РУСКАТА  ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИЯ СИ ХАРЕСВА ЕНЕРГИЙНАТА МЕЧЕШКА ПРЕГРЪДКА

 

За да си отговорим на въпроса дали България може да се измъкне от руската енергийна хватка най-напред трябва да ( си) зададем…правилния въпрос. А той е: за коя България става дума?

Точно по отношение на тази мечешка енергийна прегръдка управляващите дадоха заявка за освобождаван от нея миналата седмица. Защото събитието на годината, макар и да става  дума само за един месец от нея, беше изявлението на министърката на Енергетиката Теменужка Петкова на американска земя, поканена на работно посещение в САЩ, според което до края на годината България ще намали зависимостта си от Русия в доставките на природен газ до 50 на сто.

НА СНИМКАТА: Министър Петкова на гости в САЩ

 

 

 

 

Това е наистина голяма новина при нивата на зависимост от руския монопол в това отношение. Става дума за спад от цели 35 процента и за разбиване на руския монопол, какъвто на практика е  руският дял от вноса на този енергиен ресурс.

В духа на политиката “да не дразним” Путин в българското медийно пространство тази новина беше посрещната “новинарски”. Все едно, че е рутинна. А очевидно този път и в Русия бяха изненадани да чуят, че тяхната жертва може да се измъкне от съветския  газов капан, заложен още миналия век. С американска помощ при това.

Теменужка Петкова направи изненадващото съобщение в рамките на работно посещение по повод участието в международен енергиен форум. Тя беше приета на  “заместническо” ниво от нейните американски домакини. Срещна се със заместник-секретаря по енергетика на САЩ Марк Менезес, с помощник държавния секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън, със заместник-генералния директор на Търговската служба на САЩ Дейл Ташарски, със заместник-помощник секретаря на Бюрото по международна сигурност и неразпространение Ан Ганзър и с представители на американската индустрия за втечнен природен газ…

Липсата на американски фанфари обаче не прави заявката за освободителната мисия да изглежда второстепенна по значение. Напротив! И това “напротив” се вижда от подскоците на изненадани коментатори в руското интернет пространство. В един от тях се обобщава например, че Русия някак си се е примирила, че от руските газови доставки като форма на зависимост от Москва бягат балтийските страни, да не говорим за Полша. Но България?!https://vg-saveliev.livejournal.com/2208877.html

Руските констатации, че България може да се измъкне от клетката на “Газпром” с американска помощ са най-доброто доказателство, че най-после на софийския хоризонт се появил шанс за баланс – но този път не в онзи смисъл, който предвижда да умилостивяваме Путин всеки път, когато си потърсим националните права.

Но да се върнем на въпроса за коя България, натикана в газовата камера на зависимостта от “Газпром”, в която сме вкарани още по съветско време. Отговорът е, че дългогодишните зависимости на политици и откровени лобисти на руското влияние в икономиката ни най-малко не са се променили.

Ще позволят ли те такъв завой или казано по-точно: ще им позволи това онази Русия, която е инвестирала толкова много и толкова дълго не само в обвързването ни със нейните енергийни доставки, но и в корумпирането на “широките милионерски маси” у нас ( ако използвам ироничния израз на Остап Бендер, който е нещо като съветския Бай Ганьо).

Тукашният Бай Ганьо си прави сметката да съвмести някак си руската диня с американската, но под неговата мишница няма как да се поберат и двете. Ще трябва в един момент да избира, колкото и да лавира. И тогава, когато Москва отвърне на удара, ще видим дали нашият герой няма да реагира по начина, по който брани в Пловдив Гальоша от “оскверняване” : шумно и с разкъсване на рубашката, за да не дразни Путин.

На такваз диверсфикация можем само “мерси” да кажем, но не и да повярваме в нейния успех. Руската мечка не пуска толкова лесно своите жертви, особено когато те сами се тикат в лапите й и само имитира бягство от мечешката й прегръдка.

В Москва, където ни смятат за исторически придобита по право курица ( кокошка), едва ли ще се задоволят със замяната ( сълзи по “осквернения” Гальоша срещу приток на американски алтернативен газ), която в шахматната игра се нарича “кон за кокошка”. Едва ли ще с примирят толкова лесно да загубят троянския си кон срещу едното кудкудякане в защита на Гальоша, толкова сълзливо опяван като голям каменен страж на дружбата с България от страна на уж невярващите в сълзи московци.

Очаквайте нови яростни ексцесии на московската пета колона. Но не очаквайте тя да си признае, че го прави заради Гальоша или галеното дете на светското влияние у нас, каквато обинтованата ни в руски зависимости енергетика в обинтована земя България.

Тъй като властта у нас има достатъчно много пробойни в своята политика, свързани с безводието и безволието в борбата с корупцията в собствените й редици, реперите на репеите, които се вклиняват в пукнатите на властовата самоотбрана, ще изглеждат чисто “патриотично”.

