Гешев като Борисов – прилики и разлики в по(д)хода им към върха на влиянието в държавата

В началото на хилядолетието някои хора се подсмихваха на първите сигнали, прескочили и в западните медии, че бившият пожарникар, бившият член на БКП, бившият охранител на диктатора Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски, но вече настоящ полицейски началник Бойко Борисов, се е устремил към върха на политиката. 

Самият бивш ( какво ли не) нахилено отричаше от телевизионния екран да гледа към  точно такова бъдеще. Твърдеше в моето предаване “В десетката” по БТВ преди близо три петилетки, че изобщо няма такива намерения. Изрече от тази телевизионна трибуна ( mea culpa ) своята “сентенция” за вътрешната политика като “лайно в целофан”.

След това се напъха в целофана и си е там вече близо десетилетие. Не му се излиза – че знае ли се какъв ужас е навън за бивш Човек от народа под синьото небе!

Помните ли онова съдържателно послание за съдържанието на целофана? А вица за малкия глист, който попитал мама защо живее в тази тъмна дупка, след като навън е толкова синьо, слънчево и прекрасно, на което матушката му отвърнала, че това е положението – това е неговата  родина? Много нихилистичен виц. Не сте го чули от мен.

Напомням тези неща, защото в момента гледаме повторение на филма за това как  един бивш възпитаник на милиционерската школа трупа активи чрез своята хиперактивност, които може при желание да превърне в политически капитал. Или при желание на онази невидима сила, която го мотивира толкова безотказно да стане Главен прокурор въпреки онези 99 сто гаранция, че нямал такова желание. 

Мнозина вече забелязаха и коментираха приликите между началния стадий на политическата кариера на главния секретар на МВР Бойко Борисов със заявката за нещо подобно от страна на Главния прокурор Иван Гешев, който уж не говори за политика, но всъщност прави политика, помпайки своята популярност.

Приликите между делата и думите на Гешев с поведението и маниера на Борисов са видими. И двамата направиха точно обратното на онова, което твърдяха, че няма да направят никога. Гешев, досущ като Борисов, обича да се изказва “приблизително”, боравейки с милиони. Със стотици милиони. Вчера констатира пред любознателни журналисти, че богаташът Ковачки живее луксозен живот, вместо да вложи 100 ( или 200 ) милиона в пречиствателни съоръжения на фабриките си. Жонглира  с големите числа както Борисов, за когото милиардите, похарчени или необходими за строителството на АЕЦ “Белене”, варират непрекъснато. 

Но има и една голяма разлика в по(д)хода на двамата към върха на влиянието в държавата. Борисов иска всички да го обичат. Докато Гешев държи всички да се страхуват от него. Репликата му, че откакто е станал Главен прокурор ( и се завихри серията от арести на видни фигури, мразени от широките народни маси заради богатството им ), всички са станали любезни с него, е емблематична. Тя издава задоволството му от всесилието, с което е овластен.

Борисов е изтъквал, че не може да попречи на хората да го обичат. Предстои да видим интерпретацията на Гешев, който вече е давал заявката, че не само няма нищо против, но и се стреми към това от него да се страхуват  ( потенциално) виновните. А дали те ще се окажат виновни наистина, което трябва да реши съдът, това е въпрос, чиито отговор вече сме чували под формата на “ние ги хващаме, те ги пускат”. 

Нищо ново под слънцето навън и в тъмната ни родина.

Апропо, не е ли странно, че Гешев и Борисов не се снимат заедно? Кой от кого бяга и дали не бягат  заедно от набиващата се на очи аналогия?

19 мнения за “Гешев като Борисов – прилики и разлики в по(д)хода им към върха на влиянието в държавата”

 1. „Ако в първо действие на сцената виси пушка, то в последното действие тя трябва да гръмне“
  Чехов

  Ако си отговорим на въпроса Кой извади на сцената пушката Гешев, ще разберем и по кого ще гръмне пушката Гешев в последно действие.

  Комедия ли гледаме или трагедия?
  И още – как ще реагира публиката на финала?

 2. Баце, според Тони Филипов, д-р 53 пъти в битността МУ на главсек на меверето се обяви, че нЕма да влиза в политиката.
  ГеШтапото, пък използва любимият % на другаретата га правиха избори-сиреч кушия с един кон-99% няма да се глави за главпрокурор.
  ВЕрвайте им!

