Документи и факти, според които Гагарин не е летял в Космоса

Окончателно: руснаците лъжат за полета на Гагарин

1. Липса на  документални доказателства.

Няма документални кадри за полета на Гагарин от 12 април 1961 г. Филмът за полета е правен далеч след тази дата. Това е потвърдено от дъщерята на летеца Елена Гагарина.

Самият Гагарин, на преслонференцията от 15 април, казва“: „На кораба Восток нямаше нито един фотоапарат и фотографиращо устройство. Не са правени никакви снимки и затова няма нищо за публикуване!“( в. Комсомолская правда 16-04-1961). 

Думите на летеца правят безпредметени споровете дали появилите се след това материали са истински или не. Защото той го казва съвсем ясно, без извъртане: няма нищо за публикуване.

2. Няма достоверни доказателства за приземяването.

 СССР изфабрикува десетки, дори стотици версии за кацането на Гагарин на земята. Нека видим версията на самия летец: „Ступив на твёрдую почву, я увидел женщину с девочкой, стоявших возле пятнистого телёнка и с любопытством наблюдавших за мной… Я ведь всё ещё был в своём ярко-оранжевом скафандре.

– Неужели из космоса? – не совсем уверенно спросила женщина

– Представьте себе, да, – сказал я.

– Юрий Гагарин! Юрий Гагарин!-закричали подбежавшие с полевого стана механизаторы. Это были первые люди, которых я встретил на Земле после полёта, Мы обнялись и расцеловались, как родные. У когото нашёлся фотоаппарат,  мы встали большой группой и сфотографировались.  Это был первый снимок,  сделанный после полёта.“

 

 

 

 

 

 

Както се вижда от„първата снимка“, Гагарин е облечен в парашутен костюм, на летец. Няма „първа снимка,“ на която да е в скафандър.

СССР публикува снимки на различни капсули Восток, твърдейки, че всяка една от тях е тази, в която е бил Гагарин. Но, няма снимки на катапултиращия стол, снабден по думите на летеца с храна, вода и средства от първа необходимост или дори на люка на капсулата. Катапултиращият стол би трябвало да е в района на приземяване, недалеч от самия Гагарин и следователно, следва да е намерен от колхозниците. Никой обаче не го е виждал! 

 И нещо по-важно. Всички свидетели са видяли капсулата и Гагарин, да се спускат с парашути, никой обаче не е забелязал огненото кълбо на влязлата в атмосферата капсула, както и момента на катапултиране. Изневиделица в небето се появяват два парашута.

Версиите за приземяването на Гагарин са обикновени руски лъжи.

 3. Лъжата за поведението на космонавта в кораба Восток.

Гагрин докладва: Я доложил: –„Земля“,  я – „Космонавт“. 

Само ще вметна, че позивната на „Земля“,  е „Заря-1“, а на летеца е „Кедър“ – не „Космонавт“. 

Да продължа по същество с думите на Гагарин, когато е вече в орбита:

 Что произошло со мной в это время?  Я оторвался от кресла ( отделих се от катапултиращия стол), повис между потолком и полом кабины,  испытывая исключительную лёгкость во всех членах.  Переход к этому состоянию произошёл очень плавно. Когда стало исчезать влияние гравитации, я почувствовалсебя превосходно. Невесомость не сказывается на работоспособности человека.  Всё время я работал:  следил заоборудованием корабля, наблюдал через иллюминаторы, вёл записи в бортовом журнале. Я писал,находясь в скафандре,  не снимая гермоперчаток,  обыкновенным графитным карандашом.

Отново Лъжи. Космонавтът е прикрепен от двама души към катапултиращия стол и инструктиран да не мърда, да не пипа и да не прави нищо. Той е дишащ товар, нищо повече. Космическият  кораб Восток не е пилотируем! Не е за хора. Той е вариант на засекретен фоторазузнавателен спътник Зенит, само че вместо „шпионския“ блок с фотоапарата, в спускаемия апарат е монтиран, пардон, поставен космонавт.

4. Недопустимо нарушаване на секретния протокол.

