Пю, да му се не види

https://offnews.bg/politika/institutat-piu-balgarite-sa-naj-golemite-pochitateli-na-putin-v-sve-721343.html

Швеция, която нашите защитниците на провалилия се комунизъм най-много обичаха да сочат като алтернативен, т.е. успешен пример за социалистически просперитет, се оказва най-русофобската държава в света според отношението на нейните граждани към Русия ( където отричането на руската действителност автоматично се зачислява в графата “русофобия”). 

Поне така изглежда според разпространеното миналата седмица международно проучване на  американския институт Пю. На другия полюс е България, според същото проучване.

Как така онези, които биват сочени от нашите съветофили за успешен пример за практическото прилагане на социализма  се оказват най-големите противници на прераждащия се днес Съветски съюз под ръководството на самодържеца Путин? В самата  България обаче, която съветският срив повлече след себе си като бивш най-верен социалистически сателит на дъното на европейската мизерия, било пълно с прехласнати по своя екзекутор българи. https://offnews.bg/politika/institutat-piu-balgarite-sa-naj-golemite-pochitateli-na-putin-v-sve-721343.html

Пю, да му се не види!

Не, не оспорвам резултатите от тази статистика, според която богатите и проспериращи държави от Северна Америка и Западна Европа, плюс много от държавите в европейския изток с горчив опит от отношенията с руската мечка, не искат и да чуят за дружба с нея. Защото има логика в тези данни. Обаче къде е логиката у нас да си харесваме надзирателя, който ни снабдява с по-скъп природен газ, отколкото го продава на същия този резистентен към “руския свят” Запад.

Единственият извод, който нормален наблюдател отстрани може да си направи, че в това има нещо ненормално. Освен ако мазохизмът се приема за нормално поведение.

Вътрешният човек обаче знае на какво се дължи тази българска аномалия, ако я приемем безрезервно за вярна ( защото други проучвания говорят, че само 6 на сто от българите сочат Русия за пример за подражание – т.е. едно е да харесваш мечката от разстояние, друго е да искаш да се настаниш да живееш в нейната клетка).

Обяснението е в плавния преход, който се осъществи между съветския колониализъм и наследилия го руски постколониализъм в България в една определяща представите за двустранните връзки област: историческата митология. Докато балтийските държави, Полша, Чехословакия, Румъния и прочее бивши съветски колонии в Европа имат негативен исторически опит в отношенията си с Русия, България е изключението, където образът на добрата освободителка беше грижливо и доста успешно съхранен, опакован в емоционален целофан като прозрачен опит да се запази представата за една Русия с човешко лице, макар и надничащо от все по-далечната среда на 19 век.

Докато тук търпим да стърчат над главите ни монументалните гиганти на съветската лъжа за  някакво освобождение на България и позволяваме тази символика да се утаява в съзнанието на българите като някакво естествено продължение на неуспешния опит на Русия да погълне България под претекст, че така я освобождава от Турция, кашата в доста български глави няма да се избистри. Всички тук гледат на Запад, когато стане дума за практическа полза и начин на живот, но в същото време мнозина въздишат по “руската душа”.

Това раздвоение не случайно е прегърнато и от управляващите у нас, за които е жизнено важно да се харесат на избирателите – ако може на всички. Така че властта е тази, която подклажда с примера си шизофренията на голямо част от населението. От което се възползват Путин и компания, за да натякват още една лъжа: че българският елит се състоял от шепа русофоби, докато народът бил русофилски. 

Нищо подобно: и българската риба се вмирисва откъм главата. А мечката, както е известно, е всеядна, не се гнуси от вмирисана риба.

22 мнения за “Пю, да му се не види”

 1. НЕ вярвам на тази анкета,гледах я във Ф/б в по голем мащаб,пишеше за Полша 33%,което не може да е вярно,познавам поляците,там трудно ще набереш 5 % русофили,патриоти са си хората,мислещи и познаващи на свой гръб историята на руската/съветска окупация.

