Швейцария – България на Алпите

 

 

В Швейцария са разкрили, че едни швейцарци, имащи власт и пари, са измъчвали други десетки хиляди швейцарци чрез затвор, въдворяване в психиатрии и прочее мерки за насилствено “вкарване в пътя”, който България отдавна е извървяла. https://www.vesti.bg/sviat/v-shvejcariia-sa-izmychvali-brutalno-hiliadi-nevinni-hora-6105675

В началото на 90-те години противниците на присъединяването на България към НАТО и ЕС издигаха лозунга да станем “Швейцария на Балканите” – не чак като жизнен стандарт, което очевидно беше невъзможно в исторически обозримото бъдеще, но именно като страна, която страни от западните съюзи.

Не веднъж съм се шегувал горчиво по този повод, че общото между нас и швейцарците са предимно красивите планински, алпийски пейзажи. https://www.eventim.bg/en/tickets/itali-bella-boce-sofi-bulgaria-hall-kamerna-zala-1178164/performance.html

Оказва се обаче, че имаме и други общи черти. Те напоследък се набиват на очи по линия на модния консерватизъм, зад който у нас се подредиха доста от онези новоизпечени традиционни консерватори на печени чушки, открили консерватизма като смокинов лист за също така традиционната си съпротива срещу правото на различните хора да бъдат различни. Общото по тази линия се видя от факта, че и в Швейцария преобладаващите консерватори отхвърлиха Истанбулската конвенция. 

Фактът е, че Швейцария и нейният прословут неутралитет са плод на рядко срещано вековно международно разбирателство в сърцето на свадливата някога и войнолюбива Европа, не може да откаже обаче нашите мечтатели да искат да станем неутрални като швейцарците. Те даже и в ООН не членуват, ще ви кажат с възторг копнеещите тук по евразийския тип демокрация на силната ръка, слабата опозиция и винаги средната позиция между Изтока и Запада, която обаче е възпирана у нас от проклетото ни членство в двата големи западни съюза.

Новите разкрития на общото ни минало, белязано от репресии срещу аутсайдерите в обществото, разкриват и неподозирания досега феномен: май вместо ние да станем Швейцария на Балканите, тя е станала България на Алпите.

Е, освен по тежестта на златото в банките и пачките в портфейлите на широките народни маси, все пак се различаваме по още нещо: швейцарците са започнали разследване на споменатите репресии в миналото. И имат шанс да успеят като се знае, че там държавата поощрява доносничеството срещу съседите като проява на гражданска доблест.

19 мнения за “Швейцария – България на Алпите”

 1. Силата на БЛОГА ни, че за него няма неудобни и оттук “срамежливо” премълчавани теми. И сега малко по допирателната.
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/02/11/4028137_sasht_i_germaniia_sa_posocheni_kato_avtori_na/?ref=home_layer2

  И “вечно” актуално по въпросът на въпросите.
  https://www.reduta.bg/курица-не-птица-болгария-не-заграница/

 2. Благодаря Ви г-н Инджев ,че все пак бабувате и акуширате на обществениците ни да се ограмотят ,осъзнаят и преродят от аморфен башибозук до личности и държавници . Дано се зароди ,оформи и обособи онази плеяда от държавници достойни да поемат щафетата и висотите на светлите наши седмочисленици и дивните ни възроржденци !

 3. “Православието е последното убежище на комунизма” – Збигнев Бжежински. Май си оформят още едно убежище – консерватизма. И май не става въпрос за консервиране на червени чушки, а на други червени работи!

 4. Нищо общо с темата. Понеже имам повод и искам чрез БЛОГА НИ да поздравя всички съблогари и читатели с музиката от филм предизвикал “стандинг овейшън” през 1988г. в Конгресът на Великите САЩ.

 5. Секретен сътрудник „Китин” в руска афера за освобождаването на Васил Божков
  (Ама той бил рядко отвратителен този руски продажник “Китин”, едва издържах да изчета докрай кадровите му “справки” и доноси! Мерзост!)

  https://faktor.bg/bg/articles/petak-13-sekreten-satrudnik-kitin-v-ruska-afera-za-osvobozhdavaneto-na-vasil-bozhkov

 6. Сийка Милева: Руски шеф на разузнаването се застъпва за Божков, повдигаме още обвинения
  “…Днес стана ясно, че Русия е застанала зад гърба на Божков и е настояла властите в Абу Даби да го пуснат на свобода. На визита в Дубай е отишъл шефът на руското разузнаване Сергей Наышкин, бивш председател на руската Дума!”

