Факти и събития около двете световни войни

На 3 февруари 1924 г. почива 28-ят президент на САЩ – Томас Удроу Уилсън. Като взима повод от тази годишнина авторът на статията ( подписан като Българин), публикувана по-долу тук, прави преглед на някои от фактите, свързани с последиците от Първата световна война, която можеше да завърши със заличаването на България от картата, ако за нея не се беше застъпил Уилсън.

 

В 11-я час, на 11-я ден, от 11-я месец на 1918 година (11.11.1918г.) приключва Първата световна война (ПСВ). Войната, която трябваше да сложи край на всички войни. С такава нагласа през декември същата година президентът на САЩ Удроу Уилсън идва в Европа да съгради нов световен ред и успява да убеди световните лидери да създадат Лига на нациите – Общество на народите. Организация, която  да бъде формирана на основата на общо съгласие, разработено така, че да създава взаимни гаранции  за политическа независимост и териториална цялост на държавите, независимо дали са големи или малки. Разногласията между държавите да се разрешават не с войни, а с дебати. Това заляга в подписания по-късно на 28 юни 1919 г. Версайски договор, с който Австро-унгарската империя е разпокъсана на части, от които се създават нови държави: Австрия, Полша, Унгария, Чехословакия, Югославия, Латвия, Литвия и Естония. Територията на Германия е силно орязана и германците са задължени да изплатят непосилни репарации от 6,6 милиарда паунда на Франция и Великобритания, което обрича Германия на глад. След прибирането на американския президент у дома му Конгресът на САЩ решава, че страната не трябва повече да бъде въвличана във войни между европейските държави и САЩ се оттеглят от току-що създаденото Общество на народите. Новият световен ред рухнал преди  да бъде наистина изграден.

В Германия се водят улични битки между комунисти и крайно десни активисти. Настъпилата през 1923 г. хиперинфлация опустошава страната. Гладът, мизерията и безработицата в демократичната Ваймарска Германия са средата в която избуяват нови дясно центристки демагози като Хитлер. През 1929 г. борсата в САЩ се сгромолясва. Безработицата достига 25%.  Настъпилата депресия обаче засяга целия свят. В Германия безработни са 6 милиона. На изборите през 1932 г. нацистката партия получава  мнозинство в германския парламент – Райхстага. През януари 1933 г.  Хитлер е назначен от президента Хинденбург за министър-председател (канцлер). Месец по-късно, използвайки запалването на Райхстага, Хитлер получава извънредни правомощия и забранява другите политически партии. 

След смъртта на Хинденбург (август 1934 г.) канцлерът се самопровъзгласява за президент и става върховен лидер – фюрер. През 1935г. със закони са лишени евреите от гражданство и им  се забранява да се  женят за арийци. Следва много успешен 3-годишен период през който фюрерът възстановява германската икономика. Индустрията е в небивал възход и безработицата е ликвидирана. Това позволява на Хитлер да наруши Версайския договор, ограничаващ немската армия до 100 хил. души, без право да разполага със самолети, танкове и подводници. Армията ще нарасне 3 пъти и ще достигне 300 000 души. 

Тайно споразумение със СССР от 1923 г. дава възможност на германците да разработят и експериментират нова бронетанкова техника. На съветска територия има поне 3 големи центъра за обучение на немски кадри и разработване на военни технологии. В тези центрове е създадена и развита теорията за Светкавична война (Блицкриг). Новата армия на Хитлер вече разполага с 3 бронетанкови дивизии. Броят на самолетите в новоизградените ВВС – Луфтвафе през 1935 г. е 2500 – повече отколкото имат военновъздушните сили на Великобритания и Франция. 