Съветската космонавтика възниква и се развива за военни цели. Всички експерименти са строго засекретени, за да не се разкрие тяхната същност. СССР лъже безсрамно, за да бъде смятан за миролюбива държава, противопоставяща се на космическите оръжия. Затова съобщения за космически експерименти се правят след тяхното приключване и след като специална комисия реши дали, какво, и как да се публикува. На 12 април 1961г. този строг протокол е нарушен. Веднага след изстрелването на ракетата с кораба Восток, някой с изключителна власт  дава нареждане да се разгласи експеримента и дори назове името на участника. Това е абсолютно нелогично и изключително глупаво. Никой, ама абсолютно никой не знае,  как ще завърши  експериментът. И ако краят му е фатален, ще бъде колосална излагация. Явно нарушаващият секретния протокол е имал 100% гаранция, че полетът ще завърши успешно. Такава гаранция може да предостави само едно обстоятелство – неприсъствието/отсъствието на Гагарин в капсулата Восток.

5.  Зоната на приземяване.

Гагарин се спуска на разстояние поне 1000 км от района предназначен за приземяване. Никой не обяснява защо. Поддържа се официалната версия, че няма проблем: станало е където трябва, докато групите за издирване са дислоцирани далеч, много далеч от мястото където Гагарин се спуска с парашут. И това място е… на 20-на километра от поделението, в което той се е обучавал да скача с парашут. Какъв невероятен късмет, почти навреме за офицерска закуска в столовата.

5. Разминаване във времето и пространаството на събитията, съобщавани от Гагарин по време на полета.

Ето една хубава карта на траекторията на полета.

И същата карта с разбивка на събитията по време на полета на Восток

От картата се вижда, че в 7:10 часа (10:10 московско време) корабът Восток е вече преминал над Нос Хорн, когато е облян от слънчевата светлина. Гагарин, по-скоро гласът на Гагарин обаче твърди: „В 9 часов 51 минуту (6:51 часа – на картата) была включена автоматическая система ориентации. После выхода «Востока» из тени она осуществила поиск и ориентацию корабля на Солнце. Лучи его просвечивали через земную атмосферу, горизонт стал ярко-оранжевым, постепенно переходящим во все цвета радуги голубому, синему, фиолетовому, чёрному.Неописуемая цветовая гамма! Как на полотнах художника Николая Рериха! 9 часов 52 минуты. Пролетая в районе мыса Горн, я передал сообщение:– Полет проходит нормально, чувствую себя хорошо. Бортовая аппаратура работает исправно.Я сверился с графиком полёта. Время выдерживалось точно. «Восток» шёл со скоростью, близкой к 28 000 километров в час.“

В 9:51 ч. м. вр., на картата е 6:51ч. Восток се намира в тъмната зона и е на разстояние 

8 400 км от границата межу тъмнината и слънчевата светлина. Невъзможно е в този час да се види Нос Хорн от кораба Восток.

3 минути по-късно гласът на летеца докладва, че е над Америка. Докато в  действителност Восток си лети над Тихия океан и няма, както се вижда от картата, ама никакво намерение няма да прелита над континента, предпочита да си лети над океана.

В 7:25 ч. (10:25 м.вр.)  гласът докладва, че е прелетял вече над  Конго, когато в действителност дори не е достигнал Африка. И по-скоро ще лети над Габон. Както и да е: но е пълен абсурд, човек летящ за пръв път над Африка да определи от десетки километри височина географските граници между държавите. Достойно за книгата на Гинес, нали?

 И в същия час, 7: 25 ч. (10:25 ч. м вр.) разликата от 18 минути между докладваните от гласа на Гагарин събития и действителния момент на тяхното случване изчезва. Това е моментът на включване на спирачната система на Восток. Очевидно е, че гласът на Гагарин е запис на магнетофонна лента. Грешен разчет, нещо се е объркало… и траекторията не се е получила такава, както е записана на магнетофона. Изместила се е с повече от 1000 км в западна посока от разчетената. Затова се получава разминаването на събитията във времето и пространството до момента на включване на спирачките, когато времевата разлика става нула, но Восток не е на предвиденото място в пространството. Моментът за включване на спирачната система е зададен да се случи след определен интервал от време и системата се е включила точно навреме, но координатите на Восток са други.

6. Нещастният космически герой.