  (Само някакъв Нарышкин ли е отишъл да спасява Черепа ?! Аз очаквах лично Путин да изприпка до Абу Даби! Каква черна неблагодарност за вярната служба!)

  https://frognews.bg/novini/prokuraturata-oshte-obvineniia-sreshtu-bojkov-targuval-vliianie.html

 7. Като си спомня,че двама руски Чепиги освободиха след убийство на чеченски патриот,нещо нямам доверие в арапите.

 8. Швейцария не случайно е притегателен център на анархисти и прохождащи комунисти като Плеханов, Троцки, Ленин, Сталин, които в края на 19ти и началото на 20ти век се мотаят там да вършат заговори като този на покушението срещу императрицата на Австрия, а РФ и досега крие, че едва двадесетгодишният ВЕИЛенин е бил в Женева по време на атентата и по всяка вероятност се е срещнал тайно с анархиста, забил пила в сърцето горката жена. Така се разпада една от най-шармантните европейски империи, за да остане другата – евроазиатската и до наши дни.

 9. “Арапите” този път може пък да са казали твърдо “нет” на молбите на руснаците да им предадат “диамантения череп”, който вече може да е придобил русское гражданство, и като в баснята за киселото грозде и лисицата, официално да променят целите на височайшата си визита- други, много по-важни дела от двата милиарда на новия русский гражданин”.
  Всичко е възможно!

 10. Виждам два коментара, които ме учудват и леко усмихват.
  Г. Н. “Силата на БЛОГА ни е, че за него няма неудобни и оттук “срамежливо” премълчавани теми.”
  Т.Т. “Православието е последното убежище на комунизма” – Збигнев Бжежински

  Та да я подкараме отзад.
  Т.Т., все пак Поляците са Католици а не Православни. Да се хвълят такива страшни клетви, върху братята християни от Източна Европа не е много хубаво. Вярно е само, че комунистите мразят християнството във всичките му формати. Опитват се да го разрушат но те няма да успеят. Ако пък З.Б. нарича обикновените разбойници, като Бойко, комунисти, пак греши, защото те са толкова комунисти, колкото са и християни.

  Г.Н., вашият коментар, повече ме усмихва, отколкото учудва.

 11. Православните в Полша са около 2.000.000 души.

 12. Г-н Nagiluh, сефте Ви прочетох пост. Само защото ме касаеше. Както казват в аналогични случаи по света и у нас, през самолетоносача ми е какво е Вашето отношение към моите писаници. Не Ви чета по принцип и изобщо след първата Ви изява която пряко сила минах по диагонала. Както казва един мъдрец сред нас: “ВРЕМЕТО е най-ценният ресурс”.
  Кой разбрал-разбрал.

 13. NAGILUH | ФЕВРУАРИ 13, 2020, 21:37

  To точно, защото са комунисти, няма как да са истински християни!

 14. Руското посолство гневно: Посегнаха на братската могила в София, подиграха се с паметта на войниците!

  (Бас държа, че тия сами са си спретнали “посегателството”! Удобен повод, за да квичат по медиите срещу неблагодарните българи, които са се гаврили с костница на погребани руски войници. Сега ще започнат да заклеймяват “вандалите”, ще организират “всенародни съботници” за възстановяване на щетите от светотатството, ще се възползват от повода, за да “стегнат юздите” на местните власти:
  “Надяваме се градските власти да предприемат необходимите мерки за привеждане на паметника в надлежния вид и на предотвратяването на подобни прояви в бъдеще, а отговорните за извършването на това престъпление да бъдат идентифицирани и заслужено наказани!”, командорят от Руското посолство в София чрез ТАСС.
  “Необходими са сериозни мерки за защита на паметниците и ефективни наказания за вандалите.”

  https://faktor.bg/bg/articles/ruskoto-posolstvo-izrazi-vazmushtenie-za-posegatelstvo-sreshtu-masoviya-grob-na-savetskite-voynitsi-v-sofiya

