СИБИРСКО-СИРИЙСКИ ВЯТЪР ВЕЩАЕ ЗИМА ПО ТРАСЕТО АНКАРА-МОСКВА

 

 

Отношенията между Русия и Турция са като четирите сезона при умерено континенталния климат. Само за последните 5 години тези отношения претърпяха пълен цикъл на промяната след зимата, последвала свалянето на руски бомбардировач от турските ВВС. После започна запролетяване, последвано от истинско топло лято, в резултат на което в натовска Турция цъфнаха руски зенитни комплекси, заплашващи десетилетните съюзнически отношения на Анкара с Вашингтон.

 • Междувременно Турция премина през сътресението от неуспешния опит за преврат срещу Ердоган, който, според някои анализатори, в критичен момент получил разузнавателна информация от Путин и така избегнал фатална среща с ракетите на самолетите на превратаджиите. От онзи момент насам дори убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов не развали достлука между Путин и Ердоган.

При това двете евразийски държави се разминават по ключови за тях въпроси. Може да са приятели, когато заедно откриват в Москва най-голямата джамия в Европа, но в Сирия на практика са на противоположни позиции от самото начало на гражданската война там, избухнала през март 2011 г. след като режимът на Асад приложи насилие срещу мирни демонстрации на граждани, въобразили си, че вятърът на демократизацията, наричан “арабска пролет”, най-после е задухал и в сирийските платна.

Ердоган, разбира се, е противник на режима на Асад не от демократични позиции, нито пък Путин страда от излишна демократичност, заемайки обратната позиция по отношение на наследствената социалистическа монархия в Сирия. Автократите явно се разбират по тази линия и щеше да е забавно, ако не беше свързано с ужасите на войната, обстоятелството, че и едните и другите аргументират позицията си с необходимостта да бъде победен тероризмът и екстремизмът. Под което Ердоган подразбира предимно боеспособните кюрдски части, а Путин – всички други противници на васалния му сирийски режим, но не и, да речем, проиранските милиции “Хизбуллах”, които се бият на страната на сирийския режим и имат голяма заслуга за оцеляването му.

И не само на сирийски терен Турция и Русия се разминават по ключови теми, свързани с конфликтни райони. В Либия евразийците също са разделени, но с обратен знак: Турция подкрепя правителството в Триполи, а Москва е зад атакуващия го маршал ( ни повече, ни по-малко!) Хафтар.

Особено голяма пречка за иначе процъфтяващата през последните години дружба между Путин и Ердоган е фактът, че турският президент не признава руското анексиране на Крим. Този път противоречието идва по исторически причини, свързани с традиционната руско-турска крамола около многократно предизвиквалия напрежение в историята им полуостров, където живее голяма общност от кримски татари.

След нарисуваната дотук картина на кълбото от противоречия, възниква въпросът как е възможно изобщо претендиращите за регионално водачество Русия и Турция да бъдат едновременно съперници и дори противници-от една страна, а в същото време Путин и Ердоган да продължават да се кълнат във взаимно приятелство. Лятото на тяхната връзка обаче преминава в есен, само че вместо с падащи листа тя се характеризира с падащи бомби в Сирия в провинция Идлиб, която и едните, и другите евразийци искат за себе си по стратегически причини. За Турция тя е ключът към възпирането на кюрдските бунтовници, а за Русия е последната област извън контрола на нейния клиент Асад.

Междувременно САЩ дадоха знак, че подкрепят своя съюзник по линия на НАТО …

Въпросът е: иде ли зимата, както в един популярен телевизионен сериал, в който всички живеят в очакване на най-лошото. Пряк военен сблъсък между Турция и Русия изглежда немислим на теория, но на практика евразийците доста буквално са изправени един срещу друг в сирийските окопи с пръст на спусъка. Един свален руски боен самолет преобърна вече веднъж колата на руско-турските връзки. Какво би станало, ако нещо подобно се повтори?

При тази ситуация на пряка конфронтация възникването на сблъсък между руски и турски военни е трудно да бъде избегнато. Когато миналата година по същото време стотици руски наемници бяха унищожени от шепа американски войници край Дейр аз Зур, изходът от ситуацията след това беше намерен в руската позиция, че убитите руски граждани не са били официални представители на държавата в униформа. Русия използва в момента предимно военновъздушните си сили, подкрепящи офанзивата на сирийските правителствени части. В случай, че реалната бойна обстановка провокира руско-турски сблъсък, няма как руските пилоти да бъда обявени за “наемници”.  Още по-малко това важи за турските войски, които гордо веят турското знаме.

Русия и Турция на практика вече са нагазили в тази каша като в зимна киша. До завръщането на истинската зима в техните отношения изглежда остава малко време. Нито Ердоган, нито Путин се славят със своята отстъпчивост. Обмяната на обвинения между Анкара и Москва за напрежението в Сирия вещае вероятност да станем свидетели на нови виелици и заледявания без гаранция за скорошно запролетяване в двустранните им отношения.

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг, Задава се нова зима в руско-турските отношения

 

13 мнения за “СИБИРСКО-СИРИЙСКИ ВЯТЪР ВЕЩАЕ ЗИМА ПО ТРАСЕТО АНКАРА-МОСКВА”

 1. Горещо препоръчвам на всички, пропуснали случайно днешното предаване “Документите с Антон Тодоров” с гост Огнян Дъскарев, да го гледат!

 2. Темата на предаването “Документите с Антон Тодоров” е: “Неразказаната история на опита за импийчмънт на Доналд Тръмп.