Постиженията на нацистите ги правят изключително популярни и Хитлер макар и плахо демонстрира мощ. Същата година окупира областта Саарланд на френската граница след като Лигата на нациите гласува районът да се върне на Германия. Година по-късно изпраща войски в демилитаризираната част от Германия – Райланд. Световните лидери не протестират. Те смятат, че фюрерът си връща това, което му принадлежи по право. Примирили се с невъзможността да откажат Хитлер от експанзионистичните му намерения Франция и Англия ще започнат скоро с неохота, бавно да се превъоръжават. Тяхна главна цел продължава да бъде запазването на мира. На каквато ѝ да е цена.

В Япония икономическият бум след ПСВ разпалва империалистическите мераци на бедната откъм природни суровини страна. През 1931 г. без да информира правителството си, японската армия завзема столицата, а след това и цялата територия на  китайска Манджурия. В Лигата на нациите заклеймяват Япония. И толкоз. Държавите  осъзнават, че не могат да помогнат почти с нищо на Манджурия. 

По-късно, през 1936 г. ,улеснена от хаоса сътворен от гражданската война между правителство и комунистите на Мао Дзедун, Япония ще нападне Китай. Като прелюдия към атаката японците подписват пакт с Хитлер целящ предотвратяване на нападение от страна на СССР. През юли 1937 г. японците провокират инцидент и нахлуват в Китай. Брутални и жестоки,  те не проявяват никаква милост към населението. След превземането на столицата Нанкин на 17. 12. 1937 г. в продължение на 6 седмици японците изнасилват и убиват повече от 300 000 души.

На 12.12 1937 г. японски бомбардировачи потопяват малък американски кораб Пайней. Загиват 50 моряци. Въпреки това западните сили не се намесват. Лигата отново е не прави нищо. Американският президент предлага морска блокада на Япония, но британците отказват, страхувайки се да не провокират война. 

На Рузвелт му остава единствено да даде 25 млн. долара заем на Чан Кайши да закупи оръжие. Независимо, че китайските комунисти на Мао се сражават заедно с редовните  войски на Чан Кайши срещу японците, помощта на СССР за китайците е незначителна: участие в леки сблъсъци по границата с Манджурия. Самият Китай не получава нищо и е оставен да се сражава сам срещу Япония. През 1938 г. китайската армия е избутана дълбоко навътре в страната. Всички обещания от Лигата на нациите за спиране на японската агресия остават думи без покритие.

Италия през 1922 г. е на прага на анархията, раздирана от стачки и акции за конфискация на земя. Демократичното правителство не може да се справи с размириците. Ситуацията е  подобна на тази в Германия. Бенито Мусолини, ветеран от ПСВ като Хитлер, намира решение на проблема  чрез създаването на дясна националистическа партия – фашистката партия. По време на общата стачка през август той повежда поход към Рим. Крал Виктор Емануил, страхувайки се от избухване на гражданска война, го поканва да състави правителство. 

Мусолини смачква всяка политическа опозиция и става абсолютен диктатор. През 1928 г. позицията му е стабилна: депутатите не се избират а се назначават; цялата власт е в ръцете на фашисткия Голям съвет, чийто постоянен председател е самият Мусолини. И също като Хитлер Мусолини става особено популярен с първите си действия: големи обществени проекти намаляват безработицата и променят инфраструктурата на Италия. Корупцията е изкоренена и мафията  що-годе елиминирана. Армията е силна и ВВС са модернизирани. Италианският флот в Средиземно море е по-голям от британския и френския взети заедно. 

Мусолини се превръща в източник на вдъхновение за целия свят. Политическите лидери, включително Хитлер, виждат фашистката система като пример за подражание – силна и целенасочена, за разлика от слабите демокрации във Великобритания и Франция. Диктаторът си поставя за цел да възроди Римската империя. Неговото първо имперско завоевание ще бъде Абисиния  – днешна Етиопия. През декември 1934 г. италианците провокират сблъсък с абисинските войски, след което настояват Абисиния да плати репарации. Абисинският император апелира лично към Лигата на нациите да защити малката страна заплашена от член на Лигата. Няма резултат. Ръцете ѝ са вързани, след като Мусолини не търси мир. В началото на октомври 1935 г. италианската армия нахлува в Абисиния.  След 6 месеца малката африканска страна е победена. Лигата налага на Италия икономически санкции, които нямат особен ефект. Агресията на Мусолини разкрива две неща: импотентността на Обществото на народите и малодушието на двете велики европейски сили Великобритания и Франция.