 2. един от първите антисъветски вицове го чух от секретар на градският комитет на ПОРП на гр.Бидгошч,за поляка,който хванал златната рибка и поискал китайците да дойдат в Полша три пъти,добре,човече но защо три пъти-защото ще минат 6 пъти през Съветския Съюз/Звьонзек Радецки/

 3. Обяснението за този висок процент е в генезиса на медиите у нас и постоянната просъветска пропаганда (в повечето случаи – скрита, завоалирана, перфидна, но точно затова – още по-всепроникваща и заразна).

 4. На сайта на Pew Institute не може да се разбере с точност как е съставяна извадката, на която е задаван въпроса.
  Ако са искали да обхванат цялата територия на страната, а не са поставили акцент върху София и другите най-големи градове (съсредоточаващи 80% от населението), и ако са звънили на пенсионерите по домашните им телефони (какъвто май е случаят https://www.pewresearch.org/methods/interactives/international-methodology/all-survey/all-country/2019/) може и да се получи такъв резултат. За съжаления не намерих данни и за възрастта на отговорилите, както и кой е бил подизпълнител на Pew Research Center тук (да не са Кънчо и Сънчо).
  Тогава разликите спрямо западните държави са леко обясними, понеже у нас разликите във възгледите на поколенията и компютърната им грамотност (и достъп до информация) са много по-големи. Същото важи и за разликите между големите градове и малките населени места.
  Във всеки случай нито личните наблюдения за София, нито резултатите от избори на БСП плюс Атака и Воля, не говорят за чак такъв процент на путинофилите в БГ.

 5. Поразително съвпадение!
  Според Ива Хрыстав, 80% от българите са дебили, е 73% са тези от дебилите които харесват Русия, остава някакви си още 7%!
  Копейкин да дерзае!

 6. Русия отменя ограниченията за двойно гражданство, за да спре обезлюдяването на страната

  “Нoвитe прaвилa ocнoвнo ca нacoчeни към cчитaни зa “брaтcки държaви” Бeлaруc, Укрaйнa и други бивши cъвeтcки рeпублики.
  В минaлoтo чуждeнцитe, кaндидaтcтвaщи зa дoкумeнтитe, трябвaшe дa ce oткaжaт oт cъщecтвувaщoтo cи грaждaнcтвo…
  Cъcтaвитeлитe нa зaкoнoпрoeктa ce нaдявaт, чe пoпрaвкaтa c двoйнo грaждaнcтвo щe пoмoгнe зa привличaнeтo нa мeжду пeт и 10 милиoнa нoви руcки грaждaни, прeдимнo oт руcкoeзичнo нaceлeниe в пocтcъвeтcкитe държaви.”

  Шъ стане! Вече виждам как милиони граждани от Украйна, Беларус, Грузия, Молдова и т.н. на орди атакуват руската граница. Направо ще се избият за руски паспорти! 🙂

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-rusiya-otmenya-ogranicheniyata-za-dvoyno-grazhdanstvo-za-da-spre-obezlyudyavaneto-na-stranata

 7. Комунистите са майстори на манипулацията, чрез подмяна смисълът на думата…

  Тъй като и Швеция е кралство, по времето на Царя-премиер, те ни пробутваха “шведския модел”,
  за да подменят социалното със социалистическо.
  А разликата между тях е, както “борбата срещу корупцията”, на генериращите корупция, корумпиерите Борисов и Гешев…
  Чрез държавната Комисия по хазарта, Борисов три мандата “генерираше явлението” Васил Божков.
  Като председател на специализирания съд, Гешев покровителстваше корупционните практики на съдия Андон Миталов.

  От въвеждане на ДДС в Швеция,на 1 януари 1969 година, до днес ,винаги в Швеция е имало и диференцирани ставки/в момента 6% и 12%/,
  чрез които държавата провежда социалната си /А НЕ СОЦИАЛИСТИЧЕСКА/ политика.

