ДиалАктиката на “интересното време” у нас

Започна да става леко китайско у нас. В смисъл, че май живеем в интересно време, което е проклятие според конфуцианската философия. 

Съдете сами, преди да ме съдите, че си признавам колко съм безпомощен като коментатор да дам смислен отговор на въпросите, които ни заливат в духа на марксистката догма за битието като “единство и борба на противоположностите”. Диалектика! Или дислексия на говорещите в един глас на еднакъв език, с различни понятия за това що е то законност?

Накъдето и да погледнем, виждаме това единство в борбата на еднаквостите му. Уж разделените власти са обединени с т.н. опозиция по тяхното единодушно добродушно отношение към Москва, което обаче объркващо навлезе в етапа на “борбата” с прогонването на още руски шпиони. Диалактика във вътрешното видовата борба за оцеляване в сложния западнополюсен свят край Брюкселския поток от еврофондове. Тази борба се води с лакти, казано на марксистки диалакт.

Премиерът Борисов обича да забранява на поданиците си да говорят по избрани от него теми – както е сторил днес на заседание на правителство, забранявайки на крепостните си министри в кабинета да коментират напрежението между прокуратурата и президента Радев. По същия начин още в деня на учредяването на ГЕРБ на 3 декември 2006 година той забрани на присъстващите хиляди учредители да говорят за президента Първанов. Охранителят на Живков охраняваше реномето на своя приятел, което беше преценил, че може да подкрепи само чрез послушното мълчание на поданиците си. И те не го разочароваха в своята лоялност. 

Сега Охранителя охранява прокуратурата от президента Радев със заповед крепостните му министри да мълчат относно законовото нарушение на държавното обвинение, което си служи ( отново) с разгласяване на тайно направени записи.  Или по-точно служи като острие на самия Борисов в личната му битка с главния му конкурент в политиката, в която е свикнал да си осигурява липса на алтернатива с помощта на държавния ресурс, концентриран в ръцете му – къде законно, къде задкулисно. Невероятно съвпадение в избора на мишена, нали.

По също такова небивало съвпадение прокуратура обяви в синхрон, че няма повече да си говори с президентската институция. Няма нужда да си завършил школата на МВР, за да се досетиш, че съвпаденията са прекалено явни, за да бъдат плод на случайност.

Щеше да бъде истински “интересно” ( и повече от китайско в гореспоменатия смисъл – защо в днешния комунистически Китай, световен рекордьор по изпълнение на смъртни присъди, не се церемонят с “предателите”), ако прокуратурата беше предприела крайната мярка с разгласяването на тайните записи с гласа на президента като продължение на за(д)явката с московските шпиони. Но независимата прокуратура независимо от това предпочете битовия подход на принципа “битият си е бит”, задявайки се със съпругата на Радев като бие “самара”, за да се сеща “магарето”.  А дали “битият” ще бъде накрая доказано виновен, това е подробност от все по-китайския ни пейзаж.

За следовника на Тодор Живков и бивш негов охранител този подход навярно е въпрос на приемственост от времето, когато на Живков му предявиха обвинение за “скъсаните му чорапи”, вместо да го попитат защо прозря и призна чак след 35 години еднолична власт, че “социализЪма е едно недоносче”. Хем го съдеха за някакво си раздаване на жилища, хем го щадяха за факта, че два пъти се е опитал да (про)даде България на СССР. Беше си търговия с внимание – внимаваха да не настъпят съветската мотика, с която бяха “сделани” в прекопаната с индустриален замах селска България новите господари на старото положение.

Ами борбата с хазарта – нямам предвид талантливия Ицо с това прозвище, единствения рапър, който си заслужава да бъде чут, според наистина скромното ми мнение по отношение на подобно обобщение?

Тази борба също се разрази като цунами от ясно море след дълги години на затишие, през които хазартният бос Васил Божков или който и да е конкретно в съдружие с него е цунАл едни повече от 200 милиона лева, “спестени” от такси към държавата. Поне за толкова ни съобщиха по телевизора, от който иначе ни заливаха с реклами на хазарта ( му). Защото Божков беше комай  най-големия рекламен благодетел на бедните български телевизии. Какво ще правят те сега, след като им е ядосан , прекратявайки договоря си например в разпознаваната като проправителствена Нова телевизия, е също интересен въпрос.