Ще приеме ли някой, че човекът, извършил първия полет около Земята, ще се почувства нещастен без да има каквато ѝ да е сериозна причина. Точно това се случва. Гагарин, по думите на голямата му дъщеря, умира нещастен. Ще добавя: толкова нещастен, че се пропива и губи контрол над себе си.

7. Смъртта на героя.

На 27 март 1968 г. Юрий Гагарин пристига в поделението си, вероятно в добро настроение,  защото му предстои да лети с бойния самолет Миг-17. Той е преминал успешно тренировките на   учебения самолет УТИ МиГ-15. Рано сутринта обаче по телефона е наредено, на командира на поделението, Гагарин да извърши още един последен полет с учебен самолет. Няма свободен самолет. Разпределени са по график за други летци. От хангара е измъкнат един остарял, съвсем раздрънкан, който се използвал изключително рядко: само за тренировки по катапултиране. Самолетът е в такова окаяно състояние –двигателят запалва чак на 4-я или 5-я път – че Гагарин отказва да се качи в него. За да го успокои, командирът му заявява, че ще лети заедно с него. Десет минути след  излитането летецът докладва, че е изпълнил тренировъчния полет и иска разрешение да се върне. Няма и минута по-късно, самолетът се разбива на земята. 

Какво е обяснението на принудата, героят на СССР, първият човек полетял в космоса да се качи на възможно на най-голямата бракма сред самолетите на света е лесно. В Русия, и преди, и след СССР  при Путин, човешките проблеми се решават по правилото: няма човек, няма проблем. Летецът, позволяващ си да говори в пияно състояние нещо изключително забранено, е станал проблем, голям проблем.

8. Първият пилот извършил космически полет.

И все пак кой първи пилотира космически кораб и се завръща успешно на Земята? Не, не е руснак! Дори не е човек. Шимпанзето Хам е. Ще ми бъде възразено, че Хам не е извършил обиколка около Земята. Полетът му на 31 януари 1961 г. е суборбитален и не се признава. Добре.

Тогава е шимпанзето Енос, което на 29 ноември 1961 г. обикаля Земята. Сега, ако някой възрази, че Герман Титов извършва полет преди това, на 6 август 1961 г.,  ще му кажа да си гледа работата. Говорим за пилотиран полет. Полетите на шимпанзетата са точно такива: за да се приводнят живи и здрави е трябвало да издърпат дръжка в определен момент. Полетите на руснаците до 1964 година са непилотируеми. Руските космонавти летяли с корабите Восток  са биологичен товар, монтиран върху катапултиращ стол с едно единствено задължение: да не пипа нищо, за да не стане беля.

Считам, съвсем сериозно, че е наложително решението на Международната авиационна федерация – FAI (Fédération Aéronautique Internationale) за полета на Гагарин да се отмени  и присъди на шимпанзето Енос.

Българин

ЗАБЕЛЕЖКА: Поради устойчивата упоритост на настояващите да спорят по темата с домакина на ivo.bg, както вече многократно се е случвало, декларирам ясно: ivo.bg публикува статията на, подписана от Българин и няма отношение към авторството.

32 мнения за “Документи и факти, според които Гагарин не е летял в Космоса”

 1. Поздравления, много полезна и добре написана статия :)))

 2. Предполагам като прочетат статията, защитниците на ватата веднага ще подскочат,но преди това, нека се върнат във времаната когато караха съветски таратайки.Ушанките никога не са измислили и произвели нещо качествено.Всичко(освен пропагандата разбира се!) каквото им се е получило до някаква задоволителна степен е копирано от(прогнилия-както го наричаха комунистите) запад.
  Поради този неоспорим факт възниква логичния въпрос-как ватниците са крали от космическите програми на запада.Вероятно-никак!И се е наложило да проявяват творчество…,а на такова творчество попарата съм я сърбал доста петилетки-тръпки ме побиват още от спомените за постоянното бутане на 12така за да запали.За по-младите уточнявам-нямам предвид дракстер с 12цилиндара,а за мАсквич-412.Вашите бащи и дядовци знаят.

 3. Изчитайки материала, предложен от БЪЛГАРИН, се натъжих, спомняйки си за кучето Лайка, загинало по изключително мъчителен начин в съветска космическа капсула, заради небрежност на конструкторите.
  Горкото невинно и любвеобилно същество, което сигурно е обичало екзекуторите си!