  В страната с най-висока минимално заплата /в момента 2 071,10€ =4 142,20 лв.на месец/Люксембург,
  от въвеждане на ДДС на 1 януари 1970 година, винаги е имало и диференцирани ставки/в момента 3% и 6%/,
  чрез които държавата провежда социалната си /А НЕ СОЦИАЛИСТИЧЕСКА/ политика…

  Комунистическите манипулации, чрез подмяна смисълът на думата достигнаха съвършенството си през трите мандата на Борисов…
  Самият той е едновременно и евроатлантик, и путинист…
  Самият той е едновременно и борец срещу корупцията, и корумпиер-милиардер…

  На върхът на подмяната е отъждествяването на възможността да гласуваш, и възможността да избираш…
  Отъждествяването на гласуването с избирането е очевидно от абсурда “избираеми места”,
  че 2 670 преференции за кандидат от дадена партия,
  са повече от 20 986 преференции за кандидат от същата партия…

  Нещо повече!
  Отъждествена е невъзможността да избираш, с невъзможността да не избереш.
  И това съвсем не е игра на думи.

  Например Делян Пеевски, който изобщо не стъпва в Парламента,
  ще бъде вечният депутат!
  И няма начин симпатизантите на ДПС да не го избират,
  докато е подставян на “избираемо място”!

  “Избираемото място”, а не някакви симпатии към “братушките” е синджирът който връзва България в ЕС и НАТО, към Русия…
  “Избираемото място” е котвата която ни държи на дъното на ЕС…
  “Избираемото място” избира “бутончета за гласувате” на далавери в Парламента, от симпатизантите на всички партии…

  Това е “номерът на китайката”, а не някакви “исторически емоции” или настоящи симпатии…
  Комунистите са майстори на манипулацията, чрез подмяна смисълът на думата…
  И ще пробутат подмяната за истина,и чрез Бога, и чрез дявола, и чрез…американският институт Пю…

 8. Тъжни са резулатите от това проучване. Даже и процентите да бяха с 30 по-ниски пак ще ми се видят твърде високи. Това може да се промени само с изучаване в училище на истинската история, реална свобода на медиите и премахване на руско-съветската символика.
  Ето линк, който показва колко сме далеч от нормалността:https://clubz.bg/93928-pompeo_hvashta_peevski_za_ushite_i_go_linchuva_na_jyltite_paveta

 9. До G-G
  ” …резултатите от избори на БСП плюс Атака и Воля, не говорят за чак такъв процент на путинофилите в БГ.”

  Не мога да разбера, защо не включвате към горните и гербаджиите, Костя Копейкиновците, АБВ-тата, Движения 21…разни местни партии покрай морето (мноооого добре финансово подплатени).
  И процентът 73 ще излезе, и още как!

 10. Сега съветско-руската агентуря нагло лъже,че народа на България обича Русия,т.е. българите били русофили.
  Отдавна с “народа” се е злоупотребявало. Имаше народна република Б-я,народен съд,народна милиция,народна любов към великия Сталин и непобедимия СССР,и какво ли не още народно. От всичко това остана любовта към Русия от народа,народ от русофили.
  Дали това е истина,ще се опитам да изясня математически с дстатъчна точност.
  Приемаме,че до промените в България са живяли 8 милиона души.
  След сгромолясването на обекта на народната любов до сега 2 милиона българи отидоха на Запад /не на Изток/ за по -добър живот. Само по банков път те изпращат по 2 милиарда долари на своите близки в България за година.
  Приемаме, че тези близки също са 2 милиона. Те гледат на Запад,мислят му доброто,защото от него зависят самите те.
  Имаме и 2 милиона цигани и турци. Те нямат уклони,с изключение може би на турците-към Турция. Затова циганите и турците ги изключваме от класацията,въпреки че ги ползват в пэлитическите игри.
  Остават други 2 милиона българи. Приемаме че 1,5 милиона от тях са с все още увредено мислене от народната власт,което ще рече,че са русофили. Другите 0,5 мипиона мислят интелегентно,познават историята,или са пострадали пряко от народната власт. От тях, надявам се, съм и аз,и почитаемите колеги блогари.
  Следователно, 4,5 милиона българви поддържат Запада,а останалите,в най-максималния случай са русофили.
  Това са максимум 25%.
  Всякаква друга математика би била много интересна.