 3. https://faktor.bg/bg/articles/zashto-u1itelyat-e-nosil-orazhie-v-sebe-si

  После да не се учудвате, защо процентът на русоробите е толкова висок у нас.
  В час по история бивш милиционер с боен пистолет води занятията.
  Представям си ако някое дете му зададе въпрос относно съветската окупация у нас след 1944-та, какво ли ще е наказанието?

 4. В края на краищата, султан Ердо изтемарва курвенската цар пут.ин. Дежа вю!
  И нещо не по темата. Баце е на път да сбъдне с тоталната си Неадекватност щението ми, нито един ЛЕВСКАР да не гласува за него. Днес по време на синьото шествие е бил “топло” и мощно освиркан.

  https://www.mediapool.bg/fenovete-na-levski-osvirkaha-boiko-borisov-video-i-snimki-news303523.html

 5. Най-хубавите 53 години от този живот

  Няма да сгрешим, ако наречем
  френското кино върха на естетиката. За да бъдем по-конкретни обаче, не бива да пропускаме трите филма на Клод Льолуш, в които участват Жан-Луи Трентинян и Анук Еме като Жан-Луи Дюрок и Ан Готие, и Антоан Сир и Суад Амиду в ролите на техните деца. Още повече фини възторзи предизвиква музиката към поредицата – „парарара парара парарара парара“- то, което (дело на Франсис Ле, с текст на Пиер Барух) цял свят свързва с „Един мъж и една жена“, улиците на Париж и вечната любов.

  А светът няма да спре да се върти. Едно чудесно доказателство за това е фактът, че режисьорът Клод Льолуш обитава кръгъл апартамент: когато човек ходи в кръг, той не спира да се движи.

  https://offnews.bg/nashite-avtori/naj-hubavite-53-godini-ot-tozi-zhivot-721801.html

 6. Живо здраво, г-н Николов!
  Прочетох с интерес вашата препратка към Mediapool, а честно казано, с дваж по-голям интерес и удоволствие коментарите под нея, като бих отличил тези от 1 до 8 (без 2) и 11-ти, които споделям и аплодирам с две ръце!
  Има и такива хора (като написалите тези коментари, както и тези, които ги харесват), които не захапват въдицата и НЕ заемат страната нито на ОСВИРКВАЩИТЕ, нито на ОСВИРКВАНИЯ!

  А лично моето щение е, нито един ЛЕВСКАР да не гласува за Баце, но да не стори такава грешка да гласува и за “патриотите” (от най-меките до най-хард), Копейкиновци, Волевци, абвета, учиндолски шоумен партии, и т.нат. по веригата суджуци, за бесепетата и депесетата едва ли и сега гласува някой от сините фенове!

  Който разбрал – разбрал…

 7. Нинова позира с топшпионина на Путин,НАРыШКИН, опитал да въздейства върху властите в ОАЕ за Васил Божков

  (трябваше да изпратят злобното джудже в Абу Даби, тоя “топ” шпионин я свърши като чепигите в Солсбъри ) 🙂

  https://faktor.bg/bg/articles/ninova-pozira-s-topshpionina-na-putin-opital-da-vazdeystva-varhu-vlastite-v-oae-za-vasil-boykov

 8. Do СМС февруари 15, 2020, 11:21
  “През България ли ще минат смъртоносните руски зенитни системи Панцир-С1 за Сърбия”

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-prez-balgariya-li-shte-minat-smartonosnite-ruski-zenitni-sistemi-pantsir-s1-za-sarbiya

  Добър вечер!
  Драго ми е, явно пак мислим в една посока!:)
  Мисля, че съм Ви дал отговор на въпроса, в предния си коментар (от 21:22) и приложеното видео…
  Съмнявате ли се КОЙ ще ги ПРОПУСНЕ над България?
  Да не би случайно да се надявате, че агент Ивань Каракачань би ги спрял, хеле па Начальникът Му?
  И Наздраве, с един невероятно ароматен наложен пелин!
  Тъжно “Наздраве”, сетих се за Стамбо (покрай пелина…не, не е Осмарски)…Бог да го прости и да е светла Паметта му!
  Поклон

 9. @GEORGI NIKOLOW.У нас го прожектираха за първи път в седмицата на френското кино-1967-8 в кино “Македония”,с връзки успях да взема билети за ”Климати”,Фантомас двете серии,Един мъж и една жена и още някой филм беше…Това беше прозорец към света,лъч през желязната завеса на Мосфилм.

 10. @БЪЛГАРИН
  Този въпрос е по-скоро опит за превенция, както и предупреждението на Атлантическия съвет в България!
  Но, очевидно, Борисов пак ни е предал!
  Сигурно затова сърбите го награждават с най-високия си орден “Орденът на република Сърбия?

 11. @ Българин
  Коментари да искаш. За мен същественото е, че за пореден път левскарите и то хиляди се обявиха под една или друга форма срещу най-сполучливият проект на Моделът КОЙ-Баце. Останалото е въпрос на технологично време.
  Много мина-мъничко остана.
  Кой разбрал-(недо)разбрал, туй е положението.
  Поздрави и да не се разсейваме. “Горе стават големи работи”. Трябва и ний да сме на линия.

 12. До г-н Николов
  Времето ще покаже дали Вашият оптимизъм по отношение на борбата на широките фенски маси с модела “КОЙ” ще бъде потвърден или не.
  Аз лично оставам доста скептичен.

  И сте прав – никакво разсейване, оставаме на линия!
  “Горе” ще стават интересни неща.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.