 4. Още един текст от архива на ivo.bg, който мисля, че трябва да се публикува периодично, за да поддържа “свежи” чувствата ни и инстинкта ни за самосъхрание.
  Копирах и един пост на Стамбо след материала:
  “Знам, че тази инструкция, която звучи бетер ПРОТОКОЛИТЕ, е дадена във всички смазани след 1944-45 г. от сесесер източноевропейски страни. Виждал съм някои версии и никой не се съмнява в автентичността й.
  Колко малко в нея обаче днес не е актуално! Ужас да те обземе!”
  ( a propos, видях и свой, по-обширен пост, но с друг ник. 🙂

  https://ivo.bg/2014/09/11/%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%b5%d1%83%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%82%d0%be%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d0%ba%d1%83/

 5. Единственото нещо което не може да се изманипулира, е времето…
  Руснаците биха могли да изманипулират и снимка от космоса, но времето ги притиска.
  Затова те правят и елементарни пропуски при пропагандната манипулация “първият човек в космоса”.

  Първият американски астронавт Алън Бартлет Шепърд е трябвало да излети на 6 март 1961 г.
  “Разведките” донасят в Кремъл, че по технически причини полетът се отлага за 5 май 1961 г., когато е и осъществен.
  Спешно е задействана пропагандната машина на ЦК на КПСС, за да се възползва от това “золотое совпадение”…
  Но в бързината те правят и елементарни пропуски при манипулацията “първият човек в космоса”…
  На 12 април 1961 г., 23 дни преди 5 май 1961 г.

  Но нашите двойни “освободители”, няма как да имитират пътуване до Луната
  От луната не може да се скочи с парашут в пясъците на Казахстан…

  Десет години по-късно, същият американски астронавт Алън Бартлет Шепърдт,
  става и петият човек стъпил на Луната, като командир на Аполо 14…
  47-годишният Алън Шепърд е най-възрастният астронавт, стъпил на лунната повърхност.

  Не всичко е пари приятелю, но нищо не става без пари…
  И полетът в космоса и до луната , също…

  Днес великите САЩ, локомотивът на човешката цивилизация и икономика,
  имат над 16 пъти по голям БВП от РСФР на Путин…

  И това обяснява всичко останало!

  “Главният посредник при капитализма са парите, а при комунизма – думите”.
  Тази мисъл на философа Борис Гройс най-лаконично обяснява феномена Гагарин…

  А тези, които папагалстват съвеЦките измишльотини са идиоти!
  Като идиота премиер-корумпиер от Банкя…
  Създал и покровителствал Васил Божков, чрез Държавната комисия по хазарта…
  Борисов, като гущерът иска да си откъсне опашката Божков,
  но хич няма да му е лесно…
  Защото, единственото нещо което не може да се изманипулира, е времето…

 6. П.П.
  Както и корумперо Гешев няма как да изманипулира и изтрие времето,
  когато като шеф на Специализираният съд,
  е покровителствал корупционните практики на съдия Андон Миталов…
  Обявен за персона нон грата в САЩ,от Марк Помпейо … вторият човек след Тръмп…

 7. Винаги съм подкрепял разобличаването на руските лъжи! Гагарко единствен от съветските космонавти не е летял в Космоса! Крайно време е истината като за Катин, да бъде призната!

 8. Шапо на Стопанина и на БЪЛГАРИН за тая статия. Всичко е казано, подкрепено с документи, цифри, факти.

  Кресливите сибирски павиани, които във всичко на света са “самъе первъе” и “безаналоговъе”, може да затъкнат паст.

  Ще си позволя само да добавя, че както вече съм писал в този блог, дори на един от предварителните тестови полети (с кученцата Белка и Стрелка) в капсулата има ТВ камера и ЦЕЛИЯТ полет се предава на живо. Но за “первъй” полет на “челавек в космосе” камера няма, има касетофон “Филипс” и… тефтерче с графитен молив. Всичко е “передавое”, както си му е ред…

  Респект!