 11. Присъединявам се към коментара на G_G.
  На следния адрес (отваря се ПДФ файл) на същия изследователски институт са посочени разбивки на задаваните въпроси по години и по страна. Става ясно, че в България такова проучване е правено още само веднъж – през далечната 2007 г. и през изминалата 2019 г.

  https://www.pewresearch.org/wp-content/uploads/2020/02/Views-of-Russia-Topline-for-Release_UPDATED.pdf

  И данните поразително не са се променили за 12 години, за разлика от данните на повечето от участвалите държави. (Много важен за анализ факт е, че в две страни с принципно анти-руски нагласи – САЩ и Полша – периодът на управление на консервативни политици – Тръмп и Качински (истинският господар в Полша) – намалява нехарисването и се увеличава харесването на Русия.
  Но в България според данните всичко е замръзнало – нищо, че за това време се е сменило половин поколение! Най-вероятно става дума за едни и същи заподозрени местни “социолози”, които са подизпълнители. Подозирам т.нар. Галъп (Райчев и Кънчо).

  Не знам дали може да се поиска информация (не би трябвало да е търговска тайна по никакъв начин) от някой от двамата автори накрая на оригиналната публикация

  https://www.pewresearch.org/fact-tank/2020/02/07/russia-and-putin-receive-low-ratings-globally/

  кой е контрагентът на Пю рисърч в България, осъществил изслидването през 2007 и през 2019 г., с каква по големина извадка и с какъв метод (едно е да е по телефон, друго е пряко с хората, попаднали в извадката).

  Иначе промиването на мозъци, че уж сме най-русофилската нация в света, ще продължи!

 12. @1 НАУМ: благодаря Ви за подробният коментар и за информацията която сте успели да извадите от не особено добре структурирания сайт на Pew. В изследаването им категорично има проблем, както с липсата на достатъчно данни за методиката, така и както показвате (което е особено показателно) идентичните данни с далечната 2007 година. Аз също мисля че има голям проблем с местния контрагент. Както и г-н Инджев отбелязва в основния текст, има други изследвания които демонстрират много ниска симпатия към Путинска Русия сред активните работещи хора в България. Като цяло резултатите от Pew вонят на активно мероприятие на Кремъл.
  @Българин: за ГЕРБ категорично гласуват голям процент десни избиратели. Това каква политика водят ГЕРБ и що за европейци са е съвсем друга история. Ако вземем за мярка на % путинофили БСП + Атака +Обединени идиоти (което обаче не е съвсем точно) + всевъзможните маргинални партийки в стил да живее СССР, може да излязат към 30% путинофили. Но според мен и това е надценяване понеже в БГ най-много са негласуващите, а сред тях путинофилите не са преобладаващи (както всички знаем червените пенсионери са дисциплинирани и гласуват под строй).

 13. Не са изнесли данни за Сърбия 🙂

  Учудващо е, че само седемдесетина процента са отчетени. У нас промиването на мозъци обхваща почти 95% от населението.

 14. @G_G Изобщо не изключвам за ГЕРБ да гласуват и много десни избиратели, “десни” в смисъла, по който и Путин минава за “десен” в Русия.
  На фона и сравнен с либералдемократите на Жириновски и Комунистите на Зюганов, сигурно минава и за “десен” “консерваторъ”, как мислите?
  И тъй като съм водил разговори от тези “десни” избиратели, знам как им се изпъва лицето и променя говора, когато стане въпрос за Руската неоимперска политика!
  То и агент Николай сигурно минава за “десен” (Дантеленият)

 15. Моите наблюдения са че част от наистина не най-интелигентните избиратели на СДС отидоха към ГЕРБ. Феновете на неоимперската руска политика по мои наблюдения се разпознават в БСП или някоя патриотарска формация.
  Но все пак това са само наблюдения, не претендирам да са 100% валидни.
  Но че методологията на Pew не е добре описана, и че има повод за съмнение на достоверността на проучването им- това е така.