На последните техни изблици в столицата не се развя нито едно руско знаме – взели са си поука от минали протести, обозначени с руски знамена. Хитроумното въздържане от подобна (само)идентификация сега говори не за недостиг на руски патриотизъм в редиците на организаторите на протестите от “Възраждане” (  чиито лидер Костадин Костадинов беше откроен през декември 2018 г. като любимец на руското посолство с негова българомразка публикация в сайта на дипломатическото представителство) , а за централизирана организация на уж спонтанните протести.

Ето с тази руска България, която вече стяга редиците за пряка конфронтация,  трябва да бъде спечелена битката преди да си хвърляме капите, че на Източния фронт на българската неравна битка за независимост от стария ни колониален владетел се е случило наистина нещо ново. Още повече, че както неизвестни българи са написали на Гальоша “ не сме забравили, няма да простим”.

Не сме забравили, че след закриването на съветския обект в АЕЦ “Белене” през пролетта на 2012 г. този факт беше употребяван от властта и лично от премиера Борисов в продължение на няколко години като доказателство, че не сме руски васал. След което проектът беше реанимиран от него през 2017 година.

Ще може ли, освен всичко друго, нашият премиер да се пребори със себе си?

Мразя да завършвам своите текстове с въпросителни. Те обикновено са признак за коментаторско безсилие. Но в случая имам подозрения, че самият Борисов не може да отговори на въпроса. Защото САЩ помагат, но от кошара не изкарват онези, които си искат сами да пребивават в нея.

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ: Как Теменужка Петкова ще ни спаси от руската газова зависимост до края на годината

 

8 мнения за “РУСКАТА  ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИЯ СИ ХАРЕСВА ЕНЕРГИЙНАТА МЕЧЕШКА ПРЕГРЪДКА”

 1. https://vg-saveliev.livejournal.com/2208877.html
  Струва ми се прекалено хубаво, за да бъде вярно. Руснаците никога не говорят открито за загубите и проблемите си!

  Дали тези 50% диверсификция не са “кокошката”, която ще разменят с росатомският им “кон”, когото ще трябва да “изберем” за строежа на АЕЦ “Белене”? Скоро ще разберем каква е договорката зад гърба на българите!

 2. За хората написали върху Гальоша в Пловдив българската клетва към Русия за внесения от нея комунизъм и нейните проводници у нас: „ не сме забравили, няма да простим”, чест и почитания. Много мина, мъничко остана. Благодарение на САЩ руско-турския поток през Банкя фалира. Не остават много неща. АЕЦ“Белене“ и бетонните уроди ГАЛЬОШИ-жалони на робството ни от Русия. А с тях и Борисов-Нинова-Доган. Ще има пак ШЕСТИ СЕПТЕМВРИ, но този път няма да сме сами. ЧИСТА И СВЯТА БЪЛГАРИЯ! ХО!

 3. Вчера само имаше силно земетресение във Вранча . А тия от правителството днес “къси списъци ” на инвеститори ми публикуват за атомната бомба “белене”.

 4. тръбата,която строим в момента се прави за обслужване на руският интерес да продават газ на Сърбия,избягвайки транзитните такси през Украйна,Молдова,Румъния.Теменужка каза,че транзитните такси при пълен капацитет ще са 70 млн.щ.д.Разделете 2 млр./не се каза какво-лв.или евро или долара/стойността /дали с обслужване на кредита?/и ше видите,че инвестицията е възвращаема едва след 30 тина години,до тогава я камилата,я камилара,но разходите ще ги почувстваме сега.

 5. Здравейте,
  Нито ред за 1ви февруари? Станаха 75 години от изтреблението на българския елит от същите тези русняци, за които виждам, че се отнасят последните статии. За вас не знам, може и да бъркам, но не съм Ви виждал пред мемориала на въпросната дата. Най-перверзното е, че хора които гласуваха за комунистка като Манолова преди няколко месеца, имаха наглостта да се появят там в по-ранен час онзи ден! Демонстративно при това. Пиша тези редове, тъй като по спомен и Вие бяхте част от “Демократична България”…

 6. Към Стоил Братанов:

  Много неща не сте виждали, а онова което “виждате” ( например за мен като част от “Демократична България”) е най-малкото оптична измама и проява на услужлива на собствените Ви цели памет – поради което си правя труда да отговоря, за да не мамите и другаде.
  А пък намекът за някаква връзка с Манолова е интригантска проява на мнителност, която също не почива на никакви факти. Иначе казано е злонамерено внушение с цел клевета.
  И аз не съм ви виждал в мъжката баня, но това не означава, че се съмнявам във Вашата мъжественост ( без да ви познавам при това, така като бонус в името на едната моя доброжелателност).

 7. Ок, за това пиша “по спомен”. Не съм запомнил добре явно. Ако под “част” се разбира член – добре. Не сте такъв. Извинявам се за което. Това обаче не пречи да подкрепяте сто процентово, което явно е останало във съзнанието ми!
  https://ivo.bg/2018/04/13/%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B2/
  Не е нужно да отговаряте толкова язвително, не виждам с какво Ви обидих толкова…

 8. Към Стоил Братанов:

  Извинявам се, че съм Ви засегнал, но се дразня, когато някои не е чел, чул или видял нещо и по това съди, че “нещото” не съществува. Освен това ням значение дали човек е част от партия, когато става дума за това дали има определена позиция.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.