 9. И 1 off-topic: партийката 2 файтона сибирски павиани, подвид задунайская аклиматизованная червеногызая начело с водача на стадото костя копейкин открито призовава за въоръжен метеж пред Народно събрание:
  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-putinofilat-kostadinov-sabra-rusofili-pred-parlamenta-televiziyata-na-bsp-nasaskva-i-predava-iskaniyata-im-za-metezha

  А ташко эрмэнков, друг виден РъБъ путиняк, му приглася, щото такава била интифата на ЦK на БКП:
  https://faktor.bg/bg/articles/tasko-ermenkov-na-protest-v-podkrepa-na-kostadin-kopeykin

  Да, срещу комун-русифилистичния бацил трябват мерки навреме – покойният президент на Чили ген. Аугусто Хосе Рамон Пиночет Угарте го е написал в мемоарите си.

 10. Фактологията на “Измамата Гагарин” отдавна е известна у нас. Дори много преди да дойде демокрацията. За комичните технологични умения на руснаците има едно прекрасно разказче от Георги Данаилов. Раздали в N-ското ТКЗС руски коси /уреди за косене/ и понеже били отчайващо калпави и категорично непригодни, селяните се заприсмивали- тия кОси са много убави, ама са за у космОса /където няма нищо за косене/. От горното писание най-много ме развесели диалогът при кацането. Толкова нескопосан, че неудобно да ти стане, като да е писан от сценаристи на “Нема такава Гърция”. Седи си произволна Дуняшка в степите през шеесе и втора, побутва една кравичка и борави с термина “космос” все едно е две и две. Ако вие това го вервате, ще повервате, че аз съм английската кралица. Ма понеже не съм, то и за Дуняшата ще трябва да се произнесете подобаващо. Печалният край на Гагарин говори сам за себе си и нищо друго като доказателство не ни трябва. Една светла и поначало честна душа, пречупена, рухнала и погубена от огромната тежест на поредната съветска измама. Брутално употребен и захвърлен, обаче с много почести. Само той да беше…

 11. Еххх, ако след всяко от тези гръмогласни твърдения имаше по една бележка под линия с препратка към източника… Само че няма.

 12. Те и за това го убиха, за да не ги изложи пред целият свят. Руснаците само знаят да лъжат, едно нещо не са създали, всичко са откраднали и във всичко са догонващи.

  Господин Инджев направете си канал в YouTube и пускайте такива анализи, ще се радвате на много аудиенция.

 13. Те затова го убиха, за да не ги унижи пред целият свят. Руснаците никога не са били кадърни че да спечелят по честен начин в надпревара.

  Господин Инджев, направете си канал в YouTube, такива интересни статии и анализи много по лесно могат да достигнат до ограничените русоробски мозъци на много хора. Току виж се усетят и спрат да се кланят на руските си господари.

 14. Към minimus:

  Източниците са много. Убедих се докато ги преглеждах, за да сваля снимките към статията. Авторът обаче е решил да не утежнява четивото, доколкото разбрах. Освен това “верващите” в съветската почтеност няма да признаят какъвто и да било източник, различен от “говорит Москва”.

 15. До minius
  Уважаеми,
  Твърденията ми са основно коментар на думи изречени от Гагарин. Затова съм ги цитирал в оригинал. Просто копираш, пействаш в Гугъл и избираш който си харесаш източник.
  А, ако си напълно убеден, а не само емоционално засегнат от твърденията ми, не би трябвало да ти е проблем да ме опровергаеш. Не разбирам защо хленчиш.
  Българин

 16. И аз ще постъпя мързеливо, вместо да се ровя из документални източници. Ще копирам линкове към вече написано по въпроса, струва ми се аргументирано. Предполагам, че авторът на тази статия и авторът на този блог ги знаят, затова ги пускам заради техните читатели и коментатори. Не че ще променя надъхаността им, но все пак 🙂
  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1504-2016-gagarin-conspiracy
  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1518-2016-amerikansko-razuznavane-gagarin
  https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/DOC_0000608393.pdf
  ПП И американците са били на Луната, в случай, че ме заподозрете в русофилство 🙂

 17. И все пак на мен лично ми е мъчно за този човек, който макар и на върха на обществото е виждал за каква манипулация е ставало въпрос и как е бил използван. Аз не мога да дам мнение дали е бил или не в космоса, но на мен ми изглежда че е бил чист човек, и е жалко че точно той е понесъл този товар.