Днес властта, съжителствала мирно и съвместно с този грабеж досега, изведнъж се  е събудила с болезненото усещане за тази липса на десетки милиони приходи от хазарта и е изпратила за лекуване на болната си глава спешен екип в офисите на човека с прозвището Черепа за спешно лечение чрез морално обезглавяване. “Линейките” на прокуратурата са посетили и Комисията по хазарта. Спешният екип бил снабден с белезници, твърдят спешно мобилизираните да дават разяснения за публиката медии.

На кибиците остава само да се доверяват на властовите средства за масово разгласяване на официозните новини.

Авторът на този объркани от сложността на диалактиката на събитията  направи справка с един такъв пропаганден инструмент и откри някои интересни особености. В текста на съобщението за арестувани членове на Комисията по хазарта една близка до властта електронна клюкарница твърди, че те са “поставени” в специализирани автомобили, а след това са “настанени” в ареста. Междувременно били изведени с белезници, което се опровергава от придружаващите текста снимки – но пък се вижда колко екслузивно е поставена със специално настанени камери и репортер от лишената вече от рекламите на Черепа телевизия, поканена любезно на терена на случилото се в много ранни зори.

“Въоръжени полицаи изкараха няколко държавни чиновници с белезници и ги поставиха в специализираните автомобили на МВР. Вероятно задържаните ще бъдат настанени първоначално за 24 часа в Следствения арест, а след това прокуратурата ще поиска мярката им за неотклонение да бъде удължена” https://blitz.bg/obshtestvo/bombata-na-blits-se-potvrdi-izkarvat-arestuvanite-ot-drzhavnata-komisiya-po-khazarta-zadrzhan-e-i-predsedatelyat_news723515.html

 

 

 

 

 

 

 

Толкова ведро звучи да те “поставят” в автомобил и след това да те “настанят” на топло в този зимен ден – поне за част от хазартно настроената публика, която обича да търка билетчета, да псува лошия си късмет и да гледа после как виновните за това “чиновници” биват настанявани да търкат наровете. Това зрелище е награда за търпеливите, търпели с конфуцианско примирение години наред пред телевизора да ги облъчват с обещание за забогатяване, дочакали най-после “труповете на врага” да преминат покрай тях, докато клечат край реката на късмета.

16 мнения за “ДиалАктиката на “интересното време” у нас”

 1. “Единството и борбата на противоположностите” остана при бихейвиористите…
  Но наистина живеем в интересни времена и шашмалогията и циркаджилъкът е навсякъде…
  Видно от приложената снимка, да сложат белезници на ГЕРБ-калинки, вече очевидно означава
  да си пъхнат ръката в джоба и да си пипат “арестанта”…

 2. БСП едно не разбра: докато не се разграничи, еманципира и освободи от Москва и руските агенти на влияние в парламентарната й група като Таска Ерменкав, Кутев, Томав, праф.Ива Хрыстав и т.н, НЯМА ДА ПОМИРИШЕ ВЛАСТ!
  Каквито и тежки престъпления, и кусури на ГЕРБ да изнасят на показ! Всуе! Сега все повече ще затънат, защитавайки проваления и продажен пРезидент! Въобразяват си, че е “техен”,т.е. зависим от тях, въпреки че Радев многократно и високомерно е демонстрирал, че неговите господари и зависимости са ИЗВЪН България!

  Само ЛУДИТЕ, правейки една и съща грешка, очакват различен резултат!
  Наистина ли са толкова луди тия от БСП ?!

 3. Бе никак не са луди,такива пари прибират за да работят за дестабилизация на държавата и ЕС,а в това смутно време се прокарват разни Потоци,АЕЦи,Камчий..

 4. До sms а каква е разликата между Радев и наградените от КГБ-ФСБ лица от ГЕРБ Борисов и Рашидов с орден Ломоносов,атаката срещу Радев за мен е активно мероприятие на ФСБ,оставка на всички политици.

 5. SMS,
  Това, че БСП “НЯМА ДА ПОМИРИШЕ ВЛАСТ!” е добре!
  Но се заблуждаваш, че “Каквито и тежки престъпления, и кусури на ГЕРБ да изнасят на показ! Всуе!”.