 16. В “Дневник” има статия, която е продължение, но с друга тема от това изследване. Новата тема е, че вече не сме толкова позитивни към НАТО и че 2/3 от населението ни няма да се включва в хипотетична отбрана на наш съюзник от НАТО, нападнат от Русия.
  И някъде между другото е споменато, че местен партньор на Пю са surprise, surprise … т.нар. Галъп, тоест, милионерът-русофил Андрей Райчев и спътникът му в бизнеса и идеологията Кънчо Стойчев.
  За мен няма никакво съмнение, че американците са напълно ненаясно кой е Райчев и за какво се бори. Също извън всякакво съмнение е, че данните са “нарисувани” по заповед на Райчев така, че да поставят България на първо място в целия свят по русолюбие и по нежелание за опазване от руска агресия. Не че в самото българско “общество” няма такива тенденции – има. Но Райчев съзнателно е натегнал гайките на “изследването” до степен подигравка с тези, които от американска глупост са му платили за самата подигравка. А той има ясно изразена анти-американска идеология, заедно със “близнака” си по бизнес-далавери Кънчо Стойчев…

 17. @1НАУМ: Сега вече всичко е ясно. В статистическия анализ основополагащата стъпка е да има представителна извадка иначе се достига до bias (тенденциозна систематична грешка). Кънчо и Сънчо са подбрали извадка от червени пенсионери и атакисти, и ето го резултата.
  Случаят обаче илюстрира за пореден път нещо важно: американските институции не си вършат домашната работа за България и редовно настпват динени кори.

 18. „73 на сто от сънародниците ни имат положително отношение към Русия, а 62% одобряват Путин.”

  Добри новини от „ПЮ“, защото този % е максимален (дори да е реален) и в бъдеще не може да бъде повишен. Така че, овчедушието към Русия прокарвано от създадените и хранените от нея русофили достигна своя апогей и от сега нататък започва стремглавото им сгромолясване. Иносказателно „ПЮ“ посочва, че в България освен русофили има и БЪЛГАРИ. А щом има БЪЛГАРИ, България няма да умре. Но ние не искаме само това, а искаме държавата ни да е свободна, уважавана, суверенна, с благоденстващ народ. Как да стане това? Пътят е един. Сваляне на официалната доктрина на управляващия триумвират Борисов-Нинова-Доган и 44НС, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка и обявяване на русофилството като движение на идиоти и изменници. Единствената сила, която би се справила с това е гравитационният център на всички свободни и демократични хора ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ. Доверете и се, тя няма да Ви предаде. Колкото по-рано, толкова по-добре!

 19. американците да си вършат работата както знаят и искат,въпросът е защо ние търпим Кънчо Сънчо,червен Кольо,Юлий,Асланчо,Живчо и вся остальная…

 20. Съвършено неверни са твърденията, че българите харесват руснаците, Русия или Путлер. Това са още едни хибридни твърдения, както много други които слушаме, като лъжата за високия рейтинг на Хвърчилков. Нека всеки се попита колко от неговите лични познати харесват руското, русняците и СеСеСеРе-то и т.н. и ще се убедите че това е една лъжа. Аз откак се помня, от дете до ден днешен, над 90% от познатите ми да не кажа мразят, но не харесват и презират руското във всичките му измерения и то все по обективни причини. Друг е въпроса, че няколкото процента русофилистици имат гръмогласни говорители, с гарантирани медийни трибуни, от които да облъчват с пропаганда, и цялата тролска активност на хибридната война на путлерова Русия срещу световната демокрация, евроатлантическите ценности и индентичност, и срещу българщината, която присъства в интернет пространството. И разбира се папагалите доброволно разпространяват лъжата с някакъв мазохизъм, който сякаш им носи перверзно удоволствие.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.