 18. Здравейте отново,
  Понеже съм споделял своите съображения и при предишни публикации по темата, ще дам само линк към тях.

  https://ivo.bg/2019/01/29/%D0%B3%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%81%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE/

  От публикуваните доказателства само едно е ново и с потенциал да стане “твърд факт” – картата с разбивката на събитията. Любопитен съм за източника, както и за анализа, който правят авторите за разминаванията във времето.

  Поздрави

 19. До minius
  Да, авторът, стопанинът на блога и читателите му знаем и не само знаем, но имахме дълъг много дълъг спор по материалите, които показваш. Един от опонентите беше Окам, Той дори е дал линк.
  Няма отново да влизам в спор за неща вече коментирани!

  Към Окам
  Ами… мисля, че оригиналът на източника ви е познат. Ето го:
  http://www.svengrahn.pp.se/histind/Vostok1/Vostok1X.htm
  Българин

 20. Наскоро гледах документален американски филм, в който изобщо не се подлагаше на съмнение обсъждания полет в Космоса на Гагарин. Проследиха хронологията в съпоставка с космическите полети на щатите. Документално, с архиви и коректно. Едва ли са по-малко осведомени от автора на статията, просто звучаха обективно, а не конспиративно!

 21. Благодаря! Много интересно четиво. Между другото, направи ми впечатление, че авторът отбелязва прихванатия телевизионен сигнал от американците.:) Относно “разминаванията” във времето няма никакъв коментар. Да, прави му впечатление, че системата за ориентация е включена по-рано. И веднага дава обяснение защо според него се е случило така. Нямам причина да се съмнявам в интерпретацията му. И забележете, защото така се прави при научния подход, дава и още едно възможно обяснение, което после отхвърля. Но не му и хрумва да обясни този факт с гигантска фалшификация. И да го нарече “разминаване”. Мимоходом отбелязва и неточния доклад на Гагарин, че лети над Америка. И толкоз.
  Понеже използвам псевдонима Окам, за незнаещите ще кажа, че го взех назаем от среновековния учен Уилям Окамски, на когото се приписва дефиницията за научен анализ, наречена на негово име – “Бръсначът на Окам”. Прилагайки този принцип към наличните дотук три обяснения за един и същи факт, смятам, че обяснението с възможна измама е най-сложно и следователно – най-малко вероятно. Затова можем да го отхвърлим. Както е направил и авторът на материала. Той даже не си прави труда да го разгледа.
  Понеже не всеки, особено на Запад, може да допусне въобще, че руснаците са способни на такава измама, предлагам на господин Българин, да се свърже с автора и да коментират заедно възможността за измама. Може пък наистина да е пропуснал тази възможност и тя да се окаже вероятна, за да бъде проучена по-задълбочено на професионално ниво.
  Четейки отново разбивката на събитията, ми направи впечатление още нещо. Дори и наистина да има разминаване между запис и действителност, защо то изчезва? И защо точно при включването на обратната тяга? Би трябвало според мен разминаването да си остане и след това, нали записът продължава да тече? В това отношение моментът на началото на спирането не се различава по нищо от който и да е друг момент от полета. Как си обяснявате това, господин Българин?

 22. Моят малък но скромен и от сърце принос към дискусията в статията е от блога на Максим Мирович. Самият той си признава, че благодарение на коментар на виртуал по предишна статия посветена на лагеруването на Сергей Коральов му са се отворили очите. Колкото до реакциите на янките всичко е фасулско. Те никога и при никакви обстоятелства не биха излъгали за каквото и да е и още повече за подобна грандиозна мистификация. Просто не познават тоталната лъжливост до елементарна наивност съюзниците си от двете световни войни. За мен, кой както си ще да го възприема, единственият “аргумент” за евентуалният пренос-превоз на тялото на симпатягата Гагарин е “мълчанието” на Големият Стамбо при предишните дебати по темата в БЛОГА НИ. То и на мен, дето съм тичал кат невръстен след откритият автомобил с ЮГ с неговата усмивка, “за един милион долара” не ми бе лесно да преглътна на ситно и на едро разбиването на една детска приказка.

  https://maxim-nm.livejournal.com/445840.html

 23. Г-н Николов,
  Благодаря! Наистина чудесно попадение! Статията е добра, но коментарите отдолу са още по-добри.
  Най-напред открих този линк: https://www.kommersant.ru/doc/2289495.
  После надолу прочетох няколко коментара, които дават много разумно обяснение за липсата на фотоапарати и камери както на полета, така и при качването на Гагарин в ракетата. А това е един от основните косвени факти, на които се опира конспиративната теория на г-н Българин. Пак прилагам принципа “Бръсначът на Окам” и виждам, че измамата е най-неправдоподобното обяснение.