 15. Г.Н. : ) става още по-весело. Ника ми значи Хулиган на обратно, защото обратните (не по сексуална а по морална и умствена ориентация) не ме харесват а необратните не ме разбират. Е, Аз обаче ги разбирам и двата типа ху(й)маноидчета. И затова съм казал, следващия живот, искам на друга планета в друга галактика, за да не ви гледам, как само си вадите жалките “самолетоносачи” и си ги мерите, за да намерите смисъл в съществуването си.
  Единственото безценно на тази планета е неземно. Но няма да го кажа, защото хуманоидния език е отровен и недостоен. Дрънкайте си за Християнството глупустите, които ви идват на ум. Да, човешката логика, винаги, ама винаги, намира основание и оправдание, за неправдата и лъжата, за да я превърне в правда и истина. Егоиста, който живее в нас, няма да позволи, лъжата и неправдата, да се смирят. Напротив той ще ги разпали, дори да изгори в тях. Затова толкова много злоба и неразбиране има към Християнството, което иска смирение. Когато преглътнем себе си, тогава ще разберем, притчата за плесницата по бузата и още много други притчи, които са дадени, за да отсеят плявата от житото. Грешния ум ще се разгневи, Чистото сърце ще се озадачи а Съдбата, ще ни доведе до края, който заслужаваме.
  Ето, сега ще ви дам повод, да мразите Православието още повече. Пловдивския митрополит Николай, бил син на високопоставен… Ми Ли Цио Нер! Изоставал в умственото си развитие и затова Милиционера го пратил да учи за Поп. Явно, за тях Христовите свещеници не са много в ред и затова е пратил откаченото си синче там при “лудите”. Даже го е сложил и начело, за да му се радва. Е Господа, смейте се, ругайте, обвинявайте, подигравайте се. Егоиста (Сатана) нека пирува в злобата си. А чистото сърце нека плаче! Господ ще го утеши!

 16. Към Хулиган:

  Имам молба, която и друг път съм отправял към желаещите да сипят обобщаваща омраза с обвинения към всички тук от позицията на неразбрания истински поборник на християнството, за когото всички останали са подвластни на сатаната. Личният ми блог не е вувузел за подобни излияния. Ако не Ви харесва, просто го игнорирайте, но не очаквайте от моя страна мазохистично да приемам ролята на Ваша пощенска кутия за задоволяване на тази особена страст. Бичувайте въображаемите си врагове, т.е. всички нас, някъде другаде, където ще намерите въпросното мазохистично гостоприемство.

 17. Савонарола пак се е изходил на мах.
  Разбрах го от поста на Иво. Опитах се да го мина “оригиналът” поне по диагонал, спрях одма. Не четивно. Поне по моят вкус.
  Кой разбрал-разбрал.

 18. към nagiluH:

  Не успяхте да ме учудите, но ме разсмяхте!

  Ще бъда максимално директен, защото случая го налага, въпреки че Вие вече изпаднахте в обяснителен режим. Изваждането на цитат /който не е и мой!/ от контекст и преместване на логическата поанта другаде, е стар милиционерски трик, който вече не работи!

  Руснаците направиха правослявието последно убежище на комунизма, но православието там винаги е служило някому другиму, но не и на Бог! За такива хора всяка и една хула е крайно недостатъчна:

  Гардиън: Руският “патриарх” е шпионин от кагебе” (обикновено той е “генерал”: нали е началник на цяааала голяма русия, на “чедата” зад граница, а и опитва да “подчинява” поместни църкви, включително нашенската, правейки го ПАРАЛЕЛНО на Константинопол)
  https://www.theguardian.com/world/1999/feb/12/1

  Нюзуик: ЗАЩО русняците вярват на “църква” изградена от кагебе?
  https://www.newsweek.com/why-do-russians-trust-church-set-kgb-802635

  Разузнавателен доклад: Руското православие и съветското кагебе:
  https://larouchepub.com/eiw/public/1981/eirv08n46-19811201/eirv08n46-19811201_022-russian_orthodoxy_and_the_soviet.pdf

  А по отношение на Борисов, той е и разбойник и комунист – обичайната комбинация!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.