 3. Руски депутат: Да гоним посланиците на източноевропейски държави, в които разрушават съветските паметници
  (Този път предложението на любимия ми руснак ми хареса! Това за посланиците е добро предложение, но инициативата му трябва да добие завършеност: “… да гони посланиците и да прекъсне всякакви дипломатически отношения- икономически, политически, всякакви! Така недостойният наследник на един велик писател може неочаквано да сбъдне и една моя лична мечта Болгария да е “за граница!”
  След приемането от Думата на подобен закон цяла Източна Европа (само за една нощ) ще произведе огромни количества качествен чакъл!

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-ruski-deputat-da-gonim-poslanitsite-na-iztochnoevropeyski-darzhavi-v-koito-razrushavat-savetskite-pametnitsi

 4. Според мен,това което се извършва пред очите ни не се дължи на личните качества на въпросните персони. Без съмнение те имат необходимите и подбрани качества за изпълнение на ролите,които им се възлагат.
  При банкянтският лъв е било по-просто. Той е трябвало да замени Величеството и Станишев,които по една или друга причина не са били пригодни.
  Каква обаче е ролята на Гешев? Дали той самият съзнава за какво го използват?
  Дали кукловодите,които го използват,са наясно какви трябва да са целите и какви ще са резултатите от това,опростено казано,мероприятие?
  И последния въпрос: Кои са кукловодите?

 5. Ами ако наистина се окаже, че фигури като Цветан Василев, Васил Божков и други подобни се създават, отглеждат и пазят от Матушка Россия?

 6. Борисов си отива. И оставя огромна дупка в най-невралгичното място – в най-успешната менте-дясна партия. Гешев може и да го смени (в ГЕРБ?), но едва ли ще стане толкова популярен и харесван. Баце е уникален, като оживял шарж и това го прави почти симпатичен дори на тези, които не го одобряват като политик и които като го видят костюмиран сред култивираните европейци, им идва асоциацията “слон в стъкларски магазин”. ГЕРБ няма да го бъде без Борисов и това ще е шанс експертността най-сетне да заеме заслужилото си място в българското политическо пространство след епохата на калинките и милиционерите, които оставят държава, в която не можеш да дишаш, да пиеш вода и да се къпеш. Не мисля, че българският народ би проявил още търпение към калпаво държавно управление, пък било то и от страна на един симпатяга, какъвто Гешев не е. Да видим докъде ще докара екшъните, които е подел, но ако съдим по професионалната му биография, вероятно ще е само до “под кривата круша”.

 7. Това говори много зле за хората останали в България.
  —–

 8. Pеспект на Стопанина за политиката в целофан. Култовите простащини на РАПОНЯ трябва по-често да се напомнят на “мисирките” и “мисирите”.

  Иначе 1 офтопик – боклукът Urals, “передавой” по съдържание на сяра ва всьом мире, за месец е поевтинял 20%, удря 2-годишно дъно и продължава надолу:
  https://faktor.bg/bg/articles/ikonomika-ruskiyat-neft-poevtinya-s-20-samo-za-mesets-sled-nego-zapochna-da-pada-i-rublata

  А рублата уверено тръгва към 200 за 1 евро. На малинов, радэв, копейкин и пр. честито!

 9. И още 1 – кадрови “их там нету” е загинал в Либия. Хлапакът е само на 27 г., погребват го тихомълком в “деревнята” му, а милицаите на путю пъдят журналистите:

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-vvs-ruski-snayperist-e-ubit-v-libiya-moskva-tvardi-che-ne-e-namesena-v-grazhdanskata-voyna

  Това безумие ще спре само когато нискостеблените павиани от кремльовската ОПГ бъдат напъдени да си водят войните персонално – напр. шебекът шойгу в Донбас, д.а. меламед в Либия, а алфа-водачът на стадото – в Сирия! Може и чоп да теглят.

 10. @ACEH

  Кукловодите са известни още под наименованието библиотекарско-сарайска шайка, т.e. олигархичния кръг около Доган, Гестапото и темподобни. В долните две видеа Осман Октай изненадващо открито изговаря в тази връзка неща, които иначе чуваме само от шепа анализатори, които рядко биват допускани до най-гледаните телевизии:
  https://eurocom.bg/show/delnici/7328
  https://eurocom.bg/show/delnici/7329

 11. Към Georgi Nikolov и … „Нищо общо с темата.

