че стомната е счупена и ще последва далеч по-критично отношение за това, което се случва в задунайската губерния.

 5. Според представително международно социологическо проучване България е шампион на планетата по пут.инофилия. 62% от нашенците, повече дори от самата матушка, “любят, тачат и милеят” по кремълският ГНОМ. В друго пък, този път родно изследване излиза, че само 6% от тях предпочитат “русский мир” като начин на живот. Та, туй че службите са изцяло пробите от майце продавци (петоколонци и полезни идиоти) хич не ме изненадва.
  От мен сал едно. ДГД (Да Го Д….)

 6. Това е както във вица за ТАТИ ДЕ ТУТИ КАСКЕТИ, че преди 9.09.44 г. е бил “ПОЛУЛЕГАЛЕН”, защото той се криел, но никой не го е търсил! 🙂 Но тук нещата са малко по-различни: ТЕ (руските шиони) не се и крият, но в България никой не ги безпокои и тук се чустват, като в дома си (или на собствена територия)! Тук няма никаква тайна за издаване! Всичко е ясно! 🙂

 7. Руските дипломати са толкова ,колкото дипломатите на САЩ,Германия, Англия, Франция, Италия ,Испания. .. взети заедно.ЗАЩО? Въпрос с повишена трудност . Друг въпрос с повишена трудност е защо СУ ,”Климент Охридски “се гордее по думите на новият декан че е сред 1000 та най- добри университета в света (а беше на70-то). Но бнт ,тази “родолюбива ” национална телевизия кани в история бг само доктори по история от СУ тези доктори с драго чая провеждат състезание на млади учени по история на България. И тази история на България която те ни облъчва ,няма нищо общо с факти и с наука. А историята е много точна наука. Но кой може да осъди лъжите на тези “майцепродавци ” закачили се с докторски титли и старото реноме на СУ. “Майцепродавци (по Радой Ралин ) .

 8. Защо бият негрите в България?

  (с едно уточнение, че справедливите протести на “негрите” у нас обикновено се оглавяват от “възродени” или “атакуващи” ШИМПАНЗЕТА, обилно почерпени с водка и нагиздени с налепени по червения задник рублички, какъвто беше и вчерашнит случай пред МРРБ. Т.е.винаги да се има предвид, че освен “негри”, в протестите участват и дрогирани примати от породата “рублофили”, които, чрез маймунджилъци, се опитват да яхнат справедливия негърски гняв)

  https://frognews.bg/novini/zashto-biiat-negrite-balgariia.html

 9. “Въпросът, на който няма да получим отговор, е какво се е променило в нашата проядена от руското влияние държава”

  НАПРОТИВ, г-н Инджев, напротив!!
  Ще научим съвсем скоро (ако “злите езици” са прави за прогреса на едно разследване в САЩ). Вие сте безспорно интелигентен човек – може да съберете прости факти в по-голяма картинка – проверете колко пъти 2019-та година висши прокурори са пътували служебно до Вашингтон.

 10. А фатмака-(.резидента) скочи в (б)атака с двата крака! -В Дано с “достойнство” (зад решетките) да защити и името си Решетников!!! 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.