 24. Така и така попаднахме в любимият на Баце, къде без него и тук, “тежък обяснителен режим” ето още по темата.
  Много моля да не се чете избирателно.

  http://ulis.liveforums.ru/viewtopic.php?id=2095

 25. Към Окам

  Sven Grahn, не подозира измама и не я коментира. И защо да подозира? Трудно ли е, да се приеме, че човекът както милиони други по света е повярвал в истиността на съветското съобщение от 12 април 1961 г, което е Лъжа. Ами не е знаел за измамата, че Гагарин не е в капсулата, че тя се приземява празна. Щеше да го коментира ако го знаеше. Той е специалист по спътници и го интересува как работят системите на Восток, а системите си работят без значение дали има човек вътре или не. Той не се интересува от Гагарин. Какво общо има Гагарин с работата на спътника? Никаква.
  Въпросът в моята статия не е за работата на системите, а има ли го Гагарин в капсулата. И „научния“ Ви подход, че възможната измама била най-сложно нещо и затова трябва да се отхвърли е потресаващ. Ужким „научно“ подхождаме, ама „понеже не всеки, особено на Запад, може да допусне въобще, че руснаците са способни на такава измама“ хайде дружно да им вярваме. Бих се разсмял, ако се шегувахте, но не се шегувате. Много ви се иска да се пренебрегне важното, да се подмине и да се води спор за нещо друго. Уловените ТВ сигнали са както гласът на Гагарин – запис. Обяснил съм разминаването във времето и пространството на събитията обявявани от гласът на Гагарин и действитеното им възникване, но явно ви е трудно да го разберете. Ще опитам пак:
  В 6:51 часа гласът на Гагарин твърди, че слънцето го е огряло и системата за ориентация на Восток се е включила. В действителност това става много по-късно – 7:10 часа. Разлика от 18-19 минути. В 6:51 часа Восток е в тъмната част, лети над Тихия океан и е на разстояние повече от 8 000 км от Нос Хорн. Няма начин от Восток, в този час, да се види Нос Хорн от човек та дори и с каквато и да е оптическа апаратура, не само защото е тъмно, но и… защото Земята е кръгла все пак.
  Гласът на Гагарин докладва, че лети над Америка докато Восток дори за миг не е бил над континента.
  Питате, „Дори и наистина да има разминаване между запис и действителност, защо то изчезва? И защо точно при включването на обратната тяга? Би трябвало според мен разминаването да си остане и след това, нали записът продължава да тече? В това отношение моментът на началото на спирането не се различава по нищо от който и да е друг момент от полета. Как си обяснявате това, господин Българин?“
  Разминаването между записа и дйствителността изчезва в момента на включване на спирачната система, защото след този момент гласът на Гагарин не споменава географски названия, по които да се разбере къде е. Докладите му оттук нататък са от рода на „полетът продължава, всичко е наред…“. Очевидно записите на магнетофонната лента са направени съобразно разчетена/планирана позиция на Восток над Земята. Грешен разчет или нещо друго води записаните събития да изпреварят момента на случването им или неслучването, както с преминаването над Америка. Единствено времето на включване на спирачната система е точно, защото е зададено да се включи в определен момент – точно в 7:25 часа. Понеже гласът споменава, че е над Америка мога да заключа,че предполаганата трактория, така както е записана на лентата е предвиждала Восток а да мине над континента, което както се вижда от картата – не става.
  Ако и сега не ви стане ясно, помолете някой друг, да ви го разясни. Аз се опитах дваж.
  Българин

 26. Г-н Българин,
  Не, не казах „дружно да им вярваме“. Предложих ви да обсъдите с автора възможността за запис и празен кораб като обяснение на разминаването. Вие предпочитате да не обръщате внимание на това предложение. Няма проблем.
  От друга страна вашето обяснение за разминаването между записа и действителността звучи логично.