Опустошени от ПСВ са също Франция и Британия, с невъзстановени напълно икономики, раздирани от стачки, бунтове и масова безработица. Разходите за поддръжка на империите са огромни. Травмирани от колосалните човешки жертви през войната страните нямат желание да участват във военни конфликти, въпреки че Великобритания продължава да има голяма и ефективна армия. 

Модернизирането  на тази армия е спряно след Голямата депресия. В навечерието на Втората световна война (ВСВ) Британия е слаба икономически и военно. Загубите на Франция от ПСВ са още по-тежки. Поради невъзможност да поддържат голяма армия, французите избират изцяло отбранителна стратегия и изграждат линията Мажино по границата с Германия до Белгия. Френската армия е структурирана като отбранителна и няма възможност да нахлуе в Италия дори и с помощта на британската. Новият флот на Мусолини превъзхожда британския и френския. Затова двете страни остават безучастни при агресията на Италия спрямо Абисиния. Тя е твърде далеч и като дистанция и като интерес. И в допълнение: двете европейски  страни се чувстват застрашени от военната мощ на Дучето и Фюрера, към които се присъединява генерал Франко – въздигащият се диктатор на Испания.

През 1936 г. в Испания, която от 1931 г. е република, левите партии обединени в Народен фронт печелят изборите с минимална преднина. За да предпази Испания от комунистите Франко създава ново Националистическо движение. Избухва жестока гражданска война. Първоначално републиканските сили имат преимущество, но нещата се обръщат след като Хитлер и Мусолини подпомагат националистите с оръжие и войници. 

За Хитлер това е възможност да изпробва новите си танкове и самолети, както и да увеличи армията си. Мусолини изпраща 50 000  войници и повече от 700 самолета. Републиканците молят за помощ Британия, Франция и СССР. Напразно. Стахът от война кара Лондон и Париж да обявяват ненамеса. Сталин изпраща като помощ 700 военни съветници, танкове и самолети. Това обаче е незначително в сравнение с помощта за франкистите. В края на март 1939 г. републиканските сили капитулират. Войната напълно убеждава Хитлер и Мусолини, че демократичните държави не са в състояние да оказват отпор.

До войната в Испания Хитлер се държи направо скромно. Той си е върнал обратно само „своето“ – Саарланд и Райланд. Сега вече е готов да вземе нещо далеч по-голямо. На 12 март 1938 г., в навечерието на австрийския референдум за независимост Хитлер, опасявайки за резултата, нахлува в Австрия. Поради пълната изненада и възторга на  симпатизанти, инвазията е  безкръвна. След няколко часа Австрия е присъединена към Германия. За пореден път западните демокрации  не реагират адекватно. Това стимулира Хитлер и през лятото той се насочва към Чехословакия, където живеят судетски немци, присъединени към новообразуваната страна през 1919 г. Хитлер подкрепя техните искания за автономия и  заплашва Чехословакия. Правителството обявява всеобща мобилизация. Чехословашката армия  е силна, границата ѝ с  Германия е добре укрепена и Хитлер отстъпва. 

В началото на септември обаче уплашеният от избухването на война британски премиер Чембърлейн се нагърбва с ролята на миротворец. Провежда две срещи с  Хитлер и получава уверението му, че ако му дадат Судетите няма да има териториални претенции към Европа. На 29 .9.1938 г. Франция и Великобритания приемат в Мюнхен договор, с който отстъпват Судетите на Третия райх срещу официалната декларация на Хитлер, че няма териториални претенции. При завръщането си в Англия Чембърлейн размахва договора, който „гарантира мира на нашето време“. На 1. 10. 1938 г. германците окупират Судетите и завземат граничните укрепления на Чехословакия.