  Народът хич не е толкова прост, както ни втълпяват някои…
  Защото има Дървен Господ!
  И Видовден наближава…

  Понякога Господ забавя, но никога Бог не забравя!

  И да не пропусна да благодаря на всички, които са ме лъгали!
  Те ми показаха, какви хора нямат място в моя живот…

 6. Идиокрация!

  Без паника!

  Ситуацията е не толкова интересна, колкото е очаквана и противна. Започват да се саморазправят със своите. Това сме го виждали, чували и чели. Винаги завършва по един и същи начин – катастрофа за всички.

  И страх.

 7. Много ми се ще поне основните български парламентари партии (и леви, и десни) да се НОРМАЛИЗИРАТ най-после, да намерят в себе си сили и отговорност да се очистят от убийствената руска гравитация, да изритат “новичоците” си от парламента и свободни да започнат да работят САМО за България! Както го правят страните от ЕС.

  Искам да гледам с кеф ИЗВЪН ПАРЛАМЕНТА как протестират “срещу неправдите” всякакви шимпанзета от порода “рублофили” – копейкини, атакисти, марешки и разни други руски “патреоти”, побеснели от безсилие!

 8. Гешеэ защо не пусне разговорите на Радев с шпионите на Решетников.Сигурно има такива и там може да се търсят данни за национално предателство.Занимава ни със слугински и женски истории.Още повече ,че Радев и до сега смята Русия за приятелска страна и не взема отношение по руският шпионаж.Вероятно не вярва,че Русия е вражеска държава,въпреки неоспоримите факти за опити за убииства на българи от руски шпиони.За другите явни неща да не говорим,включително и Грипените,не заради пари ,а по волята на Путин.Но Гешев не смее да пипа сериозните неща.Затова “Гешев е позор”.С призива на ББ да мълчат по скандала говори за съучасничество.

 9. Кой простак кара кола на НСО?

  (Тоя простак няма ли си име, семейна и “творческа” биография ? Щото те шофьорите на НСО, НС, МС не са сучайни хора! Едно време “пазените” и возените от тях топ партийни номенклатури ги мразеха, защото знаеха, че ги шпионират и докладват не само на службите у нас, но и на други, извън страната. Това обяснява арогантното поведение и чувството за ненаказуемост на тези “специални” шафьори. 🙂

  https://offnews.bg/politika/koj-prostak-kara-kola-na-nso-720556.html

 10. Не е потемата, но виждам странно затишие около посещението на теменужка петкова в САЩ?

 11. @sms

  Не е за вярване, че в парламентарната група на БСП има само отделни руски агенти за влияние, които могат едва ли не поименно да се изброят. Според мен всички те (и дори “отцепниците” от БСП като танчэто, гоцэ и т.н.) са такива, иначе няма логично обяснение фактът, че в България продължава да няма лява партия с евроатлантическа насоченост, въпреки че електоралният потенциал е огромен. Ако мая манолава направи такова нещо, шапка ще й сваля, но ще видите, че и тя няма да го направи, защото на потомствените червени номенклатури евроатлантизмът просто не им е заложен в ДНК-то.

 12. У нас е мълчание,а в руските СМИ има реакции,цитира се,че била казала,че 50% ще е неруски газ,а от САЩ и Азербайджан….

 13. Не посещавам от известно време сайта и ми бе любопитно какво е мнението на Г-н Инджев и форумците относно Гешев и скандала с Божков. Днес гледам има новина че Плевнелиев подкрепя Гешев. Знам че г-н Инджев е казвал добри думи за Плевнелиев свързани с Русия. Според мен Гешев е пионка на Борисов и Пеевски които за сега може би имат общи интереси. Целта е най-вероятно Пеевски да се намести в хазартният бизнес. Плевнелиев най-вероятно подкрепя Гешев щото е може би нещо гузен. Не мога да си обясня иначе как може да подкрепяш прокурор който осигурява защита на руското статукво в България. Скандала между Гешев и Радев е най-вероятно за отвличане на внимание докато едни други комунистически олигарси преразпределят територии. Няма нищо общо с правораздаване.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.