  ПП: Хареса ми забележката ви, че все пак Земята е кръгла. Напоследък четох доста материали из мрежата, а и в Youtube има клипове, които „доказват“, че Земята е плоска и цялото човечество е държано в неведение, за да бъде манипулирано и подчинявано. Радвам се, че поне по този въпрос сме на едно мнение 🙂

  Поздрави

 27. Г-н Българин,
  А дали е възможно този грешен разчет да е причината и за изместеното място на приземяването спрямо разчетеното предварително? Питам, защото разминаването в записа е с около 8000 км., докато разминаването в приземяването е само около 1000 км. В тези разминавания май също ще трябва да се отчете, че при по-голямото корабът се движи с 28000 км/ч, докато при по-малкото скоростта е практически нула.

 28. ****
  Окам,
  Защо не се позаинтересуваш какво казва по въпроса Уилям Окамски? Или още по-добре, Уилям Хамилтон? Той е специалист в областите на механиката, динамиката и най вече функционалния анализ? Сигурен съм, че ще намериш научно и съвсем задоволително решение.

  Българин

 29. Здравейте, г-н Инджев! Прочетох внимателно статията Ви и достигнах до няколко важни извода! Първо – Вие никога не сте виждал парашут, нито сте разговарял с истински парашутист! Защо мисля така ли? Защото аз СЪМ! Второ – умеете да манипулирате мисленето, признавам Ви го, но понякога доста повърхностно, разчитайки на незадълбочаване от страна на читателя! Да, ако приемем, че космонавтите от първите полети на Восток са без никаква функция, това не значи, че полетът не е пилотируем! Дроновете са безпилотни, но пилотируеми машини! Та нали за да стартират двигателите някой трябва да натисне копчето?! Нали не мислите, че автоматиката през 61-ва до 66-та година е била толкова перфектна, че се е справяла без човешка намеса? Ако е така, значи руснаците са били на светлинни години над ръчноуправляваните американски кораби! Що се отнася до първенството на Гагарин в космически полет – прав сте! Преди него има още хора, почти безизвестни руски военни пилоти, но за тях трудно се намира информация! Е, аз съм убеден, че Вие сте запознат с нея, едва ли ерудит като Вас би се оставил неподготвен! В заключение – вече сме 21-ви век и хората, дори и у нас, не вадят картофите с бомби!Бъдете здрав!

 30. Към Огнян Шумански:

  Здравейте, г-Шумански!
  Първо, не сте прочел статията (ми?!) внимателно. Или “поне” не до нейния край. Не е хубаво да се лъже още в самата аргументация при опит за спор с автора. Защото авторът не съм аз. Специално за невнимателни читатели съм добавил забележката в края, че не аз съм авторът.

  Второ, виждал съм, сгъвал съм лично и съм скачал с парашут през 1982 г. , когато попаднах в запаса. Бях изпратен в Пловдив заедно с шепа преминали прегледите и прочее унизителни процедури запасняци.След процедурите всички се досетиха, че ще ни се наложи да скачаме с парашути. Мнозина намериха връзки и медицински свидетелства, за да се откачат от опасното занимание.
  Стотици бяха повиканите с призовки мъже, видно от първоначалната тълпа, събрана пред столичното Военно окръжие в “Младост”. Почти всички отпаднаха при селекцията.
  Моя милост, макар да страдам от дете от морска болест, бях признат за годен да скачам и се озовах в пловдивската казарма за подготовка на парашутисти с мои градски подобия. Бяхме шепа хора без връзки и намерение да се скатават.
  Един от тях, оперен певец от София, категорично отказа да се качи на хеликоптера. Друг- печатар от комбината “Димитър Благоев”, се бореше юнашки със спускача. Опитваше се да му попречи да го бутне в бездната, но спускачът надделя и буквално го изрита навън ( вицът в този епизод беше във факта, че фатмакът се преби при приземяването с допотопния парашут от времето на Втората световна – слава на Бога не до смърт- и после спря да ни преподава правилата за безопасно пльоскане при срещата с майката земя).
  Имам и още забележки, но това е достатъчна да отбележа, че при това ниво на “достоверност” в твърденията, не заслужавате повече моето внимание.
  Не се опитвайте пак, няма да Ви се отвори парашута.


 31. “пигмеи мерят Одисеев ръст”
  Таня Благова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.