Полша е следващата цел. Повод отново е онеправданото от Версайския договор немско малцинство. Фюрерът иска да върне Данциг под свой контрол за да свърже източна Прусия с Германия. Полша отказва и Хитлер се… разколеба. Отново се обръща към вече пожертваната Чехословакия и принуждава премиерът ѝ да постави страната си под германска протекция. Немската армия навлиза в страната и анексира по-голямата ѝ част. Словакия е обявена за протекторат. Франция и Англия протестират вяло. И в края на март 1939 г. Фюрерът отново предявява претенциите си към Полша. Този път Франция и Англия заявяват недвусмислено, че ще му обявят война ако нападне Полша. Достойно, но… закъсняло поведение. Хитлер вече не го е грижа какво ще му отговорят. Той е убеден, че демокрациите са слаби и нерешителни.

В СССР Сталин също се притеснява от нарастващата агресия на Третия Райх и през април 1939 г.  съветският лидер  предлага съюз на Великобритания и Франция. За двете държави Сталин не е по-различен от Хитлер:  стремящ се към световно господство диктатор, незаслужаващ доверие. Преговорите се протакат. Англичаните и французите се страхуват  договорът със Сталин да не стане като договора с Хитлер от Мюнхен – обект на присмех. И са прави. На всяка среща Съветската страна предлага нови неизпълними условия. 

Истинската цел на Сталин е да сключи по-изгоден договор с Хитлер, но СССР се страхува да направи първия ход понеже, ако се разчуе, Великобритания и Франция ще се откажат от ангажиментите си и ще го оставят сам срещу Германия. Официалните преговори между трите страни изнервят Фюрера, който е планирал да заграби Полша преди есенните дъждове. Времето тече и Сталин подканя Хитлер да изпрати предложение, включващо таен протокол за уреждане на специфичните териториални въпроси. 

На 20 август 1939 г. Хитлер му отговаря, че това може да стане в най-кратък срок. На 23 август, смятаните за смъртни врагове СССР и Третия Райх, подписват пакт за ненападение. Тайните договорки  към този „миролюбив“ пакт „Молотов-Рибентроп“ разкриват, че това си е класическа сделка между негодници за поделяне на Източна Европа. Първата плячка – Полша, ще бъде разделена между Германия и СССР. Хитлер е трябвало да вземе и Литва, но Сталин ще го изиграе. СССР ще заграби  също Латвия, Естония, Финландия, Бесарабия. 

Още на  1.9. 1939 г. Хитлер напада Полша. В СССР са доволни и весели, че са преметнали лидерите на западните страни и им се подиграват. Вестник Правда от 1 септември 1939 г. публикува изявлението на  Молотов в което се казва: “Ако тези господа (другарят Молотов има предвид ръководителите на Англия и Франция) имат толкова неудържимо желание да воюват, нека си воюват сами, без Съветския съюз (смях в залата, аплодисменти). Ние ще ги погледаме що за война ще водят (смях в залата, аплодисменти).”

Лукавият Сталин бави нахлуването на съветските войски под предлог, че не са напълно готови. Продължава с прикриването на истинските си намерения: прави се на обикновен зрител, но за кратко. На 17 септември СССР нахлува в Полша. За по-малко от година заграбените от Сталин територии ще се равняват по площ и население приблизително на Италия. Хитлер ще завладее по-голямата част от континента, но ще е недоволен и обезпокоен от алчността на Сталин, който взема повече отколкото са се договорили. В продължение на две години диктаторите ще си разменят публично комплименти и наздравици, но като в  гангстерска сага ще се дебнат да забият нож в гърба на другия.

В продължение на 52 години СССР ще отрича и крие наличието на тайните споразумения в пакта „Молотов-Рибентроп“. 50 години СССР ще отрича и прехвърля  на Хитлер убийството на 22 хиляди поляци в гората край Катин през пролетта на 1940 г.