  Благодаря за поздрава от вчера (пиша тук, защото вчера един хулиганстваше) – музиката към „Холодное лето пятьдесят третьего…“ (1987). През 1989 г. Руснаците му дават премия „Ника“ за най-добър игрален филм. 1953-та? – смъртта на Сталин, а аз от Ника се сетих за … Нико.

  На всички ни е известна съветската песен „Катюша“. Композитарът е Матвей Блантер, а текстът – на Михаил Исаковский. Определяна е в жанра „руски романс“. За първи път песента е изпълнена на 28 ноември 1938 г. Историята на песента може да я намерите тук – http://www.9maya.ru/2009/06/06/istoriya-pesni-katyusha.html, но няма да прочетете, че музиката е заимствана от Niko-Polka op.228 на Йохан Щраус II (https://www.youtube.com/watch?v=fihuGPpMuR4). Нико всъщност е княз Николай Мингрели, участник в руско-турската война, по-точно в боевете край Шипка, и кандидат за български княз през 1886 г. Той е последният владетел на княжество Мегрелия, което Руската империя по познат ни начин анексира през 1857 г. Й. Щраус II е актуален – композира Niko-Polka през 1860 г. (вероятно на основата на грузински мотив), но княжеството прекратява съществуването си скоро – през 1867 г. То е грузинско, а „Катюша“-та горенаписаните лауреати на Сталинска премия я „израждат“ за 60-годишнината на грузинеца Джугашвили.

  Расцветали яблони и груши… Докога?

 12. Абе другарю Наблюдаващ старшина, мога ли да Ви помоля най-учтиво да ми позволите да коментирам в този уважаван Блог на г-н Инджев, изполвайки основното си Конституционно право на Свобода на словото?

  Извинявайте, ако с част с коментарите си съм засегнал Вашата чувствителна преценка за света и процесите, протичащи в него.

 13. @ симпатизантка на ДСБ
  При позоваване на “Огнян” човек винаги трябва да подхожда внимателно и с 1 наум.
  Лично мнение, нищо лично!

 14. Бойко орисов е опасен за демокрацията в България:
  Борисов се кръсти – не се меси на Гешев! Заръчал му да ”размаже” всичко живо що цапа
  “С този прокурор се разбрахме да се размаже всичко живо, използвам жаргон, което си е позволило да цапа въздух, земя, вода. По това сме се разбрали. Дали арестуват министър, дали арестуват зам.-министър или който и да, това не е моя работа и не ме интересува, и не ми е долагано. Това се заклевам”, заяви премиерът.
  https://frognews.bg/novini/borisov-krasti-mesi-geshev-zarachal-razmaje-vsichko-jivo-shto-tsapa.html

 15. През България ли ще минат смъртоносните руски зенитни системи Панцир-С1 за Сърбия

  България мост ли е между Русия и Сърбия или надежден съюзник на НАТО? Този въпрос задават експертите от АТЛАНТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРИЯ. Повод за реакцията им е фактът, че първите доставки на руските зенитни системи Панцир-С1 за Сърбия ще започнат в края на февруари. Това съобщи на 20 януари тази година ТАСС, като се позовава на източник от руския военнопромишлен комплекс.

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-prez-balgariya-li-shte-minat-smartonosnite-ruski-zenitni-sistemi-pantsir-s1-za-sarbiya

 16. Не знам кой е “Огнян”, но това, което разказва Осман специално за идването на С2 в България и собственото си напускане на ДПС, звучи логично на фона на събитията, които сме наблюдавали.

 17. До симпатизант/ка на ДСБ | февруари 15, 2020, 16:38
  “Огнян” всъщност е Осман. Това е “партизанското” му (по ДС)име.
  Между другото, сега прослушах цялото му интервю в дадените от Вас два линка.
  Наистина, чух доста смислени, но и доста известни (вече) неща.
  С нищо ново не ме изненада.
  Поздрави!

 18. Когато някой говори истината, не ме интересува “партизанското” му име. За мен изненадата в думите му беше, че е написал книга за въпросните събития, която е била набързо изкупена от КОЙто трябва. Поздрави!

 19. На ББ му свършва заряда вече – ако онези дето го избраха не му намерят заместник, ще се получи вакуум. А природата не търпи празни пространства. Лошата новина за нас е, че ще трябва да го траем още около 7 години.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.