Ние, българите, имаме израза „лъжеш като циганин“, но нямаме, или все още нямаме израз „лъжеш като руснак“. Знаете ли, защо? Защото циганинът върти сучи, но като го попритиснеш си признава. Руснакът – не, лъже като Путин.

България е сред загубилите и тежко наказани държави от Първата световна война. Абсурдно, но страната, чиято армия не губи битка, загубва накрая войната. На провежданите мирни преговори гръцкият премиер Венизелос предлага България да бъде унищожена като държава, а територията ѝ да бъде поделена между  Гърция, Сърбия и Румъния.

Гръцкият план е одобрен от участниците в преговорите, от всички, с изключение  на един:  Удро Уилсън категорично заявява, че не приема заличаването на българската държава и народ от лицето на земята. Така, през 1919 година, американският президент спасява България за да продължи съществуването ѝ на света като държава.

Българин

20 мнения за “Факти и събития около двете световни войни”

 1. Факти и събития около двете световни войни са в изобилие…
  Днес Интернет ги направи достъпни за всички…

  И все пак…

  Имало ли е фашизъм в България?
  Имало ли е комунизъм в България?
  Защо комунизмът бе осъден, наравно с национал социализма?

  Преди да си отговорите, погледнете архивните снимки на концлагеристите от Белене…
  Единствената им разлика с Освиенцим е в облеклото…
  Не са с раирани “униформи”, а са в собствените си дрехи…

  Има нещо още по-отвратително!
  На близкия остров Персин е имало свинарници.
  За самозабоволяване на концлагера Белене…

  Само онези АБПФК на БКП,с болен мозък,
  може да нарекат “самозадоволяване”, изхранването на прасетата с труповете на концлагеристите…

  Преди да си отговорите,
  Имало ли е фашизъм в България?
  Имало ли е комунизъм в България?

  Погледнете архивните снимки на концлагеристите от Белене.
  Там може и да няма някой ваш далечен роднина.
  Но във всички случаи там има български граждани…
  Повечета от тях въдворени без съд и присъда.

  Просто за “самозадоволяване”…

 2. “Васил Златарски произлизаше от едно крайно русофилско семейство или от онзи дял на българския народ, който беше за поставяне на България под руски протекторат. Според биографията му от П. Ников, той е бил завършил средно и висше училище в Русия…

  Така възпитаният Васил Златарски след завръщането си в България се зае да обоснове „научно“ тезата на Голубински и Шафарик, че българи били само жителите между Дунав и Стара планина…

  При разпределянето на плячката в Ньойския договор, определена от В. Златарски за русите, Тракия се даде на гърците. Хората си мислеха, че не може да се даде на победените българи една земя, която българските учени считаха за гръцка. Че дипломатите са се ръководили по картите на проф. В. Н. Златарски, това може да се види, като се сравни картата на Златарски в неговата „Geschichte der Bulgaren“ за времето на цар Борис, с картата на България по Ньойския договор, и ще се окаже, че те съвпадат.

  Че същите карти са лежали на масата на онези, които в Ньой решаваха съдбата на българското племе, се свидетелства и от тогавашния гръцки министър-председател Венезилос. Когато българският министър-председател Стамболийски помоли Венизелос да се забрави миналото и да не се откъсва България от Егейско море, „да не се взема българска Тракия, която и географски, и стопански не спада към Гърция“ и пр., Венизелос му отговорил: „Вие, г-н министре, като искате тая земя, гледахте ли картите на Вашите учени и дипломати, от които се вижда, че тая земя никога не е била българска?“

  Същото щеше да каже и Русия, ако тя би завзела Дарданелите, както се предполагаше. От този факт се вижда кому услужи Златарски, като фалшифицираше историческата истина, че Тракия никога не е била българска. Той услужи на чужди народи. Без „науката“ на В. Златарски България нямаше да бъде откъсната от Егейско море.

  Но това не са единствените „заслуги“ на проф. В. Златарски и неговите ученици за българския народ.”
  Ганчо Ценов

 3. Доколкото зная мирният договор в частта за България след Първата световна стои до ден днешен неподписан и нератифициран от Конгреса и Сената на САЩ. САЩ са сметнали, че договорът е престъпление спрямо България. Колкото до 28-ят президент на САЩ – Томас Удроу Уилсън, ние му дължим най-високия паметник, който трябва да издигнем в негова памет. По-висок от МОЧА!
  Пръв и последен акт на Обществото на народите, който е изпълнен, се отнася до Петричкия инцидент.

 4. Съгласен съм с основните изводи в публикацията, само едно уточнение: На първия тур на изборите в Германия нацистите не печелят мнозинство – те получават 46% от гласовете, социалдемократите – 48%. Комунистите печелят около 6%. Въпреки това Хитлер получава мандат да състави правителство в малцинство. Вторият тур на изборите се провежда на 9 март 1933 г. На тези избори комунистите, по нареждане на Сталин чрез Коминтерна гласуват за Хитлер и така му дават необходимото чнозинство. Защо Сталин е постъпил така, всеки разсъждаващ човек може да си отговори – за него Хитлер е човекът, който ще взриви капиталистическата система.

 5. ” Сталин изпраща като помощ 700 военни съветници, танкове и самолети. Това обаче е незначително в сравнение с помощта за франкистите”
  Допълвам. Сталин прибира златото на Испания…. и никога не го връща!

 6. Финални преговори за поевтиняване с 30% на руския газ
  “Булгаргаз” ще иска арбитраж пред ЕК, ако “Газпром” продължава да бави новия договор.
  “Булгаргаз” се готви да поиска от Европейската комисия подновяване на антимонополната процедура срещу “Газпром”, заради отказа на руската компания да намали цената на газа със законно исканите проценти.

  https://www.mediapool.bg/finalni-pregovori-za-poevtinyavane-s-okolo-30-na-ruskiya-gaz-news303045.html

 7. Странно,никъде Инджев не споменава между “лошите” диктатори “добрият” диктатор Тито избил много хора,включително и българи,така нареченият “Божич”,та този добър “демократичен” диктатор Тито е издигнат и подкрепян от “миролюбивата и демократична” Великобритания!

 8. Към наско:

  Странно е наистина, че ти ( обръщам се на ти защото не се подписваш с фамилното си име, че да ти отвръщам на Вие), не разбираш, че Инджев не е автор на текста. Макар Инджев да е подчертал това още в началото като анонс. Явно не разбираш и други неща на същото елементарно ниво на неразбиране…

  “Инджев” ( а в случая авторът, който не е Инджев) не е споменал още какво ли не. Което не е повод да бъде заклеймяван заради пропуска да спомене всички злини, всички диктатори и прочее лошотии на света.

 9. Наско, долната строфа е писано точно за таквиз кат вас
  “пигмеи мерят Одисеев връх”
  Таня Благова

 10. Написах тази статия с едничка цел: да посоча как се е стигнало до започването на Втората световна война. Лесно се вижда, че държавите в навечерието на войната можем да разделим на две групи:
  В първата са Германия, Япония, Италия, СССР…
  Във втората поставяме САЩ, Великобритания, Франция…
  Държавите от първата група водят преговори и търсят съюзи с цел да завладеят чужди земи и народи!
  Държавите от втората група нямат намерения да заграбват повече чужди територии. Тяхната цел, единствена цел, е запазване на мира и избягване на войната на всяка цена.
  Е, можем ли с лека ръка да кажем: всички са виновни? Не, разбира се. Ще сме отвратително нечестни да виним еднакво двете групи.
  Свободният човек, моралният, вижда кои носят вината за безмислената касапница. Другите, тези дето искат да размият отговорността, да изкривят истината, да прехвълят вината от болната глава на здравата, те, те нямат морални проблеми да си останат такива, каквито са. Тази статия, не е за тях.
  Българин

 11. Наско-о-о,Наско,
  не бих искал да те обиждам, но си написал голяма тъпотия! Позволявам си да те посъветвам – опитай се да вникваш в това, което четеш, а не да реагираш първосигнално, без да си разбрал какво пише в статията. Само чисто формално – последната дата, спомената от Иво Инджев, е пролетта на 1940 във връзка с престъпленията на червената армия в Катин. По това време Тито е в СССР и е много далече от диктатурата, която установява с Югославия след войната. Или може би се възмущаваш, че в “списъка” с диктатори липсват Иди Амин, Пол Пот и Кадафи? Глупаво, глупаво…

 12. Невозможно подробно познакомить вас с 550-страничной книгой Кати Глогер (Katja Gloger) “Чужие друзья”, рассказывающей об истории взаимоотношений России и Германии на протяжении пяти веков. Истории, которую известная немецкая журналистка, много лет проработавшая корреспондентом журнала Stern в Москве, прекрасно знает. Мы решили остановиться, и то довольно конспективно, на одном-единственном аспекте: тайном сотрудничестве рейхсвера и Красной армии во времена Веймарской республики.

  https://www.dw.com/ru/красная-армия-и-рейхсвер-братство-по-оружию/a-42301495

 13. Инджев, съобщавай ако е възможно предварително появяването ти в някоя телевизия по за половин минута, защото трудно се хваща лайв, поне на запис да го улучим. Вижте там с тия изгонените там Генка Шекерова и другите, да направите една телевизия, че да можете да говорите повече.

 14. Към xerox:

  Не мога да обещая.
  По принцип не обичам да обявявам предварително появата на “нероден Иванчо” на белия свят. Доста често ми се е случвало в последния момент телевизиите да оттеглят поканата си. А и в редките случаи, когато предварително се знае къде отивам ( както на представянето на книгата ми в Добрич на 7 март миналата година) ме нападат глутници Путински вълци, които не желая да улеснявам във вълчата им мисия.

 15. Създаване на собствена трибуна е изключително важно за делото на демокрацията.Вижда се,че политически маргинални инженерни образования са в парламента,вместо истинските демократи.Още с първите си появявания във форума предлагах да се направят доброволни събирания на пари и да се открие телевизионен канал на истината.Да открием една сметка и да съберем 200000 души по 5 лв -това е милион.

 16. Извънредно включване…

  Днес Радев направи обръщение към народа:
  “Свалям доверие от правителството.
  Свидетели сме на криза на всички нива”
  Каза президентът…

  Което си е вярно, вярно си е!
  Има криза на всички нива в България…

  Което си е вярно, вярно си е!
  Веднага след изборите, Борисов каза във Варна на актива на ГЕРБ:
  Предложих Цачева за президент, за да изберат Радев.
  За да не преяжда ГЕРБ с власт…

  Което си е вярно, вярно си е!
  ТУК ДОЛУ, отдавна сме свалили доверието от Правителството, Парламента и президента…

  Докато гласуването е имитация на избори с путинистките “избираеми места”

  И ние-данъкоплатците, правим обръщение:
  “Към нормалните симпатизанти на всички партии.
  Повече не давайте нито капка доверие на никой,
  докато кандидатите в бюлетините на всички партии,
  не се подреждат по азбучен ред.

  Точка.
  Повече приказки-на пазара на Путин…”

  Долуподписаният:
  Аз-данъкоплатецът!

 17. Дo БЪЛГАРИН:Перфектно написано-кратко,ясно,достъпно и фактологически изключително точно.Чест,почитания и адмирации!Иначе,който има желание да научи подробно за събитията в навечерието на ВСВ и след това,може да прочете блестящия петтомен труд на проф.Пламен Цветков “Под сянката на Сталин и Хитлер”.Поздрави!

 18. Още едно истинско свидетелство от истински, а не измислен ветеран, за войната без измислици и митове:

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.